untitled-1.jpg
Βιβλιο

Fall Book Preview 2021: Βρέχει βιβλία!

Μυθιστόρημα, νουάρ, διήγημα, ποίηση, ιστορία, πολιτική, βιογραφίες, δοκίμιο, πραγματείες. Τα βιβλία που ετοιμάζουν οι εκδοτικοί οίκοι για το φθινόπωρο.
karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 797
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
166 συγγραφείς με καινούργια βιβλία. Όλοι οι νέοι τίτλοι που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς μια περίοδο που να δοκίμασε τόσο σκληρά τον κόσμο του βιβλίου όσο το lockdown. Το συνηθισμένο φιλαναγνωστικό αμάλγαμα ανοιχτών βιβλιοπωλείων, συναντήσεων λογοτεχνών με το κοινό, παρουσιάσεων, εκδηλώσεων και φεστιβάλ αδράνησε υποχρεωτικά, με τα δύσκολα ωστόσο να έχουν περάσει, η θαυμαστή δίψα των βιβλιόφιλων για περισσότερο διάβασμα παραμένει αναλλοίωτη και η σεζόν ξεκινά με αισιόδοξες προοπτικές. Υπάρχει στη χώρα μας ένας μεγάλος πυρήνας αθεράπευτων εραστών της τυπωμένης σελίδας που κρατά ψηλά τη σημαία του διαβάσματος και ο όγκος της εκδοτικής παραγωγής το πιστοποιεί.

Καθώς οι μέρες δροσίζουν και οι πιάτσες του βιβλίου ζωντανεύουν, επικοινωνήσαμε με τους εκδοτικούς οίκους και μάθαμε τι ετοιμάζουν για το φθινόπωρο. Ελληνικό και μεταφρασμένο μυθιστόρημα, θρίλερ και νουάρ, διήγημα, ποίηση, ιστορία, πολιτική, βιογραφίες, δοκίμιο, πραγματείες, τα coming soon των εκδοτικών έχουν κάτι για τον καθένα και ξεφυλλίσαμε τους σημαντικότερους τίτλους προκειμένου να μη χαθείτε στον ωκεανό των λέξεων.

Enjoy the Greeks

Σημαντικές υπογραφές της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας επανέρχονται με νέα έργα μέσα στο φθινόπωρο του 2021. Ανάμεσά τους, ο Ισίδωρος Ζουργός, του οποίου το «Περί της εαυτού ψυχής» (Πατάκης), διαδραματίζεται στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα, ενώ μέσα από τις σελίδες του κατοπτρίζεται η βυζαντινή αυτοκρατορία την εποχή που πληθαίνουν οι απειλητικές σκιές από Ανατολή και Δύση. Η βραβευμένη Σοφία Νικολαΐδου καταπιάνεται για πρώτη φορά με περιπέτεια αστυνομικής υφής και παραδίδει το μυθιστόρημα «VOR Πέρα από τον νόμο» (Μεταίχμιο), για μια εγκληματική οργάνωση που ξεκίνησε από τα γκούλαγκ της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή του Στάλιν και απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τους Vor V Zakone. Στις ίδιες εκδόσεις, το «Χωρίς πυξίδα» της Χριστίνας Πουλίδου εξιστορεί τη συνεχή διαμάχη ανάμεσα στον κατακερματισμό και τη συνοχή που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα του μικρόκοσμου μιας αριστερής εφημερίδας, ενώ ο Διονύσης Μαρίνος τοποθετεί στο επίκεντρο του νέου του μυθιστορήματος «Μπλε ήλιος» μια γυναίκα μέσης ηλικίας που βιώνει έναν μεγάλο κλονισμό.

oxy-tsits.jpg

Το «Εννέα» του Κυριάκου Μαργαρίτη (Ίκαρος) εστιάζει στο διάστημα από τις 10 Μαΐου 1956 μέχρι και τις 14 Μαρτίου 1957, τότε που η Βρετανική Αποικιακή Διοίκηση Κύπρου εκτέλεσε δι’ απαγχονισμού εννέα μέλη της ΕΟΚΑ, η οποία διεκδικούσε την Ένωση της νήσου με την Ελλάδα. «Το φιλί του Δεκέμβρη» του Πάνου Αμυρά, που κυκλοφορεί στις 20/10 από τις εκδόσεις Διόπτρα, επιφυλάσσει μια προσωπική αναμέτρηση του υπαστυνόμου Αγραφιώτη τη δραματική περίοδο του Εμφυλίου. Το φθινόπωρο σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του Στέφανου Τσιτσόπουλου. Μετά το ντεμπούτο του με το «Ροκ σταρ», ο ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος της Athens Voice δημιουργεί ένα κινηματογραφικό σύμπαν, όπου αστική λαογραφία, ποπ κουλτούρα, μυθικής αίγλης υπαρκτά πρόσωπα και επινοημένοι bigger than life χαρακτήρες αποθεώνονται μέσα από μια πρόζα πυροτεχνικής δράσης, η οποία εναρμονίζει την άγρια ομορφιά της μεγαλούπολης με τον ελεγειακό ρομαντισμό των ηρώων του συγγραφέα. Όλα αυτά στο «Τα χλωμά συντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» (Οξύ).

