Βιβλιο

«Η 8η μέρα». Γιατί να το διαβάσεις;

Ο θάνατος καραδοκεί στο κύκνειο άσμα της Φρίντα Κλάιν, διά χειρός Nicci French (εκδ. Διόπτρα)

Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπόθεση: Σε μια κεντρική λεωφόρο του Βόρειου Λονδίνου, ένα αυτοκίνητο βγαίνει εκτός πορείας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προσκρούει στη βιτρίνα ενός καταστήματος. Ο οδηγός ανασύρεται νεκρός, μόνο που σύντομα αποκαλύπτεται πως έχει δολοφονηθεί πριν μία εβδομάδα!

Οι ανακρίσεις ξεκινούν και σύντομα άλλο ένα πτώμα ανακαλύπτεται σε μια φωτιά που σιγοκαίει στο πάρκο του Χάμστεντ Χιθ. Η αστυνομία εικάζει πως έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο που παίζει μαζί τους και επιζητεί την προσοχή τους.

Την ίδια στιγμή, η Λόλα Χέις ετοιμάζει τη πραγματεία της στην εγκληματολογία και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια εργασία με θέμα την ανάλυση και την αποδόμηση της προσωπικότητας της Φρίντα Κλάιν. Στην προσπάθειά της να την εντοπίσει, θα βρεθεί μπλεγμένη και θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις. Για άλλη μια φορά, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Φρίντα και μόνο μία λύση υπάρχει για να σταματήσουν οι φόνοι...

Συγγραφέας: Το όνομα Nicci French είναι ψευδώνυμο για το συγγραφικό ζεύγος των δημοσιογράφων Nicci Gerrard και Sean French. Δεν είναι ζευγάρι µόνο στη συγγραφή, αλλά και στη ζωή. Είναι παντρεµένοι και κατοικούν στο Σάφολκ. Υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα που έγιναν επιτυχίες µε την υπογραφή Nicci French.

Σε συνέντευξή τους δήλωσαν για το βιβλίο «Η 8η μέρα»: «Είναι η ημέρα που οι ζωντανοί συνομιλούν και συναντιούνται με εκείνους που έχασαν, μια μέρα με φαντάσματα, αναμνήσεις και αποχαιρετισμούς».

Σε ποιους απευθύνεται: Αν έχεις διαβάσει τη σειρά των βιβλίων με ηρωίδα τη Φρίντα Κλάιν, δεν χρειάζονται συστάσεις∙ απλά διάβασε το ανατριχιαστικό φινάλε αυτής της συναρπαστικής ιστορίας. Αν δεν έχεις μπλεχτεί ακόμα στα δίχτυα της παρανοϊκής εμμονής του Ντιν Ριβ και της αγωνιώδους προσπάθειας της Φρίντα να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό του, τότε ξεκίνα τώρα και αφέσου στην καταιγιστική δράση και των οκτώ μυθιστορημάτων.

Θα σε συνεπάρουν:
1. «Είμαστε όλοι μας φύλλα σ’ ένα δέντρο. Το φθινόπωρο πλησιάζει...»

Μετά από επτά μυθιστορήματα, αμέτρητες ανατροπές, πυρετικές αναζητήσεις και απεχθείς φόνους, οι δύο κεντρικοί ήρωες της σκοτεινής σειράς των Nicci French βρίσκονται αντιμέτωποι. Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι φτάνει στο τέλος του και θα παρασύρει για άλλη μια φορά στο πέρασμά του αθώα θύματα, θα παίξει με συνειδήσεις και θα βγάλει τους σκελετούς από την ντουλάπα. Κανείς μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του ψυχοπαθούς Ντιν και στην τελεσίδικη απόφαση της Φρίντα. Κανείς δεν μπορεί να μπει ανάμεσά τους και να εμποδίσει την καθοριστική συνάντηση. Κι εσύ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή...

2. Η κάθαρση της ηρωίδας
Κάθε βιβλίο της σειράς των Nicci French αποκαλύπτει και ένα απόκρυφο κομμάτι της προσωπικότητας της Φρίντα φωτίζοντας πληγές του παρελθόντος. Κάθε ιστορία σπρώχνει στα άκρα τις αντιστάσεις της και παίζει αμείλικτα με τους δαίμονές της. Ο χρόνος αφήνει πάνω της σημάδια, αλλοτριώνει τον χαρακτήρα της, διαταράσσει τις ισορροπίες της, αρρωσταίνει τη σκέψη και το μυαλό της. Καθώς η 8η μέρα πλησιάζει, εκείνη καλείται πια να επιστρέψει στο χθες και να συναντήσει τις σκιές όσων έφυγαν. Κι εσύ δεν μπορείς να την αφήσεις μόνη με τους δαίμονές της. Είσαι εκεί και αδημονείς να λυτρωθεί μια για πάντα. Με όποιο κόστος.

3. Ο καταιγιστικός ρυθμός
Στο συναρπαστικό φινάλε της σειράς, για άλλη μια φορά κυριαρχεί ο κινηματογραφικός ρυθμός που σε αναγκάζει να γυρίζεις τις σελίδες σχεδόν μανιωδώς. Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και νοτισμένη από την υγρασία των ποταμών. Ένα μυστήριο πλανάται σε κάθε σκηνή και μια αδιόρατη απειλή που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις. Ο Ντιν Ρηβ παραμονεύει και παρακολουθεί κάθε κίνηση. Δεν σε αφήνει να επαναπαυτείς και να πάρεις ανάσα. Μέχρι να φέρει κοντά του τη Φρίντα.

4. Οι χαρακτήρες
Το συγγραφικό δίδυμο Nicci French σκιαγραφεί σε βάθος κάθε χαρακτήρα προβάλλοντας κάθε πτυχή της ψυχοσύνθεσής τους στην πάροδο του χρόνου και καθώς η ιστορία εξελίσσεται. Στο συναρπαστικό φινάλε, οι γνώριμοι ήρωες διατηρούν τους ισχυρούς δεσμούς που έχτισαν και επιθυμούν να προκαλέσουν τη μοίρα με τα πλάνα τους. Κινούνται στο παρασκήνιο αλλά επεμβαίνουν τις πιο καίριες στιγμές, για να σου υπενθυμίσουν πως η αγάπη τους για τη Φρίντα είναι αδιαπραγμάτευτη. Και η νεαρή Λόλα, που μπαίνει στο σκηνικό με αφέλεια και πολλές ανασφάλειες, αποδεικνύει την εκπληκτική ικανότητα των δημιουργών να αποδομούν τους ήρωές τους καταρρίπτοντας κάθε σου συμπέρασμα. 

Κορυφαίες στιγμές: Οι τελευταίες σαράντα σελίδες συνθέτουν ένα θανάσιμα μυστηριώδες παζλ που δεν σου αφήνει περιθώρια να πάρεις ανάσα.

Δυνατές φράσεις: «Μερικές φορές είναι καλό να μιλάμε γι’ αυτά που μας απασχολούν. Κι άλλες φορές πάλι, είναι καλύτερα να μη μιλάμε καθόλου. Εσύ αποφασίζεις».

[...]Τζορτζ Έλλιοτ: «Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να γίνεις ο άνθρωπος που θα μπορούσες να είσαι».

Αν μπορούσα θα άλλαζα: Την περιορισμένη εμπλοκή των παλιών γνώριμων στην τελική αναμέτρηση.

Μετάφραση: Ανήκει στην Ουρανία Τουτουντζή και είναι πολύ καλή.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