- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Πόσοι αλήθεια από τους αναγνώστες γνωρίζουν που βρίσκεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων; Και όμως είναι δίπλα ακριβώς από τον σταθμό μετρό επί της οδού Δομοκού 2 (σταθμός Λαρίσης). Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες σε ολόκληρη την Ελλάδα, φιλοξενεί περίπου 55.000 τίτλους βιβλίων ποικίλης θεματολογίας, αρχείο εφημερίδων από το 1863 έως σήμερα, αρχείο 900 τίτλων περιοδικών από το 1834 έως σήμερα, αρχείο ΦΕΚ από το 1833 έως σήμερα, πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνας.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων ύστερα από πολυετή εγκατάλειψη της βιβλιοθήκης από προηγούμενες δημοτικές αρχές, την εκσυγχρονίζει και την μετατρέπει σε πυρήνα γνώσης και κοινωνικοποίησης. Μερικά πολύ εντυπωσιακά στοιχεία για την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων παρατίθενται παρακάτω και αφορούν στην κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών και των αναγνωστών που δανείζονται βιβλία. Το 2010 ήταν μόλις 3.024, το 2011 τριπλασιάστηκαν στους 9.962, το 2012 ανήλθαν σε 10.350 και το 2013 εκτοξεύτηκαν… στους 18.318 επισκέπτες!!
Η βιβλιοθήκη αλλάζει πρόσωπο και από κλασικό αναγνωστήριο μετατρέπεται σε χώρο συνάντησης αναγνωστών και φιλοξενίας πολλών θεματικών εκδηλώσεων. Φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, λέσχη ανάγνωσης, μηνιαίες συναντήσεις με παραμύθια για ενηλίκους, βραδιές ποίησης, μαθήματα αστρονομίας, ρητορικοί αγώνες και έχει παγιωθεί σταθερή συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Future Library του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου για τρίτη χρονιά θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 δράσεις για παιδιά 6-12 ετών από μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από τον Μάρτιο του 2012 έχει διαμορφωθεί τμήμα παιδικής βιβλιοθήκης και έχει ήδη ληφθεί απόφαση ΔΣ για την επέκταση σε παράπλευρο κτίριο, όπου μετά την κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούν να φιλοξενούνται δράσεις για βρέφη και παιδιά αποκλειστικά. Φέτος για πρώτη χρονιά θα συμμετάσχει στο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του future library και η Ιωάννειος Βιβλιοθήκη στη Πανόρμου, όπου πραγματοποιούνται και εκεί συναντήσεις λέσχης ανάγνωσης με άλλα μέλη και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.
Στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί επίσης και η Μουσική Βιβλιοθήκη, η οποία απαρτίζεται από 800 τόμους ελληνικών- ξενόγλωσσων μουσικών βιβλίων και περιοδικών, από δέκα χιλιάδες τίτλους μουσικών εντύπων, παρτιτούρες οι οποίες αφορούν ελληνική και ξένη μουσική όλων των ειδών. Σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν επίσης πέντε χιλιάδες διακόσιοι τριάντα (5230) τίτλοι ελληνικών μουσικών εντύπων και δύο χιλιάδες(2000) τίτλοι ξένων μουσικών εντύπων η αρχειοθέτηση των οποίων είναι καταγεγραμμένη ηλεκτρονικά σε πρόγραμμα Excell
Τον Οκτώβριο του 2013 εγκαινιάστηκε στη πλατεία Δεξαμενής η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Δήμο Αθηναίων και ήδη προγραμματίζεται η τοποθέτηση των επόμενων τους προσεχείς μήνες.
Τέλος, στο πλαίσιο ανάπτυξης της βιβλιοθήκης και ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας ήδη λειτουργούν σε πολιτιστικά κέντρα στα Εξάρχεια, Νορντάου και Κυψέλης περιφερειακές δανειστικές βιβλιοθήκες, όπου δημότες δανείζονται βιβλία και σχεδιάζονται δράσεις και προγράμματα με άξονα το βιβλίο (για ενηλίκους και παιδιά).
*O Γ.Φ. είναι μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού Νεολαίας Άθλησης του Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στη 1η Δημοτική Κοινότητα με τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του Γ. Καμίνη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Καφέ Φίλιον - Με ομιλητές Βενιζέλο, Βούγια και Λυμπεράκη
Ένα οικουμενικό έργο, παιγνιώδες, που αναδεικνύει ζητήματα κοινωνικού φύλου και γλώσσας, διαστέλλοντας τα όρια των λέξεων
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση της συγγραφέα να δωρίσει τα έσοδα από τα βιβλία της στην οργάνωση Palestine Action
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Πώς ένας Κορεάτης οικονομολόγος μάς μαθαίνει να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από το φαγητό
Μια συζήτηση για τον έρωτα και την απώλεια με αφορμή το βιβλίο «Βαρύτητες» που μόλις κυκλοφόρησε
Η Ισπανίδα συγγραφέας και εικονογράφος μιλά στην Athens Voice με αφορμή την ελληνική έκδοση του παιδικού βιβλίου «Το Μεγάλο Τιγράκι» (εκδόσεις Key Books)
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
Μια μυθοπλαστική βιογραφία της αινιγματικής φωτογράφου δρόμου από την Ιταλίδα Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Η ιστορική έρευνα του Tim Tzouliadis για το πώς έζησαν και πέθαναν οι Αμερικανοί μετανάστες στη σοβιετική Ρωσία στη δεκαετία του 1930
Ο Αργύρης Παυλιώτης έλυσε το «Επικηρυγμένο Πρόβλημα» 20 χρόνια πριν την OpenAI
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.