Βιβλιο

12 Έλληνες συγγραφείς μας προτείνουν βιβλία για το φετινό καλοκαίρι

...και μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα τις λίστες με όσα θέλουμε να διαβάσουμε

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 711
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
suggrafeis.jpg

12 Έλληνες συγγραφείς προτείνουν βιβλία που ξεχώρισαν από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία

Οι Έλληνες συγγραφείς διαβάζουν και προτείνουν βιβλία που ξεχώρισαν από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Μυθιστορήματα, και όχι μόνο, για να μας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά και να μας χαρίσουν δυνατές αναγνωστικές στιγμές.

Γρηγόρης Αζαριάδης

Γρηγόρης Αζαριάδης

Μαχαίρι Jo Nesbo, Μεταίχμιο
«Μαχαίρι», Jo Nesbo, εκδ. Μεταίχμιο, μτφ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Με το «Μαχαίρι» ο Νορβηγός συγγραφέας καταρρίπτει τις οποιεσδήποτε συγκαλυμμένες ενστάσεις περί «εμπορικότητας» και μόνο των έργων του, αναγκάζοντας τους επίμονους κριτικούς να αναγνωρίσουν την ποιοτική πλευρά της γραφής του. Επιβραδύνει τον ανεξέλεγκτο ρυθμό αφήγησης αφήνοντας περιθώριο ώστε να περιγραφεί με εντυπωσιακό τρόπο η ψυχολογική πλευρά των χαρακτήρων και ιδιαίτερα του Χάρι Χόλε, που είναι πιο ανθρώπινος από ποτέ. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη και η αναβάθμιση του κοινωνικού σχολίου. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μπορώ άφοβα να χαρακτηρίσω το «Μαχαίρι» σαν ένα «αστυνομικοκοινωνικό» μυθιστόρημα υψηλής έντασης.


Niklas Natt och Dag «1793: Τότε που βασίλευε η βία» εκδόσεις Μεταίχμιο
«1793», Niklas Nattoch Dag, εκδ. Μεταίχμιο, μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης

Μέσα σ’ ένα ζοφερό σκηνικό, όπου κυριαρχεί η ματαίωση κάθε προσδοκίας, η εξαθλίωση, η παραίτηση και τελικά η οριστική κι αμετάκλητη διάλυση του ανθρώπινου χαρακτήρα, ο συγγραφέας κατορθώνει να συνθέσει ένα εξαιρετικό έργο, που κινείται σε πολλαπλά επίπεδα. Το «1793» είναι ένα «πολυδιάστατο και πολυμορφικό» μυθιστόρημα όχι μόνο επειδή λειτουργεί σε πολλά, παράλληλα επίπεδα, αλλά ακόμη σημαντικότερο επειδή διαθέτει πολλές πλευρές διαφορετικών ειδών μυθιστορημάτων. 


«Ένας κόκκος αλήθειας», Zygmunt Miloszewski, εκδ. Στερέωμα, μτφ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη
«Ένας κόκκος αλήθειας», Zygmunt Miloszewski, εκδ. Στερέωμα, μτφ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη
Το σημαντικότερο επίτευγμα του συγγραφέα είναι η αρμονική σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν. Όχι με την έννοια των flashbacks, αλλά με το εύρημα της περιγραφής των συναισθημάτων των σημερινών ηρώων που κινούνται σ’ ένα εντυπωσιακό σκηνικό των δρόμων και των μνημείων της παλιάς πόλης. Ο συγγραφέας δίνει την αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή οι ήρωες του θα ταξιδέψουν στο παρελθόν ή ακόμη ότι το παρελθόν θα ορμήσει αποφασιστικά να τους στοιχειώσει.


«SNAP» Belinda  Bauer (μτφ. Νίκος Ιβραηνίας), εκδ. Bell
«Snap», Belinda Bauer, εκδ. Bell, μτφ. Νίκος Ιβραηνίας
Η Bauer έχει ανταποκριθεί απόλυτα σχεδόν σε μία από τις βασικές προτεραιότητες του συγγραφέα, που μεταφράζεται στο να ολοκληρώσει ένα απλό, καθαρό μυθιστόρημα μυστηρίου, ένα «τακτοποιημένο» μυθιστόρημα με πλοκή που να μπορεί να παρακολουθήσει ο μέσος αναγνώστης. Πέραν όμως της απλότητας και της καθαρότητας της πλοκής, έχει κατορθώσει να συμπεριλάβει στην γκάμα των υλικών της την ευφυία και την πρωτοτυπία. Αυτά είναι και τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του «Snap». 

● Το τελευταίο βιβλίο του Γρηγόρη Αζαριάδη «Σκοτεινός λαβύρινθος» κυκλοφορεί από τις εκδ. Μεταίχμιο, ενώ συμμετέχει στο συλλογικό έργο «Σκοτεινές υποθέσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδ. Κύφαντα


Κυριάκος Αθανασιάδης
Κυριάκος Αθανασιάδης

«Φρανκενστάιν», Μέρι Σέλεϊ, εκδ. Ψυχογιός (μτφ. Κατερίνα Σχινά)
«Φρανκενστάιν», Μέρι Σέλεϊ, εκδ. Ψυχογιός (μτφ. Κατερίνα Σχινά)

Ο Ψυχογιός μάς χάρισε φέτος τα Κλασικά, μία σειρά με πολύ μεγάλα, πολύ σημαντικά μυθιστορήματα, σε νέες μεταφράσεις. Το αριστούργημα της Σέλεϊ είναι το πρώτο μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας, και διαβάζεται σαν να γράφτηκε σήμερα. Δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη. 


