Βιβλιο

Βιβλία για το καλοκαίρι: Δοκίμια, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία, βιογραφίες, αθλητισμός

Η Athens Voice ξεφυλλίζει τις νέες εκδόσεις και προτείνει τα βιβλία των διακοπών

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 876
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλία για το καλοκαίρι: Δοκίμια, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία, βιογραφίες, αθλητισμός

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι: Προτάσεις για δοκίμια, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία, βιογραφίες και αθλητισμό

Τζελίνα Χαρλαύτη (επιστημονική επιμέλεια), Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση (1924–1975), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Τζελίνα Χαρλαύτη (επιστημονική επιμέλεια), Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση (1924–1975), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Στόχος του τόμου είναι να καλύψει σφαιρικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική. Το βιβλίο στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση, που ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση, καλύπτει όλη την πεντηκονταετή επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση και αποτελείται από εκατοντάδες αρχειακά κουτιά στα οποία περιέχονται δεκάδες χιλιάδες έγγραφα. Το Αρχείο αποτυπώνει τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και 14 χώρες, και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη· η συγκρότηση και η ταξινόμησή του αποτελούν καινοτομία στον χώρο της Ιστορίας Επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η οργάνωση, η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση του Αρχείου Ωνάση καθώς και η συγγραφή της ιστορίας των επιχειρήσεων Ωνάση είναι προΐόν ερευνητικού έργου που ανέθεσε το  Ίδρυμα Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ.

Ananyo Bhattacharya, Τζον φον Νόιμαν, ο άνθρωπος από το μέλλον, εκδόσεις Τραυλός

Ananyo Bhattacharya, Τζον φον Νόιμαν, ο άνθρωπος από το μέλλον, εκδόσεις Τραυλός
Άραγε, ήταν ένας «φριχτός» άνθρωπος όταν πρότεινε έναν προληπτικό πόλεμο με τους Σοβιετικούς, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου; Ήταν ένας αλτρουιστής όταν στάθηκε στο πλευρό του Μάντελμπροτ και όταν υπεράσπισε τονΟπενχάιμερ ή μήπως ήταν ένας άκαμπτος ορθολογιστής όταν έσπερνε αθόρυβα λύσεις για τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα στο μέλλον; Δύσκολα ερωτήματα για αυτή την αδιανόητη υπερδιάνοια του 20ού αιώνα. Ήταν ο μαθηματικός που χάραξε τον δρόμο για την έλευση του πρώτου ψηφιακού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πυροδότησε τη γέννηση της τεχνητής νοημοσύνης και της νανοτεχνολογίας, και καθόρισε την ανάπτυξη των νευροεπιστημών. Οι ιδέες του ήταν αστείρευτες. Τις μοιραζόταν με όλους τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του, καθώς μεταπηδούσε από πεδίο σε πεδίο, δίνοντας παντού λύσεις.

Carlo Rovelli, Η τάξη του χρόνου, εκδόσεις Πατάκη

Carlo Rovelli, Η τάξη του χρόνου, εκδόσεις Πατάκη
Ο συγγραφέας των «Επτά σύντομων μαθημάτων φυσικής» μάς ξεναγεί σε ένα γοητευτικό ταξίδι ανακάλυψης του νοήματος του χρόνου. Ο χρόνος είναι ένα μυστήριο που δεν σταματά να μας σαστίζει, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και ποιητές εξερευνούν από παλιά το νόημά του, ενώ οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η δομή του διαφέρει από τις απλές διαισθητικές μας ιδέες για αυτόν. Ο Κάρλο Ροβέλλι, με τη γοητεία του και ένα βαθύ αίσθημα δέους, συνδυάζοντας την επιστήμη με τη φιλοσοφία και την τέχνη, ξετυλίγει αυτό το μυστήριο. Η «Tάξη του χρόνου», ένα βιβλίο διαφωτιστικό και παρηγορητικό, δείχνει πως, για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να στοχαστούμε τον χρόνο – και πως για να κατανοήσουμε τον χρόνο, πρέπει να στοχαστούμε τον εαυτό μας.

