Βιβλιο

19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η γιορτή του βιβλίου επιστρέφει

Με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και πλήθος βιβλιοφιλικών εκδηλώσεων από τις 4 έως τις 7 Μαΐου

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Το πρόγραμμα, οι συγγραφείς, η τιμώμενη χώρα, οι εκλεκτοί καλεσμένοι.
© ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτηρης Μπαρμπαρουσης

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Το πρόγραμμα, οι συγγραφείς, η τιμώμενη χώρα, οι εκλεκτοί καλεσμένοι.

4 κτίρια και 14 αίθουσες πάντα εντός των εγκαταστάσεων της Helexpo, περισσότεροι από 600 έλληνες και ξένοι επαγγελματίες του βιβλίου, 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών και να τα πρώτα καλά νέα για τη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που, μετά τις αναταράξεις λόγω Covid-19, φέτος επιστρέφει και πάλι στις γνώριμες ημερομηνίες του Μαΐου. Δώστε βάση και πάρτε μια πρώτη γεύση, αφού από τις 4 έως τις 7 Μαΐου, η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης υπόσχεται σελίδες, πολιτισμό, μελάνια, χαρτιά και εκλεκτούς καλεσμένους, που θα μεταμορφώσουν την πόλη σε μια διεθνή ζωντανή βιβλιοθήκη, με σάουντρακ το εμβληματικό τραγούδι Born in the U.S.A. του Μπρους Σπρίνγκστιν! Έτσι ακριβώς, καθότι η Αμερική είναι η φετινή τιμώμενη χώρα. 

Μια λογοτεχνική απόβαση αναμένεται επομένως να συμβεί, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφθάνουν με 22 εκδοτικούς οίκους και με σημαντικούς συγγραφείς που θα φιλοξενηθούν στο Αμερικανικό Περίπτερο, με στόχο να αναδειχθούν οι σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και να φωτιστεί η αγορά βιβλίου της χώρας τους. Τσεκάρετε μερικούς από τους εκδοτικούς οίκους που θα βρείτε να σας περιμένουν στο Αμερικανικό Περίπτερο: Abrams Books Publishing Company, Insight Editions, Macmillan Publishers, MoMa Publications, Penguin Random House, The Quarto Group, Yale University Press, Harvard University Press, κ.ά., προσκλήθηκαν από την εταιρεία American Collective Stand και θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τρεις λογοτεχνικούς πράκτορες από τις ΗΠΑ που θα συμμετάσχουν στο 1o Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου (Thessaloniki Book Fair Fellowship program). Επιπλέον, οι Θεσσαλονικείς αλλά και όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους James Wood (Αντίποδες), Claire Messud (Gutenberg), αλλά και τους Nell Zink, Saskia Vogel, Meg Rosoff και Ismini Lamb, που καταφθάνουν προσκεκλημένοι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. 

Αλλαγή ρεπερτορίου: μετά τον Μπρους Σπρίνγκστιν, ορίστε και ένα κλασικό γαλλικό τραγούδι από τον Τζόνι Χαλιντέι: Retiens La Nuit. Εκτός από την Αμερική, υπάρχει και η Γαλλία. Με επτά συγγραφείς μεταξύ των οποίων δύο που έχουν κερδίσει τα βραβεία Γκονκούρ, η Γαλλία συμμετέχει το ίδιο δυναμικά στη φετινή ΔΕΘΒ, και ορίστε μερικοί από τους φετινούς επισκέπτες: Ο πολυβραβευμένος γάλλος, αϊτινής καταγωγής, συγγραφέας Μακένζι Ορσέλ αλλά και ο Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ από τη Σενεγάλη, νικητής του Γκονκούρ 2021, θα συναντήσουν επίσης το ελληνικό κοινό, μαζί με πέντε ακόμη συναδέλφους τους: Christel Espié, Murielle Szac, Christophe Cazenove, Bruno Doucey, François Thomazeau καταφθάνουν επίσης στον Βορρά. 

