Βιβλιο

Η Celeste Ng ανάβει «Μικρές φωτιές παντού»

Το βιβλίο στο οποίο στηρίχτηκε η τηλεοπτική σειρά με τη Reese Witherspoon και την Kerry Washington κυκλοφορεί από τις εκδ. Μεταίχμιο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μικρές φωτιές παντού» της Celeste Ng, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Παρουσίαση του βιβλίου «Μικρές φωτιές παντού» της Celeste Ng, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το «Μικρές φωτιές παντού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Ρένας Κολαΐτη, είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Celeste Ng. Η ιστορία τοποθετείται στο ειδυλλιακό προάστιο Shaker Heights του Οχάιο, όπου μεγάλωσε η 41χρονη σήμερα Ng, και εστιάζει σε δυο οικογένειες που γνωρίζονται μέσω των παιδιών τους. Η Ng σχολίασε την περιγραφή της γενέτειράς της «λίγο σαν να γράφεις για έναν συγγενή σου. Βλέπεις όλα τα σπουδαία πράγματα γι 'αυτόν, τον αγαπάς πολύ, αλλά ξέρεις όλες τις παραξενιές και τις αδυναμίες του». H Νg έχει καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ αλλά γεννήθηκε στο Πίτσμπεργκ και σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το 2014 το πρώτο της βιβλίο «Everything I Never Told You» ήταν μπεστ-σέλερ όπως και το «Μικρές φωτιές παντού», το οποίο για τρεις εβδομάδες, τον Απρίλιο του 2020, ήταν Νο 1 στη λίστα των μπεστ-σέλερ των New York Times.

Reese Witherspoon και Kerry Washington στη σειρά «Little Fires Everywhere» του Hulu
Reese Witherspoon και Kerry Washington στη σειρά «Little Fires Everywhere» του Hulu

Πρόκειται για τη λεπτομερή περιγραφή δύο γενεών: από τη πλευρά είναι μια πολύτεκνη λευκής μεσοαστική οικογένεια και από την άλλη μια μονογονεϊκή αφρο-αμεριακανική με καλλιτεχνικές ευαισθησίες και πικρή δυσπιστία έναντι των λευκών εκ μέρους της μητέρας. Η Ng διαχειρίζεται θέματα όπως τον ανταγωνισμό των φυλών και των γυναικών, την εφηβεία, την έκτρωση, τη φιλία, την αναζήτηση του πατέρα, τις διαφυλετικές υιοθεσίες, τη μητρότητα και το πώς είναι να ζεις σύμφωνα με τους κανόνες, θέλοντας να κάνεις πάντοτε το καλό. Προπάντων, ζωγραφίζει την αμερικανική προαστιακή ζωή όπου, παρά τις ομοιότητες μεταξύ των οικογενειών, ξετυλίγονται συγκρούσεις κοινωνικής τάξης και φύλου. Από μια άποψη το μυθιστόρημα ευθυγραμμίζεται με τον δημόσιο λόγο περί «λευκών προνομίων», αλλά προχωρεί λίγο περισσότερο προσπαθώντας να μιλήσει για το χρώμα του δέρματος με πιο λεπταίσθητο τρόπο, σαν ένα χαρακτηριστικό που ορίζει τρόπους θέασης του κόσμου. Ίσως η Μία Γουόρεν, που προκαλεί τον τρόπο ζωής της Έλενα Ρίτσαρντσον, να μην είναι από τους πιο συμπαθητικούς χαρακτήρες που γνωρίσαμε τελευταία στην αμερικανική λογοτεχνία, αλλά χωρίς την αψηφισιά της για το κατεστημένο δεν θα υπήρχε το μυθιστόρημα.

Η τηλεοπτική σειρά των 8 επεισοδίων του Hulu με τη Reese Witherspoon και την Kerry Washington είχε επίσης καλή υποδοχή με πολλές υποψηφιότητες για Emmy.

LITTLE FIRES EVERYWHERE Official Trailer (HD) Reese Witherspoon

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