Ευαγγελία Κιρκινέ, Έθνος «εξ απαλών ονύχων» - Μια εθνογραφική ματιά στην ελληνική προσχολική εκπαίδευση, εκδόσεις Επίκεντρο

Ευαγγελία Κιρκινέ, Έθνος «εξ απαλών ονύχων» - Μια εθνογραφική ματιά στην ελληνική προσχολική εκπαίδευση, εκδόσεις Επίκεντρο
Στη μελέτη αυτή προσεγγίζεται ο χώρος του νηπιαγωγείου ως ένα πεδίο κοινωνικής και πολιτικής δράσης, ως φορέας εθνικοθρησκευτικής αγωγής, και τα παιδιά ως κοινωνικά δρώντα υποκείμενα κατά τη διαδικασία της πολιτικής τους κοινωνικοποίησης. Παρά την έλλειψη ενός λεπτομερούς αναλυτικού προγράμματος, τη μικρή ηλικία των παιδιών και την απουσία σχολικών εγχειριδίων, η πολιτική κοινωνικοποίηση και η εθνικοθρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών λαμβάνει χώρα. Επιπλέον η σφυρηλάτηση της εθνικής ταυτότητας δεν αφορά μόνο στα προφανή στοιχεία που «διδάσκονται» τα παιδιά αλλά και μια σειρά «δευτερευουσών» ιδεών που συντείνουν στη βίωση της καθημερινότητας στο νηπιαγωγείο ως μίας ιδιαίτερης εθνοπολιτισμικής εμπειρίας χωρίς να ονοματίζεται πάντα ως τέτοια.

Susie Hodge, Το μικρό βιβλίο της τέχνης, εκδόσεις Ψυχογιός

Susie Hodge, Το μικρό βιβλίο της τέχνης, εκδόσεις Ψυχογιός
Ένας σύντομος οδηγός με κινήματα, έργα, θέματα και τεχνικές, γραμμένο σε απλή γλώσσα. Το βιβλίο προσεγγίζει 50 έργα κομβικής σημασίας για την ιστορία της τέχνης, από τις βραχογραφίες του Λασκό έως τα εικαστικά χάπενινγκ της εποχής μας, συνδέοντάς τα με τα πιο σημαντικά θέματα και κινήματα, αλλά και με τις πιο σημαντικές περιόδους και τεχνικές. Ευσύνοπτο, εύχρηστο, με πλούσια εικονογράφηση, εξηγεί το πότε, το πώς και το γιατί των αλλαγών και εξελίξεων στην τέχνη, εστιάζοντας συγχρόνως στους πρωταγωνιστές, στο περιεχόμενο και στη σημασία αυτών των αλλαγών.

Kai Bird, Martin J. Sherwin, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, εκδόσεις Τραυλός

Kai Bird, Martin J. Sherwin, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, εκδόσεις Τραυλός
Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν ένα αίνιγμα. Ήταν ο Προμηθέας της Αμερικής, ο «πατέρας της ατομικής βόμβας», που σε καιρό πολέμου βρήκε το μυστικό της αστείρευτης ενέργειας του Ήλιου. Όμως, όταν πάλεψε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τους τρομερούς κινδύνους της βόμβας, το κατεστημένο στράφηκε αμέσως εναντίον του. O εξευτελισμός που υπέστη ο Οπενχάιμερ το 1954, κατηγορούμενος ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση την εποχή του μακαρθισμού. Όμως, ο «Όπι» ως κατηγορούμενος ήταν ασύγκριτος. Γοητευτικός, μανιώδης καπνιστής, ψηλός και αδύνατος, γνώστης των αρχαίων ελληνικών, φίλος της γαλλικής και ρωσικής λογοτεχνίας, λάτρης της ποίησης και του γυναικείου φύλου: ένας εθνικός ήρωας, υπόδειγμα επιστήμονα-δημόσιου λειτουργού. Ήταν ένας λαμπρός άνδρας που βίωσε τόσο τον θρίαμβο όσο και την τραγωδία. Η έρευνα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου διήρκεσε 25 χρόνια.