«Ο ψιθυριστής», Alex North, εκδ. Bell (μτφ. Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου)
«Ο ψιθυριστής», Alex North, εκδ. Bell (μτφ. Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου)
Οι πάντες έχουν σαγηνευτεί με αυτό το θρίλερ. Πρόκειται για ένα ζηλευτό μυθιστόρημα. Και ποιος δεν θα ήθελε να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο, και μάλιστα να ήταν και το πρώτο του; Θυμίζει Κινγκ, θυμίζει Τόμας Χάρις, δανείζεται (και καλά κάνει!) από όλους τους μεγάλους του είδους, καταφέρνοντας να φτιάξει κάτι πραγματικά πρωτότυπο. Και τρομακτικό.


«Κινούμενη άμμος», Malin Persson Giolito, εκδ. Διόπτρα, μτφ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου
«Κινούμενη άμμος», Malin Persson Giolito, εκδ. Διόπτρα, μτφ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου 
Δεν είναι μόνο ένα βραβευμένο αστυνομικό από τη Σουηδία, την πρωτεύουσα του Σκανδιναβικού Αστυνομικού, που αφορά τη βία και τη νεανική παραβατικότητα. Είναι ένα βιβλίο που μεταφράστηκε και στα αγγλικά, και διασκευάστηκε για την τηλεόραση: έγινε μεγάλη επιτυχία στο Netflix. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο.


«Το μυστικό του νυχτερινού τρένου», Sylvia Bishop, εκδ. Παπαδόπουλος, μτφ. Αργυρώ Πιπίνη
«Το μυστικό του νυχτερινού τρένου», Sylvia Bishop, εκδ. Παπαδόπουλος, μτφ. Αργυρώ Πιπίνη
Είναι μια ιδανική εισαγωγή στην αστυνομική λογοτεχνία για παιδιά από 10 ετών. Είναι τρομερά ευχάριστο, έχει ολοζώντανους χαρακτήρες, μυστήριο, δράση, αγωνία, μυστικά αλλά και επιμορφωτικά στοιχεία που όμως δεν κουράζουν.

● Το τελευταίο βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη «Power Kid» κυκλοφορεί από τις εκδ. Στερέωμα


Νίκος Βατόπουλος

Νίκος Βατόπουλος © Ενη Κούκουλα
© Ενη Κούκουλα

«Ρηχό νερό, σκιές», Άκης Παπαντώνης, εκδ. Κίχλη
«Ρηχό νερό, σκιές», Άκης Παπαντώνης, εκδ. Κίχλη

Μια ελεγεία για τον χρόνο και τη μνήμη είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Ακη Παπαντώνη «Ρηχό νερό, σκιές» (εξαίρετος τίτλος) που έχει ως θέμα το βίωμα και την ανάκλησή του μετά την πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ. Ο Ακης Παπαντώνης, δημιουργός με την πλήρη έννοια της λέξης, γεννά ρωγμές στην ανάγνωση του χρόνου, αποσταθεροποιεί τη γραμμική ροή της μνήμης, υψώνει τη σκιά της ευθύνης στη λήθη και την ανάγκη ορισμού μιας κουκκίδας για τον εαυτό. Κείμενο υψηλής αισθητικής και γλωσσικής εμβάθυνσης, το βιβλίο του Ακη Παπαντώνη είναι ένα διττό μυθιστόρημα, μια σπουδή στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου.


Αμάντα Μιχαλοπούλου «Μπαρόκ» (εκδ. Καστανιώτη)
«Μπαρόκ», Αμάντα Μιχαλοπούλου, εκδ. Καστανιώτη
Ένας ποταμός αυτοβιογραφικής μυθοπλασίας, ένας χείμαρρος που αναβλύζει από πηγές αφανείς, κάτω από στρώσεις μνήμης και εξορυκτικής διαδικασίας. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου μάς δίνει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο, εξαιρετικά ευχάριστο στη ροή του, εξόχως διεισδυτικό και αφοπλιστικά ειλικρινές. Από το παρόν στο παρελθόν, το «Μπαρόκ» σαρκάζει κάθε έννοια συμβατικής αφήγησης, και γεμάτο χιούμορ, στοχασμό και αυτοκριτική, φθάνει στον αναγνώστη σαν κύμα απελευθέρωσης από στερεότυπα και ανασταλτικές ερμηνείες του εαυτού. Ελληνικό όσο και διεθνές, αυτοβιογραφικό όσο και οικουμενικό, πικρό όσο και χαρούμενο, είναι μια κατάκτηση για την ελληνική πεζογραφία.


«Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική», Γιάννης Βούλγαρης, εκδ. Πόλις
«Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική», Γιάννης Βούλγαρης, εκδ. Πόλις
Οι κοινωνικές και πολιτικές αναλύσεις του Γιάννη Βούλγαρη, ομότιμου καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, προσέφεραν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ένα χάρτη ερμηνείας και κατανόησης της ελληνικής κοινωνίας. Στο νέο του βιβλίο, ο Γιάννης Βούλγαρης προχωράει το ερμηνευτικό του πρότυπο και επιχειρεί να ακτινογραφήσει τις κινήσεις στην πολιτική και στην κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Η θέση του δείχνει μια χώρα κινητική, που παρά τις γνωστές παθογένειες έχει προχωρήσει σημαντικά επιτρέποντας νησίδες εκσυγχρονισμού και νεωτερικότητας. Η Ελλάδα του Γιάννη Βούλγαρη δεν χωράει σε οικεία και προβλέψιμα ερμηνευτικά σχήματα.


«Ο πλούτος της Ελλάδας (Η ελληνική οικονομία από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα)» Κώστας Κωστής, εκδ. Πατάκη
«Ο πλούτος της Ελλάδας (Η ελληνική οικονομία από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα)» Κώστας Κωστής, εκδ. Πατάκη

Με τον γνωστό νηφάλιο και βαθύ τρόπο του, ο ιστορικός Κώστας Κωστής μας προτείνει έναν ακόμη δρόμο κατανόησης της εξέλιξης της Ελλάδας ως χώρας από τις αρχές του 20ού ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Ο Κώστας Κωστής εστιάζει σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο και ερμηνεύει τη μετεξέλιξη της οπισθοδρομικής Ελλάδας στην άκρη της Ευρώπης σε ένα κράτος της ανεπτυγμένης Δύσης. Η πορεία είναι γεμάτη διακυμάνσεις και εγγενείς αντιφάσεις, και το ερμηνευτικό σχήμα προτείνει στοχασμό μακριά από αυτοκαταστροφικές ή ναρκισιστικές αναγνώσεις.

● Το νέο βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» κυκλοφορεί από τις εκδ. Μεταίχμιο


Σοφία Βόικου

Σοφία Βόικου

«Γιαννούλης Χαλεπάς – Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής», Βανέλλης Δημήτρης, Πέτρου Θανάσης, εκδ. Πατάκη
«Γιαννούλης Χαλεπάς – Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής», Βανέλλης Δημήτρης, Πέτρου Θανάσης, εκδ. Πατάκη

Ένα ελληνικό graphic novel που συνδυάζει εξαιρετικά σενάριο και ασπρόμαυρο σχέδιο με πλήθος ντοκουμέντων της εποχής για τη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά, του εμβληματικού μας γλύπτη. Στα καλοκαίρια της παιδικής μας ηλικίας τα μεσημέρια ήταν γεμάτα κόμικς.Γιατί στα ενήλικα καλοκαίρια να μην επιλέξουμε ένα κόμικ υψηλών προδιαγραφών;


«Η τριλογία του Μακεδονικού Αγώνα, Θοδωρής Παπαθεωδώρου, εκδ. Ψυχογιός
«Η τριλογία του Μακεδονικού Αγώνα (Γυναίκες της μικρής πατρίδας, Λιανοκέρια της μικρής πατρίδας, Συναξάρια της μικρής πατρίδας), Θοδωρής Παπαθεωδώρου, εκδ. Ψυχογιός
Γιατί τρία βιβλία είναι πάντα πιο χορταστικά από ένα βιβλίο και το καλοκαίρι τα βιβλία όχι απλώς διαβάζονται αλλά καταβροχθίζονται. Ολόκληρη η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, μέσα από τις ζωές των αφανών ηρωίδων του. Με εξαιρετική ιστορική έρευνα, ο συγγραφέας καταπιάνεται μ’ ένα θέμα που η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία δεν το έχει αγγίξει.


«Φρανκενστάιν», Μέρι Σέλεϊ, εκδ. Ψυχογιός (μτφ. Κατερίνα Σχινά)
«Φρανκεστάιν», Μέρι Σέλεϊ, εκδ. Ψυχογιός, μτφ. Κατερίνα Σχινά
Γιατί το κλασικό πηγαίνει σε κάθε εποχή. Το εμβληματικό βιβλίο της Μέρι Σέλεϊ, σε σύγχρονη μετάφραση από την Κατερίνα Σχινά. Από τα πρώτα βιβλία που θεμελίωσαν την επιστημονική φαντασία, παραμένει ακόμα και σήμερα ένα γοτθικό, φιλοσοφικό ανατρεπτικό μυθιστόρημα.


«Η τριλογία της Μασσαλίας», Ζαν Κλωντ Ιζζό, εκδ. Πόλις, μτφ. Ριχάρδος Σωμερίτης
«Η τριλογία της Μασσαλίας», Ζαν Κλωντ Ιζζό, εκδ. Πόλις, μτφ. Ριχάρδος Σωμερίτης
Ατμόσφαιρα νουάρ, κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις, ένας αστυνομικός που λύνει εγκλήματα και μοναδικό άρωμα μεσογειακής Μασσαλίας. Μ’ ένα ποτήρι παστίς (ούζο για τα δικά μας δεδομένα) είναι το ιδανικό βιβλίο για βραδιές στην καλοκαιρινή βεράντα. 

