Βιβλιο

Summer time: Εσύ τι θα διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι;

Μάθαμε τις νέες κυκλοφορίες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τους εκδοτικούς οίκους

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 746
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, αστυνομικά, φαντασίας, φιλοσοφικά. αθλητισμού, ψυχολογίας, εφηβικά και παιδικά για το καλοκαίρι

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες 
Ειρήνη Ψύρρα, Αρμός 
Η Μάγια, επιμελήτρια κειμένων σε γνωστό εκδοτικό οίκο, λατρεύει τα βιβλία αφού, όπως λέει, έχουν τη μαγική ικανότητα να ξεπλένουν όλες τις σκοτούρες της ψυχής. Τρέφει βαθιά εκτίμηση για το αγαπημένο της αφεντικό, τον μυστηριώδη εκδότη Ορέστη Φιλίππου. Όταν εκείνος της παραδίδει το χειρόγραφο μιας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως, της Ζωής Ορφανού, ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της μυθοπλασίας ξεκινά. Η Μάγια, γοητευμένη απ΄ όσα διαβάζει, είναι πολύ νέα για να γνωρίζει πως το μελάνι της ζωής έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πένα της αινιγματικής Ζωής. Κάποια στιγμή όμως όλοι αναγκαστικά μεγαλώνουμε…


Σκουριά και χρυσάφι: Νεγρεπόντε 
Μαίρη Κόντζογλου, Μεταίχμιο 
Τα Ψαρά και η θυσία των κλεισμένων στο γενοβέζικο Κάστρο. Το ενετικό Νεγρεπόντε, η Χαλκίδα µε τα «τρελά νερά», που είναι πια ελληνική. Ο Πειραιάς ανερχόμενο λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Η Αθήνα, υπό τη σκιά του Παρθενώνα, πρωτεύουσα του βασιλείου. Σ’ αυτά τα μέρη και στη φωτιά των γεγονότων του πολυτάραχου 19ου αιώνα θα ζήσουν τα µέλη της οικογένειας του Αγγελή Βαµβακά, επιζώντα της καταστροφής των Ψαρών. Το Νεγρεπόντε είναι το πρώτο μέρος της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι», στο οποίο, παράλληλα με τη συνταρακτική προσωπική ιστορία της οικογένειας Βαμβακά, παρακολουθούμε τα γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος με τίτλο Πόρτο Λεόνε θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.


Το μινόρε της σιωπής 
Έφη Βατανίδου, Αρμός 
Στις κακόφημες γειτονιές του Πειραιά, εκεί που αγκαλιάζονται άγγελοι και δαίμονες ρουφώντας το νέκταρ της ανθρώπινης ακολασίας, εκεί είναι που η Ευθαλία διαλέγει να στήσει σπιτικό. Για πέτρα και λάσπη ανακατεύει τα δικά της αδιέξοδα και τις φοβίες του Αλέκου. Η Αγνή, ο Στέλιος και ο Νεκτάριος, τα βλαστάρια της, διαλέγουν σκοτεινούς και δύσκολους δρόμους. Τα μπουζούκια, οι φυλακές και οι εξορίες, τα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια και το Άγιον Όρος εκτελούν χρέη καθαρτηρίου για την οικογένεια. Κι ο Πειραιάς με τις πενιές των μεγάλων δασκάλων και τα πολύχρωμα βαπόρια του θα σπιτώνει πάθη και θα εξομολογεί διαστροφές, που η ανθρώπινη φύση κουβαλάει από τα βάθη του χρόνου. 


Η Αλκμήνη και οι άλλοι 
Θεοδόσης Μίχος, Key books 
Μέσα από την ιστορία της Αλκμήνης, μίας γυναίκας γεννημένης στην ανατολή του περασμένου αιώνα, ο Θεοδόσης Μίχος ξεδιπλώνει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από την Κατοχή μέχρι τις μέρες μας. Τα γεγονότα που περιστοιχίζουν τη ζωή της Αλκμήνης ιχνογραφούν με τρόπο γλαφυρό το κάδρο της σύγχρονης, νεοελληνικής πραγματικότητας: η αντίσταση, ο εμφύλιος, η ανοικοδόμηση, ο γύψος των συνταγματαρχών, η Αλλαγή, η διάψευση των υποσχέσεων.


Η σπίθα 
Νίκος Ζ. Κομνηνός, Καστανιώτης 
Σεπτέμβριος 2022: Ξεσπά η επιδημία. Από τη ραγδαία εξάπλωση και τον αριθμό των θυμάτων, γίνεται ολοφάνερο ότι πρόκειται για ύπουλο, θανατηφόρο ιό, αργής επώασης αλλά ταχύτατης μετάδοσης. Αμέσως σημαίνει συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, μετά τον κορωνοϊό, πρέπει πάση θυσία να αποφύγει μια νέα πανδημία. Η «Σπίθα» εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, στο Λονδίνο, το Τελ Αβίβ και στην Αθήνα, και πραγματεύεται κρίσιμα διλήμματα που το ανθρώπινο είδος αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει στη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε.


Το τελευταίο εμπόδιο 
Μαριλένα Παππά, Βακχικόν (νουβέλα)
Η γη στον Κάτω Κόσμο βράζει. Είναι Τετάρτη. Και όπως κάθε δεύτερη Τετάρτη, κάθε μήνα εδώ και τριάντα χρόνια, η Αχώ στέκεται δίπλα στο μεγάλο τραπέζι, ανακατεύει το βαρύ χαρμάνι του καφέ και κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Προσδοκώντας, περιμένοντας. Για πόσο ακόμα; Η νουβέλα της Μαριλένας Παππά «Το τελευταίο εμπόδιο» είναι ένα μείγμα ποιητικού λόγου και υπερ-ρεαλισμού, με σκηνές βγαλμένες από ελληνικά τοπία. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν γεύσεις και μνήμες από αλμύρα, γαλάζιους ουρανούς και λευκά βότσαλα. Η συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό λογοτεχνικό ρεύμα και σε επιρροές από κλασικούς Έλληνες πεζογράφους, δημιουργώντας ένα δικό της απόκοσμο σύμπαν: Μια μικρή σύγχρονη αρχαία τραγωδία. 


ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Μετά το τέλος 
Clare Mackintosh, Μεταίχμιο 
Ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα πολύ δεμένο ζευγάρι. Ή μήπως όχι; Ένας βαθύς στοχασμός στην αγάπη, τον γάμο, το τι σημαίνει να είναι κανείς γονιός και τις κρίσιμες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, το «Μετά το τέλος» εξιστορεί το ταξίδι μιας αξέχαστης οικογένειας, από την αβάσταχτη απώλεια σε µία ανατρεπτική και λυτρωτική κατάληξη και στη ζωή που είναι προορισμένοι να ζήσουν. Η αγαπημένη συγγραφέας του πολυβραβευμένου μπεστ σέλερ ψυχολογικού θρίλερ Σ’ άφησα αντλεί από το προσωπικό της τραύμα και µας χαρίζει ένα μυθιστόρημα γεμάτο σασπένς και ανατροπές.


Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού 
Τζενόφ Παμ, Μίνωας 
Μια εξωπραγματική ιστορία ζωής και αγάπης, ηρωισμού και θυσίας στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη, που θα σας καθηλώσει, ίσως σας πονέσει, αλλά αναμφίβολα θα σας συγκινήσει: Μανχάταν 1946. Η Γκρέις Χίλι έχασε τον άντρα της κατά τη διάρκεια του πολέμου και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Ένα πρωινό βρίσκει μια παρατημένη βαλίτσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, με φωτογραφίες δώδεκα γυναικών. Η έρευνα για τον εντοπισμό τους θα ξεδιπλώσει μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου, συντροφικότητας, θάρρους και ηρωισμού, με επίκεντρο μια ομάδα γυναικών μυστικών πρακτόρων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.


Η ιστορία του νερού 
Maja Lunde, Κλειδάριθμος 
Νορβηγία, 2017. Η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι, με ένα ιστιοφόρο και ένα πολύ ιδιαίτερο φορτίο, από τη δυτική Νορβηγία στις γαλλικές ακτές. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον άντρα που ήταν κάποτε ο έρωτας της ζωής της. Γαλλία, 2041. Η νότια Ευρώπη πλήττεται από ένα έντονο κύμα ξηρασίας που αναγκάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μεταναστεύσει προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Ανάμεσά τους ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη, που κάποτε ανακαλύπτουν το ιστιοφόρο της Σίνε σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, μακριά από τη θάλασσα. Η Ιστορία του νερού είναι το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος και ανήκε στο νέο λογοτεχνικό είδος cli-fi (climate fiction), με πυρήνα του το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων.


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ, ΘΡΙΛΕΡ, ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Μια φορά κι ένα ποτάμι 
Diane Setterfield, Bell 
To «Μια φορά κι ένα ποτάμι», που τιμήθηκε με το Βραβείο Gold Crown της Ένωσης Συγγραφέων Ιστορικών Μυθιστορημάτων ως το «Καλύτερο μυθιστόρημα του 2019» και έγινε #1 The Times Bestseller, είναι μια λυρική ιστορία γεμάτη αναζητήσεις και ερωτήματα. Ένα πληθωρικά υποβλητικό μυθιστόρημα που η πλοκή του ξετυλίγεται τον 19ο αιώνα γύρω από τον Τάμεση και συνδυάζει στοιχεία λαϊκών θρύλων και επιστημονικές ανακαλύψεις που έκαναν αίσθηση εκείνη την εποχή. Η Σέτερφιλντ «ξέρει πώς να κάνει τις λέξεις να τραγουδούν» (Independent). Εσείς; Είστε έτοιμοι για μια βουτιά στα σκοτεινά νερά του Τάμεση, εκεί που τα διαχρονικά μυστικά της ζωής συναντούν εκείνα του θανάτου και της φαντασίας; 


Σώσε με 
Δημήτρης Σίμος, Μεταίχμιο 
Με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα της, η Νικόλ Πομάνου, μια νεαρή καλλιτέχνις ξυλογλυπτικής, επισκέπτεται το χωριό της, το Κρυφό, για να συναντήσει τη μητέρα και τις δυο αδελφές της. Η μικρότερη αδελφή της δεν εμφανίζεται στο καθορισμένο ραντεβού. Η εξαφάνισή της θα δοκιμάσει τους δεσμούς της οικογένειας. Την ίδια στιγμή, στον υγρότοπο του Εθνικού Πάρκου Θράκης, η αστυνόμος Λουκίδη ανακαλύπτει το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας... Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ αστυνομικής πλοκής που υπόσχεται να σας κόψει την ανάσα, βυθίζοντάς σας σε μια ιστορία ενοχής. 


DRIFTER #1: Το χέρι του νεκρού 
Λευτέρης Μπούρος, Bell 0
Στο υπόγειο μπαρ του DRIFTER, πάνω από μια τσόχα μπιλιάρδου, ένας μελλοθάνατος γιάπης ποντάρει τα ρέστα του στο Χέρι του Νεκρού –ένα συνδυασμό από μαύρους άσους και οχτάρια, που μοιάζει ανίκητος. Λίγες μέρες αργότερα, ένας σκληροτράχηλος μπράβος πέφτει νεκρός σε μια αποθήκη στου Ζωγράφου, ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές καλεί την αστυνομία και περιμένει μια δίκαιη μεταχείριση, και ένας ευυπόληπτος επιχειρηματίας που κινεί τα νήματα τρομοκρατεί τους πάντες με την απουσία του. Το «Xέρι του νεκρού» –το πρώτο μέρος της pulp noir σειράς «Drifter»– είναι μια ιστορία αστικής αλητείας, που αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια ενός άσκοπα περιφερόμενου πρωταγωνιστή.


Το κλειδί 
Ruth Ware, Κλειδάριθμος 
Ένας συνδυασμός gothic ατμόσφαιρας, σύγχρονης παράνοιας και οικιακού δράματος. Η αγγελία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή: µια θέση εσωτερικής νταντάς µε απίστευτα υψηλές απολαβές, την οποία η Ρόουαν δεν μπορεί να αγνοήσει. Όταν φτάνει στην Οικία Χέδερµπρι, ενθουσιάζεται µε το πολυτελές «έξυπνο» σπίτι και µε τη φαινομενικά τέλεια οικογένεια. Δεν γνωρίζει όμως ότι οδεύει προς έναν εφιάλτη: ένα παιδί νεκρό και η ίδια στη φυλακή κατηγορούμενη για φόνο. H Ruth Ware αποτίνει φόρο τιμής στο κλασικό έργο «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς. Ένα μυθιστόρημα με αριστοτεχνικά δουλεμένη πλοκή, που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα απρόσμενα ανατρεπτικό τέλος, με φόντο την απομονωμένη σκοτσέζικη πολυτελή κατοικία των Χέδερμπρι. 


Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος 
Ίαν Ριντ, Πατάκης 
Ο Τζέικ και η φίλη του, που αφηγείται την ιστορία και σκέφτεται να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους, αλλά δεν του το έχει πει, πηγαίνουν στην απομονωμένη αγροικία όπου ζουν οι γονείς του. Ύστερα από μια άβολη, και κάπως τρομακτική, βραδιά, παίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Όμως, μια παράκαμψη, και ξαφνικά ο εφιάλτης ξεκινά, εκείνη καταλήγει αποκλεισμένη σε ένα έρημο σχολείο από όπου προσπαθεί να ξεφύγει. Με συνεχείς ανατροπές κι ένα τέλος που σου κόβει την ανάσα, ο Ίαν Ριντ σε αυτό το ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ διερευνά την έννοια της ταυτότητας, βουτά στην άβυσσο του ανθρώπινου ψυχισμού και θέτει ερωτήματα για την ελεύθερη βούληση, την αξία των σχέσεων, τον φόβο και τα όρια της μοναξιάς.


Η πρώτη εντύπωση 
Τζιν Χανφ Κόρελιτζ, Μίνωας 
Ένα νέο ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο ίντριγκα, μεταφρασμένο ήδη σε 18 γλώσσες. Πάνω του βασίστηκε η νέα σειρά του HBO «The Undoing», με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν και Χιου Γκραντ. Η Γκρέις είναι αφοσιωμένη στον σύζυγό της, επιτυχημένο παιδίατρο, στον μικρό γιο τους Χένρι και στους ασθενείς που φροντίζει ως ψυχοθεραπεύτρια. Νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα για τις γυναίκες, τους άντρες, τις σχέσεις και τον γάμο. Στο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσει προτρέπει τις γυναίκες να δίνουν μεγάλη προσοχή στην πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν από έναν άντρα. Πόσο καλά, όμως, γνωρίζει η Γκρέις τον δικό της σύζυγο; Ποια μυστικά κρύβονται στην οικογένειά της;


Τσιχλόφουσκα 
Ειρήνη Βαρδάκη, Bell 
Συνδυάζοντας τον λυρισμό με την ωμή πραγματικότητα και το ψυχολογικό δράμα με το θρίλερ, η Βαρδάκη παρουσιάζει μια σκληρή, σκοτεινή, σύγχρονη και ανατρεπτική ιστορία για τρεις γυναίκες –μια μαθήτρια, μια μητέρα YouTuber και μια influencer του Instagram– των οποίων οι εικονικές ζωές οδηγούνται κλιμακωτά, αλλά με μαθηματική ακρίβεια, σε μια σφοδρή σύγκρουση με την πραγματικότητα. Ένας σκληρός διαδικτυακός εκβιασμός, μια ακλόνητη πεποίθηση ότι οι ιντερνετικές ζωές μοιάζουν τραγικά με μια ροζ ζαχαρωμένη τσιχλόφουσκα, έτοιμη να σκάσει στο ρετουσαρισμένο τους πρόσωπο, και ορίστε μια τσιχλόφουσκα που δεν έχει δίχτυ ασφαλείας.


Έγκλημα στο Πότζο 
Πάνος Παντελούκας, Βακχικόν 
Στη Νότια Ιταλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπάκολι, μία γραφική κωμόπολη κοντά στη Νάπολη, ο καθηγητής εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι εξιχνιάζει έναν φόνο και μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, όπου εμπλέκονται Έλληνες φοιτητές και η τοπική Καμόρα. Μοναχικός, μεθοδικός, έμπειρος, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας, ο καθηγητής Σπινέλλι έχει σταθερό αρωγό σε αυτήν την υπόθεση τον καλό του φίλο, επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας Νικόλα Σκιάνο. Η αστυνομική νουβέλα Έγκλημα στο Πότζο, είναι ένα κράμα ιστορίας μυστηρίου και αρχαιολογίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων νέων της Νότιας Ιταλίας, όπως η ανεργία, η έλλειψη διεξόδων, το εύκολο χρήμα, και φυσικά η μαφία. Αποτελεί την πρώτη μίας σειράς αντίστοιχων αστυνομικών ιστοριών με τον ίδιο πρωταγωνιστή.


1-1-28 
Μαρίνα Λυκούδη, Άντζελα Έμσεν - Δανιηλίδου, Βακχικόν 
Ένα δαχτυλίδι αντίκα αγορασμένο στην Αμβέρσα του Βελγίου, έφερε τη χρονολογία 1-1-28. Πάνω σ’ αυτή τη χρονολογία, η συγγραφέας Μαρίνα Λυκούδη δημιούργησε μια φανταστική ιστορία, η υπόθεση της οποίας εκτυλίσσεται σε πρώτο πλάνο στην Μπριζ, όταν ο αυστηρός καθολικός Χέντρικ αποφασίζει να παντρευτεί την αθώα δεκαεξάχρονη Γκοντελίβε, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια προετοιμασίας θρησκευτικών δρωμένων, και της προσφέρει αυτό το δαχτυλίδι.Με την ίδια αφορμή –δαχτυλίδι και χρονολογία– δημιουργήθηκε μια διαφορετική υποθετική ιστορία από άλλη συγγραφέα, την Άντζελα Έμσεν - Δανιηλίδου, όπου έχει ως κεντρική μορφή τη Ζαμπέτα Φλεράκη, μια νεαρή από τη Νάξο της οποίας η ζωή αλλάζει ριζικά όταν έρχεται στην Κωνσταντινούπολη.


