Βιβλιο

Εστρόγκο Ναχάμα: Επέζησε από το Άουσβιτς και διέπρεψε ως ψάλτης

Το βιβλίο της Κατερίνας Οικονομάκου ακολουθεί τα βήματα του «τραγουδιστή του Άουσβιτς»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εστρόγκο Ναχάμα
Εστρόγκο Ναχάμα © Από το βιβλίο «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς»

Εστρόγκο Ναχάμα: Ο Εβραίος ψάλτης που επέζησε από το Άουσβιτς και ακολούθησε πορεία ψάλτη στο Βερολίνο- Έψαλλε στο «Καμπαρέ».

H δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου, ακολούθησε τη διαδρομή του Εστρόγκο Ναχάμα, του Εβραίου τραγουδιστή του Άουσβιτς, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να βγει ζωντανός από το κολαστήριο. 

Στο βιβλίο «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς, Εστρόγκο Ναχάμα Θεσσαλονίκη 1918- Βερολίνο 2000», η Κατερίνα Οικονομάκου περιγράφει πως ο Ναχάμα, όντας θύμα του ναζισμού βρέθηκε να τραγουδά αναγκαστικά για τους άνδρες των Ες Ες στο Άουσβιτς με ανταμοιβή ένα κομμάτι ψωμί πετάμενο στις λάσπες. Επέζησε και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζάξενχαουσεν κοντά στο Βερολίνο, όπου υποχρεώθηκε πάλι σε καταναγκαστική εργασία. Καθώς πλησίαζε το τέλος του πολέμου, το στρατόπεδο εκκενώθηκε στις 10 Απριλίου 1945 και οι κρατούμενοι υποχρεώθηκαν σε μία ακόμη πορεία θανάτου. Ανάμεσα στους λίγους που επέζησαν και απελευθερώθηκαν τις 5 Μαΐου του 1945 από τον Κόκκινο Στρατό ήταν και ο Εστρόγκο Ναχάμα, ο οποίος ζύγιζε μόλις 35 κιλά. Από τότε γιόρταζε αυτή την ημέρα ως την ημέρα που ξαναγεννήθηκε

Εστρόγκο Ναχάμα
Εστρόγκο Ναχάμα © Από το βιβλίο «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς»

Στην έρευνά της, η δημοσιογράφος, αξιοποιώντας τις ιστορικές πηγές και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ιστορικής έρευνας κατάφερε να βρει τους επόμενους σταθμούς του ανθρώπου που άφησε το δικό του σημάδι στον περασμένο αιώνα. Μετά την απελευθέρωσή του βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου ο Εστρόνγκο Ναχάμα με τη δουλειά και το ταλέντο του αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Έκανε συναυλίες και ηχογραφήσεις δίσκων με εβραϊκή θρησκευτική μουσική. Ο ψάλτης έπαιξε στην ταινία «Καμπαρέ» του Μπομπ Φόσι. 

Εστρόγκο Ναχάμα
Εστρόγκο Ναχάμα © Από το βιβλίο «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς»

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat μάς προσκαλεί για μια βαθύτερη γνωριμία με τον Εστρόγκο Ναχάμα και τις πληγές που άφησε πίσω του ο 20ος αιώνας.

Πλατφόρμα Zoom, Ώρα: 19:00, Συμμετοχή: 7 ευρώ Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

«Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς, Εστρόγκο Ναχάμα» Θεσσαλονίκη 1918- Βερολίνο 2000 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν. 

tragoudistis_aousvits.jpg

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