oxy-tsits.jpg

patakis-xomenidis.jpg

Ένα βιβλίο για τα άρρητα της γραφής μέσα από τα μυστικότερα μονοπάτια της μυθοπλασίας, το «Ορατή σαν αόρατη» είναι το νέο μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη (Καστανιώτης). Από τις ίδιες εκδόσεις, ο Τάκης Καμπύλης καταθέτει ένα μυθιστόρημα μονολόγων με την Αθήνα να τελεί σε καραντίνα. Τίτλος του βιβλίου, «Γενικά συμπτώματα». Στο «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» (Πατάκης), ο Χρήστος Χωμενίδης εμπνέεται ευθέως από το σήμερα και γράφει ένα –σχεδόν– ρεαλιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2021 και διαλαμβάνει ό,τι μας αγγίζει, μας συγκινεί, μας τρομάζει. Στις προσεχείς Eκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα «Ελαττωματικό αγόρι» του Sam Albatros, η «Ναυμαχία» του Νίκου Κ. Κυριαζή, «Τα υλικά του χρόνου» της Μαργαρίτας Μαντά, «Το τελευταίο ποστάλι» του Φαίδωνα Ταμβακάκη, το «Μαρίκες» του Ηλία Φραγκάκη, καθώς και οι νουβέλες «Στη σκιά του Ταϋγέτου» (Τάκης Αναστόπουλος) και «Ο κήπος των ψυχών» (Βασίλης Τσιαμπούσης).

patakis-xomenidis.jpg

Η Ισμήνη Μπαράκλη καταθέτει ένα ιστορικό - κοινωνικό μυθιστόρημα με γερές δόσεις χιούμορ στο «Η θεία Μπέμπα» (Ψυχογιός), ενώ στις ίδιες εκδόσεις έρχονται τα «Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα» του Φίλιππου Πλιάτσικα, «Το ύψιλον της λύπης» της Άννας Παπαδάκη-Σωτηριάδη και το «Όλα όσα ψιθυρίσαμε» της Μαρίας Μαρσέλου. Στο «Αεροδρόμιο» της Ελίζας Παναγιωτάτου (Αντίποδες), γνωρίζουμε τις ιστορίες ανθρώπων που διασταυρώνονται στους ουδέτερους χώρους ενός αεροδρομίου. Στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Γόγολου «Μαξ και Έστερ» (Επίκεντρο), δύο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες συναντώνται τυχαία στην κατοχική Αθήνα και ξεκινούν μια κοινή πορεία. Ο Αύγουστος Κορτώ τοποθετεί τη δράση του σκοτεινού παραμυθιού «Μισό παιδί» (Πατάκης), στο ακριτικό χωριουδάκι Χρυσοδέντρι, όπου ένα μακελειό σε σχολείο συγκλονίζει την τοπική κοινωνία. Στο «Δέκατος χρόνος» της Καρολίνας Μέρμηγκα (Αλεξάνδρεια) είναι ο δέκατος χρόνος από την εκστρατεία στην Τροία και όλα έχουν τελειώσει. Το Ίλιον έχει καταστραφεί και οι Αχαιοί έχουν φύγει. Μόνη στην ερημωμένη γη έχει μείνει εκείνη που αποκαλούσαν Βρισηίδα. Και τότε την επισκέπτεται η Μούσα…

Στις πάντοτε εκλεκτές εκδόσεις Άγρα, ξεχωρίζουμε τα «Αγαπημένη μου Ιφιγένεια - Η τριλογία των νήσων» του Αντώνη Κυριαζάνου, «Το μαύρο φόρεμα του κόρακα» του Θοδωρή Γκόνη και το «Με ραμμένη φτέρνα» του Σπύρου Γιανναρά. Στη συλλογή διηγημάτων «Ώρες αιώρες» (Κέδρος), ο Γιάννης Καισαρίδης σκύβει πάνω σε ανθρώπους σε κρίσιμες ώρες του βίου τους, από τη χαραυγή του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Από τις ίδιες εκδόσεις, κυκλοφορεί το «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία» του Στέφανου Παπατρέχα, μια σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία γεμάτη αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Το βιβλίο της Έλλης Αλεξίου «Τα Διηγήματα (1923-1983)» (Καστανιώτης) συγκεντρώνει τα διηγήματα που έγραψε η σπουδαία συγγραφέας σε περίοδο εξήντα ετών και αποτελεί σημαντική προσθήκη στο πολυσχιδές έργο της. Το φθινόπωρο φέρνει περισσότερη διηγηματογραφία μέσα από τον Κώστα Αρκουδέα και το «Η νόσος της αδράνειας (και άλλες ιστορίες)» στις εκδόσεις Καστανιώτη, αλλά και το «Στα χρόνια του Κόκκινου Κόμη» του Δημήτρη Κανελλόπουλου. Στο «Ο δρόμος της πεταλούδας» της Γερακίνας Μπουρίκα (Κάκτος), ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δρόμο προς το φως.