Tο μυστικό της μαγείας 
Νατάσσα Λούπου, Ontime books 
Το πρώτο μέρος μιας απίστευτης τριλογίας! 15 Απριλίου 2016. Η Τάνια γίνεται 12 χρονών και στο πάρτι των γενεθλίων της φέτος έχει έναν φανταστικό ταχυδακτυλουργό. Μετά το τέλος της γιορτής κι ενώ η Τάνια αναρωτιέται αν όλα αυτά που είδε είναι κόλπα που μαθαίνουν οι μάγοι σε κάποια σχολή ή αν υπάρχει στ’ αλήθεια μαγεία, βρίσκει στο δωμάτιό της μία μυστηριώδη βαλίτσα. Όταν θα την ανοίξει, κάτι απρόσμενο θα συμβεί και μια συναρπαστική περιπέτεια θα ξεκινήσει! Η Τάνια καλείται να ανακαλύψει το μυστικό του Πήτερ και να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν όχι μόνο τη ζωή της αλλά και τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Ποιος είναι ο μυστηριώδης Πήτερ και ποιο μυστικό κρύβεται μέσα στο απαγορευμένο κουτί; Ποιο θα είναι το επόμενο παιδί που θα το ανακαλύψει;


ΔΟΚΙΜΙΟ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ηλιθιοκρατία - Οδηγίες προστασίας από τις κοινές δοξασίες 
Massimiliano Parente, Δίαυλος 
Ο Massimiliano Parente, ένας από τους πιο επιτυχημένους ιταλούς συγγραφείς της εποχής μας, ιντριγκάρει, διασκεδάζει και ενίοτε εκνευρίζει τον αναγνώστη του. Όμως ποτέ δεν τον αφήνει αδιάφορο. Στην «Ηλιθιοκρατία» ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια και μεγάλες δόσεις βιτριολικού χιούμορ τους κοινούς τόπους της πατρίδας του και τις αφελείς πεποιθήσεις των ανθρώπων. Σαρκάζει την πραγματικότητα της σύγχρονης Ιταλίας, ανάμεσα σε πολιτικούς και «αντιπολιτικούς» σαλτιμπάγκους, αφελείς ψηφοφόρους, τηλεοπτικούς μαϊντανούς, διαδικτυακές «προσωπικότητες», αντιεπιστημονικές δοξασίες, αβάσιμες αντιλήψεις, ανόητες βεβαιότητες και πολλές μικρές καθημερινές κουταμάρες της «διπλανής πόρτας». Κι αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι οικείο και πολύ ελληνικό, μην ανησυχείτε, είναι απλή εντύπωσή σας…


Smart Babies - Η συναισθηματική, κοινωνική & πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού 
Ελένη Γαρυφαλάκη, Brainfood εκδοτική 
Υπάρχουν, άραγε, συνταγές για να κάνουμε έξυπνα και ψυχικά ανθεκτικά παιδιά; Το βιβλίο αυτό θέλει να εμπνεύσει γονείς και εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ένα υγιές και γόνιμο έδαφος για να εκδηλώσουν τα παιδιά, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, την καλύτερη δυνατή νοητική, συναισθηματική και ψυχική δυναμική τους και να «ανθίσουν» ελεύθερα. Η Ελένη Γαρυφαλάκη δημιουργεί μαθησιακές εμπειρίες για μαθητές κάθε ηλικίας τα τελευταία 20 χρόνια, σχεδιάζει και συντονίζει δράσεις Πολλαπλής Νοημοσύνης και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ενώ το 2015 ανέπτυξε τη δική της παιδαγωγική θεωρία, τη θεωρία Spin.


Η στρατιωτική ζωή στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, 19ος - 21ος αιώνας 
Έλενα Χουζούρη, Επίκεντρο 
Από τον Δημήτριο Αινιάνα, τον Νικόλαο Βωτυρά, και προπαντός τον «Ανώνυμο» συγγραφέα της «Στρατιωτικής ζωής εν Ελλάδι» που τυπώθηκε το 1870, έως τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, μεσολαβούν περίπου 160 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η στρατιωτική ζωή, είτε εν καιρώ πολέμου, είτε εν καιρώ ειρήνης, έγινε αντικείμενο λογοτεχνικής μετάπλασης από πολλούς και σημαντικούς πεζογράφους και ποιητές. Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για ένα ιδιαίτερο είδος της νεοελληνικής λογοτεχνίας; Κι αν ναι, ποια μπορεί να είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που συγκροτούν το προφίλ της μέσα στο σώμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας; Σε ποιο βαθμό αυτή η λογοτεχνία επηρεάζεται από τα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα κάθε εποχής και πόσο τα παρακολουθεί; Η Έλενα Χουζούρη επιχειρεί μια περιδιάβαση στα λογοτεχνικά κείμενα που εμπνέονται από τη στρατιωτική ζωή σε διάστημα δύο αιώνων. 


Ακροδεξιά κόμματα και ευρωσκεπτικσμός
Σοφία Βασιλοπούλου, Επίκεντρο 
Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι τα ακροδεξιά κόμματα είναι ορθολογικοί δρώντες, αυτό το βιβλίο υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ερμηνεύουν τα δομικά κίνητρα εξαρτάται από τη σχέση τους με τη δημοκρατία, τη στάση τους απέναντι στην πολιτεία της ΕΕ, το εκλογικό σώμα/κοινωνική βάση στην οποία στοχεύουν και τη συμπεριφορά τους προς τους ανταγωνιστές τους. Η ταξινόμηση αυτών των δεικτών οδηγεί στην αναγνώριση τριών μοντέλων ακροδεξιών κομμάτων: αντισυστημικών, αντιφιλελεύθερων και κανονικοποιημένων.Τα ευρήματα αυτού του βιβλίου είναι σημαντικά εν όψει των πολιτικών και οικονομικών κρίσεων της Ευρώπης και της αυξανόμενης δημόσιας στήριξης των ευρωσκεπτικιστών ιδεών και ακροδεξιών κομμάτων.


Έρως και Πάθος - Τα όρια της αγάπης και του πόνου 
Aldo Carotenuto, Δίαυλος
Η ανάλυση του Aldo Carotenuto εντάσσεται στο θεωρητικό πλαίσιο της ψυχολογίας του ασυνειδήτου, ειδικότερα του γιουνγκιανού ρεύματος. Προσεγγίζει με ευαισθησία και λεπτότητα τη φαινομενολογία της ερωτικής εμπειρίας, προσπαθεί να κατανοήσει τα αίτια, συχνά υποσυνείδητα, και ανιχνεύει τις πρωταρχικές εμπειρίες όπου εδράζονται. Ο Carotenuto τονίζει με έμφαση την αμφιθυμία και τις δομικές αντιφάσεις της ερωτικής εμπειρίας: ο υπότιτλος του βιβλίου, τα όρια της αγάπης και του πόνου, δεν υποδηλώνει δύο διαφορετικές εμπειρίες, αλλά δύο βασικές και άρρηκτα συνυφασμένες διαστάσεις της ίδιας εμπειρίας.


