Βιβλιο

Ποια είναι η αλήθεια του Θοδωρή Ζαγοράκη για το EURO του 2004;

Κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του MVP με τίτλο «Αρχηγός – Η δική μου αλήθεια», γεμάτη άγνωστο παρασκήνιο και προσωπικές μαρτυρίες

Μαριάννα Μανωλοπούλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θοδωρής Ζαγοράκης: Η αυτοβιογραφία του «Αρχηγός – Η δική μου αλήθεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο-Ελληνικά Γράμματα

4 Ιουλίου 2004. Ημερομηνία ορόσημο στην καριέρα του Θοδωρή Ζαγοράκη. Ημερομηνία που ο τότε αρχηγός της εθνικής Ελλάδος πήρε το βαρύτιμο τρόπαιο από τα χέρια του τότε προέδρου της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον, και το σήκωσε ψηλά γεμάτος χαρά και υπερηφάνεια στον ουρανό του σταδίου Ντα Λουζ στην Πορτογαλία. Οι παίκτες γύρω του πανηγύριζαν και ζητωκραύγαζαν, μοίραζαν φιλιά και αγκαλιές. Ημερομηνία που υποδηλώνει μια από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου, ημερομηνία που ένωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είκοσι χρόνια μετά τη σπουδαία αυτή μέρα, έφτασε η στιγμή που ο MVP του EURO 2004, θα μοιραστεί συναρπαστικές ιστορίες, άγνωστο παρασκήνιο και προσωπικές μαρτυρίες μέσω ενός αποκαλυπτικού βιβλίου. Μέσα από τις 368 σελίδες της αυτοβιογραφίας του, «Αρχηγός - Η δική μου αλήθεια» που κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου από τις Εκδόσεις Πεδίο – Ελληνικά Γράμματα σε όλα τα βιβλιοπωλεία, ο πρώην αρχηγός ξυπνά μνήμες και συναισθήματα χάρη στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που μεγάλο μέρος του βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

«Αρχηγός – Η δική μου αλήθεια»: Η αυτοβιογραφία του Θοδωρή Ζαγοράκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο

Ο πρόλογος της αυτοβιογραφίας του δεν θα μπορούσε φυσικά να είχε γραφτεί από κάποιον άλλο πέρα από τον «βασιλιά Όττο» (Ότο Ρεχάγκελ), τότε προπονητή της εθνικής Ελλάδος. «Στο EURO του 2004 δεν μας πήραν στα σοβαρά, μας περιφρονούσαν… Κερδίσαμε κυρίως επειδή η ομάδα αποτελούνταν από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Ο Ζαγοράκης, για παράδειγμα, επιλέχθηκε ως ο καλύτερος παίκτης ολόκληρης της διοργάνωσης για κάποιον λόγο…» ήταν μερικά από τα λόγια του Γερμανού προπονητή σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε συνοψίζοντας το μεγαλείο της ποδοσφαιρικής στιγμής αλλά και του δημοφιλούς παίκτη που θα διαβάσει κανείς στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Στη συνέχεια, βλέπουμε τον εμβληματικό αρχηγό της «γαλανόλευκης» να μοιράζεται με γλαφυρό τρόπο και λεπτομέρειες, χάρη και στην πένα του αθλητικογράφου-δημοσιογράφου Σταύρου Σουντουλίδη –που πέτυχε το ακατόρθωτο και τον έπεισε–, στιγμές από την τεράστια διαδρομή του προς την κορυφή της δόξας μέσα από δύσκολες στιγμές, όμορφες εμπειρίες, αποτυχίες κι ευτυχία. Η ενασχόλησή του δεύτερου με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ μάλιστα, του έδωσε τη δυνατότητα, ως μέλος του Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να ζήσει «από μέσα» την περίοδο της… «επανάστασης Ζαγοράκη» και να τον περιγράψει ακόμη καλύτερα.