Στη νουβέλα «Μικρές Αυτοκρατορίες» του Χρήστου Αστερίου (Πόλις), μια συναρμογή κειμένων που κυμαίνονται από την ημερολογιακού τύπου καταγραφή και την επιστολή ως το ιστορικό ντοκουμέντο, αποτελούν το ιδιότυπο χρονικό μιας αναζήτησης. Τη φόρμα της νουβέλας επιλέγει παράλληλα και η Νάσια Διονυσίου στο «Τι είναι ένας κάμπος» (Πόλις), όπου μέσα από τις ημερολογιακές σημειώσεις ενός δημοσιογράφου ξεδιπλώνεται η ιστορία των στρατοπέδων της Αμμοχώστου και η μοίρα των Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος διασταυρώνεται με εκείνη των Κυπρίων, μερικά χρόνια πριν από το τέλος της αποικιοκρατικής ιστορίας του νησιού. Με το «Γαλαξίας στην τσέπη» (Αλεξάνδρεια), ο Γιώργος Μελιόπουλος απαντά σε ερωτήματα όπως: Μπορεί κανείς να υπερβεί τον ντετερμινισμό με μια αλοιφή για τις πληγές; Τι θα γινόταν αν δεν σταματούσε η βροχή; Θα βούλωναν οι τρύπες του πολιτισμού μας ή θα γινόμασταν ελεύθεροι ξανά;

ikaros-stathopoulos.jpg

Στο όγδοο βιβλίο του, «Εισαγωγή στη μέρα» (Ίκαρος), ο Θάνος Σταθόπουλος συνεχίζει την περιήγησή του στις συντεταγμένες του αρχείου, που περιέχει τα στοιχεία της προσωπικής μυθολογίας και της κατακερματισμένης αυτοβιογραφίας. «Το λευκό δωμάτιο» του Αλέξη Σταμάτη (Καστανιώτης) είναι ένα λογοτεχνικό θρίλερ όπου η αγωνία εξαρτάται από την ανάγκη της κεντρικής ηρωίδας ν’ αποκτήσει έναν πραγματικό εαυτό, να ζήσει, να ερωτευτεί, να υπάρξει ως οντότητα. Ο «Συλλέκτης κάθε μίσους» του Διαμαντή Αξιώτη (Κίχλη), περιγράφει την απόπειρα ενός έγκλειστου σε σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας να ιστορήσει τον βίο του, να αφηγηθεί τις δέκα ζωές του. Συνωστισμός, βία, βιασμοί, φόνοι, αποδράσεις: στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό σήψης των ελληνικών φυλακών.

ikaros-stathopoulos.jpg

Στη σειρά νεοελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Κλειδάριθμος, κυκλοφορεί τον Νοέμβριο «Ο χορός του Χάντινγκτον», το δεύτερο μυθιστόρημα του Μιχάλη Πατένταλη, ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στο Παρίσι και το Λονδίνο μέσα από τη ζωή του Ρενέ Κομνίν, του λογοτεχνικού ήρωα ο οποίος προσβάλλεται από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ακούσιες αργές κινήσεις των μελών του σώματος που θυμίζουν χορευτικές κινήσεις. Τον ίδιο μήνα, αναμένεται το «Άννα, το όνομά της», νέο μυθιστόρημα της καταξιωμένης συγγραφέα και μεταφράστριας Κώστιας Κοντολέων (Κλειδάριθμος), το οποίο μας μεταφέρει στη Λήμνο της δεκαετίας του ’30 φωτίζοντας τα γεγονότα και τις συνέπειες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς που στιγμάτισε η μοίρα πολλών ανθρώπων, καθορίζοντας τη μετέπειτα ζωή τους. Ποιος άνθρωπος άραγε δεν έχει αναζητήσει τον όρο της δικής του, προσωπικής ευτυχίας; Τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και κατά πόσο είναι εύκολο και εφικτό να αποκτηθεί αυτή, η μοναδική, πολυπόθητη ευτυχία; Στα οικουμενικά αυτά ζητήματα απαντά το νέο βιβλίο της Κυριακής Αρχιτεκτονίδου, «Ο καθηγητής» (Φυλάτος).

Στις εκδόσεις Bell ξεχωρίζει το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» του Ξενοφώντα Φύτρου, όπου σε μια δυστοπική Αθήνα του 2031, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός Ε.Ε., η κοινωνία έχει καταρρεύσει, ένας φονικός ιός είναι ανεξέλεγκτος και ένας δολοφόνος σκοτώνει χωρίς αιτία· ή μήπως όχι; Στις 21 Σεπτεμβρίου επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, «Το τελευταίο δαχτυλίδι», το οποίο αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες, ενώ στον ίδιο εκδοτικό οίκο η Έλενα Κορδέλλα υπογράφει το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Ο Θεριστής της Κυψέλης».