● Το νέο βιβλίο της Σοφίας Βόικου «Το κορίτσι της ντροπής» κυκλοφορεί από τις εκδ. Ψυχογιός


Βαγγέλης Γιαννίσης

Βαγγέλης Γιαννίσης

«Η λέξη είναι φόνος» Anthony Horowitz  (μτφ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου), εκδ. Διόπτρα
«Η λέξη είναι φόνος», Anthony Horowitz, εκδ. Διόπτρα, μτφ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Ο συγγραφέας γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα κλασικό whodunnit, προσπαθώντας να βοηθήσει τον αντιπαθή ιδιωτικό ερευνητή Χόθορν να εξιχνιάσει μία υπόθεση που ζορίζει την Αστυνομία. Ένα ευφυές meta-βιβλίο, που θολώνει τα νερά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, επιτρέποντας στον αναγνώστη να κοιτάξει από την κλειδαρότρυπα και να ανακαλύψει τη διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου αστυνομικής λογοτεχνίας.


Μαχαίρι Jo Nesbo, Μεταίχμιο
«Μαχαίρι», Jo Nesbo, εκδ. Μεταίχμιο, μτφ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Επιστροφή στις ρίζες για τον Nesbo με το πιο εσωτερικό βιβλίο που έχει γράψει. Ο Χάρι αντιμετωπίζει τη νέμεσή του, τον Σβάιν Φίνε, προσπαθώντας να επιβιώσει από μία προσωπική τραγωδία. Ιδανικό φινάλε για τον κύκλο που άνοιξε ο πολυγραφότατος Νορβηγός με τον Φαντομά.


«Κουραφέλκυθρα Omnibus II», Αντώνης Βαβαγιάννης, Jemma Press
«Κουραφέλκυθρα Omnibus II», Αντώνης Βαβαγιάννης, Jemma Press
Ζοζεφίνα, θείος Αιμίλιος, Λούθερ και όλοι οι αγαπημένοι χαρακτήρες που βγαίνουν από την πένα του Αντώνη Βαβαγιάννη συγκεντρωμένοι σε έναν σπαρταριστό τόμο, με βάρος ιδανικό για να κουβαληθεί σε σακίδιο στο μετρό ή να διαβαστεί μέχρι το καράβι να δέσει στο λιμάνι.


«Ο διάβολος στη λευκή πόλη», Erik Larson, εκδ. Διόπτρα, μτφ.Ειρήνη Σπερελάκη
«Ο διάβολος στη λευκή πόλη», Erik Larson, εκδ. Διόπτρα, μτφ.Ειρήνη Σπερελάκη
Ένα από τα βιβλία που διάβασα στα αγγλικά όταν βγήκαν και ξαναδιάβασα μεταφρασμένο πια στα ελληνικά. Το πορτρέτο μίας πόλης, του Σικάγο, στα πρόθυρα του 20ού αιώνα κι ενός από τους πιο διάσημους Αμερικανούς σίριαλ κίλερς, του Χ.Χ. Χολμς. Επικό βιβλίο.

● Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση «Η γυναίκα του Ίσνταλ» κυκλοφορεί από τις εκδ. Διόπτρα 


Ισίδωρος Ζουργός

isidoros-zoyrgos.jpg

st-ampelia.jpg
«Στ’ αμπέλια», Σταύρος Ζουμπουλάκης, εκδ. Πόλις

Είναι γνωστό πως η περιδιάβαση στην παιδική ηλικία μέσω της γραφής δεν έχει τέλος. Το «Στ’ αμπέλια» δεν είναι όμως ένα ακόμη βιβλίο για τη μνήμη ούτε μόνο η χαρτογράφηση ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια. Είναι ένα βιβλίο με στόχευση τη συγκίνηση χωρίς τη νοσταλγία. Νομίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να προσπεράσεις τη νοσταλγία χωρίς να την ακουμπήσεις. Ο συγγραφέας τελικά (ευτυχώς μάλλον) την άγγιξε όπως και όλους εμάς, των αμπελιών τους αναγνώστες.


«Οι Αρταμάνοφ», Μαξίμ Γκόρκι, εκδ. Πατάκη, μτφ. Άρης Αλεξάνδρου

oi-artamanof.jpg

Ο Γκόρκι που μας έλειπε, με φροντίδα του Άρη Αλεξάνδρου. Το μυθιστόρημα είναι απόδειξη της αδιάσειστης δύναμης και γοητείας του κλασικού. Εικόνες της Ρωσίας του 19ου αιώνα, χαρακτήρες βλαστάρια της ρωσικής γης, πατριαρχία και πίστη ώσπου να καταφτάσει ο στρόβιλος της Ιστορίας που ως άνεμος της στέπας θα σαρώσει τον παλιό κόσμο.


ta-teleytaia-moy-logia.jpg
«Τα τελευταία μου λόγια», Santiago H. Amigorena, εκδ. Gutenberg, μτφ. Τιτίκα Δημητρούλια
Μια δυστοπία για το τέλος του κόσμου. Μια φανταστική αφήγηση στημένη σε πραγματικές συντεταγμένες φόβου για το μέλλον του πλανήτη και μια σημαντική υποσημείωση: Ο τελευταίος άνθρωπος επί της γης ξεψυχάει κάτω από την Ακρόπολη…


«Βραχνός Προφήτης - Ποιήματα και Κριτικά κείμενα 1981-1987», Χρήστος Μπράβος, εκδ. Μελάνι 

vrahnos-profitis.jpg

Όλο το έργο του πρόωρα χαμένου ποιητή (1948-1987) με ένα εξαιρετικό επίμετρο του Χρήστου Δανιήλ. Βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, υποβόσκουσες αναφορές του εμφυλίου, άρωμα των δημοτικών τραγουδιών και μοντερνισμός. Ο Χρήστος Μπράβος που κέρδισε τον αγώνα ενάντια στη λήθη στρογγυλοκάθισε δίπλα μας κρατώντας μας το χέρι. Αυτή τη φορά δε θα βιαστεί να αναχωρήσει, θα μείνει εδώ για πολύ.

