- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαθαίνοντας για τις Τέχνες
Μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, το θέατρο, τον χορό και τη μουσική
«Οι τέχνες» της Emilie Beaumont: Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου γνώσεων (Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, εικονογράφηση: Raffaella Cosco / Leaf Illustration)
Αν η παιδική λογοτεχνία μιλά πρωτίστως στην καρδιά των μικρών αναγνωστών, τα βιβλία γνώσεων απευθύνονται και στην καρδιά και στο μυαλό τους. Η εισαγωγή των παιδιών στις γνώσεις του κόσμου, στα όμορφα πράγματα της ζωής —που είναι άπειρα, και το καθένα τους ένα ξεχωριστό σύμπαν—, δεν μπορεί να γίνει με πιο πρόσφορο τρόπο από αυτόν που προσφέρουν τα βιβλία.
Βλέποντας μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες πώς μπορεί να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του ένα παιδί, θέλουμε όσο τίποτε άλλο όσα ζουν υπό ειρηνικές συνθήκες να έχουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μπουν, σιγά-σιγά, στον κόσμο των επιστημών, των τεχνών και του λόγου.
Η σειρά «Εικόνες» των εκδόσεων Χάρτινη Πόλη κάνει αυτό ακριβώς: εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα κυριότερα πεδία του επιστητού. Διαβάσαμε τον τελευταίο τόμο της σειράς, τις «Τέχνες», και είδαμε πως είναι ιδανικός για αυτή την πρώτη, ουσιαστικά, επαφή των παιδιών με το πιο όμορφο, και πιο «ακριβό», πιο ατίμητο, κομμάτι του κόσμου.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε εφτά μέρη: Ζωγραφική, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική, Φωτογραφία και Κινηματογράφος, Θέατρο, Χορός και Μουσική, ενώ ο τόμος συμπληρώνεται με εννέα σελίδες δραστηριοτήτων. Κάθε κεφάλαιο αποτελείται από μικρά κείμενα που συνοδεύουν την πλούσια εικονογράφηση. Με τη σειρά της, αυτή χωρίζεται σε σκίτσα, σε φωτογραφίες έργων τέχνης, ή και σε έναν ευφάνταστο συνδυασμό τους με δημιουργικά κολάζ.
Οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν τις διάφορες μορφές τέχνης και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο — φυσικά, οι πρώτες σελίδες είναι αφιερωμένες στις βραχογραφίες του προϊστορικού ανθρώπου, ενώ η Ζωγραφική, αφού μάς γνωρίσει όλες τις περιόδους της και τα κυριότερα καλλιτεχνικά της ρεύματα, θα καταλήξει στα σύγχρονα muralτων πόλεων.
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν πολλά από τα πιο σπουδαία καλλιτεχνικά αριστουργήματα του ανθρώπου, θα αντλήσουν πληροφορίες για τις διάφορες τεχνικές και, κυρίως, θα μπορέσουν να τα συζητήσουν κατόπιν όλα αυτά με τους ενήλικες της ζωής τους. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος για μία ακόμη πιο βαθιά και λεπτομερή ξενάγηση στις τέχνες είναι φυσικά ανοιχτός. Οι δρόμοι είναι ατέλειωτοι, είτε μιλάμε για επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, είτε για ανάγνωση άλλων βιβλίων, είτε για διαδραστικές εφαρμογές του διαδικτύου.
Η σειρά έχει άλλους οχτώ τίτλους μέχρι τώρα, με τα ίδια εκδοτικά χαρακτηριστικά: «Ο Πλανήτης Γη», «Η θάλασσα», «Το διάστημα», «Δεινόσαυροι και προϊστορία», «Ο κόσμος των ζώων», «Το Ανθρώπινο Σώμα», «Η Μυθολογία» και «Η Μουσική». Τη συστήνουμε.
«ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ». Δημιουργός Emilie Beaumont, κείμενα Marie-Renée Guilloret, εικονογράφηση Raffaella Cosco / Leaf Illustration, μετάφραση Αγγελική Γεωργιακάκη, 18 x 22 εκατ., 128 σελ., Σειρά: Εικόνες, Ηλικίες: 7-12ετών, Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.