Βιβλιο

Πώς ο Στίβεν Κινγκ έσωσε τη στήλη κριτικής βιβλίων μίας τοπικής εφημερίδας

To tweet του συγγραφέα που άλλαξε τα δεδομένα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-84707419.jpg
Stephen King, © Mario Tama/Getty Images/Ideal Image

Η τοπική εφημερίδα του Μέιν, Portland Press Herald – Maine Sunday Telegram, αποφάσισε να καταργήσει τη στήλη της με κριτικές βιβλίων, σχετικών με την περιοχή, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η ανακοίνωση έφερε ένα κύμα αντιδράσεων τόσο από ντόπιους συγγραφείς, οι οποίοι σχολίασαν ότι βασίζονταν στην στήλη για να γνωρίσει το κοινό τη δουλειά τους, όσο και από υπαλλήλους βιβλιοπωλείων, που ανέφεραν ότι πολλοί πελάτες τους αναζητούσαν συχνά βιβλία, για τα οποία είχαν μάθει από αυτήν, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι αναγνώστες, που απογοητεύτηκαν από την απόφαση της εφημερίδας.

Ανάμεσα στους τελευταίους είναι και ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ, ο οποίος με ένα tweet του αναφέρθηκε στο γεγονός και κάλεσε τους εκατομμύρια, ντόπιους και μη, ακολούθους του να το αναδημοσιεύσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους υπεύθυνους του εντύπου. «Η Portland Press Herald/Maine Sunday Telegram δεν θα δημοσιεύει πλέον τοπικές ανεξάρτητες κριτικές βιβλίων σχετικών με το Μέιν, τοποθετημένων στο Μέιν ή γραμμένων από συγγραφείς του Μέιν. Κάντε retweet αν είστε από το Μέιν (ή ακόμα κι αν δεν είστε). Πείτε στην εφημερίδα ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ».

Το tweet ακούμπησε τις 9.000 αναδημοσιεύσεις και γρήγορα έγινε αντιληπτό και στην εφημερίδα. Η τελευταία, μάλιστα, πρότεινε στον Κινγκ μία συμφωνία και δεσμεύτηκε να επαναφέρει την στήλη αμέσως, αν καταφέρει να πείσει 100 ακολούθους του να εγγραφούν στην ψηφιακή της έκδοση με τον κωδικό «KING», με τον συγγραφέα να απαντάει ότι δεν είναι σίγουρος αν αυτό που συμβαίνει είναι κάποιου είδους εμπορικό κόλπο ή εκβιασμός, αλλά και πάλι θέλει οι ακόλουθοι του να τον βοηθήσουν να σώσει την στήλη.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Κινγκ δεν χρειαζόταν καν γράψει το δεύτερο tweet, αφού πριν προλάβει να το δημοσιεύσει η εφημερίδα είχε ήδη αναρτήσει ένα tweet, με το οποίο ανακοίνωνε ότι ο στόχος επετεύχθη και ότι οι κριτικές βιβλίων θα επιστρέψουν.

Μετά από την ανακοίνωση, ο συγγραφέας ευχαρίστησε όσους εγγράφηκαν, ενώ δεν μπόρεσε να μην σημειώσει την πικρία του για το γεγονός ότι η αδιαφορία του συνόλου των ΗΠΑ για τον πολιτισμό είναι αυτή που οδήγησε και στην αρχική άστοχη κατάργηση της στήλης από την εφημερίδα.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