Βιβλιο

«Διόπτρα Books & Life»: Στα Εξάρχεια με βιβλία & κλασική μουσική

Ένας ολοκαίνουργιος χώρος με πρωταγωνιστή το βιβλίο, προσγειώθηκε πρόσφατα στην «γειτονιά των εκδοτών»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 703
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dipotra_cov.jpg
© Νίκος Ζήκος

Ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και οι αρχιτέκτονες Χρίστος Δεληνικόλας και Έρη Κωνσταντάκου μας μιλάνε για την επιστροφή των εκδόσεων Διόπτρα σε νέο χώρο στα Εξάρχεια

Το «Διόπτρα Books & Life», ένας ολοκαίνουργιος χώρος με πρωταγωνιστή το βιβλίο, προσγειώθηκε πρόσφατα στην «γειτονιά των εκδοτών». Οι εκδόσεις Διόπτρα επέστρεψαν στο κέντρο μετακομίζοντας στην παλιά τους γειτονιά, στο μέρος που όλα ξεκίνησαν, και συγκεκριμένα στη οδό Σόλωνος 93-95, λίγα στενά πιο πάνω από τον παλιό τους χώρο που ήταν στη Χαριλάου Τρικούπη 13.

img_20190514_161241.jpg

«Από εκεί ξεκινήσαμε κι εκεί πιστεύουμε ότι αναπνέει το βιβλίο» μας λέει ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος όταν τον ρωτάμε για τον νέο χώρο καθώς και για το τι τον οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει ο εκδοτικός οίκος στην παλιά του γειτονιά. «Βλέπουμε τον μαρασμό που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια και θέλουμε η παρουσία μας να τονώσει την περιοχή και το βιβλίο. Για το λόγο αυτό επενδύσαμε “παράλογα” πολλά στη δημιουργία ενός τόσο ελκυστικού σημείου που θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς για το βιβλίο με τις ποικίλες εκδηλώσεις που θα γίνονται, τις λέσχες ανάγνωσης, τα σεμινάρια αυτοβοήθειας και όχι μόνο, αλλά και τις πολλές παιδικές εκδηλώσεις – για αυτό και έχουμε σχεδιάσει και μια εξέδρα για παιδιά. Ήδη οι αντιδράσεις όλων στη γειτονιά είναι συγκινητικές: νιώθω ότι μας περίμεναν καιρό».

Πραγματικά, ο διώροφος χώρος του «Διόπτρα Books & Life» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να χαρίζει στους βιβλιόφιλους εκείνο το αίσθημα φιλοξενίας και ζεστασιάς που αναζητούν όταν ξεκινούν να διαβάζουν ένα βιβλίο σε μια γωνιά του καναπέ τους. Γι’ αυτό το λόγο το ισόγειο είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να χωράει όχι απλώς πολλά βιβλία αλλά και άνετα καθιστικά που θα λειτουργούν σαν το καθιστικό του σπιτιού μας. Το δεύτερο επίπεδο, από την άλλη, έχει διαμορφωθεί ως ένας χώρος εκδηλώσεων στον οποίο μπορούν να βρεθούν έως και 110 άτομα. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιείται μόνο για μεγάλες εκδηλώσεις αλλά και για μικρότερες και περισσότερο αλληλεπιδραστικές, όπως τα σεμινάρια, οι λέσχες ανάγνωσης και οι τάξεις διαλογισμού. 

img_20190514_161306.jpg

«Στόχος μας ήταν η δημιουργία ενός βιβλιοπωλείου που η πνευματικότητα, η απλότητα και η οικειότητά του θα υπερτερούν του εμπορικού του χαρακτήρα» μας εξηγούν οι αρχιτέκτονες του χώρου, Χρίστος Δεληνικόλας και Έρη Κωνσταντάκου του γραφείου ΙΧΝΟΣ. «Με δεδομένο πως το βιβλίο είναι το μέσο αναζήτησης “απαντήσεων”, θέλαμε ο χώρος του “Διόπτρα  Books & Life” να δίνει σε όλους τη δυνατότητα χώρου και χρόνου, να αναρωτηθούν για όσα επιθυμούν ο νους και η ψυχή τους». 