Καστοριάδης, Αξελός, Χειμωνάς 
Σωτήρης Ζήκος, Επίκεντρο 
Τρεις συνεντεύξεις με ισάριθμους σημαντικούς διανοούμενους που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία των ιδεών. Αποτύπωμα ανεκτίμητο, παρακαταθήκη μοναδική. Παρμένες όλες από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Ζήκο. Η συνέντευξη με τον Κορνήλιο Καστοριάδη πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Καστοριάδης προσκλήθηκε για να δώσει ορισμένες διαλέξεις. Η συνέντευξη με τον Κώστα Αξελό πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1993 στη Θεσσαλονίκη, όταν προσκλήθηκε για να δώσει κάποιες διαλέξεις. Η συνέντευξη με τον Γιώργο Χειμωνά πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1995 στον ραδιοθάλαμο του «Ράδιο Παρατηρητής». 


Remember... θυμάμαι - Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν Σεφαραδίτικα τραγούδια 
Alberto Nar, Ιανός (βιβλίο - cd)
Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν για τελευταία φορά σε μέρες σκοτεινές, σε κλειστά σπίτια, σημαδεύοντας τη στερνή στιγμή του αποχωρισμού από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, τη στιγμή της εξορίας και του θανάτου. Τα τραγούδια αυτά άλλοτε είναι πρωτότυπα, άλλοτε με επιδράσεις τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από κάθε άλλη πόλη που υποδέχτηκε εκδιωγμένους από την Ισπανία Εβραίους, και άλλοτε με δάνειες μελωδίες που ενσωματώθηκαν, με τις αναγκαίες πάντα τροποποιήσεις, στη σεφαραδίτικη μουσική παράδοση. Είναι έκφραση μιας ευρύτερης μεσογειακής μουσικής παράδοσης με στοιχεία ισπανόφωνων μελωδιών, τραγούδια της Μικράς Ασίας και της Πόλης, μουσικές του Αιγαίου και της Κρήτης, βαλκανικούς ρυθμούς και χορούς, τσιγγάνικα μοτίβα αλλά και ιταλικές καντάδες. Η σεφαραδίτικη μουσική έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική Ανδαλουσία, στον χώρο και στον χρόνο της συνύπαρξης και συνδημιουργίας Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων.


Μια πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργική εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, Ianos 
Το κείμενο αποτελεί εισήγηση του Μίκη Θεοδωράκη στο Συνέδριο «Ελεύθερων Καλλιτεχνών» της Δυτικής Γερμανίας, στο Τύμπινγκεν το 1987, το οποίο δημοσιεύτηκε αυτούσιο στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», κατόπιν στην ελληνική εφημερίδα «Πρώτη» και έπειτα εκδόθηκε το 1989 σε βιβλίο από τις εκδόσεις Γνώσεις. Το συγκεκριμένο κείμενο επίσης περιέχεται στο βιβλίο «Μονόλογοι στο αυτά ο Θεοδωράκης εγκαινιάζει την εποχή του Λυρικού Βίου, δηλαδή την ολοκληρωτική στροφή του προς τον λυρισμό και την τελειοποίηση της λυρικής μουσικής έκφρασης σε όλο το φάσμα της μουσικής του δημιουργίας. 


Η δύναμη του νου / Επινοώντας τον κόσμο μέσα από τη δημιουργική διαδικασία 
Anthony Brandt & David Eagleman, Brainfood Εκδοτική
Σε πρόλογο του Διονύση Π. Σιμόπουλου, Επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Η Δύναμη του Νου είναι μια βαθιά βουτιά στον δημιουργικό νου, αυτόν που μας ξεχωρίζει από όλα τα άλλα έμβια όντα. Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο οι Anthony Brandt (συνθέτης) και David Eagleman (νευροεπιστήμονας) διερευνούν τα όρια της ανθρώπινης δημιουργικότητας, επιχειρώντας να απαντήσουν σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: τι υπάρχει στο κέντρο της ανθρώπινης ικανότητας –αλλά και θέλησης– για δημιουργία; Η εξερεύνηση των επινοήσεων της ανθρώπινης κοινωνίας, σε συνδυασμό με τις τελευταίες ανακαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές ενός τόσο αναπόσπαστου μέρους του εαυτού μας. Το ντοκιμαντέρ «The Creative Brain» που βασίζεται στο βιβλίο, προβάλλεται στο Netflix.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα ματς της ζωής μας 
Νίκος Παπαδογιάνης, Key books 
H πρώτη έκρηξη του ελληνικού μπάσκετ βρήκε τον Νίκο Παπαδογιάννη να παρακολουθεί τον θρίαμβο του 1987 χαμένος κάπου ανάμεσα στις κερκίδες του ΣΕΦ και στα γραφεία της Απογευματινής, που του εμπιστεύτηκε την πρώτη γραφομηχανή. Διέπρεψε ωστόσο στους πανηγυρισμούς, στο σιντριβάνι της Ομόνοιας. Στις τρεις και σχεδόν μισή δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Νίκος… τα είδε όλα. Ολυμπιάδες, φάιναλ-φορ, Μουντομπάσκετ, Ευρωμπάσκετ, πράγματα, θαύματα και τραύματα. Στα 29+2 κεφάλαια του βιβλίου ο συγγραφέας μας ξεναγεί στα αλησμόνητα ματς της ζωής του, όπως τα έζησε από απόσταση αναπνοής, με κομμένη την ανάσα. Το βιβλίο δεν απευθύνεται τόσο στον κολλημένο με την μπάλα θαμώνα των γηπέδων, όσο στον περιστασιακό θεατή, αλλά πιστό αναγνώστη και ταξιδευτή. 


ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ψυχολογία του στρες 
Νικήτας Ε. Πολεμικός - Άννα Πολεμικού, Αρμός 
Καθημερινά καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, χωρίς επιτυχία, να αποβάλουμε το στρες από τη ζωή μας. Τι ακριβώς είναι αυτό που μας στρεσάρει τόσο πολύ; Τι είναι το στρες; Ποια είναι τα συμπτώματά του; Πώς αντιμετωπίζονται; Το βιβλίο αυτό εισάγει τους αναγνώστες στη συναρπαστική Επιστήμη του Στρες, ανατρέχει βαθιά στις ρίζες του και ρίχνει φως στους μηχανισμούς του. Παράλληλα, βοηθά τους αναγνώστες να προσεγγίσουν το στρες αποτελεσματικά και να βελτιώσουν τους τρόπους διαχείρισής του. Παρέχει χρήσιμες συμβουλές, εύκολες πρακτικές εφαρμογές και προσφέρει ανεξάντλητες δυνατότητες για αποφόρτιση, έκφραση, ψυχική ευφορία και ανάκτηση μιας ζωής με πληρότητα και ευψυχία. 


