Βιβλιο

Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα

Λεξικό αυτοβοήθειας και πρακτικές συμβουλές από δύο στοχαστές με αναφορές στη δυτική και ανατολική φιλοσοφία, στον βουδισμό και τον υπαρξισμό

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα» των Julian Baggini και Antonia Macaro (εκδ. Μεταίχμιο)

«Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα»: Παρουσίαση του βιβλίου των Julian Baggini και Antonia Macaro (εκδ. Μεταίχμιο).

Ένα πρωτότυπο βιβλίο αυτοβοήθειας των Julian Baggini και Antonia Macaro κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση του Μανώλη Ανδριωτάκη. Είναι αλήθεια ότι η αγορά έχει πλημμυρίσει με εγχειρίδια ζωής που δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Πώς πρέπει να ζω;» «Ποιος είναι ο σκοπός μου στη ζωή;» «Μπορώ να βρω την ευτυχία;» − αλλά, καθώς συχνά οι απαντήσεις ακούγονται υπερβολικά αισιόδοξες, οι αναγνώστες νιώθουν ότι «δεν θα βγάζουν πέρα»

Η ζωή θα ήταν απλούστερη αν γεννιόμασταν με ένα βιβλιαράκι οδηγιών χρήσης: αλλά, παρά την ανατροφή μας και τις συμβουλές που μας δίνουν οι άνθρωποι γύρω μας, συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια και τα ίδια λάθη, να νιώθουμε τα ίδια και τα ίδια δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό το βιβλίο με τις οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους δεν θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση: ωστόσο, η υπαρξίστρια ψυχοθεραπεύτρια Antonia Macaro και ο Βρετανός φιλόσοφος Julian Baggini εκλαϊκεύουν τι μας λένε  οι φιλόσοφοι, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την Ιαπωνία, για την απώλεια, για την τύχη, για την ελευθερία της βούλησης και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακούγοντας στοχαστές από τους Στωικούς μέχρι τον Κίρκεγκορ και τον Σαρτρ, μπορούμε να βοηθηθούμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη μας μαθαίνοντας από το παρελθόν και να χτίσουμε, κατά κάποιον τρόπο, τη δική μας τύχη.

Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς η παγκόσμια κατάσταση φαίνεται ανησυχητική και πολλοί άνθρωποι νιώθουν άγχος και κατάθλιψη. Επίσης, είναι εύκολο στην ανάγνωση, καθώς έχει μορφή λεξικού από το Α ως το Ω, με λήμματα όπως Άγχος, Αγωνία, Αμφιβολία, Ανία, Αυτοέλεγχος, Γνώση, Ενοχή και ντροπή, Ενσυναίσθηση, Ευγνωμοσύνη, Ευτυχία, Κουτσομπολιό, Λάθη, Μνήμη, Μοναξιά, Πατριωτισμός, Πορνογραφία, Σχέσεις, Σώμα, Τελειομανία, Φιλία, Χαλάρωση.

Ο Julian Baggini είναι γνωστός από παλιότερα βιβλία του: «Τα εργαλεία της ηθικής, Έννοιες και μέθοδοι στην ηθική φιλοσοφία» (εκδ. Καστανιώτης), «Φιλοσοφία» (εκδ. Μίνωας) και το συλλογικό «50 φιλοσοφικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα» (εκδ. Κλειδάριθμος).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