● Το τελευταίο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες» κυκλοφορεί από τις
εκδ. Πατάκη


Κώστας Καλφόπουλος

Κώστας Καλφόπουλος

«Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα», Tanguy Viel, εκδ. Πόλις, μτφ. Χαρά Σκιαδέλλη
«Άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα», Tanguy Viel, εκδ. Πόλις, μτφ. Χαρά Σκιαδέλλη

Ένας κατ’ εξοχήν στυλίστας μυθιστοριογράφος, στο δεύτερο αστυνομικό του μυθιστόρημα, μετά το «L’ absolueperfectionducrime», που επιβεβαιώνει την τέχνη του και τη θέση του στη σύγχρονη γαλλική-γαλλόφωνη λογοτεχνία. Ένα προσχεδιασμένο έγκλημα, που εξ αρχής περιγράφεται, η ανάκριση που ακολουθεί, η κατάθεση (σαν χαμηλόφωνη εξομολόγηση) του δράστη ενώπιον του ανακριτή, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που αποδεικνύεται απάτη, σε ένα ψυχόδραμα που θυμίζει Σαμπρόλ. Γαλλικός παραθαλάσσιος Βορράς, υγρασία, μελαγχολία, μοναξιά. Chapeau!


«Μέσα στο κεφάλι μου» Αναστάσης Σιχλιμίρης, εκδ. Μπαρτζουλιάνος
«Μέσα στο κεφάλι μου» Αναστάσης Σιχλιμίρης, εκδ. Μπαρτζουλιάνος
Λάτρης του νουάρ, με τζαζ αντιστίξεις και ατμοσφαιρικότητα στην αφήγηση ήδη από τις «Επτά μέρες βροχή», ο Αναστάσης Σιχλιμίρης, στο τρίτο του βιβλίο συνθέτει, και ταυτόχρονα, αποσυναρμολογεί μία αφήγηση-περιπλάνηση σε μία δυστοπική Αθήνα, με όλα τα συστατικά του είδους (τυχαίες και μοιραίες συναντήσεις, σκοτεινές αναθέσεις, διαρκείς αμφιβολίες), κουβαλώντας «ένα σφυρί στο κεφάλι του» και σφυροκοπώντας τον ήρωα (alterego) και τον αναγνώστη με τις αντιξοότητες της υπόθεσης και της (συγ)γραφής.


«Η Βαλενσιάνικη Βίβλος», Ραφαέλ Ταζίς, εκδ. Καστανιώτης, μτφ. Ευριβιάδης Σοφός
«Η Βαλενσιάνικη Βίβλος», Ραφαέλ Ταζίς, εκδ. Καστανιώτης, μτφ. Ευριβιάδης Σοφός
Υποδειγματικό αστυνομικό, «παλιομοδίτικο», άρα κλασικό, από έναν εξέχοντα εκπρόσωπο της καταλανικής λογοτεχνίας του προηγούμενου αιώνα και «προπάτορα του αστυνομικού της μυθιστορήματος». Ο θάνατος ενός ξεπεσμένου αριστοκράτη δεν πείθει το δίδυμο του επιθεωρητή και δημοσιογράφου-βοηθού του ότι πρόκειται για αυτοκτονία, καθώς οι έρευνες οδηγούν σ’ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο που διενεργεί δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, με επίκεντρο το μοναδικό αντίτυπο της πολύτιμης «Βαλενσιανής Βίβλου», και την πόλη του Γκαουντί. Ακριβό άρωμα βιβλιοφιλίας, ατμόσφαιρας και μυστηρίου.


Το ολοδικό μου, Andrea Camillieri, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
«Το ολόδικό μου», Andrea Camilleri, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, μτφ. Γιάννα Σκαρβέλη
Ένας διαφορετικός Καμιλλέρι, που, δυστυχώς, περνάει δύσκολες στιγμές σε κλινική της Ρώμης (Buonaguarigione, Andrea!). Όπως στο «Γκρι ταγιέρ» και την «Εξαφάνιση της Λάουρα» (από τις ίδιες εκδ. στα ελληνικά), ο Μονταλμπάνο απουσιάζει, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται, σε 3 διαφορετικές εκδοχές, η «μοιραία γυναίκα α λα ιταλικά». Το «Ολόδικό μου» κρύβει και φανερώνει περίτεχνα συνάμα, ένα ένοχο μυστικό που κατατρώγει ένα παράδοξο ζευγάρι, ακροβατώντας ανάμεσα στον ερωτισμό και το μυστήριο.

