- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πώς ένα παιδικό παραμύθι μάς φανερώνει ότι η επιτυχία δεν συνεπάγεται την ευτυχία
Μια συζήτηση με την Πελαγία Μπότση με αφορμή το βιβλίο της «Κορυφή»
Πελαγία Μπότση: Συνέντευξη για το βιβλίο της με τίτλο «Κορυφή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν
Της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη
Θέλοντας να ρίξω μια καλύτερη ματιά στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου των εκδόσεων Βακχικόν, πήρα στα χέρια μου το βιβλίο της Πελαγίας Μπότση με τίτλο «Κορυφή», σε εικονογράφηση Γεράσιμου Γαλιατσάτου. Και μέσα από την ανάγνωση ξεπήδησε μια συνέντευξη με τη συγγραφέα. Άραγε η εποχή μας έχει μόνο κορυφές;
Διαβάσαμε το βιβλίο σας για παιδιά -και για μεγάλους- «Κορυφή» από τις εκδόσεις Βακχικόν, σε εικονογράφηση του Γεράσιμου Γαλιατσάτου. Λίγα λόγια και καλά και μια εικονογράφηση απόλυτα ταιριαστή με το απέριττο κείμενο. Μιλήστε μας για τις στιγμές που έγιναν η έμπνευση για να γράψετε την «Κορυφή».
Ο πυρήνας της ιστορίας είναι η μοναξιά. Η θεματική ήρθε μέσα από την παρατεταμένη, σκληρή καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Για μένα ήταν ακόμη πιο ιδιαίτερη περίοδος γιατί περίμενα να έρθει στον κόσμο το δικό μου λουλούδι, σε αντιστοιχία με το παραμύθι, το δεύτερο παιδί μου δηλαδή. Επειδή σαν άνθρωπος έχω ως βασικό δομικό στοιχείο την αισιοδοξία, η οποία ενεργοποιείται ακόμη περισσότερο στα δύσκολα, θέλησα να μοιραστώ αυτήν την οπτική.
Αλληγορικό το κείμενο, το αφιερώνετε στα παιδιά σας. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε όχι μόνο στα δικά σας παιδιά αλλά σε όλο το αναγνωστικό κοινό σας;
Η πανέμορφη και ολόλευκη Κορυφή μάς θυμίζει ότι η επιτυχία δεν συνεπάγεται την ευτυχία, όσο κι αν κάτι τέτοιο διαμηνύει ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής. Αλλά το ταπεινό λουλούδι, το οποίο αναδύεται μέσα από το χιόνι, κλείνει το μάτι στην πολυπόθητη ευτυχία. Το μήνυμα επικεντρώνεται στην αξία της υπομονής στα δύσκολα. Στο ουσιώδες και στο επιφανειακό. Δυστυχώς, η εποχή μας, μας μαθαίνει στις εύκολες και γρήγορες λύσεις, ακόμη κι αν είναι εις βάρος μας τελικά. Πιστεύω ότι πρέπει να προτείνουμε τον «δύσκολο δρόμο» στους μικρούς αναγνώστες. Να ζητάνε το καλύτερο από τον εαυτό τους και να προσπαθούν με πίστη και ελπίδα.
Με την «Κορυφή» μετράτε την τρίτη συνεργασία σας με τον Γεράσιμο Γαλιατσάτο. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
Η πρώτη μας συνεργασία ήρθε όσο τυχαία ήρθε και η έκδοση του πρώτου μου βιβλίου. Ο Γεράσιμος Γαλιατσάτος είναι ένας εμπνευσμένος εικονογράφος. Κάνει πάντα νέες προτάσεις και μπαίνει στο μεδούλι της ιστορίας. Δίνει εικόνα στο συναίσθημα, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τα καταλληλότερα υλικά και χρώματα, όπως χρησιμοποιούν οι ποιητές τις λέξεις. Με μέτρο και δεξιοτεχνία, αναδεικνύοντας την ουσία της διήγησης.
Η ταχύτητα της εποχής που ζούμε από τη μια, οι καθημερινές υποχρεώσεις που διαμορφώνουν -είτε μας αρέσει, είτε όχι- το πρόγραμμά μας από την άλλη. Η δική σας κορυφή σε τι κατάσταση βρίσκεται; Πώς αισθάνεται;
Όπως αναφέρετε η καθημερινότητα πλέον είναι πολύ απαιτητική. Φτάνουμε πολλές φορές στα όρια της σωματικής μας αντοχής. Το δικό μου καύσιμο για να συνεχίσω είναι οι στιγμές χαράς και αγάπης που μοιράζομαι με τους δικούς μου ανθρώπους, όπως επίσης και η λογοτεχνία.
Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο, παιδικό ή ενηλίκων; Αν ναι, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε το θέμα του;
Αυτό το διάστημα εξασκούμαι στα διηγήματα για ενήλικες. Ξεκίνησα προσφάτως να εργάζομαι και σε πιο μεγάλες φόρμες. Με έχει συνεπάρει αυτή η συγγραφική δραστηριότητα, αλλά ακόμη δεν ξέρω πού θα με βγάλει.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση της συγγραφέα να δωρίσει τα έσοδα από τα βιβλία της στην οργάνωση Palestine Action
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Πώς ένας Κορεάτης οικονομολόγος μάς μαθαίνει να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από το φαγητό
Μια συζήτηση για τον έρωτα και την απώλεια με αφορμή το βιβλίο «Βαρύτητες» που μόλις κυκλοφόρησε
Η Ισπανίδα συγγραφέας και εικονογράφος μιλά στην Athens Voice με αφορμή την ελληνική έκδοση του παιδικού βιβλίου «Το Μεγάλο Τιγράκι» (εκδόσεις Key Books)
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
Μια μυθοπλαστική βιογραφία της αινιγματικής φωτογράφου δρόμου από την Ιταλίδα Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Η ιστορική έρευνα του Tim Tzouliadis για το πώς έζησαν και πέθαναν οι Αμερικανοί μετανάστες στη σοβιετική Ρωσία στη δεκαετία του 1930
Ο Αργύρης Παυλιώτης έλυσε το «Επικηρυγμένο Πρόβλημα» 20 χρόνια πριν την OpenAI
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.