Βιβλιο

Free Thinking Zone: Το βιβλιοπωλείο ως ακτιβιστικός χώρος

Με κάθε βιβλίο, κάθε καφέ, φτιάχνεις έναν πιο δίκαιο κόσμο

Αντώνης Φιξ
ΤΕΥΧΟΣ 864
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Free Thinking Zone που διαχειρίζεται η Αρετή Γεωργιλκή είναι βιβλιοπωλείο, πολυχώρος, εκδοτικός οίκος και χώρος που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Πληγώνομαι με τα ονόματα “βιβλιο-καφέ”, “πολυχώρος”», ενίσταται η Αρετή Γεωργιλή, διαχειρίστρια του χώρου στον οποίο στεγάζεται το Free Thinking Zone, «εμείς λειτουργούμε τελείως διαφορετικά από ένα κλασικό βιβλιοπωλείο». Το Free Thinking Zone είναι βιβλιοπωλείο, πολυχώρος και εκδοτικός οίκος, αλλά ταυτόχρονα η ύπαρξή του δεν εξαντλείται σε αυτά – είναι κάτι πολύ ευρύτερο, είναι ένα όχημα για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Free Thinking Zone ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ

Στο όχημα αυτό επιβαίνουν όσοι νοιάζονται για την προάσπιση του δημόσιου και ελεύθερου διαλόγου, την άμβλυνση της βίας, την ισότητα των δικαιωμάτων και άρα την ενίσχυση της θέσης των γυναικών, των προσφύγων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οι τρόποι με τους οποίους το Free Thinking Zone ενισχύει αυτούς τους σκοπούς περιλαμβάνουν: διάθεση εσόδων από τις πωλήσεις των βιβλίων και του καφέ του βιβλιοπωλείου, έκδοση βιβλίων που άπτονται αυτών των θεματικών, χρήση του χώρου για σχετικές εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, διάλογοι, εκθέσεις τέχνης κ.ά.), οργάνωση δράσεων εκτός βιβλιοπωλείου (π.χ. κουζίνα στο Πεδίον του Άρεως για πρόσφυγες). Το βιβλιοπωλείο κατά κανόνα συνεργάζεται απ’ ευθείας με συλλογικότητες εθελοντών. Γι’ αυτό μου λέει η Αρετή δείχνοντας τον χώρο «εδώ μέσα που με βλέπεις μόνη μου, είμαστε εκατοντάδες άνθρωποι!». Μία από τις μεγαλύτερες συνεργαζόμενες συλλογικότητες είναι η Lean In Network Greece με περισσότερες από 2.000 γυναίκες εθελόντριες που εργάζονται για την ισότιμη μεταχείριση της γυναίκας.

«Πώς σου φαίνονται τα βιβλιαράκια μας, σ’ αρέσουν;» μου λέει, νεύοντας χαμογελαστή και περήφανη προς μια σειρά καλαίσθητων βιβλίων στο τραπέζι. Μέχρι τώρα ο εκδοτικός οίκος Free Thinking Zone: Οίκος Ανοχής Σκέψης έχει εκδόσει πέντε βιβλία. Το «Από Φύλο σε Φύλο», που εκδόθηκε σε συνεργασία με την ATHENS VOICE, αποτελείται από δέκα ιστορίες για την ελευθερία και την ισότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το «Passengers» είναι 13 ιστορίες που «μιλούν» για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα έσοδα των πωλήσεων διατίθενται στην Action Aid. Σημειωτέο ότι όποτε το Free Thinking Zone δεν έχει απ’ ευθείας ανάμειξη σε μια δράση μέσω «δικών» του εθελοντών, επιλέγει να ενισχύσει έμμεσα μέσω συναφών οργανώσεων. Το «Σε ποιον ανήκει η Ιστορία;» αφορά την αφαίρεση των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν και την έκτοτε προσπάθεια επαναπατρισμού τους, τα έσοδα του οποίου διατίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το έσοδα από το μυθιστόρημα «Ζάζα» του Κυριάκου Αθανασιάδη διατίθενται για τον αγώνα κατά της κακοποίησης των παιδιών και γυναικών στη διεθνή οργάνωση LOVE 146. Τέλος, Το «Μανιφέστο για τις ελληνικές πόλεις» του Γιώργου Κοκκόλη ενισχύει τη βοήθεια προς τους πυρόπληκτους της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Μετά τον ακτιβισμό (ή και πριν), αξίζει ένας περίπατος στον πεζόδρομο Δελφών-Γριβαίων. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι το Κολωνάκι σε δυο στενά γίνεται Εξάρχεια: η ατμόσφαιρα χαλαρώνει, τα σακάκια λιγοστεύουν και τα μαγαζιά αποκτούν προσωπικότητα. Από τη μία το ιταλικό Il Postino για θρυλικές μακαρονάδες και από την άλλη τα υπόγεια δωμάτια του μπαρ Ιπποπόταμος για μεθυστικές συναντήσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να κλειστείς σπίτι με φίλους και να παίξετε Beat the Book Bug, το πρώτο επιτραπέζιο στην Ελλάδα που δημιούργησε το Free Thinking Zone για τους λάτρεις του βιβλίου, με θέμα «γνωστά και αγαπημένα βιβλία».

Free Thinking Zone ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Free Thinking Zone ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ
Free Thinking Zone ©ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΞ

Free Thinking Zone: Σκουφά 64 & Γριβαίων, Νεάπολη, 2103617461