Βιβλιο

Πέντε στάσεις: Ο μονόλογος μιας γυναίκας από τον Μάκη Τσίτα

Η αφτιασίδωτη εξομολόγηση μιας γυναίκας από την επαρχία

gioyli_tsakaloy.jpg
Γιούλη Τσακάλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάκης Τσίτας

Παρουσίαση του νέου βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Πέντε στάσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Μάκης Τσίτας, μετά τον Χρυσοβαλάντη στο βραβευμένο μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός» (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2014), δημιουργεί στο νέο του βιβλίο «Πέντε στάσεις» μια εξίσου συνταρακτική ηρωίδα, την Τασούλα, μια γυναίκα η οποία έζησε τη ζωή που της χρέωσε η κοινωνία. 

Με έξοχο ρυθμό, με τη φυσικότητα και την αμεσότητα του μονολόγου που προσδίδει ένα ύφος αφτιασίδωτης εξομολόγησης, ο συγγραφέας επιλέγει τις λέξεις μία-μία λες και γράφει ποίηση. 

Ανοίγοντας με τρυφερότητα τα φτερά της ψυχής μάς πείθει πως εμείς οι ίδιοι έχουμε την προσωπική ευθύνη και τη δύναμη να διαλέξουμε την καλοσύνη από την αλαζονεία, περιγράφοντας αλήθειες για τον έρωτα, την αγάπη και τα προβλήματα που μερικές φορές πνίγουν τη ζωή μας.  

Αυτό που διακρίνω πάντα στα βιβλία του Μάκη Τσίτα είναι μια ιδιαίτερη προσέγγιση στον άνθρωπο και μια σπάνια σοφία, κρυμμένη σε απλές λέξεις. 

«Πέντε στάσεις»: Το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Το νέο του έργο διαβάζεται απνευστί, αφού η ιστόρηση της ζωής της Τασούλας έχει γρήγορες στροφές, απότομες εναλλαγές, ανατροπές και απροσδόκητα γεγονότα που σε αιχμαλωτίζουν. Ο συγγραφέας εμβαθύνει σε όλους τους ήρωες του βιβλίου, που πλαισιώνουν τη ζωή της πρωταγωνίστριας: τον άντρα της, τους γονείς της, τα παιδιά της... Αφηγήσεις, βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα για την ελευθερία, την αίσθηση του ανήκειν, την ανθρώπινη ανασφάλεια και τις «πληγές μας, τα παθήματα και τα πάθη μας». 

Μια νουβέλα για τη φυλακή της ανθρώπινης ψυχής αλλά και τα ανοιχτά παράθυρά της, που θα μας θυμίσει πρόσωπα, καταστάσεις και οικείες ιστορίες. Η ποιοτική του γραφή μάς δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως εάν θέλουμε την ευτυχία πρέπει να ζητάμε την αλήθεια, την αλήθεια που σώζει. Και για να τη βρούμε, πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Πέντε στάσεις» του Μάκη Τσίτα (Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 75, €8,80)

Η Τασούλα είχε όλους τους δρόμους ανοιχτούς μπροστά της, αλλά τους έκοψε ο Θεόφιλος με τον έρωτά του. Εκείνη παρ' όλα αυτά σπούδασε, δούλεψε, μεγάλωσε δύο παιδιά μόνη της. Ο άντρας της πάντα απών στα σημαντικά και απάνθρωπος απέναντι σε όλους. Άραγε να έφταιγε γι’ αυτό το τρομερό μυστικό του; Η Τασούλα προχώρησε με κουράγιο, πείσμα, αλλά και με τη διαρκή έγνοια για το «τι θα πει ο κόσμος». Κι ενώ θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή, τη στερήθηκε. Ένα βιβλίο φόρος τιμής στις γυναίκες που έζησαν και ζουν με γνώμονα την ιερή αίσθηση του καθήκοντος, πληρώνοντας συνειδητά το όποιο τίμημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