Νέα βιβλία έρχονται επίσης στις εκδόσεις Μεταίχμιο από τους Κώστα Κατσουλάρη «Αφαίας και Τελαμώνος», Καλή Δοξιάδη «Το σπίτι στα βράχια», Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου «Η συμφιλίωση», στις εκδόσεις Ψυχογιός από τη Χριστίνα Μανιά «Τσάι από μέντα», το ιστορικό μυθιστόρημα της Χριστίνας Δημοπούλου «Καλύτερα να σ’ έλεγαν Λισσάβω», η «Αλεξάνδρεια» της Δήμητρας Ιωάννου, ενώ τον Νοέμβριο κυκλοφορεί το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του πολυδιαβασμένου Στέφανου Δάνδολου με τίτλο «Η Δίκη που άλλαξε τον Κόσμο», αλλά και τα «Άγια Λευτεριά» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου και «Τα γράμματα της Βιέρας Ούλκμαν» της Μάρως Βαμβουνάκη. Πρωταγωνιστικό πρόσωπο του βιβλίου της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη «Ευανθία Καΐρη - Η πιο μικρή δασκάλα» (Καλέντης) είναι η Ευανθία Καΐρη, αδελφή του μεγάλου, φιλοσόφου, αγωνιστή, Φιλικού και ιερωμένου Θεόφιλου Καΐρη. Υπήρξε από τις επιφανείς γυναικείες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, με πνεύμα στοχαστικό και πρωτοπόρο για την εποχή της. Ακολουθούμε τη ζωή της στις Κυδωνίες, στην Άνδρο και στη Σύρο, τις συγκλονιστικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα λογοτεχνικό αφήγημα που πατά στα χνάρια της πιο μικρής, ηλικιακά, δασκάλας που έγινε η μεγάλη Δασκάλα του Γένους.

kixli-foskolou.jpg

Στις εκδόσεις Πατάκη, αξιοσημείωτες κυκλοφορίες αναμένονται από τους Μαρία Μήτσορα «Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος», Αχιλλέα Κυριακίδη «Έλγκαρ», Μάνο Κοντολέων «Οι σκιές της Κλυταιμνήστρας», Μίμη Ανδρουλάκη «Μαύρο φως». Από τις εκδόσεις Κίχλη, σημειώστε τα διηγήματα του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου «Θερμά θαλάσσια λουτρά», το μυθιστόρημα «Το χιόνι» του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη και τη νουβέλα «Ήσυχα να πας», της Ούρσουλας Φωσκόλου. Στις εκδόσεις Bell, κυκλοφορούν προσεχώς τα «Ζωές στο αντίθετο ρεύμα» του Γιώργου Αγγελίδη και «Κατάβαση» του Μάριου Δημητριάδη. Από τις εκδόσεις Συρτάρι, ξεχωρίζουν τα διηγήματα «Αξελερέ» της Ολυμπίας Θεοδοσίου.

kixli-foskolou.jpg

We are the world

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Adam Johnson «Ο γιος του αφέντη των ορφανών» (Παπαδόπουλος) είναι ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα, μια ιστορία ενηλικίωσης αλλά και ενός μεγάλου έρωτα. Ένα από τα καλύτερα νεανικά βιβλία της τελευταίας δεκαετίας, το «Ήμασταν ψεύτες» της Emily Lockhart έρχεται στις εκδόσεις Διόπτρα υποσχόμενο αξέχαστες αναγνώσεις. Ένας διαρκής διάλογος με το λογοτεχνικό ύφος των ομηρικών επών, το πρώτο μυθιστόρημα του Anton Beraber «Η μεγάλη ιδέα» (Πόλις) θα συμπεριληφθεί στις αποκαλύψεις της τρέχουσας εκδοτικής περιόδου. Μια ιστορία για όσους έχουν νιώσει ότι η λογοτεχνία τούς έσωσε, «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Ισπανίδας Mοnca Gutiérrez κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, όπως και οι «Φαροφύλακες» της Emma Stonex. Η βρετανίδα συγγραφέας εμπνέεται από αληθινά γεγονότα και δημιουργεί μια ιστορία φαντασμάτων και ταυτόχρονα μια απίθανα καθηλωτική ψυχολογική διερεύνηση, ένα βιβλίο που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και αναμένεται να μεταφραστεί σε περισσότερες από 22 χώρες. Μένοντας στο Μεταίχμιο, το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του David Mitchell «Utopia Avenue» είναι ένα επικό ροκ εν ρολ μυθιστόρημα με το ιδιαίτερο στιλ γραφής του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα, ενώ στη σειρά κλασικής λογοτεχνίας δεσπόζει «Το ημερολόγιο ενός κλέφτη» του Ζαν Ζενέ, αλλά και το αριστούργημα του Σόμερσετ Μομ, «Ανθρώπινη δουλεία». Το «Διάλογοι Καρμηλιτισσών» (Πόλις) διαδραματίζεται τις πρώτες ώρες της Γαλλικής Επανάστασης και αποτελεί ένα εκπληκτικό κείμενο γύρω από την αυταπάρνηση, τη θυσία, τον φόβο. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ζωρζ Μπερνανός, γράφτηκε παραμονές του δικού του θανάτου.

