Βιβλιο

20 βιβλία ιστορικά, επιστημονικά, αυτοβελτίωσης για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές

Η ATHENS VOICE βλέπει τις καλοκαιρινές βιτρίνες των βιβλιοπωλείων

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 832
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιβλία ιστορικά, επιστημονικά, αυτοβελτίωσης, Graphic novel και άλλα: 20 βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές

Richard Dawkins, Ξεπερνώντας τον Θεό - Οδηγός για αρχαρίους,
εκδόσεις Τραυλός
Άραγε, πρέπει να πιστεύουμε στον Θεό; Τον χρειαζόμαστε για να εξηγήσουμε τη συναρπαστική γοητεία του απίθανου φυσικού κόσμου μας; Τον χρειαζόμαστε για να είμαστε καλοί άνθρωποι; Ο Ντόκινς για άλλη μια φορά ξεπερνά τον εαυτό του σε ένα θαρραλέο βιβλίο. Με χιουμοριστική αποδόμηση των ιστοριών της Βίβλου, ο συγγραφέας δίπλα στη συγκριτική θρησκειολογία παρατάσσει την ηθολογία, τη φιλοσοφία και τις θετικές επιστήμες. Οι απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα έρχονται μόνο με την κατάκτηση της γνώσης και την εξοικείωση με την ωμή αλήθεια της πραγματικότητας.Οι εντυπωσιακοί θρίαμβοι της εξέλιξης –όπως το πώς οι άνθρωποι κυοφορούν άλλους ανθρώπους, οι μεταμφιέσεις του χαμαιλέοντα, το καμουφλάζ του χταποδιού, η κούρσα εξοπλισμών της γαζέλας και του γατόπαρδου, η μετάλλαξη των ιών, και κυρίως η προδιάθεση του ανθρώπου να δείχνει καλοσύνη στον συνάνθρωπο– προσφέρουν στον αναγνώστη μια μοναδική εισαγωγή στη φυσική επιλογή και τον επιστημονικό ορθολογισμό που θεμελιώνουν η βιολογία και η σύγχρονη φυσική.


Ραϋμόνδος Αλβανός, Ο ελληνικός εμφύλιος, εκδόσεις Επίκεντρο
Γιατί είναι χρήσιμη η Ιστορία; Τι συνέβη κατά τη δεκαετία του '40 και γιατί οι δύο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις του Εμφυλίου κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους που εξελίχθηκε σε ένοπλη και αιματηρή σύγκρουση; Πώς νοηματοδοτούσαν την τότε πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνονταν τους αντιπάλους τους; Πώς ο Εμφύλιος επηρεάζει σήμερα εμάς και τους άλλους γύρω μας; Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.


Klausch Hans-Peter, Οι 999άρηδες, εκδόσεις Κέδρος
Τα τάγματα Ανεπιθύμητων 999 της Βέρμαχτ αποτελούνταν από Γερμανούς πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους. Εκατοντάδες από αυτούς τους στρατιώτες βρέθηκαν στην Ελλάδα και πολέμησαν τον ναζισμό σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και τις αντιστασιακές οργανώσεις, ενώ πολλοί αυτομόλησαν στους αντάρτες. Η συναρπαστική και τραγική ιστορία των μονάδων Ανεπιθύμητων 999 αποτελεί τον πυρήνα της εμβριθούς μελέτης του Χανς-Πέτερ Κλάους, υπό την επιστημονική φροντίδα του Ιάσονα Χανδρινού και της Άννας Μαρίας Δρουμπούκη. Οι «Έλληνες της Στάζι», δηλαδή όσοι στρατολογήθηκαν από την ανατολικογερμανική Κρατική Ασφάλεια ως σημαντικοί πράκτορες ή απλοί πληροφοριοδότες από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 έως και την πτώση του Τείχους το 1989, συγκροτούν το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Επρόκειτο κυρίως για παιδιά και νέους αλλά και για μερικές δεκάδες μέλη του ΚΚΕ, που παγιδεύτηκαν στα πλοκάμια της Στάζι. Μέσα από τη μελέτη εξατομικευμένων περιπτώσεων επιχειρείται η κατανόηση της δομής και λειτουργίας ενός ολοκληρωτικού μηχανισμού ελέγχου και πειθάρχησης της κοινωνίας, που αποστολή του ήταν η μακροημέρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, της «βιτρίνας» του ανατολικού συνασπισμού.