Θεανώ Πασχάλη & Ζαφείριος Τσάκος, Κομοτηνή στο πιάτο, Κάπα Εκδοτική

Θεανώ Πασχάλη & Ζαφείριος Τσάκος, Κομοτηνή στο πιάτο, Κάπα Εκδοτική
Η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία του. Με οδηγό την παραπάνω παραδοχή η Θεανώ Πασχάλη και ο Ζαφείριος Τσάκος, δύο άνθρωποι που ασχολούνται αρκετά χρόνια με τον πολιτισμό στην Κομοτηνή, συγκέντρωσαν και κατέγραψαν 174 αυθεντικές συνταγές που καλύπτουν το μεγάλο γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, από τις πολιτισμικές ζυμώσεις και επιρροές που δέχτηκε. Έπειτα από συναντήσεις και συνεστιάσεις με πολιτισμικούς φορείς και εκπροσώπους πολλών πληθυσμιακών ομάδων που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Κομοτηνής, συνέγραψαν την «Κομοτηνή στο πιάτο», μια προσπάθεια που πηγάζει από ένα αίσθημα προστασίας, υπεράσπισης και ανάδειξης της γαστρονομικής παράδοσης της πόλης.

Θάνος Βερέμης, 20ος αιώνας. Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη., Εκδόσεις Πρώτη ύλη

Θάνος Βερέμης, 20ος αιώνας. Μια ιστορία που δεν έχει τελειώσει ακόμη., Εκδόσεις Πρώτη ύλη
Από τον πρόλογο της έκδοσης, που ανήκει στον Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: «[…]Ο περασμένος αιώνας χαρακτηρίστηκε από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της Επανάστασης του 1917, την εξάπλωση της αποαποικιοποίησης και του οικονομικού εθνικισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, τον μετασχηματισμό της Κίνας, τις νέες ιδέες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη ριζική αλλαγή στη στάση απέναντι στο φύλο, τη θρησκεία, το χρήμα, την κατανάλωση, τη σεξουαλικότητα, τον ελεύθερο χρόνο και το περιβάλλον, τον συνδυασμό νέων και παραδοσιακών μορφών διεθνούς συνεργασίας, καθώς και τις μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις πληθυσμών. Σε λιγότερες από 300 σελίδες, ο καθηγητής Βερέμης καταφέρνει να ξεδιπλώσει όλα τα σημαντικά γεγονότα, να φωτίσει πτυχές μας που δεν είναι τόσο γνωστές και να εξάγει συμπεράσματα για τα αίτια που οδήγησαν στα μεγάλα, κοσμοϊστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, τα οποία ακόμη καθορίζουν τις τύχες μας».

Alan W. Watts, Η σοφία της ανασφάλειας, εκδόσεις Key Books

Alan W. Watts, Η σοφία της ανασφάλειας, εκδόσεις Key Books
Σε αυτό το διαχρονικό και κλασικό βιβλίο, ο κορυφαίος φιλόσοφος Alan Watts αντλεί γνώση από την ανατολική σοφία και θρησκεία, και προσφέρει κατευθύνσεις για μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Η κεντρική του διαπίστωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: όταν ξοδεύουμε όλο μας τον χρόνο ανησυχώντας για το μέλλον και θρηνώντας για το παρελθόν, δεν είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την παρούσα στιγμή, τη μόνη που είμαστε πραγματικά σε θέση να βιώσουμε. Ο Watts προσφέρει το απελευθερωτικό μήνυμα ότι η αληθινή βεβαιότητα και η ασφάλεια προέρχονται μόνο από την κατανόηση ότι η παροδικότητα και η ανασφάλεια αποτελούν την ουσία της ύπαρξής μας.

