Βιβλιο

Ο Stuart Neville αφουγκράζεται τα «Λόγια Νεκρών»

Η δεύτερη υπόθεση με πρωταγωνίστρια τη Σερίνα Φλάναγκαν στοιχειώνει τον ύπνο σου (εκδ. Μεταίχμιο)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Λόγια Νεκρών», Stuart Neville, εκδόσεις Μεταίχμιο

Παρουσίαση του βιβλίου «Λόγια Νεκρών» του Stuart Neville, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Ιρλανδός Stuart Neville είναι μια πένα αστείρευτη που έχει την ικανότητα να ξαφνιάζει κάθε φορά τους αναγνώστες του με τις υποθέσεις  του, να χαίρει της εκτίμησης κοινού και κριτικών και να τιμάται με πλήθος βραβείων για το έργο του. Όμως δεν σταματά να δημιουργεί και να ξαφνιάζει τους θαυμαστές του, όπως ακριβώς κάνει με τους Fun Lovin’ Crime Writers, μια μπάντα που «δολοφονεί» τραγούδια μπροστά στο κοινό συνδυάζοντας τη μουσική με τις ιστορίες εγκλημάτων. Αγαπά την αστυνομική λογοτεχνία και βρίσκει πάντα ευφάνταστους τρόπους για να την υπηρετεί.

Τα «Λόγια νεκρών» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του με πρωταγωνίστρια τη Σερίνα Φλάναγκαν και απευθύνεται σε όσους θέλουν μια αστυνομική ιστορία με γρήγορο ρυθμό, που αποκαλύπτει από τα πρώτα κεφάλαια τον δολοφόνο, εστιάζει στο πώς θα καταφέρουν οι αρχές να αποδείξουν την ενοχή του και εμβαθύνει στις ψυχολογικές διακυμάνσεις των πρωταγωνιστών της.

Η Σερίνα Φλάναγκαν, αρχιεπιθεωρήτρια της αστυνομίας, αναλαμβάνει την υπόθεση αυτοκτονίας του επιχειρηματία Χένρι Γκάρικ, ο οποίος βρισκόταν καθηλωμένος με βαριά αναπηρία στο κρεβάτι μετά από ένα ατύχημα. Οι φωτογραφίες που βρίσκει ανάποδα στο κρεβάτι του νεκρού αλλά και η στενή σχέση της Ρομπέρτα Γκάρικ με τον εφημέριο της περιοχής Πίτερ Μακέι, βάζουν την αρχιεπιθεωρήτρια σε υποψίες και αρχίζει να παίρνει καταθέσεις για το συμβάν. Όμως δεν προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία και όλα συνηγορούν υπέρ των υπόπτων. Η Φλάναγκαν αρχίζει να αμφιβάλει για τον εαυτός της και να κλονίζεται, καθώς εκτός από την υπόθεση έχει να αντιμετώπιση την κατάρρευση του γάμου της και την εριστική στάση του συζύγου της Άλιστερ. Όλα είναι εναντίον της, και κυρίως ο χρόνος που την πιέζει να βρει λύσεις και απαντήσεις, αν θέλει να βρει και πάλι τις ισορροπίες της. Ώσπου ένας νέος φόνος τη βάζει και πάλι στο παιχνίδι και οδηγεί σε καταιγιστικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

Τα «Λόγια νεκρών» προκαλούν αναταράξεις στη μικρή κοινωνία της Μόργκανσταουν, αναστατώνουν την καθημερινότητα της Φλάναγκαν και στοιχειώνουν τον ύπνο σου μέχρι να βρουν δικαίωση.

Φανερώνοντας την ταυτότητα του δολοφόνου από τις πρώτες σελίδες, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στην εύρεση και συλλογή των αποδεικτικών εκείνων στοιχείων που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη σύλληψη και την καταδίκη του. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από το ποιος στο γιατί εμβαθύνοντας στο ψυχολογικό προφίλ των πρωταγωνιστών. Ακόμη και της Φλάναγκαν, που για πρώτη φορά φαίνεται να έχει χάσει τον εαυτό της, να παλινδρομεί ανάμεσα στην οικογένεια και τη δουλειά της, να προσπαθεί να βρει έναν δρόμο σωτηρίας. Η παρουσία του αιδεσιμότατου Μακέι είναι καταλυτική και ως προς τους δύο άξονες την υπόθεσης και καταφέρνει με τις πράξεις και τις αποφάσεις του να οδηγήσει τους χαρακτήρες στη λύτρωση, την κάθαρση, την αλήθεια. Οι αποκαλύψεις σοκάρουν, προκαλούν βαθιές ρωγμές στους κόλπους της κλειστής κοινωνίας και φέρνουν στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά. Μέσα από τις σχέσεις των χαρακτήρων, τις συγκρούσεις, τον έρωτα, τη χειραγώγηση επιθυμιών, ο συγγραφέας φανερώνει τις ενδόμυχες σκέψεις των ηρώων του, την πάλη με τα πιστεύω τους, την άβυσσο στην οποία βυθίζονται καθώς δεν μπορούν να θέσουν όρια στα θέλω τους.

Γρήγορος ρυθμός αφήγησης, μικρά και σφιχτά κεφάλαια που ολοκληρώνονται πάντα τη στιγμή που το μυστήριο κορυφώνεται και σε ωθούν να διαβάσεις παρακάτω χωρίς διακοπή. Ωραίοι διάλογοι με ιδιαίτερες κοινωνικές αποχρώσεις που προσθέτουν στην αστυνομική χροιά της πλοκής. Πλούσια και καλοστημένη πλοκή με αληθοφανείς ανατροπές. Δυνατές περιγραφές και μια γραφή που ξέρει να παίζει με την αγωνία μέχρι το τέλος. Τα «Λόγια νεκρών» έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να συναρπάσει. Είναι ένα μυθιστόρημα με έντονο άρωμα καταθέσεων, ερευνών, συλλογής αποδεικτικών στοιχείων μέσα από το πρίσμα των έντονων συναισθηματικών συγκρούσεων και εξάρσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