Βιβλιο

Δείτε live τη συζήτηση Ian Rankin-Arne Dahl με την ATHENS VOICE

Κοινή εμφάνιση για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη Δευτέρα 7/12

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ian Rankin και Arne Dahl: Δύο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας συζητούν τη Δευτέρα 7/12 με αφορμή τα νέα τους βιβλία. Η ΑTHENS VOICE συντονίζει το event
IAN RANKIN ΚΑΙ ARNE DAHL EΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/12 ΣΤΟ #PUBLICEVENTSGOSOCIAL

Ian Rankin και Arne Dahl: Δύο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας συζητούν τη Δευτέρα 7/12 με αφορμή τα νέα τους βιβλία. Η ΑTHENS VOICE συντονίζει το event

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται φέτος νωρίς για τους αναγνώστες. Φέρνει ολόφρεσκα βιβλία και ένα σπέσιαλ ραντεβού με δυο παλιούς φίλους που κοιτάζουν την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο από την κορυφή της κλίμακας αξιών του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ian Rankin και Arne Dahl: Απλά οι καλύτεροι στον χώρο της νουάρ λογοτεχνίας, όλοι το ξέρουν αυτό. Με αφορμή την κυκλοφορία των νέων τους βιβλίων, «Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς» και «Πέντε συν τρία», o σπουδαιότερος συγγραφέας αστυνομικού της Μεγάλης Βρετανίας και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του σκανδιναβικού νουάρ συναντιούνται σε μια ζωντανή συζήτηση, αποκλειστικά για το ελληνικό κοινό.

Ian Rankin - Arne Dahl | Public Live

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, στις 8 μ.μ., συντονιστείτε στο #PublicEventsGoSocial ή στο κανάλι Youtube του Public για να παρακολουθήσετε ζωντανά τους δύο δεξιοτέχνες του σασπένς να συζητούν για τα νέα βιβλία τους, τις επιρροές τους, την περιπέτεια της γραφής και τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Τους «ανακρίνει» και συντονίζει την κουβέντα ο δημοσιογράφος της ATHENS VOICE Δημήτρης Καραθάνος.

Ian Rankin, τι μας επιφυλάσσει το «Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς»;

ian-rankin-tragoudi-gia-dyskolous-kairous.jpg

Ian Rankin είναι το συνώνυμο του καλού αστυνομικού και της καθηλωτικής πλοκής. Ο ευπατρίδης χρονικογράφος του σκοτσέζικου υπόκοσμου έρχεται στο νέο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό φορτωμένος με το «Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς» (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής) στις αποσκευές του, ένα μυθιστόρημα που συνοψίζει το λιτό, φλεγματικό, very British ύφος του και διατηρεί τη σαγήνη για τον μύθο του κοσμαγάπητου ντετέκτιβ Τζον Ρέμπους. Τρεις δεκαετίες και είκοσι τρία βιβλία μετά την πρώτη εμφάνιση του μονόχνοτου, μπαρόβιου, αρειμάνιου, παλιοροκά, αντιδραστικού επιθεωρητή που διέσχισε μαζί μας το νουάρ μονοπάτι από την επεισοδιακή καριέρα στην ατίθαση συνταξιοδότηση, ο δημιουργός του φροντίζει να μην μας τον στερεί και επιβεβαιώνει το προφανές. Το να διαβάζεις τον Ρέμπους είναι μια από τις σταθερότερες απολαύσεις της ζωής, γεγονός που επιβεβαιώνεται στις σελίδες του νέου βιβλίου.

ian-rankin-credit-spyros-katopodis.jpg
Ίαν Ράνκιν, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του βρετανικού αστυνομικού ποζάρει με φόντο την Αθήνα | photo © Spyros Katopodis / vi3w.com

Όταν η κόρη του Τζον Ρέμπους Σαμάνθα τού τηλεφωνεί μες στα μεσάνυχτα εκείνος ξέρει ότι τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Ο σύζυγός της αγνοείται τις τελευταίες δύο μέρες. Ο Ρέμπους φοβάται το χειρότερο – και γνωρίζει πολύ καλά από τα τόσα χρόνια του στην αστυνομία ότι η κόρη του θα είναι η βασική ύποπτη. Δεν ήταν ο καλύτερος πατέρας –πάντα προτεραιότητα είχε η δουλειά του– τώρα όμως η κόρη του τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Αλλά πηγαίνει ως πατέρας ή ως ντετέκτιβ; Καθώς αναχωρεί την αυγή με προορισμό την ανεμοδαρμένη ακτή –και μια μικρή πόλη με μεγάλα μυστικά– αναρωτιέται εάν αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που δεν θέλει να ανακαλύψει την αλήθεια.

Ο Arne Dahl επιβεβαιώνει τη scandi-noir υπεροχή του με το «Πέντε συν τρία»

arne-dahl-5syn3.jpg

Σπουδαίο όνομα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και κορυφαίος εκπρόσωπος του σκανδιναβικού νουάρ, ο Γιαν Άρναλντ επαναφέρει το δίδυμο Σαμ Μπέργερ και Μόλι Μπλουμ στο νέο του μυθιστόρημα, «Πέντε συν τρία» (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης). Ο μυθιστοριογράφος από τη Σουηδία, ο οποίος υπογράφει με το ψευδώνυμο Άρνε Νταλ, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2009 με το «Misterioso» και έκτοτε δεν έπαψε να μας χαρίζει συναρπαστικές σελίδες. Σε αυτή την τρίτη περιπέτεια των Μπέργερ και Μπλουμ, o Σαμ Μπέργερ καταζητείται για έναν φόνο που δεν έχει διαπράξει, ενώ η συνάδελφός του, Μόλι Μπλουμ, βρίσκεται σε κώμα. Μόνον ο ίδιος ωστόσο μπορεί να σταματήσει έναν πρώην πράκτορα και νυν επικηρυγμένο δολοφόνο, όταν απάγει ένα κορίτσι ως δόλωμα για το τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδιάζει και που απειλεί να καταστρέψει ολόκληρη τη Στοκχόλμη. Ή μήπως όχι; Μήπως ο Μπέργερ δεν είναι η λύση αλλά μέρος του προβλήματος; Όλες οι απαντήσεις στον γρίφο κρύβονται στα αγωνιώδη κεφάλαια του «Πέντε συν τρία».

arne-dahl-credit-spyros-katopodis.jpg
Άρνε Νταλ, ο σπουδαίος Σουηδός συγγραφέας αστυνομικού δίνει νέο ραντεβού με τους Έλληνες αναγνώστες | photo © Spyros Katopodis / vi3w.com


Δύο πολυγραφότατοι δημιουργοί, ένα ντουέτο δημοφιλέστατων μπεστσελεριστών, ένα ζευγάρι αστραφτερών μυαλών, η παρουσία τους στο διαδικτυακό ραντεβού της Δευτέρας προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για διάλογο. Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ., οι δεξιοτέχνες του σασπένς θα είναι κοντά μας για μια νουάρ κουβέντα, με συμμετοχή του κοινού, στο #PublicEventsGoSocial και στο κανάλι Youtube του Public. Αυτά δε χάνονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