Θάνος Μ. Βερέμης, 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’22,
εκδόσεις Μεταίχμιο
Η ελληνική ιστορία από το 1821 μέχρι σήμερα αποτελεί μια εναλλαγή τραγωδιών με ψυχοδράματα, επιτυχιών με αποτυχίες. Η Καταστροφή του 1922 ήταν ασφαλώς μια τραγωδία για τους πρωταγωνιστές της. Για την κυρίως Ελλάδα που τους υποδέχτηκε, οι πρόσφυγες αποτέλεσαν δώρο εθνοτικής ενότητας, ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το 1922 ήρθε από την Ασία ένα κύμα από εξελληνισμένους Έλληνες. Οι πρόσφυγες από τα παράλια και τον Πόντο, έχοντας αναπτυχθεί σε πολυεθνικό περιβάλλον, καλλιέργησαν τα ελληνικά τους στοιχεία ώστε, όταν έφτασαν στην Ελλάδα, να συνεισφέρουν στην εθνοτική της ενότητα σε μια εποχή που τα πολυεθνικά κράτη, τουλάχιστον στην Ελλάδα και στην Τουρκία, είχαν τελειώσει. Το βιβλίο 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’22 αποτελεί προσπάθεια απλοποίησης ενός σύνθετου ιστορικού φαινομένου, το οποίο συνδυάζει πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και στρατιωτικές παραμέτρους. Η άφιξη 1.300.000 προσφύγων (και όχι μόνον Ελλήνων) σε μια χώρα με μόλις 5.450.000 πληθυσμό αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα ενσωμάτωσης σε όλη τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.


Νικόλας Ντουμάνης, Πριν από την καταστροφή - Η συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μικρά Ασία, 
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο Νικόλας Ντουμάνης, αναπληρωτής καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, επαναφέρει στο προσκήνιο τον συγκλονιστικό λόγο των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι. Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία θα απέφευγαν να θυμούνται ότι «ζούσαν καλά με τους Τούρκους». Κάτι τέτοιο όμως απέχει από την αλήθεια. Αλλά και η επίσημη ιστοριογραφία μέχρι τώρα δεν έδινε σημασία σε τέτοιες μνήμες και μαρτυρίες, υιοθετώντας μια λανθασμένη αντίληψη ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί χωρίζονταν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από κάποια προαιώνια αντιπαλότητα. Το βιβλίο αυτό, μια ιστορική μελέτη που βασίζεται σε 5.000 μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη Ελληνορθόδοξων και Μουσουλμάνων –Ελλήνων και Τούρκων– ήταν ουσιαστικά πολύ πιο ανεπτυγμένη και θαλερή. Και ότι ο εθνικισμός που διέλυσε αυτή τη σχέση συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων είχε την υπογραφή του κρατικού μηχανισμού, που θέλησε να πλάσει «καθαρά έθνη-κράτη» Τούρκων και Ελλήνων.


