Βιβλιο

Πάσχα και βιβλία: Αυτοβελτίωση, μαγειρική και θέατρο

Τι να διαβάσεις και τι να δωρίσεις, τι να προσέξεις και τι να χαρίσεις

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 824
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάβασμα
© Daria Shevtsova / Pexels

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το Πάσχα: Προτάσεις αυτοβελτίωσης, μαγειρικής και θεάτρου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Malcolm Gladwell, The Tipping Point – Σημείο Καμπής, Κλειδάριθμος
Malcolm Gladwell, The Tipping Point – Σημείο Καμπής, Κλειδάριθμος
Η μαγική στιγμή που μια ιδέα, μια τάση ή μια κοινωνική συμπεριφορά περνά ένα κατώφλι, αλλάζει κατεύθυνση και εξαπλώνεται όπως μια πυρκαγιά. Με τον ίδιο τρόπο που ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει έναν ιό που θα λάβει διαστάσεις πανδημίας, έτσι και μια μικρή αλλά στοχευμένη ώθηση μπορεί να δημιουργήσει μια νέα τάση μόδας, να κάνει ένα προϊόν δημοφιλές ή να μεταβάλει κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η εγκληματικότητα. Το σημείο καμπής παρατηρείται στη διάδοση ιδεών, εμπορικών προϊόντων, κοινωνικών φαινομένων, τηλεοπτικών σειρών, πολιτικών κινημάτων – ακόμα και ασθενειών. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, που γράφτηκε το 2000, όταν ο Gladwell αποφάσισε να πάρει τη φράση «Tipping Point» που χρησιμοποιούνταν ως τότε για να περιγράψει επιδημιολογικά φαινόμενα, και να τη χρησιμοποιήσει για την περιγραφή κοινωνικών φαινομένων.


Σάββας Τρίχας, Ξεκίνα χτες, Key Books
Σάββας Τρίχας, Ξεκίνα χτες, Key Books
Ο Σάββας Τρίχας, μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες και σοφές παραβολές και μύθους, σε παρακινεί να ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή σου όπως αληθινά την ονειρεύεσαι. Σήμερα. Με την ώθηση που σου δίνει η σκέψη «ξεκίνα χτες». Και με εφόδια την ευγνωμοσύνη, την ενσυναίσθηση και την αγάπη. Μπορεί μια αγκαλιά να σώσει μια ζωή; Τι έχει να μας μάθει το πιο ψηλό δέντρο του κόσμου για την ανατροφή των παιδιών μας; Μπορεί ένας σπόρος που φυτεύουμε σήμερα να γίνει μάθημα ζωής για τις επόμενες γενιές; Γεμάτο έμπνευση και εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές που μιλάνε στο μυαλό, μα κυρίως στην καρδιά, το «Ξεκίνα χτες» σε προτρέπει να βρεις τη μαγεία που βρίσκεται δίπλα σου, κάθε στιγμή.


Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Εσωκεντρισμός, Πεδίο
Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Εσωκεντρισμός, Πεδίο
Τι σημαίνει να είσαι εσωκεντριστής; Τι σημαίνει να ζεις αναπολογητικά; Η απάντηση είναι απλή: να επιστρέψεις στον πυρήνα της ύπαρξής σου, εκεί όπου υπάρχουν μόνο η αγάπη, η σοφία και η εξέλιξη. Να ζήσεις χωρίς ενοχή, ακούγοντας και αγαπώντας ουσιαστικά τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους. Τόλμησε να επιστρέψεις στην πηγή σου, αφυπνίσου και γίνε όλα όσα μπορείς να γίνεις. Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, ο ηγέτης της ζωής σου! Δημιούργησε ευτυχισμένες σχέσεις και άφησε θετικό αποτύπωμα στον κόσμο μας! Πώς;Κρατάς τη λύση στα χέρια σου! Ξεκίνησε την αλλαγή τώρα! Η Δρ. Μαλλέρου καθοδηγεί με τρόπο απλό και απολύτως κατανοητό τους αναγνώστες να απαλλαγούν από τις ενοχές τους, να πάρουν τα ηνία της ζωής τους και να ζήσουν διεκδικώντας ό,τι πραγματικά τους αξίζει!


