Βιβλιο

Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν: «Μακάρι να είχα έναν δράκο... θα τον πετούσα στο Κρεμλίνο»

Όσα ενδιαφέροντα είπε ο διάσημος συγγραφέας στο «Late Show» του Στίβεν Κολμπέρτ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν: Ο συγγραφέας των «Game of Thrones» και «House of the Dragon» μίλησε στο «Late Show» του Στίβεν Κολμπέρτ για τη Ρωσία και την πυρηνική απειλή.

Ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν είπε ότι θα ήθελε να είχε έναν πραγματικό δράκο για να πετάξει στο Κρεμλίνο και να εμποδίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ο συγγραφέας επικής φαντασίας που γέννησε ένα τεράστιο λογοτεχνικό και τηλεοπτικό franchise μέσα από το «Game of Thrones» και το «House of the Dragon» του HBO εμφανίστηκε στο τελευταίο επεισόδιο του «The Late Show», του Στίβεν Κολμπέρτ.

O παρουσιαστής του talk show του CBS ρώτησε τον Μάρτιν γιατί πίστευε ότι τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες έμοιαζαν να επικεντρώνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην πτώση της ανθρωπότητας και στη δυστοπική παρακμή.

Ο Μάρτιν είπε ότι η επιστημονική φαντασία αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των ανθρώπων, αναφέροντας τους τρόπους με τους οποίους η λογοτεχνία του είδους κάλυψε κάθε θεματική, από την απειλή του πυρηνικού πολέμου στη δεκαετία του 1950, έως τον τρόμο μιας πιθανής αποκάλυψης ζόμπι.

«Ξαφνικά ο πυρηνικός πόλεμος φαίνεται ολοένα και πιο εφικτός ξανά», είπε στον Κολμπέρτ. «Είναι ξανά εδώ. Μπορεί να έχουμε έναν πυρηνικό πόλεμο. Και έχουμε νέες πανδημικές ασθένειες που μας εξαφανίζουν».

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την κλιματική αλλαγή; Τι θα κάνουμε εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει όντως πυρηνικές βόμβες;», ρωτήθηκε στη συνέχεια.

«Τι θέλουμε να κάνουμε; Μακάρι να είχα έναν δράκο που θα μπορούσα να πετάξω στο Κρεμλίνο»,  απάντησε ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, καταχειροκροτούμενος από το κοινό του σόου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Αμερικανός συγγραφέας ρωτήθηκε σχετικά με το video game Elden Ring, του οποίου έχει υπογράψει το σενάριο.

Εδώ μάλιστα, έδωσε και κάποιες απαντήσεις που θα χαροποιήσουν το αναγνωστικό κοινό που προσμένει από το 2011 το έκτο μέρος της σειράς του «Τραγουδιού της φωτιάς και του πάγου», το οποίο θα ονομάζεται «Άνεμοι του χειμώνα».

«Δεν έχω παίξει το Elden Ring, γιατί οι άνθρωποι φαίνεται να θέλουν αυτό το βιβλίο, το Winds of Winter… Έχω, δυστυχώς, μια εντελώς εθιστική προσωπικότητα. Έπαιζα βιντεοπαιχνίδια πριν από πολύ καιρό, έπαιζα παιχνίδια όπως το Railroad Tycoon, Master of Orion… Περνούσαν εβδομάδες, μήνες και καθόμουν εκεί με το κόκκινο φανελένιο μπουρνούζι μου λέγοντας "ένα ακόμη παιχνίδι, ένα ακόμη παιχνίδι". Δεν μπορώ, πρέπει το αποφύγω, θα με σκοτώσει».

Ο Μάρτιν έχει μιλήσει στο παρελθόν για την αδυναμία του να τηρήσει τις προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε σε πολλές οργισμένες αντιδράσεις από τους θαυμαστές που έχουν βαρεθεί να περιμένουν τους πολυαναμενόμενους «Ανέμους του χειμώνα», τον προτελευταίο τόμο στη σειρά του «Τραγουδιού της φωτιάς και του πάγου».

Ο Μάρτιν δήλωσε: «Έχω σταματήσει να κάνω προβλέψεις, γιατί οι άνθρωποι με πιέζουν και με πιέζουν: "Πότε θα γίνει;" Και κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι η καλύτερη περίπτωση, και μετά συμβαίνουν πράγματα. Τότε όλοι τρελαίνονται που εγώ “είπα ψέματα”. Ποτέ δεν είπα ψέματα για αυτές τις προβλέψεις. Είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω, αλλά υποθέτω ότι υπερεκτιμώ την ικανότητά μου να κάνω πράγματα και υποτιμώ τον αριθμό των περισπασμών και των επαγγελματικών απαιτήσεων που μου αποσπούν την προσοχή».

Σύμφωνα πάντως με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, ο Τζορτ Ρ.Ρ. Μάρτιν έχει ολοκληρώσει τα τρία τέταρτα του επόμενου βιβλίου της σειράς «Game of Thrones».

Ο Μάρτιν έχει περιγράψει στο παρελθόν το «Άνεμοι του χειμώνα» ως «ένα τερατώδες βιβλίο, τόσο μεγάλο όσο ένας δράκος».

(Με πληροφορίες από το Forbes και το Insider)