Βιβλιο

Ο έξω καρδιά μα και μοναχικός Γιώργος Τσάκαλος

Ο εμβληματικός βιβλιοπώλης της Χαριλάου Τρικούπη δεν μένει πια εδώ

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο έξω καρδιά μα και μοναχικός Γιώργος Τσάκαλος
Ο Γιώργος Τσάκαλος (η φωτογραφία είναι από το Facebook του Δημήτρη Δημόπουλου - Εκδόσεις Κουκκίδα)

Γιώργος Τσάκαλος: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο εκ των ιδρυτών του βιβλιοπωλείου «Ναυτίλος»

Η εμβληματική φιγούρα της Χαριλάου Τρικούπη, ο άνθρωπος που ήξερε τα πάντα γύρω από το βιβλίο, ο Γιώργος Τσάκαλος του βιβλιοπωλείου «Ναυτίλος», γείτονας μας 20 χρόνια, πέθανε την Τρίτη 18 Ιουνίου σε ηλικία 65 ετών. «Ήταν ένας άνθρωπος έξω καρδιά, με πολύ χιούμορ. Και ταυτόχρονα μοναχικός. Επίσης, δεν έκανε ποτέ λεφτά. Δεν ήταν των χρημάτων», λέει ο δημοσιογράφος, Στέλιος Ελληνιάδης, ο οποίος ζει λίγο παραπάνω από τον «Ναυτίλο», στη Σόλωνος, και γνώριζε χρόνια τον Γιώργο Τσάκαλο.

«Από την εποχή του βιβλιοπωλείου “Παρουσία”, που είχαν ανοίξει το 1987 με τον Βασίλη Χατζηιακώβου, στη Σόλωνος. Το βιβλίο ήταν η ζωή του, δεν είχε κάνει ποτέ κάποια άλλη δουλειά». Ο «Ναυτίλος» άνοιξε στη Χαριλάου Τρικούπη 28 το 2000, από τον Γιώργο Τσάκαλο, τον Δημήτρη Πιπίνη ο οποίος ήταν υπάλληλος στην «Παρουσία» και τον Κώστα Χριστόπουλο, ο οποίος εργαζόταν πριν στο βιβλιοπωλείο (και εκδόσεις) «Γρηγόρης». Τα τελευταία χρόνια στον «Ναυτίλο» είχαν μείνει ο Τσάκαλος και ο Χριστόπουλος.

«Ο Γιώργος είχε τρία ενδιαφέροντα: το βιβλίο, την πολιτική και τη μουσική. Άκουγε από ροκ της δεκαετίας του 1960, μέχρι ηλεκτρονική μουσική και ανατολίτικο έθνικ τα τελευταία χρόνια. Ήξερε τι ενδιέφερε τον κάθε πελάτη του και με το που έμπαινε στο βιβλιοπωλείο τον ενημέρωνε, εκδόθηκε αυτό, εκδόθηκε το άλλο. Ήξερε τα πάντα για το βιβλίο. Ήταν ταυτόχρονα ένας σύγχρονος βιβλιοπώλης και μαζί και ένας παλαιοβιβλιοπώλης, με μία έννοια», λέει ο Στέλιος Ελληνιάδης, ο οποίος επισκέπτεται τον «Ναυτίλο» σίγουρα μια-δυο φορές την εβδομάδα.

«Ήταν και θρησκευόμενο παιδί και ο “Ναυτίλος” είχε πάντα πολλά σχετικά βιβλία. Κάθε μέρα αλλά ειδικά κάθε Σάββατο μαζεύονταν διάφοροι και συζητούσαν, γινόταν σαν ένα μικρό φόρουμ. Μπορεί να έβλεπες από διανοούμενους καλόγερους και θεολόγους, όπως τον Βασίλη Ξυδιά, μέχρι ανθρώπους της πολιτικής, όπως τον Σάββα Μιχαήλ, μορφή του τροτσκιστικού χώρου. Ή τον φιλόσοφο Φώτη Τερζάκη και τον πρώην βουλευτή και υπουργό, Νίκο Ξυδάκη».

Ο Γιώργος Τσάκαλος, ο οποίος ζούσε στον Κολωνό και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, «ήταν πολύ αγαπητός. Είχε πάρα πολλές συμπάθειες», λέει ο Στ. Ελληνιάδης. «Και θα λείψει πολύ σε όλους μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.