Βιβλιο

3 παιδικά βιβλία για την άνοιξη

Ξεφυλλίζουμε μερικές από τις εκδόσεις της πιο ωραίας εποχής του χρόνου

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 915
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη, Ψυχογιός, Key Books

Νίκος Τομαράς, Ασπριχώρα, εκδόσεις Πατάκη
Ο Πεύκος αναζητεί τη ζωή του χωρίς φόβο και ενοχές. Με σύμμαχό του το Φεγγάρι, εκφράζει τη δική του αλήθεια χωρίς να προκαλεί πόνο στους άλλους. Δίνει τον καλύτερο εαυτό του ακόμα και στη συνάντησή του με το Δέντρο του Κακού. Δεν είναι Δέντρο Καθώς Πρέπει, δεν πίνει καφέ με τους Παπαγάλους και δεν τα πάει καλά στα Δεντρομαθήματα. Ο Πεύκος της Ασπριχώρας μας ανεβάζει στο τρενάκι των εικόνων σε ένα ταξίδι αναζήτησης του εαυτού μας δίχως επιθυμίες και φόβους. Η Ασπριχώρα είναι μια αλληγορική διήγηση για ενηλίκους, εφήβους και παιδιά των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού. Ο Πεύκος, κεντρικός ήρωας της Ασπριχώρας, προτείνει την αναζήτηση μιας ζωής απαλλαγμένης από τον φόβο και τις ενοχές, με γνώμονα τη δύναμη του αυθεντικού μας εαυτού. Δεν παίρνει προσωπικά τα λόγια και τις αντιδράσεις των άλλων. Δε νιώθει για τους άλλους, αλλά νιώθει μαζί με τους άλλους. Ακούει προσεκτικά τις ιστορίες των άλλων και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα σύμβολά τους. Αμφισβητεί, αλλά δεν επικρίνει και δεν απορρίπτει. Κάνει τις δικές του επιλογές και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτές, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκεται στους κανόνες που θέτουν οι Μικροί Τύραννοι που μας περιτριγυρίζουν.

Ευτυχία Βαρσάμη, Ευτυχία είναι…, εκδόσεις Ψυχογιός
Η συγγραφέας αναρωτιέται: «Τι είναι άραγε η ευτυχία για σένα; Το να βλέπεις τα παιδιά σου ευτυχισμένα; Σε αυτό το βιβλίο, τα παιδιά μας λένε πότε νιώθουν χαρά και ευτυχία. Και ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό; Όταν εσύ, ο γονιός, είσαι χαρούμενος, γεμάτος, υγιής, γελαστός και ικανοποιημένος. Η χαρά των παιδιών σου πηγάζει από τη δική σου στιγμή ευτυχίας: το ζεστό μπάνιο σου, τη βόλτα σου, τη στιγμή που ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι. Αν, λοιπόν, ευτυχία για εσένα είναι η ευτυχία του παιδιού σου, τότε δες βαθιά μέσα σου, βρες τη δική σου στιγμή ευτυχίας, ανάπνευσε… και θα δεις το παιδί σου ευτυχισμένο».

W. Alley, Πυροσβέστες σε δράση, εκδόσεις Key Books
Ακολούθησε τους όσο ακούνε τον δυνατό ήχο της σειρήνας και επιβιβάζονται γρήγορα στο όχημα με τη σκάλα. Παρατήρησε τη στολή και τον ειδικό εξοπλισμό τους. Δες τους σε δράση όπως σκαρφαλώνουν στη σκάλα, ξετυλίγουν τις μάνικες, σπάνε τη σκεπή του παγωτατζίδικου και σβήνουν τις φλόγες. Οι πυροσβέστες της Κοιλάδας του Ανέμου είναι εδώ για να σώσουν τα γατάκια-τιγράκια, το παγωτατζίδικο της πόλης, αλλά και να βοηθήσουν όπου αλλού χρειαστεί. Και όταν τελειώσει η ιστορία, μπορείς να ζήσεις κι εσύ την περιπέτεια μέσα από μια σειρά διασκεδαστικές δραστηριότητες και να μάθεις καλύτερα τι ακριβώς κάνουν οι πυροσβέστες.