Θρίλερ αλλά και πολιτικό μυθιστόρημα, ο «Προσηλωμένος» του Viet Thanh Nguyen (Utopia) είναι μια ανατριχιαστική ιστορία αφοσίωσης και προδοσίας με σκηνικό τον παρισινό υπόκοσμο των αρχών της δεκαετίας του ’80, αλλά και ένα δριμύ σχόλιο πάνω στο αφήγημα της Γαλλικής αποικιοκρατίας, τα κατάλοιπά της και τη δυτική αριστερά. Ο βραβευμένος με Booker ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ επιστρέφει με «Το χιόνι» (Καστανιώτης), ένα υποβλητικό μυθιστόρημα μυστηρίου, όπου αφηγείται με το απαράμιλλο ύφος του την ιστορία μιας οικογένειας Προτεσταντών, τα μυστικά των οποίων αναδύονται στην επιφάνεια όταν ένας καθολικός ιερέας βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στην παλιά αρχοντική τους έπαυλη. Στις ίδιες εκδόσεις, το «Η πύλη του ήλιου» είναι το πρώτο μεγάλο έργο που γράφτηκε για την παλαιστινιακή εμπειρία, το αριστούργημα του Ελιάς Χούρι και ένα από το κορυφαία σύγχρονα έργα που έχουν γραφτεί στην αραβική γλώσσα. Στο «Οι επτά γάμοι του Εντγκάρ και της Λιουντμίλα» του Jean-Christophe Rufin, ο ατελείωτος γάμος ενός γοητευτικού τυχοδιώκτη και μιας εξόριστης αιθεροβάμονος, που θα εξελιχθεί σε κορυφαία τραγουδίστρια της όπερας και θα λάμψει κατά τη διάρκεια της καριέρας της σε όλες τις σκηνές του κόσμου, ιχνηλατείται κατά τη διάρκεια μιας συναρπαστικής πεντηκονταετίας, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα (Utopia).

Η γερμανίδα συγγραφέας Σάσα Μαριάννα Ζάλτσμαν διερευνά την έννοια της μητρικής γλώσσας, της πατρίδας, του φύλου, σε ένα πολιτικό μυθιστόρημα διαποτισμένο από την αγάπη για τη ζωή, στο «Εκτός εαυτού» (Πατάκης). Στις ίδιες εκδόσεις, η Σαμάντα Σβέμπλιν από την Αργεντινή καταθέτει επτά εκθαμβωτικά διηγήματα γύρω από το σασπένς της καθημερινότητας, με τίτλο «Επτά άδεια σπίτια». Η Οριάνα Φαλλάτσι, σύντροφος του Αλέκου Παναγούλη τα τελευταία χρόνια της ζωής του, εκδίδει το «Ένας άντρας» τον Ιούλιο του 1979 στην Ιταλία, τρία χρόνια μετά τον αδόκητο θάνατό του, σε ηλικία 36 ετών. Το βιβλίο, παγκόσμια επιτυχία, μεταφρασμένο σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, κυκλοφορεί στη σειρά «Προσωπογραφίες» των εκδόσεων Πατάκη. Στις εκδόσεις Διόπτρα, «Η Ιταλίδα» της Lucinda Riley, ένα ακόμη μυθιστόρημα από τη συγγραφέα της σειράς «Οι Κόρες των Αστεριών», η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες σε ηλικία μόλις 55 ετών. Υπογραμμίστε παράλληλα το «Η καρδιά κυνηγάει μονάχη», το κλασικό μυθιστόρημα που καθιέρωσε μεμιάς την Carson McCullers ως μία από τις σημαντικότερες φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και το «Διπλή γλώσσα», τελευταίο μυθιστόρημα του νομπελίστα William Golding, το οποίο εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

ikaros-patricio-pron.jpg

Πώς αντιδρούμε στην αίσθηση ότι ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά και τίποτα δεν είναι, πια, το ίδιο; Μπορούμε να επιλέξουμε το δικό μας χρονοκαταφύγιο; Ο Georgi Gospodinov, ένας από τους πιο εφευρετικούς και τολμηρούς λογοτέχνες της Ευρώπης, δίνει τις απαντήσεις στο «Χρονοκαταφύγιο» (Ίκαρος). Στο «Το πνεύμα των γονιών μου εξακολουθεί να ανυψώνεται μέσα στη βροχή» (Ίκαρος), ο Patricio Pron καταθέτει ένα τολμηρό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τα μυστικά του παρελθόντος, τον ρόλο της διαφθοράς και της συλλογικής ευθύνης· συγχρόνως, μια παγκόσμια ιστορία για όλους όσοι επέζησαν ή έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι μια ιδέα.

