Βιβλιο

8 νέα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας

Η Athens Voice χαζεύει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, ξεφυλλίζει τις καινούργιες εκδόσεις και σου προτείνει τίτλους

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 889
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 νέα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας

8 νέα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για να διαβάσετε το φθινόπωρο

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, Σσαμπάτ, εκδόσεις BELL

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, Σσαμπάτ, εκδόσεις BELL
Τι κρύβει «Το Υπόγειο», το βιβλιοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό εβραϊκό σπίτι στο κάστρο των Ιωαννίνων; Ποιο θαμμένο μυστικό συνδέει την παρέα των θαμώνων του και ποια σχέση έχουν όλα αυτά με την εξαφάνιση μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας από τη Σύρο, τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας μέσα στο κάστρο και το πτώμα που επιπλέει στη λίμνη με μια ζώνη δεμένη στον λαιμό; Τι αποσιωπούν ο κουκλοποιός με τα γυναικεία ρούχα που όλοι φωνάζουν «Ντυμένο» και ο «Θεός» που υποδύεται τον τιμωρό; Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, άνθρωποι με διαφορετικές ζωές και αφετηρίες, έχοντας ο ένας άγνοια για την πραγματική ταυτότητα του άλλου, καταλήγουν κομμάτια του ίδιου παζλ. Αν σκάψεις την ομίχλη, θα φτάσεις σε μια ιστορία παλιά, «σφηνωμένη» στην καρδιά της πόλης, ένα Σσαμπάτ που κανείς δεν ξέχασε και ίσως γι’ αυτό όλα να συμβαίνουν ξανά ημέρα Σάββατο. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και η πρώτη του χρόνου ξημερώνει με άγριο φως.

A. Cosby, Δάκρυα ξυράφι, εκδόσεις Gutenberg

A. Cosby, Δάκρυα ξυράφι, εκδόσεις Gutenberg
Ο Άικ ντρέπεται που ο γιος του Αϊζέια είναι ομοφυλόφιλος και έχει παντρευτεί άντρα και μάλιστα λευκό. Ο Αϊζέια ντρέπεται για τον πατέρα του, επειδή έχει περάσει καιρό στη φυλακή, καταδικασμένος για εγκλήματα. Όταν όμως ο Αϊζέια και ο σύζυγός του Ντέρεκ δολοφονούνται βίαια, ο Άικ κυριεύεται από ενοχές και πάθος για εκδίκηση. Συνεργάζεται με τον πατέρα του Ντέρεκ, πρώην κατάδικο επίσης, αλλά και ρατσιστή. Παρά τις προκαταλήψεις που τους χωρίζουν, ο μαύρος και ο λευκός πατέρας είναι αποφασισμένοι να βρουν τους δολοφόνους και να τους τιμωρήσουν ανελέητα. Ο Σον Α. Κόσμπι γεννήθηκε το 1973 στη Βιρτζίνια. Ο πατέρας του δούλευε σε ψαροκάικο και η ανάπηρη μητέρα του μεγάλωσε μόνη της τον ίδιο και τον αδερφό του. Φιλόπονος μαθητής, υποχρεώθηκε να διακόψει τις σπουδές του γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τα δίδακτρα. Μέχρι το 2019 που κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, δούλευε ως πορτιέρης, οικοδόμος, πωλητής και σήμερα ακόμα, παρά τα τρία bestseller του, βοηθάει στις εργασίες του γραφείου τελετών της γυναίκας του.