Δρ Ελένη Βαρδουλάκη, Το σύμπαν στο τσεπάκι σου,
εκδόσεις Key Books
Ζούμε πάνω σε μια μπλε μπίλια που αιωρείται στο κενό, ανάμεσα σε δορυφόρους, μαύρες τρύπες, πλανήτες, μετεωρίτες και τρισεκατομμύρια γαλαξίες… Και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ελάχιστα για όσα μας περιβάλλουν.  Ίσως γιατί το σύμπαν μοιάζει εξαιρετικά πολύπλοκο. Με επιστημονική γνώση, απλό λόγο και χιούμορ, η Δρ Ελένη Βαρδουλάκη μάς παίρνει από το χέρι σε ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο: από το Big Bang, στις μαύρες τρύπες και το μυστήριο που τις περιβάλλει, μέχρι το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας με τον εποικισμό του Άρη. Οι 28 αυτοτελείς ιστορίες του βιβλίου μετατρέπουν την αστροφυσική από περίπλοκη και δυσπρόσιτη σε μία επιστήμη συναρπαστική, χρήσιμη και βαθιά υπαρξιακή. Κι όταν ανακαλύψουμε ότι το wifi, οι κεραμικές εστίες και οι σέλφι είναι «παιδιά» της, τότε θα αντιληφθούμε ότι μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε και θα την αγαπήσουμε λίγο παραπάνω. Η αστροφυσική δίνει απαντήσεις για το παρελθόν και λύσεις στο παρόν.


Michael Brooks, Τζερόλαμο Καρντάνο, Ο βέβηλος Μαθηματικός - Από τους φανταστικούς αριθμούς στα Κβάντα, εκδόσεις Τραυλός
Από την κρύπτη των παραμελημένων, ο Μάικλ Μπρουκς «ανασταίνει» τον Τζερόλαμο Καρντάνο, έναν απίθανο εφευρέτη, μαθηματικό, γιατρό και αστρολόγο, μια μοναδική φιγούρα στο Μιλάνο του 16ου αιώνα. Ο Καρντάνο ήταν ένας πεισματάρης, «υπερκόσμιος» άντρας, γιος ενός δικηγόρου και μιας «ιδιοκτήτριας» πορνείων, που κατάφερνε να μετατρέπει σε χρήμα τη μαθηματική του οξυδέρκεια καθώς και τις γνώσεις του στην ιατρική και στην αστρολογία. Ήταν μια εκκεντρική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα της Αναγέννησης που εφηύρε τα μαθηματικά των πιθανοτήτων (ώστε να κερδίζει στα τυχερά παιχνίδια) και –σχεδόν χωρίς να το επιδιώξει– επινόησε τους φανταστικούς αριθμούς, κατακτώντας έτσι τον ιστορικό τίτλο του θεμελιωτή των μαθηματικών πυλώνων της σύγχρονης κβαντικής φυσικής. Το βιβλίο επικεντρώνεται στη ζωή του αναμειγνύοντας την ιστορία, τη μυθοπλασία και την επιστήμη. Ο Μάικλ Μπρουκς μας εξηγεί πώς βρέθηκε στο κελί της φυλακής του Καρντάνο, τι του είπε για το βιβλίο και τη κβαντική φυσική, την τοξική ζωή του, τα χτυπήματα της μοίρας και τους ανεκπλήρωτους πόθους του.


Παναγής Παναγιωτόπουλος, Περιπέτειες της Μεσαίας Τάξης - Κοινωνιολογικές καταγραφές στην Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης, 
εκδόσεις Επίκεντρο
Ποια είναι η ιστορία της μεσαίας τάξης στη Δύση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποια η σχέση της με την κατανάλωση, τον ατομικισμό και τη χειραφέτηση; Με ποιον τρόπο φτάσαμε στην πανθομολογούμενη πλέον υπαρξιακή της κρίση; Ποια η ιστορική πορεία των μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 και μετά; Μέσα από ποιες εμπειρίες συνάφθηκε το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολιτευτικής μεσαίας τάξης; Πώς γίνεται η ελληνική οικογένεια να είναι ταυτόχρονα ο βιότοπος και η καταδίκη της; Υπάρχει ακόμα κάποια ταυτότητα μεσαίων στρωμάτων στη χώρα μας ή πλέον έχουν διασπαστεί σε αντίπαλες μικρο-κοινότητες ανθρώπων οι οποίοι με δυσκολία συνυπάρχουν σήμερα στους τόπους της κοινωνικής και συναισθηματικής ερήμωσης; Η κρίση της πανδημίας θα επικυρώσει τις ανισότητες που διέπουν τις σχέσεις των μελών της παλιάς μεσαίας τάξης στην Ελλάδα ή μήπως θα αποδειχτεί ευκαιρία για μια νέα κοινωνική και πολιτισμική σύγκλιση; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει και πασχίζει να απαντήσει αυτό το βιβλίο.