Michael Brooks, Τζερόλαμο Καρντάνο, Ο βέβηλος μαθηματικός - από τους φανταστικούς αριθμούς στα κβάντα, εκδόσεις Τραυλός

Michael Brooks, Τζερόλαμο Καρντάνο, Ο βέβηλος μαθηματικός - από τους φανταστικούς αριθμούς στα κβάντα, εκδόσεις Τραυλός
Από την κρύπτη των παραμελημένων, ο Μάικλ Μπρουκς «ανασταίνει» τον Τζερόλαμο Καρντάνο, έναν απίθανο τύπο, μια μοναδική αναγεννησιακή φιγούρα. Αυτός ο «υπερκόσμιος» άντρας, γιος ενός δικηγόρου και μιας «ιδιοκτήτριας» πορνείων, κατάφερνε να μετατρέπει σε χρήμα τη μαθηματική του οξυδέρκεια καθώς και τις στοιχειώδεις γνώσεις του στην ιατρική και την αστρολογία. Ο μαθηματικός Τζερόλαμο Καρντάνο εφηύρε τα μαθηματικά των πιθανοτήτων (ώστε να κερδίζει στα τυχερά παιχνίδια) και επινόησε τους φανταστικούς αριθμούς, κατακτώντας έτσι τον ιστορικό τίτλο του θεμελιωτή των μαθηματικών πυλώνων της σύγχρονης κβαντικής φυσικής. Η ζωή του Καρντάνο είναι η «καρδιά» αυτού του εκκεντρικά έξυπνου βιβλίου, το στιλ του οποίου είναι εντελώς πρωτότυπο, ενώ ο τρόπος ανάμειξης ιστορίας, μυθοπλασίας και επιστήμης το κάνει πιο γοητευτικό από οποιοδήποτε άλλο ανάγνωσμα. Ο Μάικλ Μπρουκς αξιοποιεί τη θεωρία της διεμπλοκής για να εξηγήσει πώς βρέθηκε στο κελί της φυλακής του Καρντάνο, τι του είπε για το βιβλίο του, πώς του παρουσίασε την εξέλιξη της κβαντικής φυσικής και τι άκουσε από τα ίδια τα χείλη του μελλοθάνατου ήρωά του για την τοξική ζωή του.

Πάουλο Φρέιρε, Η αφήγηση - Προς μια παιδαγωγική του διαλόγου, εκδόσεις Επίκεντρο

Πάουλο Φρέιρε, Η αφήγηση - Προς μια παιδαγωγική του διαλόγου, εκδόσεις Επίκεντρο
«Δεν θέλω να με ακολουθούν: Θέλω να με επανα-εφευρίσκουν» έγραψε ο Paulo Freire. Ο Paolo Vittoria, ακολουθώντας την προτροπή του, επαν-ανακαλύπτει και επανα-εφευρίσκει τη φιλοσοφική διαδρομή του μεγάλου Βραζιλιάνου παιδαγωγού: την παιδική του ηλικία στη γη της Ρεσίφε, την εξορία από τη Βραζιλία, τις έννοιες, τα γεγονότα, τις εμπειρίες στο πεδίο της εκπαίδευσης. Ανιχνεύει τη γενεαλογία της σκέψης του κάτω από την επίδραση του υπαρξισμού, του μαρξισμού, του περσοναλισμού και του ανθρωπισμού. Το βιβλίο παρουσιάζει και αναλύει, μεταξύ άλλων, τις έννοιες της συνειδητοποίησης, την κριτική εκπαίδευση, την πράξη, την επιστημολογική περιέργεια, τη σχέση καταπιεσμένου-καταπιεστή, αποδεχόμενο την πρόσκληση του Freire σε διάλογο για μια μετασχηματιστική δράση και αντίσταση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες εκπαιδευτικές πολιτικές με σκοπό να συμβάλει στη θεμελίωση μιας λαϊκής και δημοκρατικής εκπαίδευσης.