● Το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Καλφόπουλου «Φλίππερ» κυκλοφορεί από τις εκδ. Gramma, ενώ συμμετέχει στο συλλογικό έργο «Ελληνικά Εγκλήματα 5» που κυκλοφορεί από τις εκδ. Καστανιώτη


Λένα Μαντά

Λένα Μαντά

«Άλικες σιωπές», Κλαίρη Θεοδώρου, εκδ. Ψυχογιός
«Άλικες σιωπές», Κλαίρη Θεοδώρου, εκδ. Ψυχογιός

Ο Δημήτρης και η Ηλέκτρα δεν έπρεπε να συναντηθούν και πολύ περισσότερο να ερωτευθούν. Δύο κόσμοι που δεν ενώνονται πουθενά, στα χρόνια του εμφυλίου. Κόντρα στο ρεύμα και στα «πρέπει» οι δυο τους γι’ αυτό και το τίμημα ακριβό. Ιστορικά γεγονότα και μυθοπλασία σε πλήρη αρμονία! Ένα βιβλίο αληθινό κόσμημα!


Σασμός, Σπύρος Πετρουλάκης, εκδ. Μίνωας
«Σασμός», Σπύρος Πετρουλάκηw, εκδ. Μίνωας 
Μια βεντέτα που σιωπά, όταν νέο αίμα φέρνει αναζωπύρωση. Ζωές καταστρέφονται, βαρύ το τίμημα επί δικαίων και αδίκων. Κάποιος πρέπει να τη σταματήσει, κάποιος να επιβάλει τον Σασμό. Χείλη που δεν είπαν την αλήθεια, θυμός που έμεινε κρυμμένος, έρωτες και πάθη και λίγο πριν το τέλος η μεγάλη ανατροπή!


Τα τάπερ της Αλίκης, Έλενα Ακρίτα, εκδ. Διόπτρα
«Τα τάπερ της Αλίκης», Έλενα Ακρίτα, εκδ. Διόπτρα
Τα τάπερ της Αλίκης, τα τάπερ όλων. Εκεί που σφραγισμένα κρατούμε λίγο πολύ όλοι όσα μας πόνεσαν, μαζί με μικρά μυστικά. Μια ολόκληρη εποχή που κάηκε στις στάχτες του Μινιόν. Μια ολοζώντανη ηθογραφία που θα θυμίσει στους μεγαλύτερους και θα μάθει στους νεότερους. Και όλα αυτά μέσα από την υπέροχα καυστική πένα της Έλενας Ακρίτα. 


«Το κορίτσι της ντροπής», Σοφία Βόικου, εκδ. Ψυχογιός
«Το κορίτσι της ντροπής», Σοφία Βόικου, εκδ. Ψυχογιός
Πόσα λάθη θα πληρώσει ένα παιδί που δεν φταίει; Ποια ευθύνη φέρει, αν η μητέρα της δεν παντρεύτηκε κι αν ο πατέρας της ήταν εχθρός; Μετά την Γερμανική κατοχή, η Λένη θα σηκώσει ένα βάρος που δεν της αναλογεί, θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων που δεν θέλουν και δεν μπορούν να ξεχάσουν. Η Σοφία Βόικου δεν απογοητεύει ποτέ! 

● Το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά «Ταξίδι στη Βενετία» κυκλοφορεί από τις εκδ. Ψυχογιός


Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Θοδωρής Παπαθεοδώρου

«Το άρωμα του ονείρου», Τομ Ρόμπινς, εκδ. Αίολος, μτφ. Γιάννης Κωστόπουλος
«Το άρωμα του ονείρου», Τομ Ρόμπινς, εκδ. Αίολος, μτφ. Γιάννης Κωστόπουλος

Ο απίστευτος παραμυθάς, ο μοναδικός κι ανεπανάληπτος Τομ Ρόμπινς. Προσωπικά τον θεωρώ αναγνωστική όαση στην έρημο των χιλιάδων πανομοιότυπων, και αδιάφορων, αναγνωσμάτων που μας κατακλύζουν εσχάτως. Κάποιοι μπορεί να ονομάσουν το βιβλίο παλιό, εγώ το θεωρώ διαχρονικό. Εντελώς φευγάτο, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.


Τζον Μπόιν, «Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς» (εκδ. Ψυχογιός)
«Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς», Τζον Μπόιν, εκδ. Ψυχογιός, μτφ. Έφη Τσιρώνη
Από τον συγγραφέα του αριστουργηματικού: «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα». Εξαιρετική γραφή, ιδιόρρυθμο χιούμορ, σπαρταριστοί διάλογοι και καυστικός λόγος που τσακίζει προκαταλήψεις. 


«Πατρίδα» του Φερνάντο Αραμπούρου
«Πατρίδα», Φερνάντο Αραμπούρο, εκδ. Πατάκη, μτφ. Τιτίνα Σπεραλάκη
Για τις εμφύλιες πληγές που αιμορραγούν, αλλά και για την κατανόηση, τη συγχώρεση, την ανθρωπιά. Η τραυματική ιστορία της χώρας των Βάσκων μέσα από μια αφήγηση - ποταμό που εστιάζει στον πόλεμο των ψυχών και στα ανεπούλωτα τραύματα.


«Ελληνικά Εγκλήματα 5», Συλλογικό Έργο, εκδ. Καστανιώτη
«Ελληνικά Εγκλήματα 5», Συλλογικό Έργο, εκδ. Καστανιώτη
Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει ένα αστυνομικό από καλοκαιρινές, αναγνωστικές προτάσεις. Τι καλύτερο από το μεσογειακό νουάρ; Τι καλύτερο από την αφρόκρεμα των Ελλήνων συγγραφέων του αστυνομικού; Γνωρίστε τους όλους μαζί σε αυτή την εξαιρετική ανθολογία που έχει δημιουργήσει ήδη παράδοση.

