- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κατσαρόλες με βιβλία: Ο… Master Chef της μαφίας
Ο Τζο Ντογκς ήταν μάγειρας στη μαφία. Άλλαξε πλευρά, πέρασε στο FBI και εξέδωσε και βιβλίο με τις εμπειρίες του και τις συνταγές του.
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγές από το βιβλίο «Η κουζίνα της μαφίας» του Joseph “Joe Dogs” Iannuzzi, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
«Στους μαφιόζους αρέσει πολύ το καλό φαΐ. Τρώνε όταν σχεδιάζουν τα εγκλήματά τους, τρώνε αφού τα διαπράξουν και στο διάστημα ανάμεσα στα δύο εγκλήματα τρώνε περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία. Οι μαφιόζοι είναι επίσης πολύ εκλεκτικοί. Ξέρουν τι τους αρέσει. Και αυτό που τους αρέσει το τρώνε όλο. Κι ύστερα θέλουν κι άλλο».
Ο Τζο Ντογκς ήταν μάγειρας στη μαφία. Μετά από μια σειρά δυσάρεστων για εκείνον καταστάσεων άλλαξε πλευρά και πέρασε στο FBI ως προστατευόμενος πράκτορας. Και όχι μόνο αυτό αλλά εξέδωσε και ένα βιβλίο, την «Κουζίνας της μαφίας» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), με τις εμπειρίες του και τις συνταγές του.
«“Πλάκα μου κάνεις, Τζόυ” με ρώτησε. “Το μερτικό μου ήταν μόνο 800.000 ευρώ. Αυτά τα έφαγα μέσα σε λίγους μήνες. Να πάρει η ευχή, μακάρι να είχα τουλάχιστον ξεπληρώσει το σπίτι μου”», θυμάται έναν διάλογο με κάποιον Λούι, ο οποίος κρυβόταν μετά από μια απόπειρα ληστείας στο Τζέρσεϊ. Η μεγάλη ζωή που έκαναν, συνοδευόμενη από μεγάλα τραπέζια με μοναδικές γεύσεις, ήταν για λίγο όπως φαίνεται: «Κανένας στην οργάνωσή μας δεν μπορούσε να βάλει μια δεκάρα στην άκρη», εξομολογείται ο Ντογκς. «Γυναίκες και πάλι γυναίκες. Δικηγόροι και εγγυήσεις. Ιδιαίτερα οι δικηγόροι μάς έτρωγαν τα περισσότερα». Να, λοιπόν, ποιοι κέρδιζαν στο τέλος της διαδρομής ισχύος και θανάτου.
Είναι ώρα όμως να ετοιμάσουμε φαγητό με τις συνταγές του κυρίου Ντογκς.
Συνταγές από το βιβλίο «Η κουζίνα της μαφίας» του Joseph “Joe Dogs” Iannuzzi (εκδ. Παπαδόπουλος)
Μοσχάρι ψητό αλά Τζο Ντογκς
Τα υλικά
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ½ κιλό μοσχάρι
- 5 καρότα
- 5 κοτσάνια σέλινο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 8 μέτριες πατάτες
- 1 κουτί σούπα μανιτάρια
- 1 ¼ κονσέρβας νερό
- 1 ½ κ.σ. Ντιζόν
- 1 κ.γ. Μάστερτ
Η εκτέλεση
Αλατοπιπερώστε το κρέας. Τοποθετήστε το σ’ ένα αρκετά μεγάλο πυρέξ και ψήστε το για 20 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για να ροδίσει. Όσο θα ψήνεται το κρέας καθαρίστε τα καρότα σε κομμάτια πάχους 5 πόντων. Κάντε το ίδιο με τα κοτσάνια του σέλινου. Κόψτε το κρεμμύδι στα 8. Ανακατέψτε τη μανιταρόσουπα και τη Μάστερτ για χρώμα και άρωμα. Βγάλτε το ψητό από τον φούρνο και βάλτε τα λαχανικά γύρω από το κρέας στο πυρέξ. Ρίξτε από πάνω το μίγμα της μανιταρόσουπας, σκεπάστε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 2 ώρες στους 180°C. Σερβίρετε το φαγητό με σκωτσέζικο ουίσκι Dewar΄s White Label με παγάκια.
Τζιαμπόττα
Τα υλικά
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζάνι έξτρα
- παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κονσέρβες ντοματάκια
- 1 πρέζα ρίγανη
- 2 μεσαίες έως μεγάλες πατάτες
- 2 φλιτζάνια πράσινα
- φασολάκια ή κολοκυθάκια κομμένα σε μικρές φέτες
- αλάτι, πιπέρι
Η εκτέλεση
Τσιγαρίστε σιγά σιγά το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Σουρώστε τον χυμό από τα ντοματάκια και κόψτε τα μεγαλούτσικα κομμάτια. Προσθέστε τα ντοματάκια στο τσιγαρισμένο σκόρδο και το λάδι και ψήστε τα για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέστε τη ρίγανη και, όσο θα ψήνεται η σάλτσα, βράστε σε νερό χωριστά τις πατάτες και τα φασολάκια. Όταν μαλακώσουν τα φασολάκια, σουρώστε και προσθέστε τα στη σάλτσα. Κόψτε τις πατάτες σε κύβους και προσθέστε τις κι αυτές. Βράστε για άλλα 5-10 λεπτά. Αλατίστε και πιπερώστε. Η Τζιαμπόττα μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως σαλάτα.
Ορεκτικά με καβούρι
Τα υλικά
- 65 γραμ. βούτυρο λιωμένο
- 250 γραμ. ολόπαχη
- μυζήθρα
- 1 ½ κ.γ. μαγιονέζα
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ξερός τριμμένος δυόσμος
- 250 γραμ. ψαχνό καβουριού
- 6 στρογγυλά ψωμάκια κομμένα στα δύο, ελαφρά φρυγανισμένα
Η εκτέλεση
Λιώστε το βούτυρο σ’ ένα κατσαρόλι, με προσοχή να μην το κάψετε. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά με το βούτυρο, εκτός από τα ψωμάκι, προσέχοντας να μη λιώσετε το ψαχνό του καβουριού. Αλείψτε γενναιόδωρα το μίγμα πάνω στα ψωμάκια και ψήστε για 5-8 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C. Βάλτε τα ψωμάκια για μερικά δευτερόλεπτα πάνω από το γκριλ για να ροδίσουν, κόψτε το στα τέσσερα και σερβίρετε. Ποσότητα: 48 ορεκτικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Κλοντ Μπεατά, που μπήκε στη λίστα των πλέον ευπώλητων βιβλίων της Γαλλίας, μαθαίνεις πολλά και άγνωστα μυστικά για τη γάτα σου
Μια ιστορία αγάπης και αυτογνωσίας γεμάτη λευκές τρίχες
Έχεις λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Τα βιβλιοπωλεία είναι φορτωμένα από σπουδαία βιβλία αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν διαλέγεις μερικά;
8 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.