dioptra_2.jpg
© Νίκος Ζήκος

Όσο για την αίσθηση που ελπίζουν ότι θα έχει ο καθένας μας ξεχωριστά όταν θα μπαίνει στον «Διόπτρα Books & Life» μας είπαν: «Επιλέχθηκαν απλά, φυσικά υλικά και χρώματα,  που αφήνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο και η χαλαρή και όχι ασφυκτική για max εκμετάλλευση διαμόρφωση που δίνει αναπνοές και στάσεις στο χώρο, με σκοπό την ηρεμία και την αλληλοεπίδραση του επισκέπτη με αυτόν».

img_20190515_114954.jpg

Ωστόσο, πέραν του εσωτερικού του χώρου, δεν γίνεται κανείς να αγνοήσει και το γεγονός ότι τοποθέτησή του στα Εξάρχεια αποτελεί τόσο ένα συμβολισμό για τη φυσιογνωμία των εκδόσεων Διόπτρα, όσο και μία επιπλέον «δοκιμασία» που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ανάλογα οι αρχιτέκτονες: «Η επιστροφή του “Διόπτρα Books & Life” στα Εξάρχεια ήταν εκ των ων ουκ άνευ για τον αυτοπροσδιορισμό και την επιβεβαίωση της ταυτότητάς του ως ιστορικού εκδοτικού οίκου. Όμως, η καλή ένταξη στην περιοχή απαιτεί να λάβει κανείς υπόψη του τις ιδιαιτερότητές της. Στην περίπτωσή μας, καθόρισε και το υλικό της όψης και την επιλογή δημιουργίας graffitti στα ρολά, που θα υλοποιηθεί σύντομα».

img_20190514_161251.jpg

Τι όμως επιθυμούν οι εμπνευστές του εγχειρήματος να αισθάνεται ο κάθε επισκέπτης του νέου χώρου όταν περνάει την πόρτα του «Διόπτρα Books & Life»; Ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος σχολιάζει: «Θέλουμε να τους προσκαλέσουμε να έρθουν σπίτι τους: να νιώσουν οικειότητα από την πρώτη στιγμή που θα μπουν μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί κάποιος να αποκαλέσει “καθιστικά”. Δεν είναι απλά ένα χώρος με ράφια και βιβλία, αλλά κάπου που με ηρεμία και κάτω από τους ήχους κλασικής μουσικής μπορεί ο αναγνώστης να περιπλανηθεί στα βιβλία μας. Αλλά περισσότερο από όλα θέλουμε να νιώσουν τη ζεστασιά μας και τον ενθουσιασμό μας. Γιατί ό,τι κάνουμε το κάνουμε έχοντάς τους στο μυαλό μας αλλά και στην ψυχή μας». Το «Διόπτρα Books & Life» σχεδιάστηκε όχι απλά ως ένας ακόμα απρόσωπος χώρος πώλησης βιβλίων, αλλά έχοντας ως βάση το γενικότερο όραμα των εκδόσεων Διόπτρα: «βιβλία που μας κάνουν καλύτερους και βελτιώνουν τη ζωή μας, δράσεις που προσφέρουν γνώση και ψυχαγωγία, εκδηλώσεις που μας φέρνουν πιο κοντά σε αγαπημένους συγγραφείς, προγράμματα που αποσκοπούν στην αγωγή και φαντασία των παιδιών».

dipotra_ex.jpg
© Νίκος Ζήκος


dioptra_3.jpg
© Νίκος Ζήκος


dioptra_4.jpg
© Νίκος Ζήκος


dioptra_5.jpg
© Νίκος Ζήκος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