T. Harv Eker, Σκέψου σαν πλούσιος, Key Books
T. Harv Eker, Σκέψου σαν πλούσιος, Key Books

Το πρωτοποριακό «Σκέψου σαν πλούσιος» είναι δύο βιβλία σε ένα. Στο πρώτο μέρος ο T. Harv Eker αναλύει πώς λειτουργεί το οικονομικό αρχέτυπο. «Μέσα σε πέντε λεπτά μπορώ να προβλέψω το οικονομικό σου μέλλον για την υπόλοιπη ζωή σου» λέει. Με ποιον τρόπο; Ο Eker εξηγεί πως όλοι έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα, βαθιά ριζωμένο στο υποσυνείδητό μας, που καθορίζει την οικονομική μας ζωή. Μπορεί να γνωρίζετε τα πάντα για τις πωλήσεις, το χρηματιστήριο και τα ακίνητα, αλλά αν δεν στοχεύετε ψηλά, δεν θα έχετε ποτέ πολλά χρήματα! Στο δεύτερο μέρος ο Eker παρουσιάζει δεκαεπτά Αρχεία Πλουτισμού, τα οποία περιγράφουν πώς σκέφτονται και δρουν οι πλούσιοι. Για τον συγγραφέα τα πράγματα είναι απλά. Αν σκέφτεστε όπως οι πλούσιοι και κάνετε όσα κάνουν οι πλούσιοι, το πιθανότερο είναι να γίνετε κι εσείς πλούσιοι!


Eckhart Tolle, Ένα με τη ζωή, Πεδίο
Eckhart Tolle, Ένα με τη ζωή, Πεδίο
Ο Eckhart Tolle, ο υπ’ αριθµόν ένα ευπώλητος συγγραφέας στη λίστα των New York Times, επανέρχεται επιλέγοντας τα πιο λαµπερά «διαμάντια» του επιτυχηµένου του βιβλίου «Μια Νέα Ζωή».Ένα απόσταγμα σοφίας, µια συνέχεια ενός εκδοτικού φαινομένου, που θα σας αλλάξει για πάντα τη ζωή. Κείμενα που φιλοδοξούν να γίνουν συνοδοιπόρος του αναγνώστη στον δύσκολο και συναρπαστικό δρόμο προς τη γαλήνη και την εσωτερική αναγέννηση, ένας οδηγός προς τον καινούργιο του εαυτό. Όσο για το βιβλίο του διάσημου πνευματικού δασκάλου «Μια Νέα Ζωή», αξίζει να σημειωθεί ότι μπήκε στη λίστα του Book Club της Oprah Winfrey, έφτασε στην πρώτη θέση της λίστας των best seller των New York Times και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα πέντε εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσµο.


Alexi Pappas, Γενναία, Key Books
Alexi Pappas, Γενναία, Key Books
Όταν η Ελληνοαμερικανίδα δρομέας Alexi Pappas ήταν τεσσάρων ετών, αυτοκτόνησε η μητέρα της, ένα τραγικό γεγονός που άλλαξε δραστικά την πορεία της ζωής της και την έκανε να αναζητά γυναικεία πρότυπα. Οι αθλήτριες ήταν από τις πρώτες γυναίκες που θαύμασε η Pappas κι έτσι γεννήθηκε το Ολυμπιακό της όνειρο. Ταυτόχρονα, είχε και δημιουργικές ανησυχίες: Ήθελε να γυρίσει ταινίες και να γράψει. Παρά τις αναποδιές και τις δυσκολίες, η Pappas δεν άφησε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της μέχρι να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Όμως οι μεγάλες επιτυχίες είχαν υψηλό τίμημα για την ίδια. Στη «Γενναία», η Pappas μοιράζεται άφοβα και ειλικρινά τη μάχη της με την κατάθλιψη και περιγράφει πώς βγήκε στη φωτεινή πλευρά της ζωής ως χειραφετημένη γυναίκα.


