Βιβλιο

Βιβλία που ζωντανεύουν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

Ήρωες βιβλίων και ιστορικά πρόσωπα σπάνε τα ρεκόρ τηλεθέασης γιατί μιλούν στην καρδιά και τη φαντασία μας

Μαριάννα Μανωλοπούλου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H τηλεοπτική μεταφορά βιβλων όπως τα «Μια νύχτα του Αυγούστου», «Άγιος Παΐσιος», «Φλόγα και Άνεμος», «Φλογοφόρος», «Σκιές και Οστά», «Έγκλημα στον Νείλο» και γιατί κάνουν ρεκόρ τηλεθέασης

H τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Μια νύχτα του Αυγούστου» αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ τηλεθέασης, ο Άγιος Παΐσιος έγινε trend, ένας ιστορικός έρωτας ντύθηκε με «Φλόγα και Άνεμο», ο «Φλογοφόρος» εμφανίστηκε θεαματικά, οι «Σκιές και Οστά» έφτασαν ψηλά και ένα «Έγκλημα στον Νείλο» σε ταξίδεψε. Βιβλία που σε κάνουν να ταυτιστείς, να βρεις σε κάποιες σειρές γραμμένη τη δική σου ιστορία, τον δικό σου ήρωα, βιβλία που ζωντανεύουν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και ξεδιπλώνουν έναν συναρπαστικό κόσμο.

Άγιος Παΐσιος, η ζωή και το έργο του έγιναν το απόλυτο trend στο twitter

«Φροντίστε να γεμίσετε την κασέτα της καρδιάς σας τώρα που είστε νέοι. Γιατί αλλιώς, όταν γεράσετε, ανάμεσα από βυζαντινή μουσική θ’ ακούγονται και μπουζούκια». Δεν ξέρω τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε αυτά τα λόγια, αλλά σίγουρα ο Άγιος Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, μπήκε στην καθημερινότητά μας χάρη και στο βιογραφικό βιβλίο του θεολόγου Γεώργιου Ν. Φουκαδάκη «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Η ζωή και το έργο του» που κυκλοφόρησε το 2017. Όταν το 2022 το Mega παρουσίασε την ιστορική-βιογραφική σειρά με τίτλο «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό», σε σενάριο Γιώργου Τσιάκκα και σκηνοθεσία Στάμου Τσάμη, που ακολουθεί την πορεία του, από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει, το hashtag #AgiosPaisios έγινε το απόλυτο trend στο Twitter. Εκατοντάδες posts στα social, ομάδες για τη μνήμη του, άνθρωποι που γνώριζαν κάτι παραπάνω για εκείνον, ανάμεσά τους και η γνωστή ρεμπέτισσα Μαριώ που αποκάλυψε τη συγγενική της σχέση με τον Παΐσιο, νέοι που άρχισαν να «ψάχνονται» με τη θρησκεία, θρησκευόμενοι και μη που μπήκαν στη διαδικασία να αναζητήσουν την ιστορία του, ακόμη και να επισκεφτούν τον τάφο του, που βρίσκεται στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι αυτή η βιογραφία δεν είναι απλώς μια τάση στα social media αλλά κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό.

«Μια νύχτα του Αυγούστου» αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ τηλεθέασης

Όσοι λάτρεψαν το βιβλίο της Victoria Hislop «Το Νησί» περίμεναν πώς και πώς τη συνέχειά του, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Απρίλιο του 2021 σε μετάφραση της Φωτεινής Πίπη. Το συναρπαστικό μυθιστόρημα «Μια νύχτα του Αυγούστου» αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την είδηση της τηλεοπτικής μεταφοράς του από την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, η σειρά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του καναλιού την επόμενη σεζόν. Σκηνοθετεί η Ζωή Σγουρού και το σενάριο υπογράφει ο Παναγιώτης ΧριστόπουλοςSitessocial media, αναγνώστες και φανατικοί τηλεθεατές του «Νησιού» συζητούν ήδη για τη σειρά που αναμένεται να σπάσει ρεκόρ τηλεθέασης.

Ένας έρωτας ντυμένος με «Φλόγα και Άνεμο»

Κατά καιρούς έχουμε δει στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη ερωτικές ιστορίες που ξεχωρίζουν, αλλά έχουμε ακούσει και ιστορίες για τα πάθη μεγάλων πολιτικών ηγετών, όπως του Ιωάννη Καποδίστρια με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, του Θόδωρου Δηλιγιάννη με τη Σοφία Τρικούπη, του βασιλιά Αλέξανδρου με την Ασπασία Μάνου κ.ά. Ο έρωτας, ωστόσο, της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου είχε κάτι το μοναδικό που απασχολούσε επί χρόνια τον Τύπο και όχι μόνο. Στο μυθιστόρημά του «Φλόγα και Άνεμος» ο Στέφανος Δάνδολος περιγράφει έναν μεγάλο έρωτα αλλά και μια ολόκληρη εποχή. Η νέα σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ «Φλόγα και άνεμος» θα ενταχθεί στο πρόγραμμα τη νέα σεζόν, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ και σενάριο Ρένας Ρίγγα. Στο καστ, μεγάλα ονόματα του θεάτρου και της τηλεόρασης, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που θα υποδυθεί την Κυβέλη, και ο Άρης Λεμπεσόπουλος, που θα ενσαρκώσει τον Παπανδρέου.

«Σκιές και Οστά» στην πρώτη θέση σε 79 χώρες στο Netflix

Όποιος δεν έχει δει τη σειρά του Netflix «Σκιές και Οστά», που βασίζεται στις δύο σειρές βιβλίων της Λι Μπαρντούγκο, ας περάσει έξω, ευχαριστώ. Περικυκλωμένο από εχθρούς, το άλλοτε μεγάλο έθνος της Ράβκα έχει χωριστεί στα δύο από το Διάσελο των Σκιών, μια ζώνη αδιαπέραστου σκοταδιού με τέρατα που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα… Εντυπωσιακά εφέ, πλάνα γεμάτα δράση, σασπένς και μαγεία κατακλύζουν την οθόνη ήδη από την 1η σεζόν. Οι φανατικοί αναμένουν και τη 2η σεζόν – τα γυρίσματα πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2022.

Ο μαραθώνιος βιβλίων ξεκινά αντίστροφα με τον «Φλογοφόρο»

Αν έχεις αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα για έναν μαραθώνιο βιβλίων, ιδού η τέλεια πρόταση. Διάβασε τα βιβλία της σειράς «Σαξονικά Χρονικά» του Μπέρναρντ Κόρνγουελ και θα κολλήσεις… Το πιο πρόσφατο είναι ο «Φλογοφόρος». Στη συνέχεια μπορείς να δεις και την τηλεοπτική μεταφορά στο Netflix με τίτλο «Το τελευταίο βασίλειο».

«Το έγκλημα στον Νείλο» δεν μπορεί να αντικατασταθεί

Το πιο εξωτικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι σύμφωνα με τους περισσότερους θαυμαστές της είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζον Γκιλέρμιν κερδίζοντας πλήθος βραβεία το 1978. Το 2022 γυρίστηκε και πάλι ταινία σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα και με πρωταγωνιστές τους Γκαλ Γκαντότ, Κένεθ Μπράνα και Τομ Μπέιτμαν. Το σίγουρο είναι πως με τα βιβλία της Κρίστι καμία θεατρική παράσταση ή ταινία δεν μπορεί να συγκριθεί.