«Το Σχοινάκι» της Νάντιας Δρακούλα στο χαρτί και στη σκηνή
Ο μύθος της Σταχτοπούτας διαβασμένος ανάποδα ή η αναζήτηση της πιο υπερεκτιμημένης προσδοκίας
Ο μύθος της Σταχτοπούτας διαβασμένος ανάποδα ή η αναζήτηση της πιο υπερεκτιμημένης (;) προσδοκίας: Της συγχώρεσης, των άλλων, του εαυτού μας…
Αλλιώς, μια προσωπική αφήγηση για την άσκηση της βίας σ’ όλες τις μορφές της- ενός φαινομένου που γιγαντώνεται μέσα στην κρίση. Και μια προτροπή σε όλα τα θύματα, τους θύτες αλλά και τους απλούς παρατηρητές να μην αποδεχθούν μια τέτοια συνθήκη ως «αναγκαίο κακό», αλλά να βρουν τα θάρρος να μιλήσουν.
Αυτό είναι «Το Σχοινάκι» της Νάντιας Δρακούλα, το οποίο επανεκδίδεται, αυτή τη φορά από το εκδοτικό οίκο Σοκόλη και το Εθνικό θέατρο, ενώ ανεβαίνει τον Μάιο στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού θεάτρου στο πλαίσιο της ενότητας «Συγγραφέας του Μήνα», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Λίγα λόγια για το έργο
«Το Σχοινάκι» αρχικά γράφτηκε στα αγγλικά για ένα θεατρικό διαγωνισμό στις Η.Π.Α. Το ζητούμενο ήταν η αποδόμηση ενός παραμυθιού. Η ιστορία του έργου είναι εμπνευσμένη από το λαϊκό μύθο της Σταχτοπούτας, όπως αυτός απαντάται σε δεκάδες λαογραφικές διασκευές ανά τον κόσμο, από την κλασική εκδοχή του Σαρλ Περώ και των αδελφών Γκριμ, έως βαθειά πίσω στο χρόνο, στην Αρχαία Αίγυπτο και στην Κίνα. Οι χαρακτήρες εδώ είναι σύγχρονοι θύτες και θύματα που ανακυκλώνουν αυτό το «θέατρο ελέγχου» από γενιά σε γενιά. «Το Σχοινάκι» είναι ένα έργο για την ενδοσχολική βία (bullying). Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Θα έλεγε κανείς ότι η συγγραφέας τολμάει να τεμαχίσει τους ήρωες της με τρόπο ψυχαναλυτικό για να δικαιολογήσει τις πράξεις τους, αφήνοντας πάλι ένα βέβαιο ερωτηματικό για τον αναγνώστη.
Η πλοκή
Η συνθήκη του έργου είναι μια σύγχρονη αμερικάνικη κωμόπολη. Η Λίζα Μίτσελ, καταξιωμένη μουσικός, επιστρέφει στο σχολείο που μεγάλωσε για να γράψει το μικρό της γιο. Εκεί συναντάει δυο παλιές της συμμαθήτριες, οι οποίες χρόνια πριν έκαναν το σχολείο αυτό να μοιάζει ανυπόφορη φυλακή για εκείνη. Παρακολουθούμε τους ήρωες μια τραγικής ιστορίας που γεννήθηκε στο εφηβικό παρελθόν τους, αλλά τα κατάλοιπά της επιβιώνουν στην ενήλικη ζωή τους μέχρι να λυθούν τα μάγια και να πάρουν όλοι και όλα την πραγματική τους μορφή.
Το βιβλίο
«Το Σχοινάκι» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη σειρά Δήγμα των Εκδόσεων Ευρασία, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, σε μέρες άχαρες και ανασφαλείς, εκείνες του Δημοψηφίσματος, το καλοκαίρι του 2015. Το 2017 εκδίδεται για δεύτερη φορά από τον εκδοτικό οίκο Σοκόλη και το Εθνικό θέατρο, ενώ ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού θεάτρου στο πλαίσιο της ενότητας «Συγγραφέας του Μήνα», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Η συγγραφέας
Η Νάντια Δρακούλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, διεθνές οικονομικό δίκαιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Μάντσεστερ. Πήρε μαθήματα θεάτρου και συγγραφής θεατρικού έργου - σεναρίου στο Εθνικό Θέατρο και στη σχολή του David Mamet στη Νέα Υόρκη. Έχει εργασθεί ως δικηγόρος και δημοσιογράφος στην τηλεόραση και στον Τύπο, ως ερευνήτρια και σεναριογράφος σε ντοκιμαντέρ.
Είναι συνιδρύτρια της πολιτιστικής εταιρείας «Η Τρελλή Ροδιά»(www.itrellirodia.com). Τα έργα της «Η Κυόκο στο Κέντρο της Γης» και «Προσωποπαγίδα» έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις. Το «Σχοινάκι» επιλέχθηκε από το Εθνικό Θέατρο για παράσταση (Μάιος 2017). Αυτή την περίοδο γράφει το «Κάμπινγκ», ένα μυθιστόρημα για παιδιά που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.