Βιβλιο

Βιβλία για την Άνοιξη: 20 βιβλία έρευνας, ιστορίας και γεύσης

Η ATHENS VOICE βλέπει τις ανοιξιάτικες βιτρίνες των βιβλιοπωλείων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 818
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοχιτό βιβλίο
© Unsplash/ Ergita Sela

20 βιβλία έρευνας, ιστορίας και γεύσης για να διαβάσετε αυτή την Άνοιξη.

Εθνική εικόνα και οικονομική ανάπτυξη Δρ Ανδρέας Μήλιος, Κλειδάριθμος
Εθνική εικόνα και οικονομική ανάπτυξη
Δρ Ανδρέας Μήλιος, Κλειδάριθμος
Μια μελέτη που αναδεικνύει με σαφή και περιεκτικό τρόπο τον κομβικό ρόλο της εθνικής εικόνας στη συνολική διαδικασία ανάπτυξης των χωρών, απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερωτήματα όπως «πώς αξιολογείται η εθνική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας από Έλληνες και ξένους» και εάν «έχει προοπτικές βελτίωσης η εικόνα της Ελλάδας και ποιες είναι αυτές». Ένα βιβλίο για την εθνική ταυτότητα και εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που στοχεύει στον εμπλουτισμό της εθνικής αυτογνωσίας και της εθνικής αυτοπεποίθησης και σημαδεύει το μέλλον.


Moonshot: Η απίστευτη κούρσα της Pfizer για τη δημιουργία του εμβολίου Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, Ψυχογιός
Moonshot: Η απίστευτη κούρσα της Pfizer για τη δημιουργία του εμβολίου
Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, Ψυχογιός
Η εξιστόρηση του προέδρου και CEO της Pfizer Δρ Άλμπερτ Μπουρλά αναμένεται να μας καθηλώσει και να «ρίξει φως» στο παρασκήνιο των 9 μηνών του 2020, μια έντονη περίοδο όπου οι επιστήμονες της Pfizer συνεργάστηκαν με την BioNTech  για να κάνουν το αδύνατο δυνατό – να αναπτύξουν, να υποβάλουν σε δοκιμή και να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, για το οποίο παλιότερα θα απαιτούνταν πολλά χρόνια. Το «Moonshot» θα είναι διαθέσιμο από τις 10 Μαρτίου και όλα τα έσοδα του συγγραφέα από την έκδοση θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Μακιαβέλλι, Η τέχνη τού να διδάσκεις τους ανθρώπους τι πρέπει να φοβούνται Patrick Boucheron, μτφ.: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, Πατάκη
Μακιαβέλλι, Η τέχνη τού να διδάσκεις τους ανθρώπους τι πρέπει να φοβούνται
Patrick Boucheron, μτφ.: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, Πατάκη
«Το ενδιαφέρον για τον Μακιαβέλλι αναγεννάται πάντοτε τη στιγμή που προμηνύονται καταιγίδες, διότι είναι αυτός που ξέρει να φιλοσοφεί σε θυελλώδεις καιρούς. Και αν τον ξαναδιαβάζουμε σήμερα, είναι γιατί υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Από τον θάνατό του, το 1527, και εξής, ουδέποτε σταμάτησαν να τον διαβάζουν, και πάντα για να βγουν από τη χαύνωση. Αλλά τι ξέρουμε γι’ αυτόν εκτός από τον μακιαβελλισμό, αυτό το συλλογικό άγχος μπροστά στο κακό στην πολιτική; Ας πάμε λοιπόν να αναζητήσουμε τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα που τον παραμορφώνει. Ας αναδείξουμε τις αντιφάσεις που βασανίζουν το φλογερό αυτό πνεύμα της φλωρεντινής Αναγέννησης». Ο Patrick Boucheron μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν Μακιαβέλλι προκλητικό, οραματιστή, «αδυσώπητο σαν καλοκαιριάτικο ήλιο»: «Ο Μακιαβέλλι είναι αφυπνιστής, επειδή είναι συγγραφέας. Γράφει για να βάλει την πένα του στην πληγή. Γράφει για να δώσει και πάλι ζωή όχι στην αίγλη των λέξεων αλλά στην αλήθεια των πραγμάτων».


