Βιβλιο

«Ρωξάνη»: Το συγγραφικό ντεμπούτο του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ένα αστυνομικό θρίλερ με ελληνικό άρωμα και αληθοφανείς χαρακτήρες

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ρωξάνη» του Κωνσταντίνου Μοσχάτου, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Παρουσίαση του βιβλίου «Ρωξάνη» του Κωνσταντίνου Μοσχάτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Με φόντο το εμβληματικό και ατμοσφαιρικό κάστρο της Μονεμβασιάς, ο Κωνσταντίνος Μοσχάτος δημιουργεί ένα πυρετικό αστυνομικό θρίλερ με ελληνικό άρωμα, πλούσια πλοκή και αληθοφανείς χαρακτήρες. Το πρώτο πόνημα του συγγραφέα αποκαλύπτει μια δυνατή πένα, πολλά υποσχόμενη, που κατορθώνει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις καλοδουλεμένες περιγραφές και τους ζωντανούς διαλόγους χρησιμοποιώντας με μέτρο και σύνεση τον θησαυρό της γλώσσας μας. Οι ρεαλιστικές καταστάσεις, δουλεμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, βάζουν τον αναγνώστη αμέσως στο παιχνίδι της εξιχνίασης, και τον οδηγούν μέσα από τις λαβυρινθώδεις διαδρομές της περιοχής σε μια απρόβλεπτη και ζοφερή ιστορία. 

«Όλα ξεκίνησαν από μια παραγγελία». Και ο Γιώργος Αλεξόπουλος γοητεύεται από τη Ρωξάνη και ελπίζει σε ένα ραντεβού. Μόνο που η «αυτοκτονία» της κοπέλας τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, βάζει πρόωρο τέλος στα σχέδιά του. Ο Άρης Βικέλας, ένας φέρελπις συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κοντά στο σημείο του τραγικού συμβάντος και γνωρίζει την Ελίζα Γεωργιάδη, αρχιτέκτονα και υπεύθυνη για την αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου, η οποία και μοιράζεται μαζί του τους προβληματισμούς της σχετικά με τον τόπο που αποφάσισε η κοπέλα να βάλει τέλος στη ζωή της. Η συζήτηση αυτή ταλανίζει τη σκέψη του ενώ το ίδιο βράδυ γνωρίζεται τυχαία με τον γιατρό Αλέξανδρο Βάρδα, τη γυναίκα του Αναστασία και τον εργολάβο οικοδομών Βασίλη Βέργη, και συζητώντας για το περιστατικό νιώθει πως η εκδοχή της αυτοκτονίας δεν ταιριάζει. Ξεκινά τις έρευνες με τον δικό του τρόπο και σύντομα διαπιστώνει, μέσα από κάποιες αντικρουόμενες μαρτυρίες, πως η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη και σκοτεινή από όσο φανταζόταν. Χωρίς να το καταλάβει θα βρεθεί στο κέντρο δολοπλοκιών, συμφερόντων και παράνομων ενεργειών που δεν θα του επιτρέψουν να μάθει την αλήθεια. Μόνο που κανείς δεν έχει καταλάβει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Άρης για να την ανακαλύψει.

Η «Ρωξάνη» είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αστυνομικής λογοτεχνίας, με μια πρωτόγνωρη ορμή και δυναμική. Μέσα από τις σελίδες της προβάλλουν οικεία πρόσωπα, χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, με αντιδράσεις απόλυτα πιστευτές, με συμπεριφορές φυσιολογικές, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ταιριάζουν γάντι στην ελληνική ιδιοσυγκρασία. Ο συγγραφέας δεν έχει βαλθεί να εντυπωσιάσει, ούτε να αντιγράψει στοιχεία από επιτυχημένα βιβλία του είδους. Στηρίζεται στις δυνάμεις του και αφουγκράζεται συμπεριφορές, ήθη, παραδόσεις και αρχές της ελληνικής επαρχίας, προσδίδοντας στην πλοκή αληθοφάνεια. Καθώς η πλοκή εξελίσσεται και το έγκλημα απαιτεί λύση και απονομή δικαιοσύνης, μικρές παράλληλες ιστορίες κάνουν την εμφάνισή τους, στήνουν νέα εμπόδια στον δρόμο του Άρη, θολώνουν την κρίση του, αποπροσανατολίζουν το ένστικτό του και δίνουν βάθος στην υπόθεση.

Τίποτα και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται και τα προσωπεία κρύβουν περίτεχνα τις αληθινές προθέσεις των ηρώων. Ο αναγνώστης νιώθει συχνά πως έχει ανακαλύψει τον δολοφόνο, αλλά οι εξελίξεις τον διαψεύδουν ξανά και ξανά, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Ο Άρης είναι ένας περίπλοκος και διαφορετικός χαρακτήρας, ένας συγγραφέας που παλεύει να βρει έμπνευση, ένας τύπος που δεν αντέχει να μένει με ερωτηματικά και αρέσκεται να σκαλίζει οτιδήποτε τον προβληματίζει. Τολμάει να κάνει ριψοκίνδυνες κινήσεις για να ανακαλύψει την αλήθεια και δεν αφήνει τον φόβο να κατευθύνει τις κινήσεις του. Αφήνει την παρατηρητικότητά του να τον κατευθύνει, αν και τα βιαστικά συμπεράσματα δεν του βγαίνουν πάντα σε καλό.

Ο Κωνσταντίνος Μοσχάτος δεν ανάλωσε τις ικανότητές του μόνο στη σκιαγράφηση του Άρη, αλλά εμβάθυνε στην ψυχοσύνθεση όλων των ηρώων που τον περιστοιχίζουν, σμίλεψε τους χαρακτήρες τους και δημιούργησε ένα αρμονικό σύνολο που οδηγεί με ιλιγγιώδη ρυθμό την πλοκή στην κορύφωση της έντασης και της αγωνίας. Μέσα από τον άριστα δομημένο λόγο του, ο συγγραφέας συστήνει τους ήρωές του και αποκαλύπτει όλες τις πλευρές τους, δίνοντάς τους τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο ώστε να κινηθούν σωστά στα πλαίσια της απαιτητικής υπόθεσης και να παραπλανήσουν τον αναγνώστη απροκάλυπτα. Κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας προβάλλουν μέσα από τη στάση ζωής τους και τις επιλογές τους, και ταυτόχρονα στηλιτεύονται καθώς τα γεγονότα τρέχουν. Χωρίς αναπάντητα ερωτήματα, το φινάλε έρχεται μέσα από μια καταιγιστική δράση με έξυπνες και στοχευμένες ανατροπές. Ένα φινάλε που κρύβει μεγάλες εκπλήξεις μέχρι και την τελευταία λέξη. Ένα φινάλε που προσφέρει την κάθαρση, ένα φινάλε που είναι αντάξιο των εξελίξεων.

Η «Ρωξάνη» είναι ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ με έντονο σασπένς, πολλαπλούς χαρακτήρες που εντείνουν την αίσθηση του μυστηρίου, πλοκή γεμάτη εκρήξεις και πυκνή δράση που καθηλώνει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