Βιβλιο

Διαβάσαμε το ολοκαίνουργιο «Βασίλειο» του Jo Nesbo

Ο σταρ του σκανδιναβικού νουάρ επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Jo Nesbo: Επανέρχεται με έξοχο καινούργιο θρίλερ και η ATHENS VOICE διάβασε πρώτη «Το βασίλειο», που κυκλοφορεί στις 17 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρώτο σπουδαίο νουάρ της νέας σεζόν. «Το βασίλειο» του Jo Nesbo, (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Σωτήρης Σουλιώτης), κυκλοφορεί από τις 17/9 για να μας βγάλει από την αμηχανία του τι να πρωτοδιαβάσουμε το φθινόπωρο. Όταν ο νούμερο 1 συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας επιστρέφει, επιστρέφει για τα καλά. Ο νορβηγός βιρτουόζος προκύπτει ανανεωτικός σε ένα αυτοτελές μυθιστόρημα από το οποίο λείπει ο Χάρι Χόλε, αλλά μην ξεγελιέστε, παρά την απουσία του διάσημου ήρωά του, ο Nesbo οδηγεί με το γκάζι πατημένο τον αναγνώστη στην άβυσσο μιας καταχθόνιας ιστορίας, βγαλμένης από τη χρυσή εποχή του κλασικού νουάρ και τα έργα των Jim Thompson και James M. Cain, ενώ οι εικόνες που ξυπνά ανακαλούν «Κυνόδοντα» και αδελφούς Κοέν της περιόδου «Φάργκο». Όπως κάθε έργο του, έτσι και «Το βασίλειο» είναι ένα θαύμα ρυθμού και ισορροπίας, στις 696 χορταστικές σελίδες του ξεδιπλώνεται μια μαύρη μελωδία, στο εσωτερικό της οποίας αντηχούν οι νότες του αποτρόπαιου και του αμοραλισμού, της εκρηκτικής έντασης των ανομολόγητων μυστικών και της σαιξπηρικής τραγικότητας των οικογενειακών δεσμών.

Βασίλειο είναι το Όπγκαρντ και κλειδοκράτορές του οι αδελφοί Ρόι και Καρλ. Εσωστρεφής και μονήρης, ο πρωτότοκος Ρόι διαχειρίζεται το κληροδότημά τους στην ορεινή Νορβηγία, ωσότου καταφθάνει από τον Καναδά ο χαρισματικός Καρλ, συντροφιά με την εξωτική, μορφωμένη σύζυγό του από την Καραϊβική και τα μεγαλεπήβολα πλάνα του για την ανέγερση ενός ξενοδοχείου με σπα πάνω στη βουνοκορφή, που θα σώσει το Ος από την παρακμή και το οποίο αξιώνει τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού ως συνεπενδυτών. Everybody loves a comeback kid… Όλοι υποκύπτουν στη γοητεία του γεμάτου ζωντάνια Καρλ, ο οποίος επιστρέφει στην κοινότητα έχοντας πολλαπλασιάσει την αρχική του αξία και δίχως να δυσκολευτεί να παρασύρει τον τοπικό πληθυσμό στο όραμά του.

Οι ρωγμές στο ειδύλλιο εμφανίζονται όταν το γραφικό Ος αποκαλύπτει την πραγματική του φύση, ως λυκοφωλιά γεμάτη θηρία σε τροχιά κάτω από ένα σκοτεινό αστέρι, ένα χωριό στελεχωμένο με τη δική του μερίδα από αιμομίκτες, παιδεραστές, μοιχούς, τραμπούκους και κοινούς βέβηλους ενδεδυμένους το προκάλυμμα του καθωσπρεπισμού. Ταυτόχρονα, ένας φιλόπονος αστυνομικός ανασύρει από το αρχείο μια σειρά αδιευκρίνιστων θανάτων από το παρελθόν και ενεργοποιεί το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι γύρω από τη νεφελώδη σχέση των δύο αδελφών και τα γεγονότα που τους συνδέουν με την πτώση των γονιών τους στο γκρεμό, καθώς και με την εξαφάνιση του αξιωματικού ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση.

Η οικογένεια ως δεσμός αίματος αλλά και σαν ομάδα συνεργασίας που δοκιμάζεται στα άκρα, το DNA ως αέναος κύκλος που υπαγορεύει τα ίδια ένστικτα, τα ίδια λάθη και επιλογές. «Το Βασίλειο» είναι ένα πορτρέτο της ανθρώπινης φύσης φτιαγμένο με ψυχρή διαύγεια από έναν σπουδαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, με βαθιά γνώση της ψυχολογίας χαρακτήρων και της τέχνης του σασπένς. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο Jo Nesbo, «πάντα γράφω για τα ίδια θέματα: για την αγάπη το έγκλημα, την πίστη, την απληστία, την ηθική, τη λαγνεία και τον φόβο του θανάτου».