Μιλώντας σε αγνώστους - Τι πρέπει να γνωρίζεις για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις 
Malcom Gladwell, Κλειδάριθμος 
Ποιοι είναι οι εσωτερικοί μηχανισμοί που μπαίνουν σε λειτουργία όταν συναντούμε αγνώστους και μας κάνουν να τους εμπιστευτούμε αυθόρμητα; Πώς κατάφερε ο Φιντέλ Κάστρο να ξεγελάσει τη CIA επί τριάντα χρόνια; Γιατί ο Νέβιλ Τσάμπερλεϊν πίστευε ότι θα μπορούσε να εμπιστευτεί τον Αδόλφο Χίτλερ; Γιατί είμαστε τόσο κακοί στο να κρίνουμε κάποιον, να διαβάζουμε ένα πρόσωπο, να εντοπίζουμε ένα ψέμα; Σύμφωνα με τον Γκλάντγουελ, κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τα εργαλεία και τις στρατηγικές που εφαρμόζουμε για να κατανοήσουμε τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Το Μιλώντας σε αγνώστους αποτελεί ένα απροσδόκητο ταξίδι στην Ιστορία και την ανθρώπινη ψυχολογία.


Kaizen - Μικρά βήματα, μεγάλοι στόχοι: Η ιαπωνική μέθοδος που θα αλλάξει τη ζωή σας 
Σάρα Χάρβεϊ, Brainfood Εκδοτική 
Το ιαπωνικό μυστικό για μια υπέροχη ζωή ή και από τη Μαρί Κόντο, στο Hygge και τη μέθοδο Ικιγκάι, καθώς τα τελευταία χρόνια οι φιλοσοφίες που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα έχουν κυριεύσει τον κόσμο. Η μέθοδος ΚΑΙΖΕΝ (σημαίνει καλή αλλαγή) υποστηρίζει πως με μικρές, σταδιακές αλλαγές μπορούμε για να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας. Το βιβλίο της Σάρα Χάρβεϊ είναι μια υπέροχη εισαγωγή στη μέθοδο Κάιζεν προσφέροντας μια εξατομικευμένη και ευέλικτη προσέγγιση σε κάθε αλλαγή που μπορεί να εφαρμοστεί σε σημαντικούς τομείς της ζωής σας (υγεία, σχέσεις, χρήματα, καριέρα, συνήθειες, νέα χόμπι και γενικότερη ευεξία). Μπορείτε να την προσαρμόσετε έτσι ώστε να ταιριάζει στην καθημερινότητά σας, τις προτιμήσεις σας και τη δική σας προσωπικότητα.


Το περπάτημα και τα οφέλη του 
Shane O’Mara, Κάκτος 
Σε αυτόν τον ύμνο του περπατήματος, ο νευροεπιστήμονας Shane O’Mara μάς προσκαλεί να θαυμάσουμε τα οφέλη που παρέχει το περπάτημα στο σώμα και στο μυαλό μας. Οι τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα εκτελούν τη μηχανική μαγεία της ισορροπίας, της πλοήγησης σε μια πολυπληθή πόλη και της λειτουργίας του εσωτερικού μας συστήματος GPS. Καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο καθιστική, θέτουμε σε κίνδυνο όλα αυτά. Πρέπει να αρχίσουμε να περπατάμε και πάλι, ανεβαίνοντας σε ένα βουνό, κάνοντας βόλτα στο πάρκο ή απλώς πηγαίνοντας με τα πόδια στο σχολείο ή στη δουλειά μας. Εμείς και οι κοινωνίες μας θα αλλάξουμε προς το καλύτερο.


Το Δώρο 2 
Στέφανος Ξενάκης, Key books 
Ένα τσικ μπορεί να απέχει η ζωή που ζεις από αυτή που ονειρεύεσαι. Μικροί παίζαμε τραμπάλα. Μια τραμπάλα είναι η ζωή. Ποτέ δεν ισορροπεί. Ένα πρωινό περπάτημα, ένα καλό βιβλίο, μια απρόσμενη αγκαλιά, ένα ξαφνικό κοίταγμα, ένα «σ’ αγαπώ» μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής. Μετά το εκδοτικό φαινόμενο Το Δώρο και το bestseller Κάπταιν, ο Στέφανος Ξενάκης επιστρέφει με Το Δώρο 2. Γιατί προσπερνάμε τα δώρα που προσφέρει τόσο απλόχερα η ζωή; Στο Δώρο 2, o Στέφανος Ξενάκης απαντά άμεσα και τρυφερά στο παραπάνω ερώτημα και ξετυλίγει μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες έναν άλλο τρόπο θέασης της ζωής.


GRAPHIC NOVEL, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Black Widow: Μια μικρή αράχνη 
Devin Grayson (σενάριο), J. G. Jones (εικονογράφηση), Anubis 
Η Νατάσα Ρομανόφ έχει ζήσει μια ταραγμένη ζωή, πρώτα ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και έπειτα έχοντας αποσκιρτήσει στη Δύση. Έχει αποκτήσει τη φήμη της απόλυτης επαγγελματία, ικανότατης και θανάσιμης, όπως ταιριάζει στο κωδικό της όνομα άλλωστε. Τώρα ίσως η εποχή της ως η Μαύρη Χήρα να φτάνει στο τέλος της, καθώς μία φιλόδοξη αντικαταστάτρια έκανε την εμφάνισή της. Τη λένε Γελένα Μπέλοβα και δε θα διστάσει μπροστά σε τίποτα για να εξοντώσει την προκάτοχό της! Μια συγκλονιστική μονομαχία ξεκινάει σε μια ιστορία που επαναπροσδιόρισε τον χαρακτήρα της Μαύρης Αράχνης, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά κόμιξ της ηρωίδας από την πρώτη της εμφάνιση στο σύμπαν της Marvel.


