Βιβλιο

Στέλιος Παρλιάρος: Γιατί έγραψα το βιβλίο Ελληνική ζαχαροπλαστική

«56 συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις. Αυτό είναι το τρίπτυχο που επιχειρεί να αναδείξει το βιβλίο»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 875
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καταπληκτικός Στέλιος Παρλιάρος και η «Ελληνική ζαχαροπλαστική»

O Στέλιος Παρλιάρος γράφει στην ATHENS VOICE για το νέο του βιβλίο «Ελληνική ζαχαροπλαστική», που κυκλοφορει από τις εκδόσεις Πεδίο

Μπορεί το «εθνικός μας ζαχαροπλάστης» να είναι χιλιοειπωμένο, αλλά αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που είναι εδώ και 40 χρόνια για την ελληνική ζαχαροπλαστική ο Στέλιος Παρλιάρος. Τώρα μετά από πολλά υπέροχα βιβλία με συνταγές έρχεται με το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ελληνική ζαχαροπλαστική» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο, να μας διηγηθεί την ιστορία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, όπως την βίωσε ο ίδιος. Καταθέτοντας προσωπικές μαρτυρίες και αναμνήσεις, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Διαβάζοντάς το μας έρχονται στη μνήμη αναμνήσεις από τα παλιά αγαπημένα αστικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και μέσα από τις 56 συνταγές, τα ελληνικά γλυκά, κλασικά ή πιο δημιουργικά, που έχουμε αγαπήσει. Ζητήσαμε από τον ίδιο τον Στέλιο Παρλιάρο να μας πει πως και τι τον παρακίνησε να γράψει ένα βιβλίο για την ελληνική ζαχαροπλαστική.

«Ελληνική ζαχαροπλαστική»: O Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί γιατί έγραψε το βιβλίο

«Ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να γράψω ένα βιβλίο για την ελληνική ζαχαροπλαστική. Ένα βιβλίο που θα περιλάμβανε αγαπημένες συνταγές γλυκών που απολαύσαμε όλοι ως παιδιά, μαζί με την ιστορία τους. Ποιος εμπνεύστηκε το μελομακάρονο; Τι επιρροές έχουν οι εργολάβοι; Ποιος κρύβεται πίσω από την καριόκα; Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια συντονισμένη καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών που αποτελούν το σύνολο της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, με αποτέλεσμα να είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το να καταφέρει κανείς να γνωρίζει με σιγουριά από πού… κρατά η σκούφια κάθε γλυκού.

Σελίδες από το βιβλίο «Ελληνική ζαχαροπλαστική» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδ. Πεδίο

Μετά από δύο χρόνια πολλών συζητήσεων με τους συνεργάτες μου, συνεντεύξεων, ψαξίματος, γραψίματος, πειραματισμών, καταφέραμε να έχουμε στα χέρια μας αυτό το βιβλίο, ακριβώς όπως το είχαμε ονειρευτεί. Στις σελίδες του θα βρείτε τον τρόπο που αντιλήφθηκα –μέσα από τις εμπειρίες μου– το ταξίδι των ελληνικών γλυκών. Συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις. Αυτό είναι το τρίπτυχο που επιχειρεί να αναδείξει το βιβλίο «Ελληνική ζαχαροπλαστική».

Ξεκινάμε από μια αναδρομή στην αρχαιότητα, εκεί όπου μπήκαν οι βάσεις της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής. Ακολουθεί το δικό μου βίωμα, το ταξίδι μου από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, μέσα από το οποίο παρατήρησα τις επιρροές των Πολιτών και των Αιγυπτιωτών στη ζαχαροπλαστική που άρχισε να ανθίζει στην Ελλάδα. Ανακάλυψα τα αστικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, τα οποία αποτέλεσαν την αρχή της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής. Βρήκα τα δικά μου πατήματα και έβαλα –ελπίζω– το δικό μου λιθαράκι στη ζαχαροπλαστική της χώρας, τοποθετώντας πάντα σε πρώτο πλάνο τις ποιοτικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης.

Ξεφυλλίζοντας κανείς το βιβλίο θα βρει 56 αντιπροσωπευτικά γλυκά της Ελλάδας, τα περισσότερα από τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα τον πάνε πίσω στα παιδικά του χρόνια. Από τα γλυκά του κουταλιού που σερβίρονταν με ιεροτελεστία στο κρυστάλλινο πιατάκι με το μικρό κουταλάκι, μέχρι τον σιμιγδαλένιο χαλβά που έκλεινε γευστικά τα οικογενειακά γεύματα, το γλυκό αποτελούσε πάντα μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης της Ελλάδας. Οι Ελληνίδες νοικοκυρές γνώριζαν τα μυστικά των υλικών και ήξεραν να φτιάχνουν γλυκίσματα, χωρίς να σπαταλήσουν πολλά χρήματα. Η ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα είχε αυθεντικότητα και ψυχή. Μπορεί να έλειπαν βασικά υλικά, όπως το βούτυρο, όμως η ελληνική γη πάντα είχε να προσφέρει τα δικά της «δώρα». Ελαιόλαδο, φρούτα, ξηροί καρποί, μέλι πρωταγωνιστούσαν σε γλυκά φτιαγμένα με μεράκι και διάθεση προσφοράς.

Απόσπασμα από το βιβλίο Ελληνική ζαχαροπλαστική, εκδ. Πεδίο

Μέσα από τις 56 συνταγές αυτών των ελληνικών παραδοσιακών γλυκών –κάποιες κλασικές, κάποιες πιο δημιουργικές– ελπίζω να εμπνευστείτε κι εσείς για να δημιουργήσετε –γιατί όχι;– τις δικές σας παραλλαγές, επιμένοντας στα υπέροχα υλικά της ελληνικής γης που εγγυώνται την επιτυχία. Ελπίζω να το απολαύσετε!»

Απόσπασμα από το βιβλίο Ελληνική ζαχαροπλαστική, εκδ. Πεδίο

Στέλιος Παρλιάρος, Ελληνική ζαχαροπλαστική, εκδ. Πεδίο, σελ. 304
Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης στα αγγλικά και τα γαλλικά 

Στέλιος Παρλιάρος: Γιατί έγραψα το βιβλίο Ελληνική ζαχαροπλαστική

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