- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαθαίνοντας για τις Τέχνες
Μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, το θέατρο, τον χορό και τη μουσική
«Οι τέχνες» της Emilie Beaumont: Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου γνώσεων (Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, εικονογράφηση: Raffaella Cosco / Leaf Illustration)
Αν η παιδική λογοτεχνία μιλά πρωτίστως στην καρδιά των μικρών αναγνωστών, τα βιβλία γνώσεων απευθύνονται και στην καρδιά και στο μυαλό τους. Η εισαγωγή των παιδιών στις γνώσεις του κόσμου, στα όμορφα πράγματα της ζωής —που είναι άπειρα, και το καθένα τους ένα ξεχωριστό σύμπαν—, δεν μπορεί να γίνει με πιο πρόσφορο τρόπο από αυτόν που προσφέρουν τα βιβλία.
Βλέποντας μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες πώς μπορεί να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του ένα παιδί, θέλουμε όσο τίποτε άλλο όσα ζουν υπό ειρηνικές συνθήκες να έχουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μπουν, σιγά-σιγά, στον κόσμο των επιστημών, των τεχνών και του λόγου.
Η σειρά «Εικόνες» των εκδόσεων Χάρτινη Πόλη κάνει αυτό ακριβώς: εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα κυριότερα πεδία του επιστητού. Διαβάσαμε τον τελευταίο τόμο της σειράς, τις «Τέχνες», και είδαμε πως είναι ιδανικός για αυτή την πρώτη, ουσιαστικά, επαφή των παιδιών με το πιο όμορφο, και πιο «ακριβό», πιο ατίμητο, κομμάτι του κόσμου.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε εφτά μέρη: Ζωγραφική, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική, Φωτογραφία και Κινηματογράφος, Θέατρο, Χορός και Μουσική, ενώ ο τόμος συμπληρώνεται με εννέα σελίδες δραστηριοτήτων. Κάθε κεφάλαιο αποτελείται από μικρά κείμενα που συνοδεύουν την πλούσια εικονογράφηση. Με τη σειρά της, αυτή χωρίζεται σε σκίτσα, σε φωτογραφίες έργων τέχνης, ή και σε έναν ευφάνταστο συνδυασμό τους με δημιουργικά κολάζ.
Οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν τις διάφορες μορφές τέχνης και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο — φυσικά, οι πρώτες σελίδες είναι αφιερωμένες στις βραχογραφίες του προϊστορικού ανθρώπου, ενώ η Ζωγραφική, αφού μάς γνωρίσει όλες τις περιόδους της και τα κυριότερα καλλιτεχνικά της ρεύματα, θα καταλήξει στα σύγχρονα muralτων πόλεων.
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν πολλά από τα πιο σπουδαία καλλιτεχνικά αριστουργήματα του ανθρώπου, θα αντλήσουν πληροφορίες για τις διάφορες τεχνικές και, κυρίως, θα μπορέσουν να τα συζητήσουν κατόπιν όλα αυτά με τους ενήλικες της ζωής τους. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος για μία ακόμη πιο βαθιά και λεπτομερή ξενάγηση στις τέχνες είναι φυσικά ανοιχτός. Οι δρόμοι είναι ατέλειωτοι, είτε μιλάμε για επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, είτε για ανάγνωση άλλων βιβλίων, είτε για διαδραστικές εφαρμογές του διαδικτύου.
Η σειρά έχει άλλους οχτώ τίτλους μέχρι τώρα, με τα ίδια εκδοτικά χαρακτηριστικά: «Ο Πλανήτης Γη», «Η θάλασσα», «Το διάστημα», «Δεινόσαυροι και προϊστορία», «Ο κόσμος των ζώων», «Το Ανθρώπινο Σώμα», «Η Μυθολογία» και «Η Μουσική». Τη συστήνουμε.
«ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ». Δημιουργός Emilie Beaumont, κείμενα Marie-Renée Guilloret, εικονογράφηση Raffaella Cosco / Leaf Illustration, μετάφραση Αγγελική Γεωργιακάκη, 18 x 22 εκατ., 128 σελ., Σειρά: Εικόνες, Ηλικίες: 7-12ετών, Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Μια χορταστική συζήτηση για το ποδόσφαιρο με τον δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και συγγραφέα Μάκη Διόγο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο
Ο Ανδρέας Πετρουλάκης μίλησε για το βιβλίο του Τάσου Τέλλογλου «Πατριδογνωσία», στην παρουσίαση του βιβλιοπωλείου «Ευριπίδης στη Στοά» στο Χαλάνδρι
Η νέα γενιά της κυπριακής λογοτεχνίας μιλάει στην ATHENS VOICE
Από το ράφι στα ακουστικά: Η νέα εποχή του βιβλίου
Ο θεσμός επιστρέφει για πέμπτη χρονιά με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο
Μπορεί μια μηχανή να γράψει λογοτεχνία;
«H Σκιά πέρα από τον χρόνο» και «H Ονειρική αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ»
Η «Μυστική ζωή των αριθμών» της Kate Kitagawa και του Timothy Revell (μετάφραση Τεύκρος Μιχαηλίδης, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια), κυκλοφορεί στις 29 Μαΐου
Μυθιστοριογράφος, ανθρωπολόγος, λαογράφος, θεατρική συγγραφέας και δημοσιογράφος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.