Η μεγαλύτερη εφεύρεση. Η ιστορία της ανθρωπότητας σε 9 χειρόγραφα Silvia Ferrara, μτφ.: Άννα Παπασταύρου, Πατάκη
Η μεγαλύτερη εφεύρεση. Η ιστορία της ανθρωπότητας σε 9 χειρόγραφα
Silvia Ferrara, μτφ.: Άννα Παπασταύρου, Πατάκη
Αυτό το βιβλίο μιλάει για μια εφεύρεση που εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο: τη γραφή. Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η σύλληψη της εφεύρεσης αυτής πολλές φορές στην ιστορία έγινε από το μηδέν. Πώς όμως έφτασαν οι άνθρωποι σε αυτή την επανάσταση; Τι τους ώθησε να γράψουν; Για να μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε αυτό το απόκρυφο μυστικό, η Σίλβια Φερράρα μάς οδηγεί στην ανακάλυψη των γραφών που δημιουργήθηκαν από το μηδέν και εκείνων που ως σήμερα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί, όχι μόνο ανάμεσα στα μυστικά της ιστορίας, αλλά και μέσα στους μαιάνδρους του νου μας. Ένα ταξίδι στην απεριόριστη ικανότητά μας να γεννάμε ιστορίες και σύμβολα, ένα ταξίδι καμωμένο από σιβυλλικές επιγραφές, από φαεινές ιδέες κατά το παρελθόν, από την επιστημονική έρευνα του σήμερα και από τον ασαφή, απρόβλεπτο αντίλαλο της γραφής του μέλλοντος. 


Στα σπίτια της αμαρτίας Εύα Νικολαΐδου, Κάκτος
Στα σπίτια της αμαρτίας

Εύα Νικολαΐδου, Κάκτος 
Η δημοσιογράφος-συγγραφέας κάνει μια έρευνα γύρω από την πορνεία και, πίνοντας καφέ μ’ αυτά τα κορίτσια, στους οίκους ανοχής, καταγράφει την καθημερινότητά τους. Κρατούσε 40 χρόνια στο αρχείο της ένα δημοσιογραφικό ημερολόγιο με συνεντεύξεις, φωτογραφίες, ταυτότητές τους, βιβλιάρια υγείας τους, έγγραφα. Η Νικολαΐδου δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορνείας: Τι ψάχνουν οι πελάτες; Γιατί τις επιλέγουν; Τι τους ζητάνε; Πώς συμπεριφέρονται; Το χθες ήταν διαφορετικό; Μεταξύ άλλων, θα σας συναρπάσει για τον ρεαλισμό της η μοναδική συνέντευξη της Γαβριέλλας Ουσάκοβα. Μια πόρνη θρύλος που είχε πει τη γνωστή φράση: «Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι».


Φιλοσοφία για όλους Έλσα Νικολαΐδου, Μεταίχμιο
Φιλοσοφία για όλους
Έλσα Νικολαΐδου, Μεταίχμιο 
Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους; Γιατί, όπως λέει η συγγραφέας, η φιλοσοφία ανοίγει ορίζοντες. Ο Σωκράτης µας τσίμπησε σαν αλογόμυγα για να ξυπνήσουμε, ο Πλάτωνας µας έβγαλε από το σπήλαιο, ο Αριστοτέλης µας ξενάγησε στη φύση, ο Επίκουρος µας φιλοξένησε στον Κήπο, οι Στωικοί μεγάλωσαν την πατρίδα µας και έγινε ο κόσμος, το σύμπαν. Ολόκληρη η φιλοσοφική παράδοση από τον Σωκράτη έως τον Επίκουρο και τους Στωικούς δεν προσφέρει µόνο λύσεις στα προβλήματά µας, αλλά µας διδάσκει και πώς να ζήσουμε µε αυτά.


