Βιβλιο

Γη της Επαγγελίας: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα του Ομπάμα

Ο Ομπάμα καταγράφει τις εμπειρίες της ζωής του, από τις φιλοδοξίες του ως νεαρός άνδρας μέχρι την εκλογή ως ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα με τίτλο «Γη της Επαγγελίας», κυκλοφορούν στην Ελλάδα σήμερα, Τρίτη, ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ.

Με τίτλο «Γη της Επαγγελίας» («A Promised Land») (εκδ. Athens Bookstore Publications), ο Μπαράκ Ομπάμα γράφει τα απομνημονεύματά του λίγο μετά τη λήξη της θητείας του ως 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και μέχρι το τέλος του 2020 είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στα καταστήματα Public και public.gr. Από τον Ιανουάριο του 2021, θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας.  

This browser does not support the video element.

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί σε 26 γλώσσες και 3 εκατ. αντίτυπα στην πρώτη έκδοση, αποτελείται από επτά μέρη: από  «Το στοίχημα» έως το «Σε τεντωμένο σχοινί». Ο Ομπάμα καταγράφει την ιστορία της οδύσσειας του νεαρού εαυτού του που ξεκίνησε αναζητώντας την ταυτότητά του και κατέληξε να γίνει ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου. Στην «Γη της Επαγγελίας» περιγράφει λεπτομερώς και με προσωπική ματιά τόσο την πολιτική του παιδεία όσο και τις σημαντικότερες στιγμές της πρώτης θητείας αυτής της ιστορικής προεδρίας: υπήρξε μια εποχή γεμάτη αναταραχές και μεταβολές.

Η αφήγηση ξεκινά από τις πρώτες του πολιτικές φιλοδοξίες και μέσα από τη νίκη του στις τοπικές εσωκομματικές εκλογές της Αϊόβας, φτάνει ως την ιστορική βραδιά της 4ης Νοεμβρίου 2008 και την εκλογή του ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλάμβανε την προεδρία των ΗΠΑ. Στα κεφάλαια, υπάρχουν ιστορίες στο Οβάλ Γραφείο, που καθόρισαν την προσωπική και επαγγελματική του πορεία, καθώς και αυτή μιας ολόκληρης χώρας. Ο αναγνώστης θα διαβάσει για τις σκέψεις του Ομπάμα καθώς αντιμετώπιζε προκλήσεις (συγκρούσεις με στρατηγούς, μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, το ατύχημα της Deepwater Horizon κ.α) και κέρδιζε εμπόδια για να εξασφαλίσει την ψήφιση του Νόμου για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη (Obamacare). 

Οι σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτουν μια ματιά στις εσωτερικές διεργασίες του κομματικού συστήματος των ΗΠΑ και της διεθνούς διπλωματίας. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα μαθήματα που πήρε ο Ομπάμα όσον αφορά την πολιτική και τη δημόσια ηγεσία: ότι πέρα από την εφαρμογή μιας καλομελετημένης πολιτικής, μεγάλη σημασία έχει η επίγνωση των παραδόσεων και της εθιμοτυπίας: τα σύμβολα, το πρωτόκολλο και η γλώσσα του σώματος.

Η «Γη της Επαγγελίας» αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα που «ζωντανεύει την ιστορία». Και όπως γράφει ο Ομπάμα: «Σε μια στιγμή κατά την οποία η Αμερική συνταράσσεται τόσο έντονα, το βιβλίο καταθέτει κάποιες ευρύτερες σκέψεις μου όσον αφορά το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας και να κάνουμε τη δημοκρατία μας λειτουργική για όλους – ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν Πρόεδρο χωρίς τη συμμετοχή όλων μας ως ενεργών πολιτών». Μεγάλος υποστηρικτής της ελληνικής έκδοσης των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα είναι η MYTILINEOS.

Ο πρώην ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, αφιέρωσε τη θητεία του - μεταξύ άλλων - στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα, την προστασία των αδυνάμων, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Προς το τέλος της θητείας του, επισκέφτηκε την Ελλάδα για μια ομιλία στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία. 

Πληροφορίες

Το βιβλίο στην ελληνική γλώσσα αποτελείται από 768 σελίδες, κυκλοφορεί σε σκληρόδετη έκδοση, περιλαμβάνει δύο δεκαεξασέλιδα με φωτογραφίες, ενώ η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησής της είναι 32,9 Ευρώ.