Βιβλιο

Ο Batman έγινε ογδοντάρης και έχει μυστικά

Βρήκαμε το κρυφό του ημερολόγιο!

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Batman

Γιορτάζουμε τα γενέθλια του Batman μέσα από το κρυφό του ημερολόγιο.

Ο Μπρους Γουέιν κατεβαίνει με κόπο στη σπηλιά που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του. Τα πόδια δεν τον κρατάνε, τα χέρια τρέμουν. Βάζει τα χοντρά μυωπικά γυαλιά του για να ξεχωρίσει τον δρόμο. Φτάνει στην μυστική καταπακτή και την ανοίγει. Ο αέρας που φυσάει, ανακατεύει τα λιγοστά του μαλλιά. Κοιτάζει τον καθρέφτη και καγχάζει. Φωτίζει με κερί το ημερολόγιο. Αυτή η ημερομηνία κάτι του θυμίζει...

Batman


Η σπηλιά πλημμυρίζει φως και δεκάδες συγκεντρωμένοι χάρτινοι συνάδελφοί του ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Χρόνια πολλά, Batman! Εκείνος τους χαρίζει ένα παγωμένο χαμόγελο. Θυμάται τα 80 χρόνια που πέρασαν, τη σκιά που ξεκολλούσε από τα σκοτάδια, έπεφτε από τον ουρανό, σκαρφάλωνε σε ουρανοξύστες, μοίραζε γροθιές και δικαιοσύνη. «Χρόνια πολλά, Batman», ψιθυρίζει ανόρεχτα.

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων
Ο Μπόμπ Κέιν είναι σκυμμένος πάνω από το σχεδιαστήριό του και περιμένει την έμπνευση. Θέλει να δημιουργήσει έναν νέο ήρωα, αλλά το χέρι του αρνείται. Μόλις που κατορθώνει να  φτιάξει ένα «S» μέσα σε ένα τρίγωνο. «Καταραμένε Σούπερμαν» ψιθυρίζει και νευρικά τσαλακώνει το ένα χαρτί μετά το άλλο. Ο σκουπιδοντενεκές έχει ξεχειλίσει από αποτυχημένες προσπάθειες, από σκισμένα «S» με ένα τριγωνάκι. Δεν αντέχει άλλο. Πλησιάζει το παράθυρο και κοιτάζει το σκοτάδι. Ένα ιπτάμενο κομμάτι της νύχτας έρχεται και πέφτει πάνω στο παράθυρό του, κάνοντάς τον να τραβηχτεί προς τα πίσω. «Θεέ μου», ψελίζει, «μια νυχτερίδα». Μια νυχτερίδα! Αυτό είναι! Μια νυχτερίδα! Ένας άνθρωπος-νυχτερίδα! Ο Batman!

Ο ήρωας του Μπόμπ Κέιν έχει γεννηθεί. Δεν μένει παρά να βρει μια στολή, μία αποστολή και ένα γενεαλογικό δέντρο. Αν ο Superman μπορεί να καταφέρει τα πάντα μόνο και μόνο γιατί ήταν εξωγήινος, ο ανθρώπινος-νυχτερίδα θα έπαιζε στο τερέν της εξυπνάδας και της τεχνολογίας. Όσο για την ενδυμασία του, θα ήταν το ίδιο θεαματική και κλοουνίστικη, επιλέγοντας όμως πιο σοβαρές αποχρώσεις. Γκρι και μαύρο για μια εφαρμοστή στολή που άρχιζε καλύπτοντας τα μαλλιά (πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει ο Σούπερμαν γιατί θα έχανε το ιστορικό του τσουλούφι), έφτανε μέχρι τα πόδια, μακριά μεγάλη μπέρτα που, παρόλο τον όγκο της, δεν δημιουργούσε καμπούρα όταν την έκρυβε κάτω απ’ το σακάκι και στο στήθος κεντημένο το σήμα κατατεθέν: μία νυχτερίδα.

