Βιβλιο

Καλοκαιρινή ραστώνη με ολίγη αναποφασιστικότητα

5 επιλογές για ένα διαφορετικό καλοκαίρι

aris-sfakianakis.jpg
Άρης Σφακιανάκης
ΤΕΥΧΟΣ 793
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντρας που κρατάει βιβλίο και διαβάζει
© Ben White / Unsplash

Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για τα βιβλία που θα διαβάσει το καλοκαίρι

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Ανησυχία» (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Επειδή το φετινό θέρος αποδείχτηκε για μένα ελαφρώς διαφορετικό (απώλεια στην οικογένεια), δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν και πού θα ταξιδέψω για τις ολιγοήμερες διακοπές μου. Πάντως αν πάω στη Δονούσα όπου, όπως λένε οι φήμες, δεν υπάρχει θερινό σινεμά, θα πάρω μαζί μου να διαβάσω τη βιογραφία του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Ανησυχία» (εκδόσεις Μεταίχμιο), γραμμένη από την κόρη του, Λιν. Θα θυμηθώ έτσι τις ταινίες του που αγαπήσαμε όλοι στα φοιτητικά μας χρόνια και τις αναπολούμε σήμερα με νοσταλγία.


«Φυσική Θεραπεία» του δόκτορα Andreas Michalsen (εκδόσεις Πατάκη)
Αν πάλι διαλέξω την Αλόννησο, το νησί των βοτάνων και των λουλουδιών, θα πάρω μαζί μου τη «Φυσική Θεραπεία» του δόκτορα Andreas Michalsen (εκδόσεις Πατάκη), έναν ιατρικό οδηγό της σύγχρονης φυσικοπαθητικής επιστήμης. Αυτό για να έχω τι να συζητήσω με τον κύριο Βυθούλκα, ιδρυτή της Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής που έχει την έδρα της στο πανέμορφο αυτό νησί των Σποράδων.


«Το οχυρό» του Quentin Lafay (εκδόσεις Πόλις)
Αν διαλέξω να πάω στο Παρίσι –είμαι διπλά εμβολιασμένος–, θα φροντίσω να έχω μαζί μου «Το οχυρό» του Quentin Lafay (εκδόσεις Πόλις) ώστε πριν κάνω τη βόλτα μου στο νεκροταφείο με τους διάσημους συγγραφείς, να έχω ρίξει μια ματιά στη σύγχρονη πολιτική σκηνή της Γαλλίας.


Τζόζεφ Ροτ, «Ο σταθμάρχης Φαλλμεράυερ» (εκδόσεις Άγρα)
Κι αν θελήσω να βρεθώ στη Βιέννη, να δω ξανά από κοντά το ιατρείο του Φρόιντ, θα πάρω μαζί μου το βιβλίο του Τζόζεφ Ροτ, «Ο σταθμάρχης Φαλλμεράυερ» (εκδόσεις Άγρα). Αυτός ο συγγραφέας με γέμιζε πάντα μια ανεξήγητη μελαγχολία, που ταιριάζει στα γούστα μου και  –πιστεύω– στην αυστριακή πρωτεύουσα.


Παναγιώτης Μπελώνης, «“Ηράκλειον” - SOS Βυθιζόμεθα» (εκδόσεις Κέδρος)
Κι αφού, τέλος, θα βρεθώ σίγουρα στην Κρήτη για το μνημόσυνο του πατέρα μου, θα διαβάσω τη μαρτυρία του Παναγιώτη Μπελώνη, τελευταίου διασωθέντος από το αλησμόνητο για εμάς τους Κρητικούς ναυάγιο: «“Ηράκλειον” - SOS Βυθιζόμεθα» (εκδόσεις Κέδρος). Το πλοίο εκείνο ήταν βαμμένο μαύρο – έτσι είναι και τα δικά μου ρούχα φέτος το καλοκαίρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