- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Πού είμαστε και πού πάμε;»
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στάθη Καλύβα για την κρίση στην Ελλάδα και το πώς μπορεί να βγει κάτι καλό από αυτή
Μία ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στο Public στο Σύνταγμα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Ο Στάθης Ν. Καλύβας θα παρουσιάσει το έργο του «Πού είμαστε και πού πάμε; - «Διατρέχοντας την κρίση (2009-2016) και ατενίζοντας το μέλλον» σε μία βραδιά στην οποία θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν επιφανή ονόματα της πολιτικής και πολιτισμικής ζωής: Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος (διευθυντής περιεχομένου του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις), η Νίκη Κεραμέως (βουλευτής επικρατείας της ΝΔ - τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων), ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας-αρχισυντάκτης του περιοδικού ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ) αλλά και ο τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου.
Για όσους ενδιαφέρονται η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ στο Public Cafe Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος).
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Στάθης Καλύβας: «Τα τελευταία εφτά χρόνια κυριάρχησαν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις αντί της αυτογνωσίας και της διόρθωσης των σφαλμάτων που κάναμε ως κοινωνία. Όσο όμως επιμένουμε να πορευόμαστε στους λάθος δρόμους, τόσο θα παραμένουμε παγιδευμένοι στο τέλμα, με το φάσμα της καταστροφής να επικρέμεται πάνω μας. Αντίθετα από πολλούς (τους περισσότερους;), θεωρώ πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και να κάνει το μεγάλο άλμα καθώς διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε. Αρκεί να τα αναγνωρίσουμε και να τα εκμεταλλευθούμε σωστά».
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», αναφέρεται στο γιατί ξέσπασε η κρίση, γιατί είχε τέτοιο βάθος και διάρκεια, πώς εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο αντιδράσαμε αλλά και το πώς μπορεί τελικά να βγει κάτι καλό από όλη αυτή τη δυσάρεστη ιστορία.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο συνθέτουν ένα μωσαϊκό που ξεπερνά την άμεση επικαιρότητα, αναδεικνύοντας έτσι μια σειρά προβληματισμών για το παρόν και, ιδιαίτερα, το μέλλον της χώρας μας.
Σημειώνεται πως ο Στάθης Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ), όπου κατέχει την έδρα Arnold Wolfers, και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Woodrow Wilson της Αμερικανικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης για το καλύτερο βιβλίο πολιτικής επιστήμης στις ΗΠΑ και το βραβείο καλύτερου βιβλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κοινωνιολογίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.