Φερνάντο Σινιορίνι, Λουσιάνο Βερνίκε, Ντιέγκο: Εμπιστευτικό, Εκδοτική Belle Époque

Φερνάντο Σινιορίνι, Λουσιάνο Βερνίκε, Ντιέγκο: Εμπιστευτικό, Εκδοτική Belle Époque
Ίντριγκες, ευτράπελα, παρασκήνια. Όσα δε «συνέλαβε» ποτέ ο φακός της κάμερας για τον Ντιέγκο Μαραντόνα αποκαλύπτονται στο βιβλίο του Φερνάντο Σινιορίνι. Ο συγγραφέας δεν ήταν απλώς ο προσωπικός γυμναστής του. Ήταν ο επιστήθιος φίλος του· εκείνος που τον συμβούλευε, όταν η μπάλα –στο γήπεδο και στη ζωή– έκαιγε. Το «Ντιέγκο: εμπιστευτικό» είναι ένα μοναδικό, βιωματικό έργο, μια εκ των έσω μαρτυρία, έμπλεη συναρπαστικών περιπετειών· ένα «αμακιγιάριστο» ψυχογράφημα που ακολουθεί την ξέφρενη κούρσα του σπουδαίου «10» από τα κατώτερα στρώματα στην κορυφή του κόσμου. Από τον τσακισμένο του αστράγαλο το 1983, στους θριάμβους με την εθνική Αργεντινής το 1986 και στις ανεπανάληπτες επιτυχίες της Νάπολι. Από την υπερπροσπάθεια του 1990 στην Ιταλία έως τον δραματικό επίλογο του 1994. Από την αναγέννησή του το 2010, όταν έγινε προπονητής της «Αλμπισελέστε» και μέντορας του «άγουρου» ακόμη Λιονέλ Μέσι, ως την αιωνιότητα.

Stanislas Dehaene, Πώς μαθαίνουμε, εκδόσεις Τραυλός

Stanislas Dehaene, Πώς μαθαίνουμε, εκδόσεις Τραυλός
Πώς μαθαίνει ο εγκέφαλός μας; Πρόκειται για το πιο «καυτό» ερώτημα των επιστημόνων της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην προσπάθειά τους να κάνουν τις μηχανές να «μαθαίνουν» ακριβώς όπως η «απόλυτη μηχανή μάθησης», ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Πώς μπορεί ο εγκέφαλός μας να είναι τόσο αποτελεσματικός ήδη από τη γέννησή μας και πώς εξελίσσεται στη διάρκεια της ζωής; Ποια νευρωνικά κυκλώματα καθορίζουν την «πλαστικότητά» του στο πέρασμα των χρόνων; Ποιοι κανόνες διέπουν τους αλγορίθμους του εγκεφάλου μας καθώς σχηματίζουν τις μαθηματικές έννοιες, την αναπαράσταση του κόσμου, τις γλώσσες, την ανάγνωση, την καλλιτεχνική δημιουργία, ακόμη και τη διαίσθηση; Με μια ριζικά διεπιστημονική προσέγγιση, αντλώντας στοιχεία από τις πρόσφατες ανακαλύψεις της γνωσιακής επιστήμης, της νευροεπιστήμης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψυχολογίας, ο Ντεχάεν προσφέρει στους γονείς, στους παιδαγωγούς, σε όλους μας, τα καλύτερα «εργαλεία» για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Walter Benjamin, Όνειρα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Walter Benjamin, Όνειρα, εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Τα όνειρα απασχόλησαν την ανθρωπότητα επί πολλούς αιώνες. Στην πορεία του 20ού αιώνα γνώρισαν μια ραγδαία έκπτωση της σημασίας τους. Ήδη το 1925, στο σχόλιό του «Κιτς στο όνειρο», ο Μπένγιαμιν διαπίστωνε: «Τα όνειρα τώρα κόβουν δρόμο προς την κοινοτοπία». Παρ’ όλα αυτά δεν έπαψε να καταγράφει τα όνειρα που ήταν σημαντικά γι’ αυτόν και να συνδέει με το όνειρο σπουδαίες θεωρίες, όπως του Φρόυντ ή των σουρεαλιστών. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά σ’ έναν τόμο όλα αυτά τα υλικά, προβάλλοντας έτσι μια πλευρά του Μπένγιαμιν που είχε προσεχτεί λιγότερο ώς τώρα: ένα ονειρικό μοτίβο που παρέμεινε σταθερό στη σκέψη του μέχρι το τέλος της ζωής του, κρατώντας μάλιστα έναν ρόλο-κλειδί στην απόπειρά του να περιγράψει ως φαντασμαγορία τον Δυτικό πολιτισμό στην ακμή του καπιταλισμού.