Μακένζι Ορσέλ και Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ
Μακένζι Ορσέλ και Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ

Η επόμενη ενότητα έχει για σάουντρακ το Europe is our Playground των Suede, αφού θέλοντας να συστήσει στο κοινό τα νέα λογοτεχνικά ταλέντα της Γηραιάς Ηπείρου, η ΔΕΒΘ συνεργάζεται με την European Union Prize for Literature (EUPL) και προσκαλεί βραβευμένους συγγραφείς από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της ανάδειξης των ευρωπαίων δημιουργών και τον ρόλο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού θεσμού στην ενθάρρυνση και διεύρυνση των μεταφραστικών ανταλλαγών. Έτσι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας, οι συγγραφείς: Jan Carson (Ιρλανδία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ioanna Parvulescu (Ρουμανία) και Τάκης Καμπύλης, Νίκος Χρυσός, Κάλλια Παπαδάκη και Μάκης Τσίτας από την Ελλάδα θα συνομιλήσουν με την Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, την ίδια στιγμή που οι Βαλκανικές Φωνές για άλλη μια φορά θα ακουστούν δυνατά.

Jan Carson
Jan Carson
Lana Bastašić
Lana Bastašić

Stefka Sabatinova και Prituri se Planitata το επόμενο τραγούδι από μια ντίβα της Βαλκανικής μουσικής, αφού η παρουσία του πολυμεταφρασμένου, πολυβραβευμένου και υποψήφιου για το βραβείο Booker 2023 Georgi Gospodinov, καλεσμένου από τον Έλληνα εκδότη του (Ίκαρος), πλαισιώνει τη δυναμική επιστροφή της Βουλγαρίας στη ΔΕΒΘ μετά από αρκετά χρόνια απουσίας. Η Βουλγαρία συμμετέχει με περίπτερο που οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών της μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της, Svetlozar Zhelev. Από τα γειτονικά Βαλκάνια συμμετέχουν επίσης οι συγγραφείς: Rumena Bužarovska (Βόρεια Μακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία) και Ylljet Alicka (Αλβανία), την ίδια στιγμή που ο πολυφωνικός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης εμπλουτίζεται με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών και επαγγελματιών του βιβλίου από ακόμα 40 χώρες, που δημιουργούν έτσι μια πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και διαλόγου χωρίς σύνορα.

Ioanna Parvulescu, Georgi Gospodinov
Ioanna Parvulescu, Georgi Gospodinov

Περισσότερη μουσική: Νίνα Χάγκεν από τη Γερμανία, Λόλα Μαρς από το Ισραήλ, Jarabe de Palo για τους Ισπανούς και Bjorg για τους Ισλανδούς καλεσμένους, είναι οι ήχοι με τους οποίους υποδέχεται η Θεσσαλονίκη και τους επόμενους διεθνείς της καλεσμένους. Μάθετε ποιοι ακόμα και από ποιες πλευρές του κόσμου καταφθάνουν: Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης προσκαλεί τη συγγραφέα Emine Sevgi Özdamar με αφορμή το βιβλίο της «Ένας χώρος οριοθετημένος από σκιές», το οποίο αποτελεί έναν πολυφωνικό ύμνο στην Ευρώπη, καθώς και τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων  Jurgen Banscherus, με αφορμή τη δημοφιλή σειρά βιβλίων του «Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ». Η Πρεσβεία του Ισραήλ μαζί με τις εκδόσεις Καστανιώτη καλούν τη διακεκριμένη ισραηλινή συγγραφέα Ayelet Gundar-Goshen για το βιβλίο «Η ψεύτρα και η πόλη», που πραγματεύται το #metoo… από την ανάποδη! Ακόμη, οι επισκέπτες της 19ης ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τον διακεκριμένο Ισπανό συγγραφέα Manuel Vilas, προσκεκλημένο του Ινστιτούτου Θερβάντες και των εκδόσεων Ίκαρος, καθώς και τον Βάσκο συγγραφέα Patxi Zubizarreta, προσκεκλημένο του Ινστιτούτο Βασκικής Γλώσσας και Κουλτούρας (Etxepare Euska lInstitutua), ενώ από το Ρέκιαβικ της Ισλανδίας θα ταξιδέψει στη ΔΕΒΘ ο Παλαιστινιο-Ισλανδός συγγραφέας Mazen Maarouf για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τo πολυμεταφρασμένο βιβλίο του «Militant Jokes», που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Χαραμάδα. Συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος και ποιητής, ο Maarouf είναι αποδέκτης σημαντικών βραβείων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με κορυφαία στιγμή της πορείας του, ως τώρα, την υποψηφιότητα για το Man Booker International Prize 2019. 

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