Βιβλιο

Τι λέει «Το ένστικτο» της πρωτοεμφανιζόμενης Ashley Audrain;

Το συγγραφικό ντεμπούτο της είναι γροθιά στο στομάχι κάθε γονέα

Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρουσίαση του βιβλίου «Το ένστικτο» της πρωτοεμφανιζόμενης Καναδής Ashley Audrain, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Αμείλικτο. Αυτή η λέξη χαρακτηρίζει το συγγραφικό ντεμπούτο της Ashley Audrain καθώς τολμά, όχι απλά να αγγίξει, αλλά να σπάσει τον κρύσταλλο της μητρότητας και να απελευθερώσει τις αποτρόπαιες υποψίες μιας μητέρας. Στο πρώτο της βιβλίο, «Το ένστικτο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, υποψίες που τρυπώνουν αργά στο μυαλό της και αρχίζουν να το τριβελίζουν βασανιστικά, υποψίες που δεν καταφέρνουν να φιμωθούν από τα καθησυχαστικά λόγια των οικείων της, υποψίες που τη δοκιμάζουν ψυχικά κάθε λεπτό. Και ξαφνικά… μέσα σε μια στιγμή, μια τραγική στιγμή, οι σκέψεις μετατρέπονται έτσι απλά σε μια χιονοστιβάδα λέξεων και την καλούν να αναμετρηθεί με την εσωτερική της δύναμη, τον πόνο, την απόρριψη, την περιφρόνηση και κυρίως με την αγωνία πως άλλος ένας θάνατος θα συμβεί, χωρίς εκείνη να μπορέσει να τον εμποδίσει. Γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται το ένστικτο μιας μητέρας όταν εναντιώνεται στο ίδιο της το παιδί.

Η Μπλάιθ και ο Φοξ Κόνορ ερωτεύονται και πολύ σύντομα αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους. Εκείνη έχει ζήσει μια τραυματική παιδική ηλικία, με την αδιάφορη και εύθραυστη μητέρα της Σεσίλια να την εγκαταλείπει σε μικρή ηλικία. Εκείνος αντιθέτως αποτελεί μέλος μιας δεμένης και ευτυχισμένης οικογένειας, που αμέσως ανοίγει την αγκαλιά της να την υποδεχθεί. Όλα είναι τέλεια και η εγκυμοσύνη έρχεται να ολοκληρώσει την ευτυχία τους. Η Μπλάιθ είναι αποφασισμένη να γίνει η καλύτερη μητέρα ξεπερνώντας τα φαντάσματα του παρελθόντος και τις ανασφάλειες που της προκάλεσε η απόρριψη της Σεσίλια. Μόνο που ο ερχομός της κόρης της Βάιολετ ανατρέπει κάθε της προσδοκία. Η μικρή δεν ηρεμεί στιγμή όταν βρίσκεται με την Μπλάιθ ενώ η παρουσία του Φοξ τη μεταμορφώνει σε αγγελούδι. Μεγαλώνοντας, το χάσμα μεταξύ μαμάς και κόρης γιγαντώνεται και η Μπλάιθ προσπαθεί να βρει τρόπο να προσεγγίσει το παιδί της και να βιώσει όλα εκείνα δυνατά συναισθήματα που νιώθει ο σύζυγός της. Ένα όμως τραγικό περιστατικό στο πάρκο βάζει φωτιά στις υποψίες της, πως η Βάιολετ δεν είναι το αθώο κορίτσι που δείχνει και πως το ένστικτό της είναι σωστό. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποδεχτεί όσα ισχυρίζεται και ο Φοξ απομακρύνεται σταδιακά από κοντά της. Η Μπλάιθ επιδιώκει να γίνει και πάλι μητέρα και η άφιξη του Σαμ φέρνει την ευτυχία στην καθημερινότητά της. Νιώθει για πρώτη φορά την ολοκλήρωση της μητρότητας και  απολαμβάνει κάθε λεπτό. Μέχρι τη στιγμή που ο Σαμ σκοτώνεται ακαριαία σε ένα δυστύχημα στο οποίο εμπλέκεται και πάλι η Βάιολετ. Η Μπλάιθ διαλύεται και όλα γύρω της καταρρέουν. Αλλά πρέπει να βρει τον τρόπο να βάλει τέλος σε όλα αυτά… ακόμα κι αν δεν έχει δίπλα της κάποιον να την πιστέψει.

Η συγγραφέας Ashley Audrain

Η συγγραφέας δίνει από την πρώτη στιγμή τη σκυτάλη στην ηρωίδα της και την αφήνει να μιλήσει στον σύζυγό της – χρησιμοποιώντας δεύτερο ενικό πρόσωπο, να του εκμυστηρευθεί όσα ένιωσε κοντά του, να του αποκαλύψει όλα τα λάθη και τις ενοχές της, να του εξηγήσει τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις της, να του δείξει τη δική της πλευρά των γεγονότων. Με ωμή ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές, η Μπλάιθ αφηγείται όσα την πλήγωσαν στο παρελθόν, τα σκληρά βιώματα της μητέρας της με τη γιαγιά της Έτα που καθόρισαν τις ζωές τους, υπερασπίζεται την αποφασιστικότητά της να προσφέρει τα πάντα στην κόρη της, παραθέτει την απογοήτευσή της από την ανικανότητά της να πλησιάσει ψυχικά και σωματικά το ίδιο της το παιδί. Καθώς η εξιστόρηση των γεγονότων μπαίνει σε σκληροτράχηλα μονοπάτια, η συγγραφέας καταφέρνει να αναδείξει τις αντιφατικές πλευρές της μητρότητας, να στηλιτεύσει στερεότυπα που πολύ συχνά καταδικάζουν πλήθος γυναικών σε μια αέναη μάχη με την κατάθλιψη, να δείξει πως δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο σε όσα αισθάνεται μια μητέρα και να προβάλλει τις συντριπτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ζευγάρια όταν ένα παιδί είναι διαφορετικό αλλά ένας από τους δύο αρνείται να το αποδεχθεί. Και την ίδια στιγμή, δημιουργεί ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ που φέρνει τον αναγνώστη διαρκώς αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα και του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια κάθε στιγμή που πιστεύει πως γνωρίζει τι συμβαίνει. Οι αληθοφανείς χαρακτήρες και ο διαταραγμένος ψυχισμός τους επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα χαοτικό σκηνικό όπου αλήθεια και ψέμα γίνονται ένα προκαλώντας αλυσιδωτές εκρήξεις με θύματα αθώα πλάσματα.

«Το ένστικτο» είναι ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ με ρεαλιστικές σκηνές, γρήγορο ρυθμό, ανατρεπτικές εναλλαγές και ζοφερές καταστάσεις με επίκεντρο τη μητρότητα, που καταφέρνει να συνθλίψει τις άμυνες του αναγνώστη και να του προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις.


INFO: «Το ένστικτο», Ashley Audrain, εκδ. Μεταίχμιο
Η Ashley Audrain (Άσλι Οντρέιν) γεννήθηκε στον Καναδά το 1982. Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στον Penguin Canada αποσύρθηκε το 2015, μετά από ένα πρόβλημα υγείας του παιδιού της. Ζει στο Τορόντο με τον σύντροφό της και τα δύο τους παιδιά. Το ένστικτο είναι το πρώτο της μυθιστόρημα το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 35 χώρες, ενώ ήδη ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο της.