ikaros-patricio-pron.jpg

Στη διεθνή πεζογραφία των εκδόσεων Άγρα, οι αναγνώστες θα ικανοποιήσουν τη δίψα τους για περισσότερο Roberto Bolano, «Συμβουλές ενός μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς», οι λάτρεις των Stefan Zweig και Joseph Roth θα απολαύσουν την επιλογή επιστολών με τίτλο «Αλληλογραφία», ενώ «Το γέλιο στο σκοτάδι» φέρνει στα χέρια μας ένα ακόμη μείζον έργο του Vladimir Nabokov. Το νέο πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του σπουδαίου Κεν Φόλετ «Ποτέ» (Bell) διαδραματίζεται στο σήμερα και αφηγείται την ιστορία μιας παγκόσμιας κρίσης που απειλεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο «Ο μπλε κλήρος» (Κλειδάριθμος), η υποψήφια για το βραβείο Man Booker Sophie Macintosh επανέρχεται με ένα συνταρακτικό φεμινιστικό μυθιστόρημα, άμεσα συνδεδεμένο με τη σημερινή δυστοπική πραγματικότητα. Θέμα του, η σκοτεινή, ατμοσφαιρική ιστορία μιας γυναίκας η οποία θέλει απεγνωσμένα να γίνει μητέρα σε μια κοινωνία που έχει μετατρέψει τη μητρότητα σε προνόμιο για λίγες. Το «Καμένη ζάχαρη», λογοτεχνικό ντεμπούτο της Avni Doshi, με το οποίο έφτασε στη βραχεία λίστα των βραβείων Man Booker 2020, βάζει στο μικροσκόπιο μια τοξική σχέση μάνας και κόρης και φωτίζει τις πιο μύχιες πτυχές μιας από τις πιο θεμελιώδεις σχέσεις στη ζωή μας (Κλειδάριθμος). «Το μυστικό φαρμακείο» (Κλειδάριθμος) είναι μια ανατρεπτική ιστορία από την πρωτοεμφανιζόμενη Sarah Penner, για τις γυναίκες που επαναστατούν ενάντια στον ανδρικό κόσμο, την καταστροφική δύναμη της εκδίκησης και το σιωπηλό δίκτυο αλληλοβοήθειας μεταξύ των γυναικών. Το βιβλίο έγινε διεθνές best seller αμέσως μόλις κυκλοφόρησε και θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από τη Fox.

Στο πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων «Τι ντροπή» (Κίχλη), η Παουλίνα Φλόρες περιγράφει τη σύγχρονη ζωή στη Χιλή με αφοπλιστική ειλικρίνεια, τρυφερότητα, ωριμότητα αλλά και με μια εμμονή στη λεπτομέρεια που θυμίζει το ύφος του Ρέιμοντ Κάρβερ. Στις Εκδόσεις της Εστίας, ετοιμάζεται το «Δοκίμιο για τον μανιταρομανή», μια ασυνήθιστη ιστορία του αυστριακού νομπελίστα Πέτερ Χάντκε. Στη διεισδυτική και εντυπωσιακή σαν πυροτέχνημα «Η Τριλογία των Λήμαν» (Δίαυλος), ο Stefano Massini ενώνει το μυθιστόρημα με το δοκίμιο, το έπος με το θέατρο, με συνεχείς αναφορές στον κινηματογράφο και στο τραγούδι, φτάνοντας μέχρι τους τύπους των μαθηματικών και τα κόμικς. Πρόκειται για ένα απολύτως νέο λογοτεχνικό είδος, στο οποίο η πάλη σώμα με σώμα του 19ου με τον 20ό αιώνα ανοίγει έναν δρόμο στο μέλλον.

Το προσεχές διάστημα αναμένονται από τις εκδόσεις Ροές η συλλογή διηγημάτων του Αντόν Τσέχοφ «Περί έρωτος», καθώς και το μυθιστόρημα του Franz Werfel με τίτλο «Αχνογάλαζα γράμματα από γυναικείο χέρι», στη σειρά Γερμανόφωνοι συγγραφείς.

Τίτλος ο οποίος δε χρειάζεται συστάσεις, το «Γκαμπί της βασίλισσας» του Γουόλτερ Τέβις (Ψυχογιός), ζωντανεύει στο χαρτί τη δραματική σειρά που λατρεύτηκε στο Netflix, μια ιστορία για το σκάκι, τον φεμινισμό, τον εθισμό, ένα χρονικό ενηλικίωσης που συνεπαίρνει τον αναγνώστη ως την καθηλωτική κορυφωσή του. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης δύο ακόμη έργα του κορυφαίου Ρίτσαρντ Φλάναγκαν: «Η ζωντανή θάλασσα που ονειρευόταν ξύπνια» και το «Εγχειρίδιο ιχθύων: Μυθιστόρημα σε 12 ψάρια». Στις εκδόσεις Φουρφούρι, ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα της εφηβικής λογοτεχνίας, μια ωδή στη δύναμη του σθένους και του πνεύματος, «Το κάλεσμα της άγριας φύσης» του Τζακ Λόντον. Από τη σειρά μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μίνωας, κυκλοφορεί ταυτόχρονα στη χώρα μας με την Αγγλία και την Αμερική το μυθιστόρημα - ύμνος στη φιλαναγνωσία, «Η γυναίκα της βιβλιοθήκης», της Φρέγια Σάμπσον, ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο του οποίου τα δικαιώματα πουλήθηκαν σε 15 χώρες. Ενώ οι χρόνιοι αναγνώστες του Γκράχαμ Σουίφτ θα ικανοποιηθούν στο άκουσμα της είδησης ότι σύντομα έρχεται το «Κυριακή της μητέρας», από τον βραβευμένο με Booker σπουδαίο βρετανό συγγραφέα (Μίνωας).

Στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, ο γίγας του σύγχρονου σινεμά Κουέντιν Ταραντίνο επιστρέφει με το «Κάποτε στο Χόλιγουντ», τη μυθιστορηματική εκδοχή της τελευταίας ταινίας του, ενός φιλμ-σταθμού στην εντυπωσιακή καριέρα του κορυφαίου δημιουργού. Με κινηματογραφικά διαπιστευτήρια έρχεται και ένας επιπλέον τίτλος στα Ελληνικά Γράμματα, το «Μια σκοτεινή αχτίδα από σκοτάδι», καθώς ο ηθοποιός Ίθαν Χοκ πιστοποιεί το σπουδαίο ταλέντο του ως μυθιστοριογράφου, με μια καθηλωτική αφήγηση, έναν στοχασμό πάνω στη φήμη, τη δόξα και τη λυτρωτική δύναμη της τέχνης.

