Βιβλιο

Το Μαγικό των Ανθρώπων: Η εξομολόγηση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ στην ΕΡΤ

Η συζήτηση για τη ζωή, την ποίηση και την απώλεια στον φακό της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ποιήτρια που με τις λέξεις της άγγιξε τους ανθρώπους και επηρέασε τον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, δίνοντάς μας αγάπη και τρυφερότητα. Μια υπέροχη Ελληνίδα, μια Αθηναία που δεν σταμάτησε να ζει την πόλη και να μιλά για αυτή μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Το Μαγικό Των Ανθρώπων», σε ιδέα και επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου και σκηνοθεσία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ στα 80 της χρόνια μοιράστηκε κομμάτια από τη σκέψη και τη ζωή της, σε μια αφιερωματική προσέγγιση στη μαγική δύναμη της απώλειας. Ο ουρανός της ποίησης και η ραγισμένη μνήμη.

Μίλησε για τα πρώτα της χρόνια. Για την αναπηρία της. «Γεννήθηκα κουτσή, ποτέ όμως δεν ένοιωσα ανάπηρη. Χρωστάω πολλά στις ελλείψεις μου» είχε εκμυστηρευτεί χαρακτηριστικά. Για τους γονείς, τον πατέρα της από το Τσανάκαλε, τη μητέρα της από τη Πάτρα. «Έσμιξε η ανατολή με τη δύση, ήσαν δυο υπέροχοι άνθρωποι».

Διάβασε διστακτικά το πρώτο της ποίημα «Μοναξιά», που έγραψε στα 16 της χρόνια», για το οποίο ο νονός της, Νίκος Καζαντζάκης, είχε πει: «Το πιο όμορφο πράγμα που έχω ποτέ διαβάσει στη ζωή μου».

«Μοναξιά». «Θεέ μου, τι θα γίνουμε; Πώς θα πιστέψουμε; Πώς θα ξεγελαστούμε; M’ αυτή την αλλόκοτη φυγή των πραγμάτων, των ψυχών από δίπλα μας».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή και διαβάστε το αφιέρωμα της ATHENS VOICE με τις συνεντεύξεις της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ από τις ξεχωριστές συναντήσεις μας μαζί της.

Δειτε περισσοτερα