● Το νέο μυθιστόρημα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Συναξάρια της μικρής πατρίδας» κυκλοφορεί από τις εκδ. Ψυχογιός και αποτελεί το τρίτο βιβλίο της σειράς του «Μακεδονικού Αγώνα»


Δημήτρης Σίμος

Δημήτρης Σίμος

«Ο ψιθυριστής», Alex North, εκδ. Bell (μτφ. Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου)
«Ο ψιθυριστής», Alex North, εκδ. Bell, μτφ. Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου

Ψυχολογικό θρίλερ που πατά γερά πάνω σε όλες τις δραματουργικές αρετές που θα σας κάνουν να τρομάξετε, να εκπλαγείτε και να συγκινηθείτε. Γρήγορο, δυνατό και βαθύ με ιδαίτερη ανάλυση στην σχέση πατέρα-γιου. Πεταλούδες, ψίθυροι και μυστικά παρελθόντος που θα αλλάξουν για πάντα τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.


Clare Mackintosh «Σ' άφησα», εκδόσεις Μεταίχμιο
«Σε άφησα», Clare Mackintosh, εκδ. Μεταίχμιο, μτφ. Βάσια Τζανακάρη
«Σε άφησα» και ένα τροχαίο ατύχημα που θα αλλάξει τη ζωή της Τζένα Γκρέυ. Η μόνη της ελπίδα για μια καινούργια αρχή είναι η εγκατάστασή της σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στις ακτές τις Ουαλίας. Αγγλική κοφτή αφήγηση, σκοτεινό και ιδιαίτερα ανατριχιαστικό. Plot twist που σου μένει.


«Η εποχή της υποκρισίας», Πέτρος Μάρκαρης, εκδ. Γαβριηλίδης
«Η εποχή της υποκρισίας», Πέτρος Μάρκαρης, εκδ. Γαβριηλίδης
Το καινούργιο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη ρίχνει φως, για άλλη μια φορά, στα παρασκήνια των κέντρων αποφάσεων που η φιλολαϊκή πολιτική τους στην πραγματικότητα είναι βιτρίνα. Ένας συγγραφέας που, όπως μας αποκάλυψε σε πρόσφατη παρουσίαση, για να γράψει μια νέα ιστορία πρέπει να νιώσει έξαλλος για μια αδικία. Και εδώ ο αστυνόμος Χαρίτος καλείται να φέρει ηθική δικαιοσύνη.


«Η λέξη είναι φόνος» Anthony Horowitz  (μτφ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου), εκδ. Διόπτρα
«H λέξη είναι φόνος», Antony Horowitz, εκδ. Διόπτρα, μτφ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου
Το μυθιστόρημα του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα, που γνωρίζει και μιλά ελληνικά, λόγω της μεγάλης του αγάπης για την Κρήτη. Antony Horowitz και Daniel Hothorn, ένα ιδιαίτερο δίπολο που φέρνει στο νου το αγαπημένο «αστυνομικό ταγκό», στα βήματα του Σέρλοκ Χόλμς και του Dr Watson. Συναρπαστική πλοκή, εμπνευσμένες ανατροπές.

● Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου «Τοξικά μάτια» κυκλοφορεί από τις εκδ. Bell


Έρση Σωτηροπούλου

Έρση Σωτηροπούλου

«Το Μαγικό βουνό», Τόμας Μαν, εκδ. Μεταίχμιο (μτφ. Θόδωρος Παρασκευόπουλος)
«Το Μαγικό βουνό», Τόμας Μαν, εκδ. Μεταίχμιο (μτφ. Θόδωρος Παρασκευόπουλος)

Είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που το διαβάζω και θα έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά. Είναι ενδιαφέρον πώς ένα βιβλίο σου αφήνει διαφορετικές εντυπώσεις στο πέρασμα του χρόνου. Στο σανατόριο Μπέργκχοφ στήνεται ένα συνταρακτικό σκηνικό για το τέλος του κόσμου, ο Χανς Κάστορπ μου θύμισε τον πρίγκιπα Μίσκιν στον «Ηλίθιο» κι όλα αυτά τις παραμονές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.


«Βροχή και λιακάδα», Ζακ Πρεβέρ, εκδ. Καλέντης, μτφ. Γιάννης Θηβαίος
«Βροχή και λιακάδα», Ζακ Πρεβέρ, εκδ. Καλέντης, μτφ. Γιάννης Θηβαίος
Είχα διαβάσει τον Πρεβέρ στην εφηβεία μου και τον είχα προσπεράσει. Τώρα χάρη στην εξαιρετική μετάφραση του Γιάννη Θηβαίου τον ανακαλύπτω από την αρχή. Ξαφνιάζει ευχάριστα η παραδοξότητα που διαπερνάει τους στίχους, το στοιχείο ανατροπής, αυτή η ευφυΐα της γραφής που δίνεται με φυσικότητα. 