Μικρασιατική Καταστροφή: 50 ερωτήματα και απαντήσεις Άγγελος Συρίγος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πατάκη
Μικρασιατική Καταστροφή: 50 ερωτήματα και απαντήσεις
Άγγελος Συρίγος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πατάκη 
Μέσα από 50 ερωτήσεις και απαντήσεις εξετάζονται µε νηφαλιότητα: Μια µεγάλη εθνική και διεθνής σύγκρουση· το ξέσπασµα του Εθνικού Διχασµού· οι στόχοι και τα µεγάλα διλήµµατα των πρωταγωνιστών· τα ελλείµµατα και τα λάθη µας· µύθοι, παρανοήσεις και υπεραπλουστεύσεις· η στάση των µεγάλων δυνάµεων, που επιδίωξαν (φυσικά) την ικανοποίηση των δικών τους και όχι των δικών µας εθνικών συµφερόντων· οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και οι µέθοδοι που επέλεξε για να τις πετύχει από το 1914 έως το 1922· οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τα συµπεράσµατα, ιδίως αυτά που δεν µας είναι αρεστά, αποτελούν την ελάχιστη τιµή που αρµόζει στη µνήµη των όσων χάθηκαν τότε, των δικών µας χαµένων ανθρώπων.


Metropolis - η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου,  Ben Wilson, μτφ.: Βιολέττα Ζεύκη, Διόπτρα
Metropolis - η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου, 
Ben Wilson, μτφ.: Βιολέττα Ζεύκη, Διόπτρα 
Ο ιστορικός Ben Wilson, συγγραφέας βραβευμένων best sellers, αφηγείται τη μεγάλη, ένδοξη ιστορία του τρόπου με τον οποίο η ζωή στην πόλη επέτρεψε την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ξεκινώντας με την Ουρούκ, την πρώτη πόλη του κόσμου, που χρονολογείται από το 4.000 π.Χ. και απεικονίζεται στο Έπος του Γκιλγκαμές, μας δείχνει ότι οι πόλεις δεν ήταν ποτέ μια ανάγκη, αλλά, όταν δημιουργήθηκαν, η εγγύτητά τους οδήγησε σε άνθηση των επιτευγμάτων του ανθρώπου, δημιουργώντας νέα επαγγέλματα, νέες μορφές τέχνης, λατρείας και εμπορίου – όλα αυτά που συνθέτουν τον πολιτισμό. Ζωντανό, ευφυές, ευκολοδιάβαστο, το «Metropolis» είναι μια υπέροχη περιήγηση στα ανθρώπινα επιτεύγματα.


Ανθρωπολογία του Μαρξισμού Cedric J. Robinson, μτφ.: Αλέξανδρος Μανωλάτος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ανθρωπολογία του Μαρξισμού
Cedric J. Robinson, μτφ.: Αλέξανδρος Μανωλάτος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 
Η μελέτη του διακεκριμένου Αφροαμερικανού πολιτικού επιστήμονα Cedric Robinson διερευνά την ιστορία του κοινοτισμού, ιδέα την οποία διεκδίκησαν ως δική τους ο Μαρξ και οι επίγονοί του. Ο Robinson θεωρεί ότι το σοσιαλιστικό ιδεώδες δεν εμφανίστηκε μαζί με τον καπιταλισμό, ούτε η ύπαρξή του εξαρτάται από αυτόν, αλλά ότι αποτελούσε οργανική πτυχή τόσο του δυτικού όσο και άλλων πολιτισμών πολύ πριν από την αυγή των Νεότερων Χρόνων. Ο Robinson επιδιώκει να δείξει ότι τόσο ο δυτικός σοσιαλισμός όσο και ο ιστορικός υλισμός αποτέλεσαν εκφράσεις των ζυμώσεων ενός ολόκληρου πολιτισμού και όχι απλώς προϊόντα ενός συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος, μιας συγκεκριμένης εποχής ή ενός κύκλου εκλεκτών διανοουμένων.


