Extraordinary Records: Το λεύκωμα της Taschen με την ιστορία 500 ιστορικών άλμπουμ
Extraordinary Records © Taschen
Βιβλιο

Extraordinary Records: Πώς δημιουργήθηκαν 500 ιστορικοί δίσκοι

Ένα ταξίδι στην ιστορία του βινυλίου στο νέο λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Taschen

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το νέο βιβλίο του γνωστού εκδοτικού οίκου Taschen περιλαμβάνει την ιστορία και τα παρασκήνια από 500 ιστορικούς δίσκους, γιορτάζοντας ταυτόχρονα την μακρά παράδοση του βινυλίου στη μουσική βιομηχανία. Από τα κλασικά μαύρα βινύλια μέχρι τις πολύχρωμες εκδόσεις, αλλά και τολμηρά περίπλοκα σχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως για την κυκλοφορία singles. Πλέον το μουσικό αυτό format έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς και στη νεότερη γενιά μουσικόφιλων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να γοητεύει και τους παλαιότερους συλλέκτες που απολαμβάνουν την όλη εμπειρία, από την έρευνα στο δισκοπωλείο και την αγορά, μέχρι την τοποθέτηση στο πικάπ και τον αναλογικό ήχο.

Το «Extraordinary Records» είναι ένα λεύκωμα που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική με τη φωτογραφία και το σχέδιο, με τα δύο τελευταία να είναι αναπόσπαστα στοιχεία ενός album, τόσο από εμπορικής όσο και από αισθητικής άποψης. Κάνοντας αναφορά σε σπουδαίους καλλιτέχνες και γκρουπ όπως οι Pink Floyd, ο Prince, οι Bon Jovi και φυσικά οι Beatles, οι συγγραφείς προσπαθούν να υποστηρίξουν την πεποίθηση τους ότι η «οπτική ταυτότητα» ενός δίσκου, και κατά προέκταση ενός μουσικού, είναι εξίσου σημαντική με τα τραγούδια του καθαυτά. Τα albums που παρουσιάζονται ακολουθούν θεματική διάταξη, ώστε να περιγράφονται ταυτόχρονα τα διάφορα είδη βινυλίου που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, όπως το πολύχρωμο, το χαραγμένο (βινύλιο μίας αποκλειστικά πλευράς), το βινύλιο με πολύπλοκα σχέδια, καθώς φυσικά και το γνωστό ως picture disc (βινύλιο με το εξώφυλλο του album ζωγραφισμένο στα αυλάκια του).

Την επιμέλεια του φωτογραφικού λευκώματος έχουν οι Alessandro Benedetti, Giorgio Moroder και Peter Bastine. Ο Benedetti είναι συλλέκτης δίσκων βινυλίου με 8.000 κομμάτια στη συλλογή, εκ των οποίων τα 1.200 περίπου είναι έγχρωμα, έχει δε ως όνειρο να κάνει κάποια στιγμή τη δισκοθήκη του μουσειακό έκθεμα. Ο Peter Bastine έχει βιογραφικό ως δισκοπώλης, DJ και διοργανωτής συναυλιών. Η συλλογή του επίσης αριθμεί γύρω στα 8.000 κομμάτια.

Το βαρύτερο βιογραφικό από τους τρεις το έχει σίγουρα ο Giorgio Moroder. Πρωτοπόρος της disco και της ηλεκτρονικής μουσικής, έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως ο David Bowie, η Donna Summer και η Barbra Streisand, ενώ μια από τις πρόσφατες επιτυχίες του ήταν η συμμετοχή στο πολυβραβευμένο «Random Access Memories» των Daft Punk, το οποίο φυσικά περιείχε την τεράστια επιτυχία «Get Lucky». Βραβείο Grammy για το «Carry on» της Summer, συμμετοχή σε θρυλικά soundtracks όπως αυτά για το «Scarface», το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» και το «Top Gun» (Take my breath away).

Info: Το λεύκωμα «Extraordinary Records» κυκλοφορεί την 1η Μαρτίου 2024, από τις εκδόσεις Taschen.

Extraordinary Records: X-RAY VINYL
X-RAY VINYL © Taschen
MONOCHROME VINYL
1985, Grace Jones - 1979, Mike Oldfield - MONOCHROME VINYL © Taschen
MULTICOLORED VINYL
MULTICOLORED VINYL © Taschen
MULTICOLORED VINYL
MULTICOLORED VINYL © Taschen
SHAPED VINYL
SHAPED VINYL © Taschen
SHAPED VINYL
1987, Percy Sledge - 1983, Blackfoot - SHAPED VINYL © Taschen
PICTURE DISCS
Pink Floyd, PICTURE DISCS © Taschen
PICTURE DISCS
PICTURE DISCS © Taschen

Δειτε περισσοτερα