Η DC, η εκδοτική εταιρεία που είχε ήδη προσλάβει τον Superman για να σώσει την ανθρωπότητα, κατάλαβε ότι αν τον συνδυάσει με τον Batman θα καλύψει όλη την γκάμα των απαιτήσεων του κοινού και θα παίξει χοντρό παιχνίδι, οπότε πρόθυμα δέχτηκε να  προσφέρει στο νεοφερμένο τη φιλοξενία των τυπογραφείων της. Στις σελίδες του περιοδικού «Batman» δημιουργείται μια ολόκληρη πόλη, η παρακμιακή Γκόθαμ Σίτι, γεμάτη κακοποιούς που κλέβουν, εκβιάζουν, δολοφονούν, σχεδόν την κυβερνούν. Μέχρι που κάνουν το μοιραίο λάθος!

Ένα αστέρι γεννιέται
Ξεφυσάει βαριά από τη μύτη και το σαγόνι του τρέμει. Δεν θέλει να κλάψει. Σφίγγει τα δόντια και φέρνει τη σφιγμένη γροθιά στην καρδιά. Οι κακοποιοί έχουν σκοτώσει δύο αθώες υπάρξεις, τους γονείς του. «Ορκίζομαι να πολεμήσω το κακό με όλα τα μέσα, με όλες μου τις δυνάμεις». Γκαγκάν!

Batman


Ο πασίγνωστος και πάμπλουτος πλεϊμπόι Μπρους Γουέιν ειδοποιεί τον οικονόμο του Άλφρεντ ότι δεν θα δεχτεί άλλες επισκέψεις και ότι θα αποσυρθεί για ύπνο. Τρίχες. Αντί για το κρεβατάκι του, πηγαίνει στην κρυμμένη νυχτεριδο-σπηλιά που αποτελεί το ορμητήριό του. Στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και με αυτάρεσκες κινήσεις φοράει τη στολή του. Θαυμάζει τους μύες του, χαϊδεύει τα ψεύτικα τριγωνικά αυτιά που βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού του. Το σκοτάδι με το οποίο καλύπτεται όλη η πόλη σπάει από ένα φωτεινό κύκλο. Στη μέση μία σκιά. Μία νυχτερίδα! Είναι το σημάδι ότι η Γκόθαμ Σίτι ξανακινδυνεύει από τα καθάρματα που σκότωσαν το ζεύγος Γουέιν και χρειάζεται κάποιον ουρανοκατέβατο για να τη σώσει. Αν είναι δύο, ακόμη καλύτερα. 

Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται αναψοκοκκινισμένος ο Ντικ Γκρέισον που γρήγορα μεταμορφώνεται σε Robin. Φοράει την κιτρινοπρασινοκόκκινη στολή τσιρλίντερ, μια μικρή μάσκα στα μάτια και ρίχνει ένα αποφασιστικό και ναζιάρικο βλέμμα στον αρχηγό του. Οι κακοποιοί την έχουν βαμμένη από χέρι. Το φοβερό δίδυμο δεν συγχωρεί.

Η ανθρώπινη ιδιότητα του Batman δεν τον κάνει ήρωα υπεράνω κακίας, όπως συμβαίνει με τον Superman ο οποίος συχνά γίνεται πιο βουτυρομπεμπές κι απ’ τον Κλαρκ Κεντ. Ο νυχτερίδας θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο των γονιών του και αυτό κάνει. Είναι τόσο βίαιος όσο χρειάζεται για να νικήσει τη βία, δηλαδή είναι πολύ βίαιος. Δεν πιάνει τα θύματά του προσεκτικά από το σακάκι να τα οδηγήσει σαν ατσαλάκωτους γαμπρούς στη φυλακή, γιατί ξέρει ότι μπορεί να του ξεφύγουν. Τα κάνει τόπι στο ξύλο, τους σπάει το κεφάλι και τα πλευρά πριν τα παραδώσει πακεταρισμένα. Ο Batman δεν είναι ο άγγελος-προστάτης της ανθρωπότητας, την εργολαβία την έχει αναλάβει ο Superman. Είναι ο Εκδικητής, δεν υπερασπίζεται το νόμο, αλλά κυνηγά τους εγκληματίες ακόμη κι αν αποτελούν κομμάτι του μηχανισμού που επιβάλλει τη τάξη. Βέβαια, ένα τέτοιο πρότυπο δεν μπορούσε να αντέξει πολύ, ήταν πολύ προωθημένο για την αμερικανική κοινωνία και ο δημιουργός του γρήγορα αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του. Για τους φανατικούς, όμως, αναγνώστες ο Batman παραμένει ο ασυμβίβαστος, ο εκτός των μηχανισμών της εξουσίας σκληρός τιμωρός.