«Γιατί η Ελλάδα;» Ζακλίν ντε Ρομιγί, εκδ. Το Άστυ, μτφ. Μπάμπης Αθανασίου
«Γιατί η Ελλάδα;» Ζακλίν ντε Ρομιγί, εκδ. Το Άστυ, μτφ. Μπάμπης Αθανασίου
Προσπαθώντας να εξηγήσει το μεγάλο ισόβιο πάθος της για τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς,η ντε Ρομιγί διατρέχει το ελληνικό θαύμα από τον Όμηρο ως το κορύφωμα του 5ου αι. της Αθήνας μέσα από την ιστορία, την τραγωδία, τη φιλοσοφία.Για κάποιους σαν κι εμένα που για διάφορους λόγους –πολιτικές καταστάσεις, κακή διδασκαλία στο σχολείο– νιώθουν μια αδιαφορία για την αρχαία Ελλάδα, αυτό το βιβλίο προσφέρει μια πρώτη συναρπαστική προσέγγιση. 


«Μια βοήθεια παρακαλώ», Γλυκερία Μπασδέκη, εκδ. Bibliothèque
«Μια βοήθεια παρακαλώ», Γλυκερία Μπασδέκη, εκδ. Bibliothèque
Ένα βιβλίο λαμπερό, ανένταχτο, μυστηριώδες. Με μια επίφαση ηθογραφική και μια μορφή, επίσης κατ’ επίφαση, παραδοσιακή, μας παρουσιάζεται ο κόσμος χωρισμένος σε δυο σύμπαντα: τους ζητιάνους και τους έχοντες. Όμως σ’ αυτό το πανόραμα της ζητιανιάς χωράμε όλοι μας. Άλλος ζητιανεύει για φαγητό, άλλος για έρωτα και τελικά ο κόσμος του ζήτουλα θριαμβεύει.

● Το τελευταίο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου «Άνθρωπος στη θάλασσα» κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη


Φίλιππος Φιλίππου
Φίλιππος Φιλίππου © Giorgos Fermeletzis

«Οι Ντάρρελ της Κέρκυρας», Michael Haag, εκδ. Πατάκη, μτφ. Μυρτώ Καλοφωλιά
«Οι Ντάρρελ της Κέρκυρας», Michael Haag, εκδ. Πατάκη, μτφ. Μυρτώ Καλοφωλιά

Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπου μιλάει για την παραμονή της οικογένειας Ντάρελ στην Κέρκυρα πριν από την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Η μητέρα Ντάρρελ προσπαθεί να απαλύνει τη θλίψη της για τον θάνατο του συζύγου της στην Ινδία, ενώ τα δύο της αγόρια ασχολούνται με κάτι που τα έκανε διάσημους αργότερα, ο Λόρενς με τη λογοτεχνία και ο Τζέρι με τη φροντίδα των ζώων.

«Η κόρη του χρόνου», Josephine Tey, εκδ. Gutenberg, μτφ. - εισαγωγή Στράτος Μυρογιάννης

«Η κόρη του χρόνου», Josephine Tey, εκδ. Gutenberg, μτφ. - εισαγωγή Στράτος Μυρογιάννης

Μια αστυνομική συγγραφέας, άγνωστη στην Ελλάδα, έγραψε στα μέσα του εικοστού αιώνα ένα εμβληματικό βιβλίο. Ένας αστυνομικός, καθηλωμένος στο κρεβάτι νοσοκομείου, επιχειρεί να εξιχνιάσει μια σκοτεινή υπόθεση της αγγλικής ιστορίας. Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ΄ (15ος αιώνας), ήρωας έργου του Σαίξπηρ, κατηγορήθηκε πως διέταξε τις δολοφονίες δύο πριγκίπων. Ο αστυνομικός, κοιτώντας το πορτρέτο του, ανακαλύπτει την αλήθεια.


«Αναψηλάφηση», Βασίλης Γκουρογιάννης, εκδ. Μεταίχμιο
«Αναψηλάφηση», Βασίλης Γκουρογιάννης, εκδ. Μεταίχμιο
Ένα βιβλίο για την Ελλάδα των αγώνων (Κατοχή- Εμφύλιος- Δικτατορία) και την σημερινή Ελλάδα. Ο ήρωας, μέλος μιας αριστερής αντιστασιακής οργάνωσης που αγωνίστηκε κατά της χούντας, επιστρέφει στην Αθήνα και συναντάει παλιούς του συντρόφους. Θυμάται τη δράση τους και την αγνότητά τους, και θλίβεται για τη γενική κατάντια: της χώρας, της κοινωνίας, τη ηθικής, της γλώσσας.


«Η δοκιμασία της αθωότητας», Άγκαθα Κρίστι, εκδ. Ψυχογιός, μτφ. Γιώργος Μπαρουξής

«Η δοκιμασία της αθωότητας», Άγκαθα Κρίστι, εκδ. Ψυχογιός, μτφ. Γιώργος Μπαρουξής 
Η «βασίλισσα» του εγκλήματος γράφει μια ιστορία χωρίς τον Ηρακλή Πουαρό. Ένας άντρας, ο Άρθουρ Κάλγκαρι, παρουσιάζεται σε ένα σπίτι και δηλώνει στην οικογένεια του Τζακ Αρτζάιλ, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της θετής του μητέρας (πέθανε στη φυλακή), πως ο φερόμενος ως δράστης είναι αθώος. Ήταν μαζί την ώρα του φόνου. Τα μέλη της οικογένειας δεν χαίρονται καθόλου. Τότε ποιος είναι ο δολοφόνος;

● Το βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου «Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη, ενώ συμμετέχει και στο συλλογικό έργο «Ελληνικά εγκλήματα 5» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδ. Καστανιώτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