Αχιλλέας Χεκίμογλου, Ο Ωνάσης και ο σμηναγός Χ, 
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ποιες ήταν οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο που οδήγησαν στη δημιουργία της Ολυμπιακής Αεροπορίας; Με μοχλό εξιστόρησης μια προσωπικότητα μοναδική στα επιχειρηματικά χρονικά της χώρας, τον «πατέρα» της πολιτικής αεροπορίας της Ελλάδας και δημιουργό της ΤΑΕ Στέφανο Ζώτο, ο Αχιλλέας Χεκίμογλου παρουσιάζει τη συναρπαστική πορεία των αεροπορικών συγκοινωνιών της Ελλάδας μέσα από τα αδημοσίευτα αρχεία της Πολιτικής Αεροπορίας, ανατρέποντας μύθους και παραδοχές που επιβίωναν για δεκαετίες μέχρι τις μέρες μας: την επανεκκίνηση της χώρας μετά την καταστροφική Κατοχή, που την αφήνει χωρίς ούτε ένα αεροπλάνο· τη γέννηση της ΤΑΕ, η οποία θα αποτελέσει και την πρώτη ξένη επένδυση που υποδέχεται η Ελλάδα μεταπολεμικά· την προσπάθεια του Λονδίνου να διατηρήσει τα τελευταία ερείσματα κηδεμονίας στη χώρα μέσα από την αεροπορία· το άνοιγμα της αεροπορικής αγοράς εν μέσω Εμφυλίου· την κρατική παρέμβαση των κυβερνήσεων του Κέντρου· την εξολόθρευση της ΤΑΕ από την κυβέρνηση του Συναγερμού· τη σύγκρουση Ωνάση και Νιάρχου για την απόκτηση της εταιρείας· και τέλος τη γέννηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. 


Kaku Michio, Η θεϊκή εξίσωση - Η αποκάλυψη της θεωρίας των πάντων,
εκδόσεις Τραυλός
Η θεϊκή εξίσωση: το όραμα που κόβει την ανάσα. Η υπέρκομψη μαθηματική έκφραση της θεωρίας των πάντων είναι μια εξίσωση που αν τη γράψεις θα είναι μόλις τρία εκατοστά, αλλά αν την ερμηνεύσεις θα είναι σαν να διαβάζεις «το πνεύμα του Θεού». Στα χέρια των φυσικών η θεϊκή εξίσωση είναι η ίδια η Αποκάλυψη· είναι το ισχυρότερο όπλο της ανθρωπότητας. Ο Michio Kaku, ένας pop-science star, σημειώνει: «Συνέβαλα στην ανάδειξη της θεωρίας χορδών ως κορυφαίας υποψήφιας για τη θεωρία των πάντων. Παρά τον “εξωφρενικό” χαρακτήρα της και τις διαρκείς επικρίσεις, φαίνεται να συνδυάζει με επιτυχία όλες τις μεγάλες θεωρίες της φυσικής. Η θεωρία Μ στις έντεκα διαστάσεις –αυτή η πιο πρόσφατη εκδοχή της κβαντικής βαρύτητας– ίσως είναι η μοναδική λύση ενοποίησης της βαρύτητας με την κβαντική θεωρία». Μια ρηξικέλευθη θεωρία που ο συγγραφέας την εξηγεί με απλά λόγια ώστε να την καταλάβει κάθε αναγνώστης. 