Εξατομίκευση και γενίκευση στη φιλοσοφία της πράξης Παύλος Σούρλας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Εξατομίκευση και γενίκευση στη φιλοσοφία της πράξης
Παύλος Σούρλας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 
Στη ζωή μας τελούμε καθημερινά διάφορες πράξεις και γινόμαστε μάρτυρες ή και αποδέκτες πράξεων των άλλων. Τι είναι όμως οι ανθρώπινες πράξεις; Τη σύγχρονη εποχή, δύο υπήρξαν οι βασικές αντίπαλες σχολές. Η μία στάθηκε περισσότερο στην πράξη ως ένα εξατομικευμένο γεγονός ηθελημένης μεταβολής της πραγματικότητας το οποίο, ενώ η άλλη τόνισε περισσότερο το στοιχείο της πρόθεσης ως αυθορμησίας του δρώντος και επέμεινε στην ενότητα της πράξης. Το παρόν βιβλίο επιχειρεί τη σύνθεση των δύο, αλλά και να αναδείξει ένα τρίτο στοιχείο της πράξης, που είναι στοιχείο γενίκευσης: τους λόγους στους οποίους βασίστηκε ή όφειλε να βασιστεί ο δρων. 


Zettel // Δελτάρια Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν, μτφ.: Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Zettel // Δελτάρια
Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν, μτφ.: Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ένα εξαιρετικό δείγμα βιττγκενσταϊνικής φιλοσοφίας κατευθείαν από την πηγή. Πρόκειται για αποσπασματικές σημειώσεις διά χειρός Βίττγκενσταϊν, επιλεγμένες και επιμελημένες από τους φιλοσόφους, μαθητές και φίλους του φιλοσόφου, την Ελίζαμπεθ Άνσκομπ και τον Γκέοργκ φον Βριγκτ. Tο παλαιότερο απόσπασμα γράφτηκε το 1929 και το υστερότερο τον Αύγουστο του 1948, ενώ στην πλειονότητά τους τα αποσπάσματα προέρχονται από δακτυλογραφημένα χειρόγραφα τα οποία ο Βίττγκενσταϊν υπαγόρευσε κατά την περίοδο 1945-1948. Οι παράγραφοι που συνθέτουν το βιττγκενσταϊνικό κείμενο είναι αμιγώς φιλοσοφικές, και τις σημαδεύει η γνωστή συνήθεια του Βίττγκενσταϊν να θέτει ερωτήματα τα οποία αφήνει αναπάντητα. 


Η τέταρτη επανάσταση John Micklethwait, Adrian Wooldridge, επιμέλεια Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου, Επίκεντρο
Η τέταρτη επανάσταση
John Micklethwait, Adrian Wooldridge, επιμέλεια Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου, Επίκεντρο 
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η βασική πολιτική πρόκληση της επόμενης δεκαετίας θα είναι η βελτίωση των κυβερνήσεων και πως οι δυτικές δημοκρατίες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις αλλαγές. Αλλά η Δύση βρίσκεται ενώπιον και της μεγαλύτερης διακινδύνευσης: το ότι ακούει τους ανθρώπους είναι ο λόγος που το δυτικό Κράτος έχει φορτωθεί τόσο πολύ, και οι πολιτικοί υπόκεινται στον πειρασμό να επιβαρύνουν το Κράτος με ακόμη μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή η δημοκρατία μοιάζει μερικές φορές σα να σκάβει τον δικό της λάκκο. Αν η Δύση θα υπακούσει στα καλύτερα ή τα χειρότερά της ένστικτα είναι το ερώτημα που θα προσδιορίσει το αποτέλεσμα της Τέταρτης Επανάστασης. 