Πάμε όμως να δούμε πώς ξεκίνησαν όλα. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες και στη συνέχεια στο χωμάτινο γήπεδο της Λυδίας, απ' όπου, σε ηλικία 17 ετών, μεταπήδησε στον ΑΟ Καβάλας. Το 1992 πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ και πεντέμισι χρόνια αργότερα έγινε ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που συνεργάστηκε με σύλλογο του εξωτερικού. Για περίπου 20 χρόνια αγωνίστηκε σε ομάδες όπως: Καβάλα, ΠΑΟΚ, Λέστερ, ΑΕΚ, Μπολόνια. Το 2004, ως αρχηγός, οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος – μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού. Ανακηρύχθηκε Πολυτιμότερος Παίκτης του τουρνουά και 5ος καλύτερος Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής για το 2004. Είναι ο πρώτος Έλληνας που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, φτάνοντας συνολικά τις 120 συμμετοχές. Μέλος της Dream Team Ελλήνων όλων των εποχών που επέλεξε η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2021 και υποψήφιος για τη Χρυσή Μπάλα το 2004 (κατετάγη 5ος με 44 βαθμούς, η υψηλότερη θέση Έλληνα παίκτη). Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάιο του 2007. Στις 25 Μαΐου 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής, θέση που διατήρησε και μετά τις εκλογές του Μαΐου 2019. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Λίλη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Γιάννη.

Διαβάστε τη φανταστική ιστορία του, όπως την διηγούνται οι συγγραφείς και μεταφερθείτε νοερά στην αλήθεια του Θοδωρή Ζαγοράκη, από την τεράστια διαδρομή που διάνυσε στα γήπεδα της Ελλάδας και του εξωτερικού μέχρι τον ελληνικό θρίαμβο στην Πορτογαλία. Έζησε άλλωστε όσο κανείς άλλος την κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου: την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οδήγησε την εθνική ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης και στην ιστορική εκείνη νίκη. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης με ατσάλινη θέληση, σκληρή προσπάθεια, ομαδικό πνεύμα και ταπεινότητα κατάφερε να υπηρετήσει τις αξίες του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι και να «σημαδέψει» μια ολόκληρη ποδοσφαιρική γενιά, ενώνοντας τη φουρνιά του ελληνικού ποδοσφαίρου που είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 με αυτή που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004.  

Είκοσι χρόνια μετά την κατάκτηση του EURO, μοιράζεται άγνωστες ιστορίες από την πορεία του και την τεράστια επιτυχία στα γήπεδα της Πορτογαλίας, εκεί όπου πριν χρόνια το «Impossible is nothing» πήρε σάρκα και οστά! Αυτό όμως δεν θα συμβεί μόνο μέσα από το βιβλίο του, αλλά και μέσα από δύο βραδιές με άρωμα EURO 2004! Ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα παρουσιάσει το πρώτο του βιβλίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα τον συντροφεύσουν παλαίμαχοι συμπαίκτες του, προπονητές και αθλητικοί παράγοντες (το πάνελ των παρουσιάσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς) που θα ξαναθυμηθούν τις σημαντικότερες στιγμές τους από τον θρίαμβο στην Πορτογαλία. Ποιος δεν έχει όρεξη για μια κλεφτή ματιά από τα παρασκήνια, το καρδιοχτύπι και τις νίκες εκείνης της περιόδου; Το ραντεβού δίνεται στις 14 Μαΐου 2024 στο Athens Marriott Hotel (Λ. Συγγρού 385), ώρα 19:00 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 2024, Κινηματογράφος Ολύμπιον (Πλ. Αριστοτέλους 10), ώρα 19:00.

Τι συνέβη τέλος πάντων; Μέσα από το ξεχωριστό βιβλίο που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τον δρόμο για όλους όσοι ονειρεύονται να λάμψουν στον ουρανό του αθλητισμού και δυο μαγικές ποδοσφαιρικές βραδιές, θα μάθετε την αλήθεια. Για τον Θοδωρή Ζαγοράκη άλλωστε δεν υπάρχουν μη, δεν μπορώ, δεν θέλω. Αρκεί κάποιος να το πιστέψει. Για τον Θοδωρή Ζαγοράκη και για όλους εμάς η ομάδα αυτή θα είναι για πάντα πρωταθλητές.