Graphic novel Way Gerard, The Umbrella Academy: Η Σουίτα της Αποκάλυψης, εκδόσεις Anubis
Ένα ανεξήγητο παγκόσμιο γεγονός: σαράντα τρία ασυνήθιστα παιδιά γεννήθηκαν ξαφνικά από γυναίκες που δεν είχαν δείξει προηγούμενα σημάδια εγκυμοσύνης. Ο εκατομμυριούχος εφευρέτης Ρέτζιναλντ Χάργκριβς υιοθέτησε επτά από τα παιδιά· όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, αποκρίθηκε μόνο: «Για να σώσουν τον κόσμο». Αυτά τα επτά παιδιά αποτελούν την Ακαδημία της Ομπρέλας, μια διαφορετική και προβληματική οικογένεια υπερηρώων με παράξενες δυνάμεις. Περίπου μία δεκαετία μετά την πρώτη τους αποστολή η ομάδα διαλύεται, όταν όμως ο Χάργκριβς πεθαίνει απροσδόκητα, τα αδέρφια ξανασμίγουν, πάνω στην ώρα για να σώσουν τον κόσμο ξανά.Σε ιδέα και σενάριο του Gerard Way από το Doom Patrol και μέλους των My Chemical Romance, το κόμιξ έχει εικονογραφηθεί από το βραβευμένο καλλιτέχνη Gabriel B (Two Brothers, Daytripper), το χρώμα έβαλε ο βραβευμένος με Eisner καλλιτέχνης Dave Stewart και το αυθεντικό εξώφυλλο της σειράς το σχεδίασε ο πολυβραβευμένος με Eisner James Jean.


Γιαν Νόβακ, Ζάτοπεκ, εκδόσεις Καστανιώτη
Ο Εμίλ Ζάτοπεκ, ο θρυλικός δρομέας των μεγάλων αποστάσεων, για πολλούς διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο σημαντικού Ολυμπιονίκη όλων των εποχών. Το 1948, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κέρδισε την κούρσα των δέκα χιλιομέτρων. Το κατόρθωμά του λίγα χρόνια αργότερα, το 1952, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, όταν κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στα πέντε και στα δέκα χιλιόμετρα και στον μαραθώνιο, αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα άνευ προηγουμένου. Η εντυπωσιακή του επιτυχία τον κατέστησε τότε εθνικό ήρωα. Νωρίτερα ωστόσο, ο Ζάτοπεκ είχε ήδη προλάβει να επιδείξει και το ποιόν του χαρακτήρα του, την ακεραιότητα και το θάρρος του ως δημόσιο πρόσωπο. Αντιστεκόμενος με τον τρόπο του στο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, κατάφερε να βοηθήσει ουσιαστικά τον συναθλητή του Στάνισλαβ Γιούνγκβιρτ. Στο Ζάτοπεκ, ένα ατμοσφαιρικό και συναρπαστικό graphicnovel με φόντο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ο Γιαν Νόβακ με τις λέξεις του και ο Γιάρομιρ 99 με τις εικόνες του αναπλάθουν την πορεία του εμβληματικού αθλητή που εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί.


Ματ Χέιγκ, Της αγκαλιάς βιβλίο, εκδόσεις Ψυχογιός
Και μέσα στο σκοτάδι, ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά θραύσματα φωτός μπορούν να λάμψουν, να αιχμαλωτίσουν την προσοχή μας και ίσως ακόμα και να μας οδηγήσουν στον προορισμό μας…Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια μικρή ελπίδα που δεν το βάζει κάτω.Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή από μικρά νησιά ελπίδας. Συγκεντρώνει παρηγορητικά λόγια και ιστορίες που μας προσφέρουν έναν νέο τρόπο να δούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Ο συγγραφέας Ματ Χέιγκ συνδυάζει το απομνημόνευμα με τον φιλοσοφικό στοχασμό, αντλώντας έμπνευση από σπουδαίες προσωπικότητες όλων των εποχών, από τον Μάρκο Αυρήλιο και τη Νέλι Μπλάι έως την Έμιλι Ντίκινσον και τον Τζέιμς Μπόλντουιν.Όταν χρειάζεστε τα σοφά λόγια ενός φίλου, την παρηγοριά μιας αγκαλιάς ή μια υπενθύμιση ότι η ελπίδα μπορεί να βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη, πάρτε στα χέρια σας αυτό το μικρό βιβλίο.