Όπλα, δεσμά και δεσμοί
Ο Μπρους Γουέιν τα καταφέρνει ως Batman χάρη στο χρήμα. Κατασκευάζει ένα καταπληκτικό αμάξι, πολλά χρόνια πριν ο Γιαν Φλέμινγκ τροφοδοτήσει των 007 με κάτι ανάλογο. Είναι ένα τετράτροχο που τα κάνει όλα. Βγάζει δρεπανηφόρα πτερύγια, καπνούς, έχει σύστημα εκτόξευσης σκοινιών πάνω στα οποία σκαρφαλώνει ο ήρωας, γενικά είναι ο από μηχανής θεός ο οποίος εμφανίζεται τη στιγμή που ετοιμάζεσαι να παραδεχτείς ότι ο μεγάλος την πάτησε. Το Batmobil είναι κάτι σαν την Ντόλλυ του Λούκι Λουκ, μόνο που διαθέτει ένα επιπλέον προτέρημα. Πετάει. 

Batman


Το αυτοκίνητο και γενικά ο μηχανικός εξοπλισμός (νυχτεριδοσκάφος, νυχτεριδοελικόπτερο κλπ) δεν θα χρησίμευαν σε τίποτα αν ο Batman δεν ήταν ακροβάτης και ριψοκίνδυνος. Και τι δεν κάνει αυτό το παιδί. Δοκιμάζει βουτιές στον αέρα και καθώς το έδαφος πλησιάζει απειλητικά στο μεταμφιεσμένο κεφάλι του, τότε πιάνει την άκρη ενός σκοινιού και προσγειώνεται άψογος και χαμογελαστός. Προσοχή σε μια λεπτομέρεια. Σχεδόν ποτέ δεν φαίνεται πού στηρίζεται το σκοινί. Ο  ευφυής σκιτσογράφος αποφεύγει τον σκόπελο και τοποθετεί την άκρη του στο περιθώριο της σελίδας! Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν επεκτείνεις τη νοητή γραμμή του σκοινιού, θα ανακαλύψεις ότι στηρίζεται στον ουρανό, εξ ου και η θεωρία ότι ο Batman στη πραγματικότητα είναι ένας Άγγελος.

Πέρα από σκοινιά, ο ήρωας έχει κι άλλους άσους στο μανίκι του. Μια στρατιά πραγματικών νυχτερίδων τις οποίες έχει εκπαιδεύσει να τον υπακούουν και που μετατρέπονται σε διόλου ευκαταφρόνητες ζωντανές σφαίρες! Ο σημαντικότερος όμως βοηθός του Batman είναι ο Robin, με τον οποίο ήδη συστηθήκαμε. Όπως φαίνεται και από το όνομα, ο νεαρός έχει το απωθημένο του Robin Hood, του «Ρομπέν των δασών», μόνο που αυτός δεν κλέβει, γιατί είναι επίσης πάμπλουτος. Έχει όμως φαρέτρα, βέλη και μια αστεία «Ρομπινοειδή» στολή με ένα «R» στο στήθος. Η σχέση των δύο φίλων έχει προκαλέσει πολλά σχόλια. Ο Umberto Eco εγώ δεν έχει καμία αμφιβολία. «Υπάρχει μία διαρκής δόση ομοφυλοφιλίας στους υπερήρωες, ιδιαίτερα στον Batman και στο νεαρό το βοηθό του» (Apocalittici e inttegrati). Για να αποφευχθούν οι συνειρμοί και επειδή όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει ευρεία κοινωνική αποδοχή, όταν το κόμικ μεταφέρθηκε στην τηλεόραση με πρωταγωνιστή τον γεματούλη Adam West , ο σκηνοθέτης εφηύρε τη θεία Χάριετ που επέβλεπε τον πύργο και τα χρηστά ήθη.

