Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Ο… Master Chef της μαφίας

Ο Τζο Ντογκς ήταν μάγειρας στη μαφία. Άλλαξε πλευρά, πέρασε στο FBI και εξέδωσε και βιβλίο με τις εμπειρίες του και τις συνταγές του.

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 902
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγές από το βιβλίο «Η κουζίνα της μαφίας» του Joseph “Joe Dogs” Iannuzzi (εκδ. Παπαδόπουλος)

Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές από το βιβλίο «Η κουζίνα της μαφίας» του Joseph “Joe Dogs” Iannuzzi, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Στους μαφιόζους αρέσει πολύ το καλό φαΐ. Τρώνε όταν σχεδιάζουν τα εγκλήματά τους, τρώνε αφού τα διαπράξουν και στο διάστημα ανάμεσα στα δύο εγκλήματα τρώνε περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία. Οι μαφιόζοι είναι επίσης πολύ εκλεκτικοί. Ξέρουν τι τους αρέσει. Και αυτό που τους αρέσει το τρώνε όλο. Κι ύστερα θέλουν κι άλλο».

«Η κουζίνα της μαφίας» του Joseph “Joe Dogs” Iannuzzi (εκδ. Παπαδόπουλος)

Ο Τζο Ντογκς ήταν μάγειρας στη μαφία. Μετά από μια σειρά δυσάρεστων για εκείνον καταστάσεων άλλαξε πλευρά και πέρασε στο FBI ως προστατευόμενος πράκτορας. Και όχι μόνο αυτό αλλά εξέδωσε και ένα βιβλίο, την «Κουζίνας της μαφίας» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), με τις εμπειρίες του και τις συνταγές του.

«“Πλάκα μου κάνεις, Τζόυ” με ρώτησε. “Το μερτικό μου ήταν μόνο 800.000 ευρώ. Αυτά τα έφαγα μέσα σε λίγους μήνες. Να πάρει η ευχή, μακάρι να είχα τουλάχιστον ξεπληρώσει το σπίτι μου”», θυμάται έναν διάλογο με κάποιον Λούι, ο οποίος κρυβόταν μετά από μια απόπειρα ληστείας στο Τζέρσεϊ. Η μεγάλη ζωή που έκαναν, συνοδευόμενη από μεγάλα τραπέζια με μοναδικές γεύσεις, ήταν για λίγο όπως φαίνεται: «Κανένας στην οργάνωσή μας δεν μπορούσε να βάλει μια δεκάρα στην άκρη», εξομολογείται ο Ντογκς. «Γυναίκες και πάλι γυναίκες. Δικηγόροι και εγγυήσεις. Ιδιαίτερα οι δικηγόροι μάς έτρωγαν τα περισσότερα». Να, λοιπόν, ποιοι κέρδιζαν στο τέλος της διαδρομής ισχύος και θανάτου.

Είναι ώρα όμως να ετοιμάσουμε φαγητό με τις συνταγές του κυρίου Ντογκς.

Συνταγές από το βιβλίο «Η κουζίνα της μαφίας» του Joseph “Joe Dogs” Iannuzzi (εκδ. Παπαδόπουλος)

Μοσχάρι ψητό αλά Τζο Ντογκς

Τα υλικά

  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ½ κιλό μοσχάρι
  • 5 καρότα
  • 5 κοτσάνια σέλινο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 κουτί σούπα μανιτάρια
  • 1 ¼ κονσέρβας νερό
  • 1 ½ κ.σ. Ντιζόν
  • 1 κ.γ. Μάστερτ

Η εκτέλεση
Αλατοπιπερώστε το κρέας. Τοποθετήστε το σ’ ένα αρκετά μεγάλο πυρέξ και ψήστε το για 20 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για να ροδίσει. Όσο θα ψήνεται το κρέας καθαρίστε τα καρότα σε κομμάτια πάχους 5 πόντων. Κάντε το ίδιο με τα κοτσάνια του σέλινου. Κόψτε το κρεμμύδι στα 8. Ανακατέψτε τη μανιταρόσουπα και τη Μάστερτ για χρώμα και άρωμα. Βγάλτε το ψητό από τον φούρνο και βάλτε τα λαχανικά γύρω από το κρέας στο πυρέξ. Ρίξτε από πάνω το μίγμα της μανιταρόσουπας, σκεπάστε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 2 ώρες στους 180°C. Σερβίρετε το φαγητό με σκωτσέζικο ουίσκι Dewar΄s White Label με παγάκια.

Τζιαμπόττα

Τα υλικά

  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι έξτρα
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 2 μεσαίες έως μεγάλες πατάτες
  • 2 φλιτζάνια πράσινα
  • φασολάκια ή κολοκυθάκια κομμένα σε μικρές φέτες
  • αλάτι, πιπέρι

Η εκτέλεση
Τσιγαρίστε σιγά σιγά το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Σουρώστε τον χυμό από τα ντοματάκια και κόψτε τα μεγαλούτσικα κομμάτια. Προσθέστε τα ντοματάκια στο τσιγαρισμένο σκόρδο και το λάδι και ψήστε τα για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέστε τη ρίγανη και, όσο θα ψήνεται η σάλτσα, βράστε σε νερό χωριστά τις πατάτες και τα φασολάκια. Όταν μαλακώσουν τα φασολάκια, σουρώστε και προσθέστε τα στη σάλτσα. Κόψτε τις πατάτες σε κύβους και προσθέστε τις κι αυτές. Βράστε για άλλα 5-10 λεπτά. Αλατίστε και πιπερώστε. Η Τζιαμπόττα μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως σαλάτα.

Ορεκτικά με καβούρι

Τα υλικά

  • 65 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 250 γραμ. ολόπαχη
  • μυζήθρα
  • 1 ½ κ.γ. μαγιονέζα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ξερός τριμμένος δυόσμος
  • 250 γραμ. ψαχνό καβουριού
  • 6 στρογγυλά ψωμάκια κομμένα στα δύο, ελαφρά φρυγανισμένα

Η εκτέλεση

Λιώστε το βούτυρο σ’ ένα κατσαρόλι, με προσοχή να μην το κάψετε. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά με το βούτυρο, εκτός από τα ψωμάκι, προσέχοντας να μη λιώσετε το ψαχνό του καβουριού. Αλείψτε γενναιόδωρα το μίγμα πάνω στα ψωμάκια και ψήστε για 5-8 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C. Βάλτε τα ψωμάκια για μερικά δευτερόλεπτα πάνω από το γκριλ για να ροδίσουν, κόψτε το στα τέσσερα και σερβίρετε. Ποσότητα: 48 ορεκτικά. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.