Γιάννης Μπεχράκης - Με τα μάτια της ψυχής Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Πατάκης
Γιάννης Μπεχράκης - Με τα μάτια της ψυχής
Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Πατάκης 
Το όνοµα του Γιάννη Μπεχράκη (1960-2019) είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε τις σηµαντικότερες στιγµές του παγκόσμιου φωτορεπορτάζ των τελευταίων δεκαετιών. Μάρτυρας των γεγονότων που συνθέτουν τη σύγχρονη ιστορία και υπερασπιστής εκείνων που την υφίστανται, ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας βαθιά στρατευµένος ανθρωπιστής. Βασισµένο σε σειρά συζητήσεών του µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη, το βιβλίο αποτυπώνει µε τρόπο ανάγλυφο τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του πολυβραβευµένου Έλληνα φωτογράφου και µας παραδίδει ατόφια την ποιητική της τέχνης και της ζωής του. 


Τουρκικός ιμπεριαλισμός και αποτροπή Βασίλης Κ. Φούσκας, Επίκεντρο
Τουρκικός ιμπεριαλισμός και αποτροπή
Βασίλης Κ. Φούσκας, Επίκεντρο 
Ο συγγραφέας, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, υπογραμμίζει τη συνεχή και δομημένη ενδοτικότητα των πολιτικών ελίτ της χώρας μας απέναντι σε όλα τα ιστορικά-στρατηγικά αιτήματα της Τουρκίας αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Αιγαίο και τη Θράκη και δείχνει με στοιχεία τη θεαματική άνοδο της τουρκικής οικονομίας σε σχέση με την ελληνική. Ταυτόχρονα, μέσω ενός «φαντασιακού» διαλόγου μεταξύ του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Παναγιώτη Κονδύλη, απαντάει στα καίρια ερωτήματα για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να δρομολογήσει ένα άλλο αναπτυξιακό κοινωνικο-οικονομικό πρότυπο, καθώς και μια αξιόπιστη αποτροπή ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο. Ο πρόλογος είναι του Κώστα Δημουλά. 


Τουρκικός ιμπεριαλισμός και αποτροπή Βασίλης Κ. Φούσκας, Επίκεντρο
Αναζητώντας μια θεωρία των πάντων
Nicolaides Demetris, μτφ.: Χρίστος Γούδης, Κάκτος 
Ο συγγραφέας οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, προς αναζήτηση μιας ενιαίας «θεωρίας των πάντων», μέσω μιας σπάνιας και επιδέξιας αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις φυσικές φιλοσοφίες των σημαντικότερων αρχαίων Ελλήνων διανοητών και στους νόμους της σύγχρονης φυσικής. Αναπτύσσοντας μια ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης, ο φυσικός Demetris Nicolaides συνδέει λογικά τα μεγάλα επιτεύγματα του κριτικού νου και της αχαλίνωτης ανθρώπινης φαντασίας στη φιλόδοξη αναζήτησή τους για μια θεωρία που τελικώς θα ερμηνεύει όλα τα φαινόμενα της φύσης μέσω ενός και μοναδικού αναλλοίωτου κυρίαρχου νόμου.


Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους Από την ομάδα η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ, Διόπτρα
Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους
Από την ομάδα η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ, Διόπτρα 
Η επίσημη ομάδα Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ μας μαθαίνει βασικές αρχές Γεωγραφίας για να πάψουμε να μπερδεύουμε το Καρπενήσι με νησί! Το βιβλίο ξεκινάει με τα βασικά, λύνει συχνές γεωγραφικές απορίες και παρεξηγήσεις και κλείνει με ένα κεφάλαιο γεμάτο εξυπνάδες κι ενδιαφέρουσες ιστορίες! Σε τι τμήματα χωρίζουμε τον πλανήτη Γη ώστε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Αγγλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Μεγάλης Βρετανίας; Αφού η Κασπία Θάλασσα έχει γύρω γύρω ξηρά, δεν είναι λίμνη; Τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δεν θα έχεις λύσει απλώς όλες τις παραπάνω απορίες, αλλά θα σου ανοίξει η όρεξη να λύσεις άλλες τόσες!