Ανδρέας Οικονόμου, Λεωφόρος – Η Ακρόπολη του ελληνικού αθλητισμού, Εκδοτική Belle Epoque

Ανδρέας Οικονόμου, Λεωφόρος – Η Ακρόπολη του ελληνικού αθλητισμού, Εκδοτική Belle Epoque
Το απόσταγμα δεκαετούς έρευνας πάνω στην ιστορία του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτυπώνεται σε ένα πολυτελές λεύκωμα 612 σελίδων. Περισσότερες από χίλιες φωτογραφίες, αποφθέγματα και αφηγήσεις μυθικών ηρώων και αφανών αντιηρώων, αρχιτεκτονικές μελέτες, προϋπολογισμοί, «κεκλεισμένων των θυρών» συζητήσεις, πρακτικά συμβουλίων, ασύλληπτα ρεκόρ και εθνικοί θρίαμβοι. Αντιστασιακές ενέργειες, ιστορικές συναυλίες, τριάντα τρία αθλήματα, εκατοντάδες τίτλοι και όλα αυτά να βρίσκουν τη δική τους θέση στις σελίδες του βιβλίου του ιστορικού ερευνητή Ανδρέα Οικονόμου. Κι όμως, ούτε οι λέξεις ούτε οι φωτογραφίες είναι ικανές να περιγράψουν τη σπουδαιότητα της Λεωφόρου, αρκούν, ωστόσο, για να αντιληφθούμε ότι το γήπεδο αυτό έπαψε προ πολλού να είναι απλώς ένα γήπεδο. Η Λεωφόρος είναι η πεμπτουσία της αθηναϊκής κοινωνίας, η Ακρόπολη του ελληνικού αθλητισμού.

Richard Dawkins, Απίθανες πτήσεις, εκδόσεις Τραυλός

Richard Dawkins, Απίθανες πτήσεις, εκδόσεις Τραυλός
Ονειρεύεστε καμιά φορά ότι πετάτε σαν πουλί; Ότι ταξιδεύετε αβίαστα πάνω από δεντροκορφές, ότι ανυψώνεστε και μετά βουτάτε, γλιστράτε και στροβιλίζεστε ανάλαφρα στην τρίτη διάσταση; Υπέροχη αίσθηση! Από τον μυθικό Ίκαρο μέχρι το «μεγαλειώδες πουλί της Αργεντινής», από τους αδελφούς Ράιτ μέχρι το Boeing 747 και από τη νεραϊδόμυγα Tinkerbella μέχρι το φοβερό γεράκι, τόσο ο άνθρωπος όσο και όλα τα φτερωτά της φύσης έχουν μάθει να περιφρονούν τη βαρύτητα και να ανυψώνονται στους ουρανούς. Πώς τα κατάφεραν; Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, που δεν πιστεύει στα «θαύματα», ξεσκεπάζει όλα τα μυστικά της «μαγικής» συνταγής που κάνει τα πουλιά, τα έντομα, τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο (με τις πτητικές μηχανές του), να πετούν. Αποκαλύπτει πώς κάτι αιωρείται ή αερολισθαίνει και τους τρόπους που αψηφά τη βαρύτητα, όπως τους επινόησε ο άνθρωπος εδώ και αιώνες ή τους προσάρμοσε στα ζώα η εξέλιξη εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Στέφανος  Πουγαρίδης, «Έλληνας είσαι ή γίνεσαι;»: Μια μελέτη για την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στη Φλώρινα του Μεσοπολέμου, εκδόσεις Επίκεντρο