Γιουλιάν Σεμιόνοφ, Διαμάντια στην υπηρεσία της επανάστασης, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Γιουλιάν Σεμιόνοφ, Διαμάντια στην υπηρεσία της επανάστασης, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
1921, Σοβιετική Ρωσία. Η ανοιχτή επέμβαση και ο εμφύλιος πόλεμος έχουν δώσει τη θέση τους στο εσωτερικό σαμποτάζ και στην υπεξαίρεση. Η σοβιετική εξουσία οργανώνεται, επιδιώκει την ανοικοδόμηση της οικονομίας και τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες. Ιδρύει το Κρατικό Θησαυροφυλάκιο για να φυλαχτούν τα χρυσαφικά και τα διαμάντια, μήλο της έριδος για μοναρχικούς και αντιπολιτευόμενες πολιτικές ομάδες που προσδοκούν την ανατροπή των μπολσεβίκων, καθώς και για πρώην τραπεζίτες, κοσμηματοπώλες και ειδικούς που παρεισφρέουν στον κρατικό μηχανισμό για προσωπικό πλουτισμό παριστάνοντας τους ευσυνείδητους κομμουνιστές, όντας όλοι τους πιόνια στη μεγάλη σκακιέρα των μυστικών υπηρεσιών Γερμανίας, Γαλλίας και Αγγλίας. Η σύλληψη ενός μικροαπατεώνα μ’ έναν χαρτοφύλακα γεμάτο διαμάντια, κι ένα φαινομενικά τυχαίο τηλεφώνημα στα κεντρικά της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών, δίνουν έναυσμα για τις κινήσεις αντεπίθεσης. Ο κατάσκοπος Βσέβολοντ Βλαντίμιροφ καλείται να επιστρέψει στη Μόσχα και ν’ αναλάβει μια επικίνδυνη αποστολή: Να μεταβεί σε συνθήκες άκρας μυστικότητας στη γραφική μεσαιωνική πόλη του Ρεβέλ στην Εσθονία. Εκεί θα συναντήσει τον μυστικό πράκτορα Ρομάν, ο οποίος θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια θανατηφόρα παρτίδα με έπαθλο τη διάσωση των παιδιών των εργατών που αργοπεθαίνουν από την πείνα πίσω στην πατρίδα, ή ενός αδερφού.

Elle Cosimano, Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά, εκδόσεις Μίνωας

Elle Cosimano, Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά, εκδόσεις Μίνωας
Η συνέχεια του βιβλίου «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει» προσφέρει ακόμα ένα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα μυστηρίου. Στο «Η Φίνλεϊ επιστρέφει» και παρότι η ζωή της δεν έχει αλλάξει και πολύ, το καλό είναι πως έχει πάντα στο πλευρό της την νταντά και φίλη της, Βέρο. Συν το ότι το μόνο πτώμα με το οποίο αναγκάστηκε να ασχοληθεί τελευταία είναι το νεκρό χρυσόψαρο της κόρης της. Όμως, όταν ανακαλύπτει πως κάποιος θέλει να εξαφανίσει τον πρώην άντρα της διά παντός, η Φίνλεϊ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τον σώσει. Εντωμεταξύ ο ντετέκτιβ Νικ Άντονι δείχνει αποφασισμένος να ξαναμπεί στη ζωή της. Μπορεί να είναι ένας γοητευτικός άντρας, αλλά προτεραιότητα της Φίνλεϊ είναι να προστατεύσει την οικογένειά της.

Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη, Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας, εκδόσεις Ψυχογιός

Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη, Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας, εκδόσεις Ψυχογιός
«Με λένε Μελίνα και είμαι υπερ-ενσυναισθητική. Διαβάζω τους άλλους σαν “ανοιχτό βιβλίο”. Κανείς δεν μπορεί να μου κρυφτεί ή να με ξεγελάσει. Γι’ αυτό και μου ανατέθηκε η εξιχνίαση δύο φόνων που πρόκειται να παραγραφούν σε δεκαεφτά ημέρες. Κανονικά θα ήταν εύκολο. Δυστυχώςο βασικός μου ύποπτος είναι εντελώς απρόσβλητος από τις ιδιαίτερες ικανότητές μου. Και επιπλέον… είμαι βαθιά, παράφορα και αναπόδραστα ερωτευμένη μαζί του». Η Μελίνα που δείχνει αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι, με όπλο τη συναισθηματική της τηλεπάθεια αναλαμβάνει όχι μόνο να εξιχνιάσει ένα παλιό έγκλημα αλλά και να ξαναφέρει την ευτυχία σε μια οικογένεια που την έχει στερηθεί. Ακατανίκητοι σύμμαχοί της σε αυτό το εγχείρημα, ένας χαρισματικός εφτάχρονος, το αστείρευτο κέφι της και… ο Σάκης Ρουβάς!