Οι «Χαμένες ιστορίες» (Anubis), μια επική ανθολογία διηγημάτων με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό Ντριτζτ Ντο Έρντεν, είναι το νέο βιβλίο του R.A. Salvatore, συγγραφέα άφθονων παγκόσμιων best seller και αγαπημένου του ελληνικού κοινού. Ένα αριστούργημα αιματηρών συγκρούσεων και μαγείας, τιμημένο με το World Fantasy Award Καλύτερου Μυθιστορήματος, «Το κάλεσμα του δράκου» του John M. Ford (Anubis), διασχίζει μονοπάτια μιας εναλλακτικής μεσαιωνικής Ευρώπης, σπαρμένα δολοπλοκίες και απρόσμενες περιπέτειες προκειμένου να χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις στους αναγνώστες της λογοτεχνίας του Φανταστικού. Eπίσης στις εκδόσεις Anubis, έρχεται το «Dune», το μνημειώδες έργο του Frank Herbert που ενέπνευσε την κινηματογραφική υπερπαραγωγή του Denis Villeneuve.

Crime & the city solution

O ροκ σταρ του σκανδιναβικού θρίλερ Jo Nesbo επιστρέφει το φθινόπωρο με τον «Άρχοντα της Ζήλιας» (Μεταίχμιο). Οι φανατικοί του νουάρ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να διαβάσουν από το Μεταίχμιο φρέσκα βιβλία γνώριμων πρωτοκλασάτων του είδους: Susanne Jansson, Harald Gilbers, You-Jeong Jeong, Carlos Zanón, Arne Dahl, Stuart Turton, Camilla Lackberg. Το πολυαναμενόμενο best seller της Silvia Moreno-Garcia «Mexican Gothic» κυκλοφορεί τον Οκτώβριο (Κλειδάριθμος) και είναι μια προκλητική, ηλεκτρισμένη ιστορία τρόμου τοποθετημένη σε μια σκοτεινή έπαυλη στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50. Στις εκδόσεις Άγρα, η βιβλιοθήκη του Georges Simenon εμπλουτίζεται με το «Γράμμα στον δικαστή μου» και το «Η νύχτα στο σταυροδρόμι», ο γνώριμος του ελληνικού κοινού Caryl Férey υπογράφει το «Lëd / Πάγος», ενώ ετοιμάζεται και το από καιρό εξαντλημένο «Νάδα» του αξεπέραστου J.P. Manchette.

Ένα λογοτεχνικό πάντρεμα δύο εκ των σπουδαιότερων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας της Νορβηγίας και ταυτόχρονα ένα γρήγορο, δυναμικό μυθιστόρημα με κατά συρροή δολοφόνο και ανατρεπτικό τέλος, το «Σημείο μηδέν» των Jorn Lier Horst και Thomas Enger κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα στις 22/9. Το τρίτο βιβλίο του Volker Kutscher με ήρωα τον αστυνόμο Γκέρεον Ρατ, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Babylon Berlin, τιτλοφορείται «Ένας γκάνγκστερ στο Βερολίνο» (Διόπτρα). Παράλληλα θα βγει και το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Το βρεγμένο ψάρι», σε graphic novel. Στη Διόπτρα έρχονται επίσης νέα μυθιστορήματα των φημισμένων John Verdon, Michael Connelly, Sebastian Fitzek. Ο μετρ των ιστορικών μυθιστορημάτων κατασκοπείας Άλαν Φερστ καταθέτει άλλο ένα πυρετικό, υπνωτικό θρίλερ στο «Υπό κατοχή» (Πατάκης). Στο «Κτήνος πρέπει να πεθάνει» του Nicholas Blake (Αλεξάνδρεια), ο αναγνωρισμένος συγγραφέας αστυνομικού Φρανκ Κερνς σχεδιάζει τον τέλειο φόνο – ένα φόνο που θα διαπράξει ο ίδιος. Στις εκδόσεις Bell κυκλοφορεί τον Οκτώβριο το «Αγνοούμενη» της Lisa Gray, πρώτο βιβλίο από τη νέα crime σειρά με ηρωίδα την ιδιωτική ντετέκτιβ Τζέσικα Σο. Η Λούσι Φόλεϊ, συγγραφέας ψυχολογικού θρίλερ με επιρροές από την Άγκαθα Κρίστι, επιστρέφει με τη «Λίστα» (Μίνωας). Ίσως το πιο προσωπικό έργο του Stephen King, «Η ιστορία της Λίσι» (Κλειδάριθμος) έχει θέμα την πηγή της δημιουργικότητας, τους πειρασμούς της παράνοιας και τη μυστική γλώσσα της αγάπης. Πρόκειται για το βιβλίο μεταφέρθηκε σε μίνι σειρά με πρωταγωνιστές τους Julian Moore και Clive Owen.

