- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: «Ελαττωματικό αγόρι» του Sam Albatros
Χιούμορ κι αλήθειες που κόβουν σαν ξυράφι
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Το βιβλίο «Ελαττωματικό αγόρι» του Sam Albatros
Όταν πρωτοβγήκε το «Ελαττωματικό αγόρι» του Sam Albatros, έκανε πάταγο. Δεν αστειεύομαι. Ήταν από αυτά τα βιβλία που πηγαίνουν από στόμα σε στόμα και από χέρι σε χέρι και όσοι τα μοιράζονται λένε μεταξύ τους: «Ρε συ, το διάβασες αυτό;» / «Καλά, δεν είναι απίθανο ότι η Εστία έβγαλε ένα τόσο προχώ βιβλίο;» / «Επιτέλους! Κάποιος γράφει ελεύθερα κι ακομπλεξάριστα και χύμα και ωραία!»
Όλα αυτά είναι πράγματα που έχω ακούσει με τα ίδια μου τ’ αυτιά, στις γύρες που έκανε το βιβλίο ως δώρο ή δάνειο σε φίλους, γνωστούς ή συναδέλφους μου στον χώρο του βιβλίου. Και δικαίως: το μυθιστόρημα του Άλμπατρος ήταν μια μικρή βόμβα. Όχι (μόνο) επειδή εκδόθηκε από τον αρχαιότερο εκδοτικό οίκο της χώρας (που, κάνοντάς το, επιβεβαίωσε ότι συχνά πυκνά κοιτάζει πολύ μπροστά, δεκαετίες τώρα), αλλά κι επειδή ήταν όλα αυτά που του αναγνώριζαν οι υπέρμαχοί του και του καταλόγιζαν οι επικριτές του: ένα ζουμερό, απελευθερωμένο, αιχμηρό δείγμα γραφής που μιλούσε για το αυτονόητο της ρευστότητας φύλου, έρεε νεράκι και κρεμούσε την αγία ελληνική οικογένεια από τα μανταλάκια. Ένα βιβλίο για να το καταβροχθίζεις και να το ευχαριστιέσαι.
Η ιστορία είναι η μυθιστορηματική βερσιόν της παιδικής ηλικίας του μικρού Σαμ, μαθητή δημοτικού σχολείου, γραμμένη με τρόπο πανέξυπνο: ο Άλμπατρος αποτυπώνει πειστικότατα τον παιδικό τρόπο σκέψης κι έκφρασης, αλλά και τα γοητευτικά άλματα της αχαλίνωτης παιδικής φαντασίας, κρύβοντας αριστοτεχνικά όλη τη γνώση και τον σχολιασμό ενός ενήλικα, το ώριμο χιούμορ και μια απολύτως καυστική διάθεση ξεμπροστιάσματος των κακοποιητικών συμπεριφορών που δέχονται πολλά Ελληνόπουλα από τις αρτηριοσκληρωτικές, συντηρητικές τους οικογένειες.
Είτε παρακολουθούμε το μπούλινγκ που τρώει από τα ξαδέρφια του και τους συμμαθητές του, είτε τα ευφάνταστα, ενστικτώδη κι ειλικρινέστατα παιχνίδια ρόλων που παίζει με τις φίλες του Σοφία, Αθηνά και Αθανασία (που ξέρει, από μικρή, ότι είναι ένας Θανάσης παγιδευμένος σε κοριτσίστικο σώμα)· είτε παρακολουθούμε τους γονείς του να μπλοκάρουν στη φαντασμαγορία της παιδικής φαντασίας και να προσπαθούν –με απειλές, λεκτική κακοποίηση, βίαιη ένταξή του στους «σωστούς» έμφυλους ρόλους– να τον αποτρέψουν από το να γίνει «αδερφή», έχουμε μπροστά μας έναν μικρό (επίπλαστο, αναγκαστικά) «σοφό».
Το χάρισμα του βιβλίου δεν είναι ότι ο μικρός Σαμ μας αποκαλύπτει πράγματα που δεν ξέραμε ότι συμβαίνουν. Είναι ότι τα λέει με έναν τρόπο αδιαμεσολάβητο και συνεπώς κοφτερότατο, είτε μιλάει για τη ρευστότητα των φύλων, είτε για την κακοποιητική πατριαρχεία, είτε για την οικουμενική αγωνία της ανθρώπινης μοναξιάς.
Όσοι παρακολουθούμε τον Άλμπατρος στα κοινωνικά δίκτυα, θα βρούμε σ’ αυτό το βιβλίο και πολλά από τα λεκτικά θέματα που αναπαράγει κατά καιρούς για να οριοθετήσει και ν’ αντιμετωπίσει τον κόσμο: τον όρο «ντιγκιντάγκας» (που προφανώς αγαπούσε να χρησιμοποιεί κακοποιητικά ο πατέρας του)· τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του στην ποπ κουλτούρα της τηλεόρασης της δεκαετίας του 1990 (τη Σέιλορ Μουν, τον Super Mario, τον Μπομπ τον Μάστορα). Η τηλεόραση μαγεύει τον μικρούλη Σαμ ανοίγοντάς του τις πύλες της φαντασίας προς τόπους όπου μπορεί να γίνει αυτό που θέλει: ένα πλάσμα που συνεχώς μεταμορφώνεται αλλάζοντας ταυτότητες κατά βούληση και ανάγκη. Και την ίδια στιγμή ενσταλάζει στους γονείς του κηρύγματα μίσους που ενισχύουν τη μισαλλοδοξία τους. Ένα μέσο - δίκοπο μαχαίρι.
Γραμμένο σε σφιχτά δομημένες, εύρυθμες, μικρές βινιέτες, το «Ελαττωματικό αγόρι» αποτελεί ένα πρώιμο, άγουρο μικρό επίτευγμα. Με την καθαρότητα της παιδικής ματιάς του πρωταγωνιστή του μας θυμίζει τη γενναιοδωρία και την ανοιχτωσιά της παιδικής φαντασίας και μας ανοίγει τα μάτια στις ψευδαισθήσεις των ενηλίκων: τα παραμύθια που λέμε στον εαυτό μας για να μη βλέπουμε το κακό που επιτρέπουμε να συμβαίνει γύρω μας.
Το καινούργιο βιβλίο του Sam Albatross, «Μπαμπά θέλω να ντρέπεσαι για μένα» κυκλοφορεί σε αυτοέκδοση και μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ και να επικοινωνήσετε με τον ίδιο για την παραλαβή του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.