Sonia Purnell, Μια ασήμαντη γυναίκα, εκδόσεις Μίνωας

Sonia Purnell, Μια ασήμαντη γυναίκα, εκδόσεις Μίνωας
Το 1942 η Γκεστάπο μετέδωσε μια επείγουσα ανακοίνωση: «Είναι η πιο επικίνδυνη κατάσκοπος των Συμμάχων. Πρέπει να τη βρούμε και να την εξολοθρεύσουμε». Στόχος των ναζί ήταν η Βιρτζίνια Χολ, μια νεαρή γυναίκα που κατάφερε να προσχωρήσει στην κατασκοπευτική οργάνωση γνωστή με το προσωνύμιο «Ministry of Ungentlemanly Warfare». Η Χολ έγινε η πρώτη κατάσκοπος των συμμαχικών δυνάμεων που βοήθησε να ανάψει η φλόγα της γαλλικής αντίστασης, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που διεξάγονταν έως τότε οι μυστικές πολεμικές επιχειρήσεις. Ακόμα κι όταν το πρόσωπό της φιγουράριζε σε αφίσες ως καταζητούμενη, ακόμα κι όταν την επικήρυξαν, η Χολ αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές των ανωτέρων της με σκοπό τη διαφυγή της. Ήταν αφοσιωμένη στον αγώνα και είχε πάντα την ακλόνητη πεποίθηση ότι έπρεπε να σώσει πολλές ζωές απελευθερώνοντας κομμάτια της Γαλλίας από τους ναζί.

Γιώργος Αγγελίδης, Σκοτεινή Κληρονομιά, εκδόσεις BELL

Γιώργος Αγγελίδης, Σκοτεινή Κληρονομιά, εκδόσεις BELL
1940 και η ορφανή Άννα αναζητά καταφύγιο σ’ ένα καθολικό μοναστήρι στην άλλη άκρη του νησιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Παρά τον αρχικό της δισταγμό, είναι αισιόδοξη πως στα πρόσωπα των μοναχών έχει βρει μια νέα οικογένεια. Σύντομα ανακαλύπτει πως πίσω απ’ τα καλοκάγαθα προσωπεία των κατοίκων του μοναστηριού της Κυράς των Αγγέλων κρύβονται σκοτεινά μυστικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη λογική της. 1996 και η Έμμα πασχίζει να τα βγάλει πέρα μεγαλώνοντας μόνη της την κόρη της, βουλιάζοντας στα χρέη και την απελπισία. Όταν πληροφορείται πως ένας άντρας που δεν έχει γνωρίσει ποτέ άφησε στη διαθήκη του ένα μοναστήρι σ’ ένα νησί στην άλλη άκρη του κόσμου πιστεύει ότι είναι το θαύμα που ζητούσε. Φτάνοντας εκεί συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως νόμιζε και πως το σκοτάδι καραδοκεί στους διαδρόμους του καταραμένου μοναστηριού απ’ όταν πριν μισό περίπου αιώνα όλοι του οι κάτοικοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μέσα σε μια νύχτα. Σήμερα: Ένα μουμιοποιημένο πτώμα ανακαλύπτεται στη μέση ενός θαμμένου από βάτα πλυσταριού θυμίζοντας έκπτωτο άγγελο, αφυπνίζοντας φρικτές μνήμες απ’ το παρελθόν και κάνοντας τους ντόπιους να ψιθυρίζουν ξανά και ξανά την ίδια φράση: Η Κυρά των Αγγέλων! Τελικά, μήπως σε κάποια μέρη το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ;

Βαγγέλης Ηλίας, Το Υπέροχο Κάθαρμα, εκδόσεις Πηγή

Βαγγέλης Ηλίας, Το Υπέροχο Κάθαρμα, εκδόσεις Πηγή
Ιανουάριος 1973. Οι απρόσµενες συγκυρίες της ταραγµένης εποχής οδηγούν τον νεαρό Γρηγόρη Παπαδόπουλο να καταλήξει από απλός Ανθυπολοχαγός του Πεζικού, ένας κατάσκοπος στο Παρίσι. Για λογαριασµό ποιανού όµως; Ίντριγκες, ψέµατα, ερωτικά παιχνίδια, αλλά και δολοφονίες, εξελίσσουν τον πρωταγωνιστή σε έναν αληθινό αντιήρωα, το όνειρο του οποίου για κοινωνική και οικονοµική ανέλιξη θα γίνει εντέλει εφιάλτης. Η περιπέτειά του ξεκινά στους πορτοκαλεώνες του Άργους και εξελίσσεται σε Ελλάδα, Αµερική, Γαλλία, ∆υτική Γερµανία και Αγγλία, όπου ο Γρηγόρης Παπαπδόπουλος θα πέσει στη µόνη παγίδα που ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει: να αφήσει µια γυναίκα να τινάξει τα πάντα στον αέρα, το δικό του δηλαδή «πράσινο φως στην άκρη του µόλου». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