Στέφανος  Πουγαρίδης, «Έλληνας είσαι ή γίνεσαι;»: Μια μελέτη για την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας στη Φλώρινα του Μεσοπολέμου, εκδόσεις Επίκεντρο
Το βιβλίο εκκινεί από το πεδίο της Ιστορίας και το εμπλουτίζει με τις νεωτερικές θεωρίες του εθνικισμού και της εθνικής ταυτότητας. Κεντρική θέση είναι ότι ο λόγος αποτελεί εργαλείο για την κατασκευή της εθνικής ταυτότητας. Βασικό επιχείρημα είναι πως δεν υπάρχει μια αναλλοίωτη ταυτότητα, με την ουσιοκρατική αντίληψη, αλλά διαφορετικές εκφάνσεις της δομούνται με βάση το ιδεολογικό και πολιτικό συγκείμενο. Στο πόνημα μελετάται και αναλύεται ο λόγος μιας ιντελιγκέντσιας, όπως την ορίζει ο Anthony Smith, η οποία αξιοποιεί την κοινωνική επιρροή και τη δυνατότητα πρόσβασής της στον Τύπο, προκειμένου να αποδομήσει τις ανεπιθύμητες ταυτότητες, να δομήσει νέες, να μετασχηματίσει τις προϋπάρχουσες, ομογενοποιώντας τα κοινωνικά υποκείμενα υπό την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται το πώς κατασκευάζεται ο εθνικός χρόνος και ο εθνικός χώρος, έννοιες τις οποίες ενδιαφέρεται ζωηρά να χυτεύσει η εθνική ιδεολογία.

Mona Chollet, Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά. - Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλικές σχέσεις, εκδόσεις Στερέωμα / Σιόλα-Αλεξίου

Mona Chollet, Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά. - Πώς η πατριαρχία σαμποτάρει τις ετεροφυλικές σχέσεις, εκδόσεις Στερέωμα / Σιόλα-Αλεξίου
Στην καρδιά των ρομαντικών κωμωδιών ή των αναπαραστάσεών για το ιδανικό ζευγάρι, κωδικοποιείται συχνά μια μορφή γυναικείας κατωτερότητας που υποβάλλει την ιδέα πως οι γυναίκες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην πλήρη έκφραση του εαυτού τους και την ερωτική εκπλήρωση. Το κοινωνικό ντρεσάρισμα που υφίσταται ο καθένας πείθει τους άνδρες ότι όλα είναι δικαίωμά τους και τους ανήκουν, ενώ υπονομεύοντας την αυτοπεποίθηση των γυναικών, παράγει ανισότητες εξουσίας που μπορούν να κορυφωθούν σε μορφές σωματικής και ψυχολογικής βίας. Ακόμα και η στάση που καλούμαστε να υιοθετήσουμε απέναντι στον έρωτα μας προδιαθέτει για σχέσεις που μόνο δυστυχισμένες μπορεί να είναι. Στο σεξουαλικό επίπεδο, οι ανδρικές φαντασιώσεις εξακολουθούν να κατακλύζουν τον χώρο της επιθυμίας. Πώς μπορούν, επομένως, οι γυναίκες να ξαναβρούν το βλέμμα τους και τη φωνή τους;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