Βιβλιο

«Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο»: Το πολυβραβευμένο παιδικό βιβλίο από την πολύπαθη Ουκρανία

Ένας ύμνος στην ειρήνη και την ελπίδα — μια ιστορία που αποτυπώνει τη δύναμη του ανθρώπου εν μέσω των δεινών που επιφέρει ο πόλεμος

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο»: Το πολυβραβευμένο παιδικό βιβλίο από την πολύπαθη Ουκρανία

Το βιβλίο «Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο» των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρίι Λέσιβ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αίολος (μετάφραση από τα ουκρανικά Νίκος Μεταξάς)

Νά ένα βιβλίο για παιδιά που μπορείτε να το διαβάσετε και να το ξαναδιαβάσετε με το παιδί σας, να το ξεφυλλίσετε και να το ξαναξεφυλλίσετε μόνοι, να μείνετε στις λεπτομέρειές του, να θαυμάσετε την εικονογράφηση και το στήσιμό του, να σκεφτείτε πάνω σ’ αυτό, να συζητήσετε το θέμα του με το παιδί σας, να το αναλύσετε και να μάθετε και οι δυο. Το βέβαιο είναι ότι, αν μη τι άλλο, θα προβληματιστείτε, θα δακρύσετε, θα νιώσετε πόνο, θυμό, αλλά θα γεμίσετε και με πολλή ελπίδα. Το πολυβραβευμένο αυτό βιβλίο γράφτηκε, σχεδιάστηκε και πρωτοκυκλοφόρησε μεν το 2015 από το ζευγάρι των Ουκρανών δημιουργών του, αλλά σήμερα είναι —προφανώς— πιο επίκαιρο ακόμη και από τότε.

«Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο» των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρίι Λέσιβ, Εκδόσεις Αίολος

Τι ρόλο παίζει, ή τι ρόλο μπορεί να παίξει, ο καθένας μας απέναντι στο κακό; Ποιο είναι το χρέος μας και ώς πού μπορούμε να φτάσουμε υπερασπιζόμενοι την ελευθερία; Πόσο μεταβάλλει το σύμπαν μας ένας πόλεμος; Πόσο μαυρίζει τον αέρα γύρω μας, το περιβάλλον, τη φύση, τις ψυχές μας; Πόσο ευάλωτοι αλλά και πόσο δυνατοί είμαστε ταυτόχρονα; Τι σημασία έχουν η αγάπη και το φως όταν όλα δείχνουν πως η μόνη πραγματικότητα είναι το σκοτάδι και ο πόνος; Και πώς αναρρώνουμε από τη συμφορά;

«Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο» των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρίι Λέσιβ, Εκδόσεις Αίολος

Ένας γοητευτικός συνδυασμός σχεδίου και κολάζ, τόσο ευφάνταστος και τόσο όμορφα και μαεστρικά φτιαγμένος, που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Και μαζί, ένα υπέροχο, λυρικό κείμενο. Ο φωτεινός, πολύχρωμος κόσμος απέναντι στη βία και στον καταστροφικό πόλεμο. Η αγάπη, σαν αντίσταση στον παραλογισμό και στο μίσος.

Όχι ακόμη ένα «παιδικό βιβλίο». Κάτι παραπάνω. Και μια πανέμορφη συνολικά έκδοση. Αναζητήστε το.

«Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο» των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρίι Λέσιβ, Εκδόσεις Αίολος: Η υπόθεση του βιβλίου

«Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο» των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρίι Λέσιβ, Εκδόσεις Αίολος

Τρεις φίλοι, ο Ντάνκο, η Ζίρκα και o Φάμπιαν, ζούσαν ήσυχα και ωραία σε μια μικρή, μαγευτική πόλη, γεμάτη λουλούδια και μουσική, το Ρόντο, μέχρι τη μοιραία μέρα που την πόλη τους σκέπασε ένα τεράστιο κατάμαυρο σύννεφο, ο Πόλεμος, φέρνοντας μαζί του σκοτάδι, καταστροφή και θάνατο. Οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα από πόλεμο· προσπάθησαν με το καλό, προσπάθησαν με το άγριο, αλλά τίποτα δεν άλλαζε. Μέχρι που ανακάλυψαν ότι ακόμη και η πιο λεπτή ακτίδα φωτός νικά το σκοτάδι. Θα καταφέρουν, άραγε, με το φως να διώξουν το σκοτάδι του πολέμου;

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: H Romana Romanyshyn και ο Andriy Lesiv, απόφοιτοι και οι δύο της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Λβιβ, ζουν και εργάζονται μαζί στο στούντιό τους Agrafka του Λβιβ. Με μεγάλες διακρίσεις και πολλά βραβεία στο ενεργητικό τους, συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εικονογράφων της Ουκρανίας.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΡΟΝΤΟ»: Kirkus Best Book: Best Picture Book for Starting Conversations (2021). USBBY Outstanding International Book (2022). Bank Street College of Education Best Book (2022).

«Ο Πόλεμος που άλλαξε το Ρόντο» των Ρομάνα Ρομανίσιν και Αντρίι Λέσιβ, Εκδόσεις Αίολος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