Βιβλιο

Οι τελετουργίες του νερού:Το νέο εθιστικό θρίλερ της Ντε Ουρτούρι

Το δεύτερο μέρος της θρυλικής τριλογίας της «Λευκής πόλης» (εκδ. Ψυχογιός)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 754
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Οι τελετουργίες του νερού» της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι (εκδόσεις Ψυχογιός)

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι «Οι τελετουργίες του νερού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το 2016, η Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι ξεκίνησε τη θρυλική τριλογία της «Λευκής Πόλης» και κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό. Η «Σιωπή της Λευκής Πόλης», το πρώτο μέρος της σειράς, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Iσπανού σκηνοθέτη Daniel Calparsoro, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις του βιβλίου παγκοσμίως. Οι «Τελετουργίες του νερού», η πολυαναμένομενη συνέχεια, είχε να ανταγωνιστεί αυτή την τεράστια επιτυχία και να αποδείξει πως η συγγραφέας δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της. Ένα στοίχημα δύσκολο, όχι όμως για τη δημιουργό του Κράκεν, του αντισυμβατικού και ευαίσθητου αναλυτή ανθρώπινης συμπεριφοράς που ρίχνεται με πάθος σε κάθε υπόθεση. Αν και, αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι κρίσιμο και οι ισορροπίες κινδυνεύουν να ανατραπούν σκορπίζοντας τον θάνατο.

Η Άλμπα Ντίαθ ντε Σατλαβιέρα ανακοινώνει στον Κράκεν πως είναι έγκυος, ενώ εκείνος παλεύει να βγει από την άβυσσο της αφωνίας. Την ίδια στιγμή, η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος του έρωτας, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το θύμα είναι κρεμασμένο ανάποδα και βυθισμένο σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στο αρχαίο κέλτικο τελετουργικό της Λατρείας των Τριών Μητέρων, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αρχές μόλις επιβεβαιώνεται πως η άτυχη κοπέλα ήταν έγκυος. Πολύ σύντομα, ένας δεύτερος φόνος έρχεται να ταράξει τα νερά και να βάλει φωτιά στις έρευνες.

Η υπόθεση στήνει τον Κράκεν στον τοίχο, καθώς αναγκάζεται να αναμετρηθεί με φιλίες χρόνων και να αναμοχλεύσει οδυνηρές μνήμες από το καλοκαίρι του 1992 στη Νήσο του Μαν. Ο χρόνος πιέζει. Οι αποκαλύψεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Και ο Κράκεν καλείται να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να αποφασίσει ποιον τελικά αξίζει να σώσει: τον εαυτό του ή την τιμή της γυναίκας που αγαπά;

Για άλλη μια φορά, η Βιτόρια βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων. Η επιβλητική ατμόσφαιρα των ιερών χώρων απλώνεται απειλητική. Η αφήγηση κινείται παράλληλα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με κάποια πρόσωπα να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και να απειλούν με τα μυστικά τους. Η καλοστημένη πλοκή δεν αφήνει χαραμάδες ώστε να τρυπώσει το μυαλό του αναγνώστη και να βρει τη λύση του αινίγματος. Κάθε κατάθεση αναιρεί την προηγούμενη, κάθε άλλοθι καταρρίπτεται από νέες πληροφορίες, κάθε ύποπτος διαγράφεται από τη λίστα μέχρι το επόμενο πρωί, όπου μια νέα αποκάλυψη τον θέτει εκ νέου στην κορυφή της. Οι ανατροπές σκάνε εκεί που κανείς δεν τις περιμένει και θολώνουν το τοπίο. Ταυτόχρονα, η μυθολογική και ιστορική διάσταση της πλοκής γοητεύει, καθώς όλα αναλύονται σε βάθος, με αναφορές σε βιβλία, θρύλους, δοξασίες, ιστορικά γεγονότα και προλήψεις.

Μέσα από τις αναλύσεις των ειδικών, αλλά και από τις τραγικές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, διερευνούνται οι ψυχολογικές διακυμάνσεις και μεταπτώσεις απλών, φυσιολογικών ανθρώπων. Οι πρωταγωνιστές είναι οικείες φυσιογνωμίες, με συνηθισμένα καθημερινά προβλήματα και ανησυχίες και απόλυτα αληθοφανείς αντιδράσεις. Ο χαρακτήρας του παππού καταφέρνει ξανά να κλέψει τις εντυπώσεις, καθώς εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή για να βγάλει τον Κράκεν από τον βάλτο της παραίτησης και να τον αφυπνίσει. Μειλίχιος αλλά αποφασιστικός, δίνει στο κείμενο μια νότα αισιοδοξίας και  ανόθευτης αγάπης, που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Οι γυναικείοι χαρακτήρες έχουν δομηθεί έτσι ώστε να στηλιτεύσουν την κακοποίηση κάθε μορφής αλλά και τα στερεότυπα που ακόμα και σήμερα δεν τους επιτρέπουν να υπερασπιστούν τις επιθυμίες τους. Και αυτή η πτυχή της ιστορίας είναι ένας κρυμμένος άσος στο μανίκι αυτού του συναρπαστικού θρίλερ, που το κάνει να ξεχωρίζει.

Οι «Τελετουργίες του νερού» είναι ένα εθιστικό θρίλερ με ανατροπές, πλούσια πλοκή, δράση και ισχυρούς χαρακτήρες που κλέβει τον χρόνο του αναγνώστη και τον αναγκάζει να ακολουθήσει τον ρυθμό της ιστορίας μέχρι το τέλος. Μέχρι το τρίτο βιβλίο της σειράς να έρθει να τον συναντήσει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