Βιβλιο

H «Βορινή παραλία» του εαυτού μας

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου (εκδ. Πατάκης) μιλάει για όσα θέλουμε να κάνουμε και δεν τολμάμε.

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 717
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιωάννα Ντούμπρου, «Βορινή παραλία», Εκδόσεις Πατάκη

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου, «Βορινή παραλία», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

Κινούμενη άμμος. Μια περίεργη κατάσταση ανισορροπίας που σε παγιδεύει στις σελίδες του πρώτου μυθιστορήματος της Ιωάννας Ντούμπρου. Στις εξωτικές Μαλδίβες, στον παράδεισο της απόλαυσης και της ξενοιασιάς. Μόνο που κάποιες φορές, η επίπλαστη αυτή ευτυχία μπορεί να καταφέρει να διαλύσει τις πανοπλίες που φοράμε και να αποκαλύψει πως η τελειότητα είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Γι’ αυτό η αφηγήτρια και κεντρική ηρωίδα, η Γεωργία, γράφει την ιστορία της απαλλαγμένη από συμβάσεις προβάλλοντας τη δική της εκδοχή για τον έρωτα, την αγάπη, την αθέατη πλευρά του εαυτού μας, τις προσμονές, τα θέλω και τα πρέπει. Επισκέπτεται τη «Βορινή παραλία» και μαθαίνει πως «η ομορφιά κρύβεται στον τρόπο που μεταδίδουμε όσα νιώθουμε εμείς για τον εαυτό μας».

Ένα ζευγάρι φτάνει στο εξωτικό νησί της Chimera για να ζήσει για λίγες μέρες το όνειρο που προσφέρει η πολυτελής διαμονή τoυ ξενοδοχείου και το ειδυλλιακό τοπίο. Όλα κυλούν σχεδόν ιδανικά μέχρι τη στιγμή που ο διευθυντής του συγκροτήματος τούς κάνει ένα ανέλπιστο δώρο: µία επιπλέον εβδοµάδα διακοπών σε µια καµπάνα πάνω στο νερό. Ο χρόνος πια αλλάζει μορφή και ρυθμό, ασήμαντες λεπτομέρειες αρχίζουν να αποκτούν άλλη βαρύτητα, νέα πρόσωπα κάνουν δυναμική εμφάνιση αλλάζοντας τις ισορροπίες και η σχέση της Γεωργίας και του Γιώργου δοκιμάζεται. Κάθε στιγμή κρύβει και μια αποκάλυψη, πυροδοτεί εξελίξεις και οδηγεί την ηρωίδα στη «Βορινή παραλία»˙ σε εκείνη την πλευρά του νησιού που κανείς δεν θέλει να επισκεφθεί. Οι μέρες περνούν γρήγορα και έντονα και το τέλος του ταξιδιού πλησιάζει, όπως και οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο κατόπι του.

Η συγγραφέας Ιωάννα Ντούμπρου αποτύπωσε στο χαρτί μια ιστορία απλή, καθημερινή, σαν εκείνες που έχουμε ακούσει ή έχουμε ζήσει και οι ίδιοι. Όμως η ένταση της γραφής της και το παιχνίδισμα με τον χρόνο κατόρθωσε να δώσει βάθος και ουσία σε κάθε λέξη και να σκιαγραφήσει με αδρές γραμμές το χάος των ανθρώπινων σχέσεων στις μέρες μας και την καταλυτική επίδραση των στερεοτύπων ακόμα και στον έρωτα. Η κεντρική ηρωίδα, η Γεωργία, ζει το δικό της καβαφικό ταξίδι στο εξωτικό νησί της Chimera. Κάθε μέρα ανοίγει και μια νέα χαραμάδα στην άβυσσο της ψυχής της και την οδηγεί σε ανεξερεύνητα μονοπάτια. Ακούει, σκέφτεται, αποδομεί και αποκρυπτογραφεί κινήσεις, βλέμματα, σκέψεις, αντιδράσεις. Και χωρίς να το καταλάβει, παύει να απευθύνεται στον έρωτα της ζωής της και παθιάζεται με όσα μυστηριώδη της προσφέρει με φειδώ ο εκκεντρικός κύριος Σαρία.

«Η καταβύθιση στον εαυτό κάνει καλό, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Χρειάζεστε τους άλλους για να αντιληφθείτε πόσα έχετε μάθει».

Καθαρή γραφή, μεστός λόγος, ουσιώδεις διάλογοι, αλληγορικές φράσεις που πυροδοτούν σκέψεις και συναισθήματα. Η συγγραφέας στήνει το παιχνίδι με τους καθρέφτες· αντικατοπτρισμοί. Ψευδαίσθηση και πραγματικότητα χέρι-χέρι και η κλεψύδρα του χρόνου σπάει. Το τώρα, το χθες, το αύριο γίνονται ένα. Το παρόν, το παρελθόν, το μέλλον, κλείνουν συνωμοτικά το μάτι.

Η πρωταγωνίστριά της βγαίνει από τα στεγανά της, τολμά να αψηφήσει τους κανόνες της και να εμπιστευτεί το ένστικτό της. Χάνεται στα δάση, βρίσκει το δεντρόσπιτο, ανακαλύπτει την άλλη πλευρά του νησιού και προσπαθεί να εκλογικεύσει όσα βλέπει και ακούει. Μόνο που η αλήθεια βρίσκεται εκεί, μπροστά της. Στέκεται και την παρακολουθεί καθώς την προσπερνά ξανά και ξανά. Και την περιμένει. Στωικά. Μέχρι η Γεωργία να είναι έτοιμη να τη δει ολοκάθαρα. Χωρίς ανασφάλειες, ενδοιασμούς και φόβο. Αλλά με απόλυτη σιγουριά και πίστη.

«Πώς γίνεται να αγαπάς κάποιον, αν δεν αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου; Αν δεν τον θεωρείς άξιο να αγαπηθεί, αν δεν τον σέβεσαι, αν τον κατηγορείς, αν τον συγκρίνεις συνεχώς με τους άλλους; Πώς να δώσεις αγάπη όταν δεν την προσφέρεις σ’ εσένα;»

Ιωάννα Ντούμπρου, «Βορινή παραλία», Εκδόσεις Πατάκη
Εκδόσεις Πατάκη

Η «Βορινή παραλία» είναι ένα βιβλίο που μιλάει για όσα θέλουμε να κάνο υμε και δεν τολμάμε. Για την άβυσσο των συναισθημάτων μας που καταπιέζεται καθημερινά μπροστά σε κοινωνικές συμβάσεις και επιταγές. Για τα όνειρά μας που τείνουμε συνεχώς να καλουπώνουμε σε πανομοιότυπα κουτιά φοβούμενοι να σπάσουμε το συνηθισμένο και να διεκδικήσουμε μια θέση στο ασύλληπτο, το άπιαστο, το διαφορετικό. Είναι ένα μυθιστόρημα για τη «Βορινή παραλία» του εαυτού μας. 


Το βιβλίο θα παρουσιαστεί Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες και θα μιλήσουν η Ελένη Κεχαγιόγλου και ο Χρίστος Κυθρεώτης. (Σπ. Μερκουρη 62, Παγκράτι 2107249604) 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