- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το εισαγόμενο δεν είναι πάντα το καλύτερο, επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Αστερία Σταματάκη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της για τα ελληνικά super foods, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, μαζί με το διαιτολόγο-διατροφολόγο Κωνσταντίνο Ξένο. Θαύματα βεβαίως δεν γίνονται, αλλά τα μυστικά που κρύβουν η μαστίχα ή τα φύλλα της ελιάς και αποκαλύπτονται με επιστημονικές έρευνες είναι εντυπωσιακά.
«Γνωρίστε τα ελληνικά super foods» είναι ο τίτλος του βιβλίου που γράψατε μαζί με τον Κ. Ξένο. Τι σας ώθησε να το εκδώσετε; Μέσα από την καθημερινή επαγγελματική μας επαφή με πολλούς ανθρώπους είδαμε ότι υπάρχει η ανάγκη για την αναζήτηση τροφών με ισχυρή ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, τροφών που μπορούν να ενισχύσουν τον άνθρωπο που ζει και εργάζεται σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων. Αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ελληνικές τροφές κατέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά μάς οδήγησε στη συγγραφή και την έκδοση αυτού του βιβλίου.
Στην Ελλάδα έχουμε τα τελευταία χρόνια «εισβολή» super foods από το εξωτερικό. Γιατί αυτό είναι κατ’ ανάγκη κακό;
Σαφώς και δεν πάσχουμε από ξενοφοβία, αλλά από την άλλη πρέπει να καταπολεμήσουμε και τη νοοτροπία ότι το εισαγόμενο είναι καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας γνώρισε και κατανάλωσε πολλές εξωτικές υπερτροφές, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική βιβλιογραφία που να αποδεικνύει ότι όλες αυτές οι τροφές είναι υπερτροφές.

Πότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια τροφή ως υπερτροφή;
Όταν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και όταν και μόνο όταν υπάρχουν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και όχι σε κυτταρικές σειρές ή πειραματόζωα, που πιστοποιούν την ευεργετική επίδραση της συγκεκριμένης τροφής. Παράδειγμα, υπάρχουν κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση της μαστίχας Χίου βοηθάει στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (παράγοντας για την ανάπτυξη πεπτικού έλκους).
Κατά καιρούς ωστόσο υπήρξε μια εκμετάλλευση ακόμα και περιπτώσεων που αναφέρετε, όπως τα φύλλα της ελιάς – θα θυμάστε βέβαια το θόρυβο με τη «φραπελιά». Είναι θεμιτό να αποδίδουμε σε «υπερτροφές» θεραπευτικές ιδιότητες;
Είναι λάθος και επικίνδυνο να αποδίδονται αυθαίρετα θεραπευτικές ιδιότητες σε τροφές, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει να κάνει με την ελπίδα του ανθρώπου για καταπολέμηση σοβαρών νόσων όπως είναι ο καρκίνος κ.ά. Τα φύλλα της ελιάς δεν είναι φάρμακο για τον καρκίνο, αλλά μέσα από κλινικές μελέτες βλέπουμε ότι το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία της υπέρτασης. Μην ξεχνάμε ότι ο ιατρός έχει πάντα τον πρώτο λόγο.
Πόσο ωφελεί η ένταξη των ελληνικών superfoods στην καθημερινή μας διατροφή;
Από μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι. H ένταξή τους σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, όμως, μπορεί να μας δώσει ενέργεια, να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τον οργανισμό μας και να μας βοηθήσει σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση αφεψήματος δίκταμου στη συμπτωματολογία του κρυολογήματος…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής μιλά για το νέο του βιβλίο «Αντί καληνύχτας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books
H σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Το γελοίο συναντά το τραγικό και η παραφροσύνη παίρνει ανθρώπινη µορφή
Ο γνωστός συγκοινωνιολόγος και συγγραφέας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Κυκλοφοριακό: Υπάρχει λύση; 100 προβλήματα + 100 προτάσεις»
Από το «Λουρί της τρέλας» μέχρι τη «Σκονισμένη πόλη», ο συγγραφέας εξηγεί στην ATHENS VOICE πώς γεννιούνται οι ιστορίες τρόμου
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Έιμπρα, όσα τη χαρακτηρίζουν και ο «πραγματικός» κόσμος
Από τον Ίαν ΜακΓιούαν στις φυλακές της Κολομβίας, και από μια ακόμη τρομερή δυστοπία στον ρόλο του γυναικείου σώματος στην ανθρώπινη εξέλιξη
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.