-Εκτός από το Ημερολόγιο του Γεωργίου Παπανδρέου, που ανακάλυψε ο εγγονός του Νίκος, εκτός από την αυτοπροσωπογραφία του Ρομπέρτο Μπολάνιο ή κείμενα των Φερλινγκέτι, Λιόσα, Βαλαωρίτη και Μουρακάμι, στο καινούργιο τεύχος των «(δε)κάτων» δημοσιεύεται και μια συνέντευξη του Γιάννη Τσαρούχη, η «τελευταία» του. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η συνέντευξη «δόθηκε μια ζεστή και ηλιόλουστη μέρα τον Νοέμβρη του 1989» ενώ ο Τσαρούχης πέθανε την ίδια χρονιά, Ιούλιο. Δαίμων; Πιθανόν.
-Εν πάση περιπτώσει, αν ο Τσαρούχης έπρεπε να ζήσει ξανά τη ζωή του, δεν θα γινόταν, λέει, ζωγράφος. «Θα προτιμούσα να γίνω αγρότης και στον ελεύθερο χρόνο μου θα μπορούσα να βάφω. Έτσι θα απέφευγα το εμπόριο έργων τέχνης. Το εμπόριο της τέχνης και η εμπορικότητα είναι τρομερά πράγματα».
-Τι καλό διάβασαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου κι ο Φίλιππος Πλιάτσικας τελευταία; Τους είδα λίγο πριν ξεκινήσουν συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και τους ρώτησα. Γιόζεφ Ροτ, «Το εμβατήριο του Ραντσέσκι» ο πρώτος (Άγρα), «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ ο δεύτερος (Μελάνι). Άξονες των παραπάνω, η πτώση της αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας και η πτώση των Δίδυμων Πύργων αντίστοιχα.
«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις, επέστρεφε και παίρνε με…» Καβαφικό μότο διάλεξε η Σόνια Ζαχαράτου για το «Νερά στα μάτια σου», τη νέα της νουβέλα, με το φλογερό, καταστροφικό έρωτα που έζησαν ο αυτοκράτορας Αδριανός και ο νεαρός Αντίνοος (Τόπος). Σε ιστορικά γεγονότα στηρίζεται και το νέο μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Αλεξανδρινό, παρακαλώ!
-Μια κλεφτή ματιά στην αλληλογραφία Καβάφη και Ε.Μ. Φόρστερ λίγο πριν δοθεί για τύπωμα (Ίκαρος): «Έχω διαβάσει –και ξαναδιαβάσει– το “A passage to India”. Eίναι θαυμαστή εργασία. Είναι ευχάριστο ανάγνωσμα. Με αρέσει ο τόνος του έργου, με αρέσουν οι χαρακτήρες, με αρέσει η απεικόνισις της ατμόσφαιρας, με αρέσει η στάσις. Μ’ εγοήτευσεν αυτό το βιβλίο. Το κρατώ πλησίον μου. Πολύ συχνά το παίρνω και το διαβάζω εκ νέου... Δικός σας πάντοτε, Κ. Π. Καβάφης».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ένα ποίημα του Σάββα Σαββόπουλου για τις ιδιαιτερότητες της περιόδου των εορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.