Με tag «Θέλησες ποτέ να ήσουν κάποιος άλλος;», η Νούαλα Έλγουντ, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της νέας σκηνής του ψυχολογικού θρίλερ, επιστρέφει με το «Τέλεια ζωή». Στο «Φως στις ρωγμές» των εκδόσεων Αρχέτυπο, θα απολαύσουμε 13 ιστορίες από καθιερωμένους και ανερχόμενους συγγραφείς του ελληνικού Φανταστικού, με κοινό παρονομαστή τις ρωγμές που φωτίζουν το σκοτάδι όταν όλα φαίνονται χαμένα. Ο πρόωρα χαμένος Φίλιπ Κερ μας χαρίζει τη «Μητρόπολη» (Κέδρος), τελευταίο του έργο λίγο πριν πεθάνει απρόσμενα το 2018, ένα εντυπωσιακό πορτρέτο της παρακμής του Βερολίνου λίγο πριν από την άνοδο του Χίτλερ και των ναζί στην εξουσία. Ενώ ο Anders De La Motte έρχεται να πλασαριστεί ψηλά στη λίστα με τους αρτίστες του σκανδιναβικού νουάρ, μέσα από το μυθιστόρημα «Το έγκλημα του φθινοπώρου» (Κέδρος). Στις εκδόσεις Περίπλους, ένα στυγερό έγκλημα ταράζει τα νερά της κοσμοπολίτικης κοινωνίας του νησιού στο «Έγκλημα στην Πάρο». Στο «Ο κρυφός μας εαυτός» (Bell), οι περίφημοι πια Ευγενείς Άγριοι του Γιώργου Δάμτσιου έρχονται αντιμέτωποι με έναν παρανοϊκό εγκληματία, του οποίου οι πράξεις, ενώ φαινομενικά δεν έχουν καμία λογική, είναι βέβαιο πως εντάσσονται σε ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι φόνων και εξαπάτησης. Ο Δώρος Αντωνιάδης υφαίνει τις σκιώδεις όψεις ενός παράξενου ερωτικού τριγώνου, μέχρι που το παρελθόν χτυπάει την πόρτα των πρωταγωνιστών και οι σκελετοί αρχίζουν να βγαίνουν από την ντουλάπα του καθενός, διψώντας μονάχα για αίμα, στο «κεχριBARι» (Καστανιώτη). Το «Μυστήριο της κυρίας Κρίστι» (Ψυχογιός), συστήνει τη Μαρί Μπένεντικτ, συγγραφέα ενός θρίλερ το οποίο κατέκτησε τη λίστα best seller των New York Times. Για τους λάτρεις του παραδοσιακού whodunnit, στις εκδόσεις Ψυχογιός συνεχίζεται η κυκλοφορία του έργου της Αγκάθα Κρίστι, με υπέροχο σχεδιασμό και εξαιρετικές μεταφράσεις, αυτή τη φορά με τους τίτλους «Πέτρινο φέρετρο», «Ο φόνος της κυρίας Μαγκίντι», «Έλα, πες μου πώς ζεις», «Οι ελέφαντες θυμούνται», «Νέμεση», «Οι τελευταίες υποθέσεις της Μις Μαρπλ», «Θάνατος κλέφτης», «Star over Bethleem», «Θάνατος στα σύννεφα», «Εγκλήματα στην καρδιά του χειμώνα».

Poetry in motion

Η ανθολογία «Το ρόδο του χρόνου» (Καστανιώτης) αποτελεί μια εκτεταμένη εκλογή των πιο αντιπροσωπευτικών ποιημάτων του κινέζου στιλίστα Μπέι Ντάο και καλύπτει μια δημιουργική πορεία τεσσάρων δεκαετιών. «Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων» είναι το νέο ποιητικό βιβλίο της Λέλης Μπέη (Ίκαρος), με έξι σχέδια του Μανόλη Κορρέ. Η ποίηση στην τρέχουσα εκδοτική παραγωγή εκπροσωπείται παράλληλα μέσα από τη συλλογή «Διπλό παιχνίδι [Σπουδές στη Θεία Κωμωδία και τον Χαμένο Παράδεισο]» του Αλέξη Καλοκαιρινού (Πόλις), τη συλλογή «Αμνός, Ένα ποίημα στον καθρέφτη», του Κώστα Καναβούρη (Πόλις), καθώς και το «Η ομορφιά των όπλων μας» του Θωμά Τσαλαπάτη (Αντίποδες). Η νέα ποιητική συλλογή της Παυλίνας Παμπούδη με τίτλο «Νυχτολόγιο», κυκλοφορεί στις εκδόσεις Ροές. Από την ποιητική σειρά των εκδόσεων Κίχλη ξεχωρίζουν: Β.Π. Μεσολογγίτης, «Ο κουρασμένος της ηδονής (Εξομολογήσεις σε ελεύθερο ρυθμό)», Λενέτα Στράνη, «Άγονες γραμμές» και «Χώρα αναμονής» της Αριάδνης Καλοκύρη. Ο Δημήτρης Καταλειφός υπογράφει μια νέα ποιητική συλλογή στις εκδόσεις Πατάκη, με τίτλο «Θολά τζάμια».

Δειτε περισσοτερα