Στέφανος Ξενάκης, NAI, εκδόσεις Key Books
Γιατί ΝΑΙ; Γιατί ΝΑΙ είναι η πιο σύντομη και δυνατή λέξη. ΝΑΙ είναι η μητέρα κάθε Δημιουργίας. Όλα ξεκινούν με ένα ΝΑΙ. ΝΑΙ είπε ο Θεός πριν δημιουργήσει τον κόσμο. ΝΑΙ είπαν οι γονείς σου πριν σε φέρουν στη ζωή. ΝΑΙ είπαν οι πρόγονοί μας το ’21 πριν ξεκινήσουν την Επανάσταση. ΝΑΙ είπε η Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου πριν αγωνιστεί για την ελευθερία της. Βέβαια, το 1940 η Ελλάδα είπε ΟΧΙ. Είπε ΟΧΙ στους Ιταλούς, αλλά ΝΑΙ στην ελευθερία της. Πίσω από ένα μεγάλο ΟΧΙ υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ΝΑΙ. Ένα ΟΧΙ είναι αρκετό για να μη χάσεις. Μόνο με ένα δυνατό ΝΑΙ θα κερδίσεις. Όταν είσαι ανάμεσα σε ΝΑΙ και ΌΧΙ, πες ΝΑΙ. Και πες το σήμερα. Ο συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης, μέσα από 20 διαλόγους πάνω σε έννοιες που δεν μας έμαθαν, μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Βαθύ, διεισδυτικό, απελευθερωτικό, το ΝΑΙ ξεκινάει σαν ψίθυρος και μεταμορφώνεται σε έναν ύμνο για τη ζωή.


Γάμος - Our Bullet Journal Special, εκδόσεις Πεδίο
Το Bullet Journal είναι μια ατζέντα οργάνωσης του χρόνου. Τώρα «επιστρέφει» αποκλειστικά για όσους ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα με το ταίρι τους και να παντρευτούν. Αυτό το Bullet Journal Special Γάμος είναι φτιαγμένο ειδικά για εκείνους. Μια ατζέντα διαμορφωμένη για την οργάνωση του γάμου θα γίνει ο πολύτιμος βοηθός καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής της τόσο ξεχωριστής ημέρας. Θα καθοδηγήσει τους ενδιαφερόμενους βήμα βήμα για όσα πρέπει να κάνουν, να οργανώσουν, να μην ξεχάσουν, και όλα αυτά με τον πιο απλό, πρακτικό, ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο. Για να είναι η οργάνωση του γάμου σας μια υπέροχη περίοδος χωρίς άγχος, που θα θυμάστε πάντα.


Τένια Μακρή, Τα σημάδια μένουν, εκδόσεις Κάκτος
«Είμαι τόσο άχρηστη όσο με κάνει να νιώθω;» «Είναι τόσο δύσκολο να τον κάνω να ευχαριστηθεί με κάτι;» «Πρέπει να μείνω σ’ αυτή τη σχέση ή να φύγω;» «Είμαι τόσο άσχημη και κακιά όσο λέει;» «Μήπως έχει δίκιο ότι είμαι ανίκανη;» «Μήπως τελικά δεν αξίζω και πολλά χωρίς αυτόν;» ΦΟΒΑΜΑΙ! Αν ταυτίζεστε με κάποιες από τις παραπάνω απορίες, τότε, πιθανότατα, είστε κι εσείς θύμα συναισθηματικής κακοποίησης. Στο βιβλίο της «Τα σημάδια μένουν», η οικογενειακή σύμβουλοςΤένια Μακρήδίνει όλες τις διαστάσεις της συναισθηματικής κακοποίησης: τι σημαίνει, γιατί συμβαίνει, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, προτείνει στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να αναγνωρίζουν πότε κακοποιούνται, αλλά και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν όταν είναι θύματα αυτού του είδους συμπεριφοράς.


Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend, Όρια, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο άντλησαν πολύτιμες συμβουλές από τα Όρια, που απαντούν σε ερωτήματα όπως: Πώς ξεφεύγω από την πίεση να απαντάω «ναι» σε όλα τα αιτήματα των άλλων;  Μπορώ να θέσω όρια και να εξακολουθώ να είμαι αγαπητή/-τός; Γιατί νιώθω ενοχές ή φόβο όταν πάω να βάλω όρια; Τι γίνεται αν κάποια/-ος αναστατωθεί ή πληγωθεί από τα όριά μου; Οι δρ Χένρι Κλάουντ και Τζον Τάουνσεντ εξηγούν πώς να θέσουμε υγιή όρια στους γονείς, στον/στη σύζυγο, στα παιδιά, στους φίλους, στους συναδέλφους μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Αναλύοντας τους δέκα νόμους των ορίων, οι συγγραφείς εξηγούν πώς να επαναφέρουμε την ισορροπία στις σχέσεις μας. Το να θέτουμε όρια μας βοηθά να κατακτήσουμε την ελευθερία και μια ζωή γεμάτη δοτικότητα και πληρότητα.


Sadhguru, H Xαρά είναι για όλους, εκδόσεις Key Books
Ο Sadhguru, ένας κορυφαίος πνευματικός δάσκαλος της εποχής μας, συμπυκνώνει το απόσταγμα της φιλοσοφίας του δηλώνοντας ότι η χαρά είναι για όλους. Ο Sadhguru αφηγείται την ιστορία της δικής του αφύπνισης: πώς από ένας παράτολμος νεαρός που διέσχισε την ινδική ύπαιθρο με τη μοτοσικλέτα του έφτασε στη φώτιση σε μια βουνοκορφή. Εκεί ο χρόνος σταμάτησε και ο ίδιος ενώθηκε με το όλον βγαίνοντας ριζικά αλλαγμένος. Ο Sadhguru παρομοιάζει την ύπαρξή μας με μια μηχανή, που για να λειτουργήσει αρμονικά θα πρέπει όλα της τα μέρη να συνεργάζονται. Οι πανίσχυρες τεχνικές που εφαρμόζει και διδάσκει επί σειρά ετών ευθυγραμμίζουν τον νου με το σώμα, δημιουργώντας έναν κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων. Αυτή η γνώση είναι που οδηγεί στη χαρά και στη γεμάτη νόημα ζωή.


Tanya Goodin, Κλείσε μερικά παράθυρα, εκδόσεις Ψυχογιός
Η Τάνια Γκούντιν, ειδική στην ψηφιακή απεξάρτηση, παρέχει σε όσους έχουν χαθεί στον κόσμο του Διαδικτύου έναν πρακτικό οδηγό, με σκοπό να τους βοηθήσει να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην ψηφιακή και στην πραγματική τους ζωή. Εάν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας αγνοεί και ασχολείται διαρκώς με το κινητό του, εάν πανικοβάλλεστε στην ιδέα ότι δεν έχετε μαζί σας το τηλέφωνό σας, εάν νιώθετε ότι ολοένα και βυθίζεστε στο λαγούμι της ενημέρωσης και στις θλιβερές ειδήσεις του Διαδικτύου, εάν το παιδί σας είναι κλεισμένο συνέχεια στο δωμάτιό του και ασχολείται με βιντεοπαιχνίδια, στο βιβλίο αυτό θα μάθετε να αναγνωρίζετε και να κατονομάζετε αυτές και ακόμα περισσότερες εξαρτητικές συμπεριφορές –τόσο στον εαυτό σας όσο και στους άλλους– βρίσκοντας παράλληλα απλές και εύκολες λύσεις για να τις αντιμετωπίσετε.