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ελένη Ψυχούλη, Ιωάννα Παυλάκη, My Greek Meze, Πεδίο
Ελένη Ψυχούλη, Ιωάννα Παυλάκη, My Greek Meze, Πεδίο
Το βιβλίο συγκεντρώνει τις πιο νόστιμες και γνωστές συνταγές μεζέδων που απολαμβάνουμε στη χώρα μας, με την υπογραφή της «βασίλισσας του μεζέ» Ελένης Ψυχούλη. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο Ελλάδα. Περιέχει απλές συνταγές, που έρχονται από τα βάθη του χρόνου της ελληνικής παράδοσης, καμωμένες με καθημερινά υλικά που βρίσκουμε παντού και πανεύκολες τεχνικές για όλους, αφού η «κουζίνα του φτωχού» είναι η πιο... πλούσια του κόσμου. Εξήντα πέντε πεντανόστιμα ορεκτικά με λαχανικά, κρέας, θαλασσινά, όσπρια, τυρί, γιαούρτι και αυγά. Δεν λείπουν vegan και χορτοφαγικές επιλογές. Καλέστε και εσείς στο τραπέζι σας την ελληνική παράδοση, πείτε «ναι» στη χαρά της συνεύρεσης γύρω από ένα καραφάκι ούζο και αφεθείτε στο μεγαλείο που κρύβει ένα πιατάκι του μεζέ.


ΘΕΑΤΡΙΚΑ

Μελίνα Αποστολίδου, Γεωργία Διάκου, Η πόλη έβαλε τους ανθρώπους της στα παγκάκια και κατάπιε μία μέντα, Βακχικόν
Μελίνα Αποστολίδου, Γεωργία Διάκου, Η πόλη έβαλε τους ανθρώπους της στα παγκάκια και κατάπιε μία μέντα, Βακχικόν
Δύο άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες μοιράζονται το ίδιο παγκάκι στο παραλιακό μέτωπο μιας πόλης. Η μία γύρω στα 20, η άλλη γύρω στα 40. Η μία αποφασίζει να διηγηθεί ένα όνειρο. Η δεύτερη ανταποκρίνεται. Δημιουργείται μια σχέση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, μια σχέση που αντλεί τη δύναμή της από μια βαθιά κρυμμένη παιδικότητα, επιστρέφοντας έτσι στον ανατρεπτικό κόσμο του παιχνιδιού. Δημιουργούν μαζί ένα νέο σύμπαν, δικών τους κανόνων, στο οποίο προσπαθούν να συμπαρασύρουν τους θεατές.


William Shakespeare, Η τραγική ιστορία του Άμλετ, Πρίγκιπα της Δανίας, Αρμός
William Shakespeare, Η τραγική ιστορία του Άμλετ, Πρίγκιπα της Δανίας, Αρμός
Από τον πρόλογο του μετάφραση Κώστα Λάνταβου: «Μεταφράζοντας τον ΑΜΛΕΤ, συχνά πίστευα πως αυτή η σαιξπηρική τραγωδία θα μπορούσε να τιτλοφορείται ως εξής: Άμλετ, ίδε ο άνθρωπος. Ο Άμλετ αναβάλλει, αμφιβάλλει, αμφιταλαντεύεται, ολιγωρεί, αλλά ούτε μια στιγμή δεν σκέφτεται την παραίτηση ή την απραξία. Δυσκολεύεται, αλλά δεν οπισθοχωρεί, συχνά η συμπεριφορά του προδίδει μια σύγχυση επί του πρακτέου, αλλά γρήγορα συνέρχεται. Οι μεταπτώσεις του δε συνιστούν δειλία. Αντίθετα, καταδεικνύουν έναν σφαιρικό προβληματισμό γύρω από το αίτημα που καλείται να υπηρετήσει. Ο Σαίξπηρ, ως μέγιστος ποιητής, με αφορμή τον ήρωα Άμλετ αρπάζει την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα στον οποίο φορτώνει όλες σχεδόν τις ανθρώπινες ιδιότητες, όλες τις αρετές και τις αδυναμίες του ανθρωπίνου όντος, όλα του τα προτερήματα κι όλα του τα πάθη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