Βιβλιο

Minecraft: Από τις κονσόλες, στο χαρτί

Μία νέα σειρά παιδικών βιβλίων φαντασίας και περιπέτειας, που διαδραματίζονται στο περιβάλλον τού #1 video game παγκοσμίως

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Minecraft: Από τις κονσόλες, στο χαρτί

Η Κέλλυ Δημοπούλου μάς γνωρίζει το Minecraft και τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα

Το Minecraft είναι το #1 video game που υπήρξε ποτέ, με περίπου 140 εκατομμύρια (!) παίκτες κάθε μήνα παγκοσμίως.

Τι ΕΙΝΑΙ όμως το Minecraft; Λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι τοποθέτησης κύβων και περιπέτειας: «Χτίσε, παίξε και εξερεύνησε διατρέχοντας άπειρους κόσμους με βουνά, σπηλιές, ωκεανούς, ζούγκλες και ερήμους. Κέρδισε ορδές από ζόμπι, ψήσε το κέικ των ονείρων σου, εξόρμησε σε καινούριες διαστάσεις ή χτίσε έναν ουρανοξύστη. Το τι κάνεις στο Minecraft είναι δική σου υπόθεση». Έχει αγκαλιαστεί από παίκτες όλων των φύλων και όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο, γιατί οι δυνατότητες που τους παρέχει είναι πρακτικά ανεξάντλητες.

Minecraft — The Stonesword Saga

Γύρω από το Minecraft —και εδώ είναι που ξεκινά το δικό μας ενδιαφέρον— έχει αναπτυχθεί (όπως ακριβώς και στο ίδιο το παιχνίδι!) ένας παράλληλος κόσμος, γεμάτος λογοτεχνικά βιβλία, ημερολόγια, επιτραπέζια παιχνίδια και πολλά-πολλά άλλα. Χωρίς οι ίδιοι να παίζουμε, διαβάσαμε το «Σπάσε τον κώδικα — Μια περιπέτεια στον κόσμο του Minecraft» που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, πρώτο τίτλο στη νέα σειρά βιβλίων Minecraft — The Stonesword Saga (κείμενο Nick Eliopulos, σχέδια Alan Batson και Chris Hill), και γοητευτήκαμε. Όχι μόνο γιατί είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο περιπέτειας, και μάλιστα τέτοιο που δεν είχαμε ξαναδιαβάσει, καθώς συνδυάζει τα games με το fantasy και την ΕΦ, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό το βιβλίο, και αυτή η σειρά, θα γεννήσει καινούργιους αναγνώστες, αντλώντας τους μάλιστα από μία πελώρια δεξαμενή: αυτή των game players. Αν το παιδί σας, ή κάποιο παιδί από το περιβάλλον σας, παίζει ήδη Minecraft, πρέπει να του το χαρίσετε. Ακόμη και αν δεν αγαπά το διάβασμα, αυτό θα το διαβάσει με μεγάλη χαρά — είναι παραπάνω από σίγουρο. Και οι πιθανότητες να μείνει (και) στα βιβλία είναι υψηλές.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Θίο είναι το καινούριο μέλος μιας λέσχης Minecraft. Ανακάλυψε ότι έχει την ικανότητα να δημιουργεί μοντ που ταίριαζαν απόλυτα με τον μυστηριώδη κόσμο του Minecraft. Όμως, έτσι όπως τα ανακάτευε, δημιουργήθηκε μια τερατώδης καινούρια απειλή. Τώρα οι φίλοι του δεν τον εμπιστεύονται πια, καθώς παρέβη τους κανόνες της λέσχης. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί, για να νικήσουν αυτό το εχθρικό πλάσμα και να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που θα φέρει μια ρωγμή στον κώδικα.

Minecraft — The Stonesword Saga

* * *

Για να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθήκαμε στη μεταφράστρια του πρώτου βιβλίου της σειράς, Κέλλυ Δημοπούλου, που έχει πελώρια πείρα στον εκδοτικό χώρο. Ούτε η ίδια είχε παίξει το παιχνίδι πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό, αλλά έχει διαβάσει τα πάντα για το Minecraft και έχει συζητήσει με πολλούς ειδικούς. Νά τι μας είπε — και την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο της:

«Το Minecraft είναι ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε το 2009 από τον Σουηδό Μάρκους “Νοτς” Πέρσον. Κυκλοφόρησε στον κυβερνοχώρο για να δοκιμαστεί από τους παίχτες πριν βγει στην αγορά επισήμως το 2011. Τότε τον σχεδιασμό ανέλαβε ο Γιενς Μπέργκενστεν. Αρχικά, ανήκε στην εταιρεία του Νοτς, τη Mojang Studios, ώσπου το 2014 το αγόρασε η Microsoft για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Minecraft — The Stonesword Saga

»Πρόκειται για παιχνίδι sandbox, όπου ο παίχτης μπορεί να δημιουργήσει, να τροποποιήσει και να καταστρέψει το περιβάλλον του. Στο Minecraft οι παίχτες χτίζουν κατασκευές από κύβους με διάφορες υφές σ’ έναν τρισδιάστατο κόσμο. Παράλληλα, εξερευνούν και συλλέγουν πόρους. Το παιχνίδι περιλαμβάνει διάφορες λειτουργίες για τους παίχτες, όπως τη Λειτουργία Επιβίωσης, Δημιουργίας, Περιπέτειας ή Θεατή/Παρακολούθησης. Το παιχνίδι εστιάζει στη δημιουργικότητα και την οικοδόμηση κατασκευών από κύβους. Όλος ο κόσμος του αποτελείται από 3D αντικείμενα διατεταγμένα σε πλέγμα από διάφορα υλικά όπως χώμα, πέτρα, και ορυκτά. Οι παίχτες κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά τα αντικείμενα τοποθετούνται σε σταθερές θέσεις σε σχέση με το πλέγμα.

»Ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας είναι πολύ σημαντικός, καθώς το παιχνίδι καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και βοηθά τα παιδιά να μάθουν παίζοντας.

»Παγκοσμίως, το εκδοτικό σύμπαν του Minecraft είναι τεράστιο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων είναι βιβλία ή περιοδικά που δημιουργήθηκαν εμπνεόμενα από το σύμπαν του παιχνιδιού ή βασισμένα σε σύμπαντα Minecraft που δημιούργησαν παίχτες του παιχνιδιού σε συνεργασία με συγγραφείς και εικονογράφους. Στην Ελλάδα τα επίσημα βιβλία κυκλοφορούν αποκλειστικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για οδηγούς πλοήγησης και δημιουργίας αλλά και ιστορίες και βιβλία δραστηριοτήτων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