Βιβλιο

Ο «Καστανάνθρωπος», μία αγωνιώδης ιστορία τηλεοπτικής κοπής

Το ντεμπούτο του Soren Sveistrup, σεναριογράφου της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «The killing», είναι εδώ (εκδ. Διόπτρα)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο καστανάνθρωπος» Συγγραφέας: Soren Sveistrup, εκδόσεις Διόπτρα

«Ο Καστανάνθρωπος»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Soren Sveistrup, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Με πολλά βραβεία σεναρίου και μεγάλες τηλεοπτικές, αλλά και κινηματογραφικές, επιτυχίες στη φαρέτρα του, ο Soren Sveistrup γράφει το 2018 το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα. «Ο καστανάνθρωπος» (Διόπτρα) γοητεύει κοινό και κριτικούς, και όχι άδικα. Υιοθετώντας τα μαγικά συστατικά της σκανδιναβικής φόρμας, ο Δανός δημιουργός μεταφέρει στο χαρτί μια γρήγορη, ανατρεπτική, ανατριχιαστική ιστορία με κινηματογραφικούς όρους και τηλεοπτικές λεπτομέρειες που συνδράμουν αποφασιστικά ώστε να απογειωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Με απλά λόγια, «ο καστανάνθρωπος» είναι μια σκοτεινή, συναρπαστική ιστορία που δεν σου επιτρέπει να την αφήσεις από τα χέρια σου, κόβει την ανάσα ξανά και ξανά και σε παγιδεύει σε έναν λαβύρινθο, όπου κανένας μίτος δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Γιατί όλα μπορούν να συμβούν στην επόμενη γωνία…

Η Τουλίν Νάια, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, θέλει διακαώς να μετατεθεί από το Τμήμα Μειζόνων Εγκλημάτων στην υπηρεσία NC3, καθώς νιώθει καθημερινά να βαλτώνει στη ρουτίνα. Ξαφνικά, ένα πτώμα φέρνει τα πάνω κάτω στις αρχές. Δεν είναι μόνο η βιαιότητα του εγκλήματος που σοκάρει αλλά και μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα, τοποθετημένη επιδεικτικά δίπλα στο θύμα. Ένας καστανάνθρωπος με ένα αποτύπωμα. Το αποτύπωμα της μικρής Κριστίνε Χάρτουνγκ, κόρη της υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία εξαφανίστηκε πριν ένα χρόνο και ο απαγωγέας της Λίνους Μπέκερ συνελήφθη και ομολόγησε τη δολοφονία της! Η Ρόζα Χάρτουνγκ, ο σύζυγός της Στέιν και ο 11χρονος γιος τους Γκουστάβ, βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο, ενώ ακόμα οι πληγές δεν έχουν κλείσει.

Την Τουλίν καλείται να βοηθήσει ο Ες. Ένας αξιωματικός-σύνδεσμος τοποθετημένος στα κεντρικά της Γιούροπολ στη Χάγη, ο οποίος έχει πέσει σε δυσμένεια και βρίσκεται εν μία νυχτί στην Κοπεγχάγη. Η συνεργασία τους δεν είναι αρμονική αλλά το δεύτερο σκληρό χτύπημα του ψυχοπαθή δολοφόνου δεν τους αφήνει περιθώρια. Πρέπει να δράσουν άμεσα. Όλα είναι στον αέρα και ο αιμοσταγής δολοφόνος πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Πώς θα καταφέρουν να τον σταματήσουν;

Με μια εκπληκτική ατμόσφαιρα, σκοτεινή, φρικιαστική, εκρηκτική, ο συγγραφέας στήνει την πλοκή του με προσεκτικές κινήσεις, αποκαλύπτοντας κάθε φορά και ένα μικρό κομμάτι της συνολικής συναρπαστικής εικόνας. Αποτρόπαιες δολοφονίες που σοκάρουν, παράλληλες υποθέσεις που έχουν κοινές συνισταμένες αλλά και δεν έχουν, και φυσικά ένας δράστης χωρίς όρια που ξέρει να ξεφεύγει και να βγάζει επιδεικτικά τη γλώσσα στις αρχές, θέτουν τις βάσεις για να εξελιχθεί μια ασύλληπτη ιστορία.  

Ακολουθώντας στην πραγματικότητα τη δομή της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «The killing», που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, ο Sveistrup δημιουργεί μικρά κεφάλαια που ανεβάζουν σταδιακά τον πήχη της αγωνίας, συμπυκνώνοντας την ουσία τους σε ζωντανούς διαλόγους και έντονες περιγραφές. Μέσα από τις εξελίξεις της υπόθεσης έρχονται στο φως μάστιγες της εποχής, πολιτικές σκοπιμότητες, συμφέροντα, αστοχίες που οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις, τρύπες του συστήματος που δίνουν τη δυνατότητα σε αρρωστημένες υπάρξεις να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα τραύματα σε αθώες ψυχές. Κοινωνία, πολιτική και αστυνομικό μυστήριο γίνονται ένα κουβάρι που θέλεις διακαώς να ξετυλίξεις αλλά την ίδια στιγμή φοβάσαι για τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που θα προκύψει από μια λάθος κίνηση.

Το δίδυμο της Τουλίν και του Ες, ενώ κινείται στα χνάρια των σκανδιναβικών μυθιστορημάτων του είδους, εντούτοις η σχέση τους κρύβει μια ξεχωριστή σαγήνη. Εκείνη νέα, ευφυής, συγκροτημένη, δυναμική, αποφασιστική, χωρίς πάθη και εμμονές, ξέρει τι ζητάει, μεγαλώνει μόνη της το παιδί της, είναι ερωτευμένη με τον Σεμπάστιαν, και έχει μπροστά τεράστιες προοπτικές εξέλιξης. Εκείνος είναι παράξενος, πολύπλοκος, εσωστρεφής, οξυδερκής, διορατικός, λάτρης της λεπτομέρειας, αγαπά τις ανορθόδοξες μεθόδους και θέλει απεγνωσμένα να επιστρέψει στη Γιουροπόλ. Καθώς προσπαθούν να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας, ο δολοφόνος τους αιφνιδιάζει, τους στήνει στον τοίχο και τους αναγκάζει να αφήσουν στην άκρη προσωπικές διαφωνίες. Αν και δεν τα καταφέρνουν στο απόλυτο να συνεργαστούν, η εξιχνίαση της υπόθεσης βάζει τις βάσεις για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ανακρίσεις, ενδελεχείς έρευνες, εξακρίβωση κάθε πληροφορίας, ατελείωτα ξενύχτια, καταλήγουν σε νέα στοιχεία, μα τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει τον δολοφόνο. Αν και οι ύποπτοι δεν είναι πολλοί, ο συγγραφέας κατορθώνει να σε μπερδέψει, να σε αποπροσανατολίσει και να σου αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη την κατάλληλη στιγμή. Όταν η αδρεναλίνη έχει χτυπήσει κόκκινο.

Δράση, μυστήριο, ανατροπές, ένα παιδικό τραγούδι, η άβυσσος της ανθρώπινης ψυχής και κάθε μορφής κακοποίηση, ξεπηδούν μέσα από την εξαιρετική μετάφραση του Βαγγέλη Γιαννίση και σε προσκαλούν να συναντήσεις τον «Καστανάνθρωπο». Μην αντισταθείς!

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