Tony Stark - Iron Man: Νέα Αρχή 
Dan Slott (σενάριο), Valerio Schiti (εικονογράφηση), Anubis 
Όλοι ξέρουν ποιος είναι. Το όραμα για το μέλλον είναι εκείνο που τον καθοδηγεί σε κάθε του βήμα. Ο Τόνι Σταρκ είναι ο Άιρον Μαν και ο Άιρον Μαν είναι... μια ιδέα. Που πάντα αλλάζει και πάντα εξελίσσεται. Οι δημιουργοί Dan Slott και Valerio Schiti εκτινάσσουν τον αυτοδημιούργητο ήρωα σε νέα ύψη περιπέτειας, καθώς ο Τόνι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρωτόγνωρους κινδύνους. Ευτυχώς γι’ αυτόν, έχει τον Τζέιμς Ρόουντς στο πλευρό του. Ο Τόνι Σταρκ είναι ο Άιρον Μαν και το μέλλον μόλις έφτασε! Ετοιμαστείτε!


Στιγμές δρόμου στον κόσμο 
Δημήτριος Τσακίρης, Ιανός 
Το πρώτο λεύκωμα που εκδίδει ο Δημήτριος Τσακίρης, γιατρός στο επάγγελμα, και περιλαμβάνει στιγμιότυπα και πορτραίτα δρόμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το στοιχείο, όμως, που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα του είδους είναι η ενότητα «Ζωγραφική με κάρβουνο», στην οποία παρουσιάζονται έργα τα οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Χρήστος Αλαβέρας, χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες του λευκώματος. Ο καλλιτέχνης είχε, μάλιστα, την έμπνευση να τα ενώσει σε μια αλληλουχία, σε χαρτί-ρολό δεκαπέντε μέτρων, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα road movie. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε μια σύνδεση της ζωγραφικής με τη φωτογραφία, δίνοντας, παράλληλα, αυτήν τη διαφορετική οπτική της φωτογραφικής διαδρομής στις εικόνες του Δημητρίου Τσακίρη. 


ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί 
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Ψυχογιός 
Ανέκαθεν ήταν δύσκολο να είσαι ο Χάρι Πότερ και δεν έχει γίνει καθόλου ευκολότερο τώρα που ο Χάρι εργάζεται σκληρά στο Υπουργείο Μαγείας, είναι σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών που πηγαίνουν σχολείο. Δεκαεννέα χρόνια μετά, στην όγδοη ιστορία, ο Χάρι παλεύει με το παρελθόν του, προσπαθώντας να απαγκιστρωθεί από αυτό, αλλά ο νεότερος γιος του, Άλμπους, έρχεται αντιμέτωπος με το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που ποτέ του δε θέλησε. Καθώς το παρελθόν μπλέκεται δυσοίωνα με το παρόν, πατέρας και γιος ανακαλύπτουν τη δυσάρεστη αλήθεια: κάποιες φορές το σκοτάδι αναδύεται από μέρη που δεν το περιμένεις.


Πάντα από την αρχή 
J. A. Reynolds, Ψυχογιός 
Όταν ο Τζακ και η Κέιτ συναντιούνται σε ένα πάρτι και συζητώντας ανακαλύπτουν πόσα πράγματα τους συνδέουν, ο Τζακ ξέρει ότι την έχει ήδη ερωτευτεί. Σύντομα η Κέιτ γνωρίζει τους κολλητούς του, την Τζίλιαν και τον Φράνι, και τους κερδίζει κι αυτούς. Όλα δείχνουν ότι μια ωραία σχέση ξεκινά. Ωστόσο, αυτή η ιστορία αγάπης είναι… περίπλοκη. Έχει ένα σχεδόν ευτυχισμένο τέλος, αλλά μέχρι να έρθει το ταξίδι στον χρόνο κρύβει πολλά μυστικά...


Αγώνες πείνας 1 
Σούζαν Κόλινς, Ψυχογιός  
Σε μια σκοτεινή εκδοχή ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, δώδεκα αγόρια και δώδεκα κορίτσια αναγκάζονται να εμφανιστούν σ’ ένα ζωντανό τηλεοπτικό σόου, στους Αγώνες Πείνας. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας: ή σκοτώνεις ή πεθαίνεις. Όταν η δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν παίρνει τη θέση της αδελφής της στους Αγώνες, πιστεύει ότι δε θα τα καταφέρει. Αλλά η Κάτνις δεν έχει έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπη με τον θάνατο και δεν ξέρει ότι για εκείνη η επιβίωση είναι δεύτερη φύση. 


ΠΑΙΔΙΚΑ

Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες 
Ηλίας Γκάρλας, Κάκτος 
Ένα φανταστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, φτιαγμένο από μικρούς και μεγάλους, αφού... για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή! Θέλει 12 άθλους μεταμέλειας που θα κάνει ο μπαμπάς, για να βγει ο ήλιος απ’ την προσωπική του φυλακή. Και γι’ αυτό ο μπαμπάς της ιστορίας σκορπίστηκε στα ύστερα του κόσμου… Έμπνευση, συνεργασία, συγγραφή γονιών και παιδιών από κοινού –για πρώτη φορά στο βόρειο ημισφαίριο της γης– με αποτέλεσμα κάτι φανταστικό, με παιδικές ζωγραφιές, αφτιασίδωτες ιδέες, αφιλτράριστη ροή ανάμεσα στις όχθες του ποταμού, ο οποίος ποτίζει την εύφορη γη της εκπαίδευσης και φέρνει πάντα πλούτο. Αξίες με το πενάκι των μικρών κι ένα χεράκι των μεγάλων.


Οδηγός για σούπερ κορίτσια 
Ορόρ Μεγέρ, Καστανιώτης 
Ένα βιβλίο γεμάτο ιδέες και δραστηριότητες για να γίνεις ένα πολυμήχανο και δημιουργικό κορίτσι. Θα βρείτε: δημιουργικές δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο, πορτρέτα γυναικών που θα εμπνέουν, ιδέες για να φροντίζεις τον εαυτό σου, ιδέες για παιχνίδια και μαγειρικές, για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και συμβουλές για να είσαι παντού και η πρώτη! Μια Βίβλος για κάθε δεσποινίδα που θα το διαβάσει.