Οι γυναίκες της ζωής του
Η μανία του Batman να κυνηγάει το οργανωμένο έγκλημα, όπως ήταν φυσικό, δεν τον έκανε συμπαθή στις τάξεις των αστυνομικών που είχαν συμμαχήσει με το έγκλημα και ζούσαν με το φόβο της σιδερένιας γροθιάς του μασκοφόρου διοικητή. Στον αντίποδα ο Επιθεωρητής Τζέιμς Γκόρντον. Είναι ένας τίμιος αστυνομικός και επομένως συμπαθεί τον Batman. Ζητά τη βοήθειά του όταν ο νόμος κινδυνεύει, τον συντρέχει όταν κι εκείνος με τη σειρά του τα βρίσκει μπαστούνια. Μεταδίδει μάλιστα τον απεριόριστο θαυμασμό στην κόρη του, την Μπάρμπαρα, η οποία σύντομα αποφασίζει να ξεφύγει από το ρόλο της fan και να μπει δυναμικά στο επάγγελμα. Γίνεται το κορίτσι νυχτερίδα, η Batgirl, σύντροφος, συναγωνίστρια και ξενέρωτη. Η πραγματικά σέξι παρουσία της σειράς ανήκει σε άλλο είδος και ακούει στο όνομα Catwoman. Η ολόσωμη κολλητή φόρμα τονίζει ένα καλλίγραμμο και καλογυμνασμένο κορμί, παπούτσι στιλέτο, νύχια μακριά σαν μαχαίρια, βλέμμα αμαρτωλό. Μια παρουσία με την οποία οι έφηβοι αναγνώστες των νυχτεριδοπεριπετειών ξενύχτησαν και ονειρεύτηκαν.

Συνάντηση γιγάντων
Μια που ο Batman ανήκε στον ίδιο εκδοτικό Οίκο με τον Superman, η συνάντησή τους ήταν αναπόφευκτη. «Ο Superman, ο ατσαλένιος άνθρωπος με τις υπερδυνάμεις του νικά τους εγκληματίες. Ο Batman, ο δηλωμένος εχθρός του εγκλήματος είναι ο φόβος και ο τρόμος των κακοποιών. Κι όμως, αυτοί οι δύο δεν έχουν ποτέ συναντηθεί! Ήρθε όμως η ώρα οι δύο υπερ-ήρωες να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα επικίνδυνο ταξίδι». Έτσι παρουσιάστηκε το 1952 η πρώτη περιπέτεια των δύο κολοσσών. Ας την παρακολουθήσουμε από κοντά. Βρίσκονται κατά σύμπτωση στην ίδια καμπίνα ενός πλοίου, όταν ξεσπάει μια πυρκαγιά που, όπως είναι φυσικό, απειλεί τη ζωή της φιλενάδας του Superman Λόις Λέιν. Αυτός που την σώζει είναι ο Batman! Ένα έντονο παιχνίδι διεκδίκησης αρχίζει ανάμεσα στους στις δύο υπερδυνάμεις. Η Λόις δείχνει μία σαφή προτίμηση στον Νυχτερίδα, μάλιστα η άκαρδη φτάνει στο σημείο να στείλει τον Superman να σηκώσει το πλοίο γιατί την ενοχλούν τα κύματα και δεν μπορεί να φλερτάρει άνετα με τον ανταγωνιστή του! Για χατήρι της γίνονται και οι δύο νούμερα στα μάτια των ταξιδιωτών, καθώς ο ένας κάνει άκρως επικίνδυνα ακροβατικά επιχειρώντας τούμπες στο κατάρτι κι ο άλλος παιζει στα χέρια του μερικά παγόβουνα που πετάχτηκε ένα λεπτό στην Αρκτική για να τα προμηθευτεί. Η ιστορία καταλήγει άδοξα και για τους δύο. Η Λόις παίρνει το Robin και φεύγουν προς το άγνωστο, ενώ οι δύο φίλοι μένουν μόνοι για τα γνωστά.

Θα τα εκατοστήσει
Ο Μπρους Γουέιν ευχαριστεί τους φίλους του και κατευθύνεται προς την τούρτα. Σβήνει αμέσως 80 κεράκια (τον βοηθάει ο Superman με την υπεραναπνοή του) και κόβει το πρώτο κομμάτι. Το προσφέρει στον Robin σκάζοντάς του ένα φιλάκι. Ο Superman χάνεται στη ράστερ πορτοκαλί μελαγχολία του ορίζοντα που γράφει «τέλος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