Say Cake!  Έλενα Τσαβαλιά, Key Books
Say Cake! 
Έλενα Τσαβαλιά, Key Books 
Σε τετράχρωμη πολυτελή έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο, που υπόσχεται να σας βοηθήσει να «πετύχετε» κάθε συνταγή! 52 νόστιμα και λαχταριστά κέικ, ένα για κάθε εβδομάδα του χρόνου! Γιατί ένα κομμάτι κέικ είναι η χαρά της προσφοράς γι’ αυτόν που το μοιράζεται, η χαρά της ζεστασιάς γι’ αυτόν που το προσφέρει και η χαρά της απόλαυσης γι’ αυτόν που το γεύεται. Ένα κομμάτι κέικ είναι ένα υπέροχο χαμόγελο σ’ έναν φωτογραφικό φακό…


Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food Τάσος Μπρεκουλάκης, Μαρίνα Πετρίδου, Πατάκης
Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food
Τάσος Μπρεκουλάκης, Μαρίνα Πετρίδου, Πατάκης 
Ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία, μια συλλογή με αποσπάσματα από άρθρα και βιβλία που ήταν απελπιστικά λίγα και εξελίχθηκε σε μια έρευνα για το σουβλάκι του ελλαδικού χώρου από την εποχή του Ομήρου, κι ακόμα πιο παλιά, μέχρι τις σημερινές μπασταρδεμένες εκδοχές του που, όπως λένε οι συγγραφείς, δεν είναι σουβλάκια. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βιβλίο, που δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη, και αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού. 


Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο El Sombrero, Διόπτρα
Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο
El Sombrero, Διόπτρα 
Η μέρα που ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου έπαιξε στις λάσπες ενός χωριού για χάρη ενός παιδιού, ο άνθρωπος που το ποδόσφαιρο τον έσωσε από μία γενοκτονία, ένα παιδί που βλέπει με τα μάτια της ψυχής, η πρώτη γυναίκα σταρ του ποδοσφαίρου που «μπορούσε να κάνει ό,τι κάνουν οι άντρες», ένας σκύλος που έγινε το σύμβολο μιας ομάδας. Αυτές και πολλές ακόμα γνωστές και, κυρίως, άγνωστες ιστορίες για το πιο αγαπημένο παιχνίδι. Ιστορίες από 20 διαφορετικές χώρες μάς ταξιδεύουν στη μαγεία του ποδοσφαίρου και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αγγίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.


Η τελευταία pole position Κέλλυ Λαμπρίδου, Γράφημα
Η τελευταία pole position
Κέλλυ Λαμπρίδου, Γράφημα 
Από το οπισθόφυλλο: Το βιβλίο κάνει λόγο για έναν οδηγό της Formula 1. Συγκεκριμένα, εξιστορεί τη ζωή του εντός όσο και εκτός πίστας, τι συμβαίνει μπροστά και πίσω από τις κάμερες ενώ η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στη σχέση του πρωταγωνιστή με τον περίγυρό του –ομάδα, συναθλητές, οικογένεια, συνεργάτες– και ειδικότερα, στο δέσιμο που έχει με τους δύο κολλητούς του φίλους. Μέσα από διάφορα γεγονότα, παρατηρούμε την εναλλαγή των συναισθημάτων και των απόψεών του καθώς και την εικόνα του «σκληρού» και «παρορμητικού» οδηγού, να καταρρέει. Μέσα σε όλα αυτά, όμως, η αγάπη του για το συγκεκριμένο άθλημα δεν παύει να υπάρχει λεπτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