Η κουκουβάγια που έβαλε τα γυαλιά στη μάγισσα 
Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη, Κάκτος 
Στα παραμύθια όλα μπορούν να συμβούν. Τα ζώα του δάσους μιλάνε μεταξύ τους, και λειτουργούν σαν μία ομάδα ενάντια στο κακό. Το καλό κερδίζει τη μάχη, καθώς η σοφία της κουκουβάγιας κάνει δυνατή τη φιλία ακόμη και με μία μάγισσα. 


Οι δίδυμοι ήλιοι της Ποντικούπολης 
Μάνος Κοντολέων, Πατάκης 
Ο Μάνος Κοντολέων –ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς– πρωτοπαρουσιάστηκε στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά το 1979, με το εκτενές παραμύθι «Κάποτε στην Ποντικούπολη». Μετά από 41 χρόνια η ίδια εκείνη ιστορία γράφτηκε και πάλι, απόλυτα αναμορφωμένη με βάση τη συγγραφική ωριμότητα του δημιουργού της. Μια ομάδα ποντικών εργάζονται στο εργοστάσιο τυριών ενός άλλου ποντικού, για την ύπαρξη και εφαρμογή καλύτερων και ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας, όπως και προστασίας του περιβάλλοντος. Μια ασυνήθιστη ιστορία που το θέμα της μόνο από έναν βαθιά πολιτικοποιημένο συγγραφέα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί. Η εικονογράφηση είναι της Μυρτώς Δεληβοριά. 


Ασκαρδαμυκτί 
Tom Booth, Key books 
Πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις σε έναν διαγωνισμό Ασκαρδαμυκτί έναν ελέφαντα; Έναν γορίλα, έναν γατόπαρδο, μια αλεπού ή έναν αλιγάτορα; Άνοιξε αυτό το βιβλίο και θα το μάθεις! Ό,τι κι αν κάνεις, όμως, μην ανοιγοκλείσεις τα μάτια! Οι μικροί αναγνώστες θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο Ασκαρδαμυκτί, απέναντι σε μια παρέα ζωηρών πλασμάτων, στο διαδραστικό εικονογραφημένο βιβλίο του ταλαντούχου δημιουργού Tom Booth. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών, που ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, μόνα τους ή με τη βοήθεια των γονιών τους, θα δουν τα πλάσματα των σελίδων να αποκτούν κίνηση και να τα προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι.


Καλοκαίρι στην πισίνα 
Βιλ Γκμέλινγκ, Καστανιώτης 
Είχαμε απλώσει πάλι την κουβέρτα μας στο γρασίδι και αράζαμε τεμπέλικα. Η Κατίνκα δεν είχε όρεξη να εξασκηθεί στο ελεύθερο. Ο Ρόμπι ήθελε να κοιτάζει τον ουρανό. Βαριόμασταν. Κι έτσι είπα να το αναφέρω. «Ερχόμαστε μόνο μέρα εδώ» είπα. «Ναι, φυσικά» είπε η Κατίνκα, «και λοιπόν;» «Ωραία θα ήταν να ερχόμασταν καμιά φορά και νύχτα» είπα. «Νύχτα;» Με κοίταξε καλά καλά. Το Καλοκαίρι στην πισίνα μιλά για μια παρέα παιδιών, για τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της.


Πες-πες μια ιστορία 
Μαρία Παπαγιάννη, Πατάκης 
Η Μία είναι ένα κοριτσάκι σαν όλα τα άλλα. Τις νύχτες, είτε με ανοιχτά μάτια είτε με κλειστά, ονειρεύεται. Αληθινές περιπέτειες με δράκους και πριγκίπισσες, ιππότες και πειρατές. Και φυσικά ότι τρώει παγωτά. Έρχεται όμως μια νύχτα ξεχωριστή. Γιατί όποιο παιδί κάνει μια ευχή εκείνη βγαίνει αληθινή. Η Μία ζητάει μια φίλη κολλητή. Γιατί τι αξία έχουν οι περιπέτειες αν δεν τις μοιράζεσαι; Τη φίλη της την κολλητή λοιπόν που ευχήθηκε να έχει τη λένε Πες-πες. Και τρώει ιστορίες! Η Μαρία Παπαγιάννη και η Ίριδα Σαμαρτζή, υποψήφιες και οι δυο φέτος για το Βραβείο Άντερσεν, ένωσαν τις δυνάμεις τους σ’ ένα βιβλίο που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. 


Κρατάς μυστικό; 
Tom Booth, Key books 
Ο εικονογράφος Tom Booth προσκαλεί τα παιδιά σε ένα παιχνίδι, καλώντας τα να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «Πώς βρήκες αυτό το βιβλίο;» «Δεν το ήξερες ότι το βιβλίο αυτό είναι μυστικό;». Μέσα από το ξεφύλλισμα των πλούσια εικονογραφημένων σελίδων του βιβλίου, δίνεται στους γονείς η ευκαιρία να εξηγήσουν στα παιδιά τους τη σημασία των μυστικών, ενώ ταυτόχρονα το βιβλίο αποτελεί ιδανική αφορμή για να τους μιλήσουν για τις διαφορές ανάμεσα στα μυστικά που είναι ακίνδυνα και σε εκείνα που θα πρέπει να μοιράζονται με τους κηδεμόνες ή τους δασκάλους τους.


Τα μαθηματικά αινίγματα του θείου Αριστοτέλη - Ταξίδι στον μαγικό κόσμο των Μαθηματικών 
Δημήτρης Παναγάκος, Δίαυλος (άνω των 12 ετών)
Υπάρχουν στ’ αλήθεια αδελφοί αριθμοί; Μήπως υπάρχουν και δίδυμοι; Τι είναι οι αριθμητικές ακολουθίες και τι σχέση έχουν με τα κουνέλια; Γιατί το 15 είναι τρίγωνος αριθμός και το 16 τετράγωνος; Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τα εξάγωνα; Από πότε μας είναι γνωστά τα μαγικά τετράγωνα; Αυτά και πολλά ακόμη μαθηματικά αινίγματα θα ανακαλύψει ο μικρός Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια ενός ξεχωριστού ταξιδιού παρέα με τον αγαπημένο του θείο. Ο «αινιγματικός» θείος Αριστοτέλης θα κάνει ευχάριστη τη διαδρομή με μαθηματικά παιχνίδια και θα δώσει στον Αλέξανδρο, εύκολα και με διασκεδαστικό τρόπο, όλα τα κίνητρα που χρειάζεται για να ξεκινήσει το υπέροχο ταξίδι του στον μαγικό κόσμο των Μαθηματικών!