Βιβλιο

Book News 4-11/3

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20495-50307.jpg

Νέα κυκλοφορία

Η μαγειρική των περιστάσεων (Η μαγειρική της Κατοχής)

Eκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας (2η έκδοση: Φεβρουάριος 2012) σελ. 101, € 7

n

Ο πολύ αγαπητός στο κοινό συγγραφέας Θέμος Ποταμιάνος, εκτός από την αγάπη και τη γνώση της θάλασσας και του ψαρέματος, είχε εξίσου μεγάλη αγάπη και για τη μαγειρική. Μετά το εξαιρετικό βιβλίο «Τα ψάρια και η μαγειρική», σειρά έχει τώρα η κατοχική μαγειρική του: «Η μαγειρική των περιστάσεων! Δηλαδή;

Δηλαδή η μαγειρική των δύσκολων αυτών καιρών, η σύγχρονη, η πολεμική μαγειρική, μια μαγειρική ιδιότυπη, πρωτότυπη, εκκεντρική, μια κουζίνα που δεν συγγενεύει με καμιά από τις γνωστές κουζίνες και που τις ξεπερνάει όλες σε πρωτοτυπία και σε σοφούς συνδυασμούς. Αληθινά, ποτέ δεν μαγειρευτήκανε τόσο περίεργα φαγητά. Αλλά και ποτέ δεν φάνηκαν και δεν έδρασαν τόσοι μάγειροι. Άλλοτε μαγείρευαν μόνο οι επαγγελματίες μάγειροι και μερικοί ερασιτέχνες, προερχόμενοι κυρίως από την τάξη των κυνηγών και των ψαράδων. Σήμερα μαγειρεύει όλος ο κόσμος. Μαγειρεύει ο συνταξιούχος και ο εργάτης. Μαγειρεύει ο καλοφαγάς και ο λιτοδίαιτος. Μαγειρεύει ο πλούσιος και ο φτωχός. Μαγειρεύει η κοσμική κυρία και η εργάτρια...

Οι λόγοι είναι γνωστοί. Τα τρόφιμα είναι λίγα. (Και τώρα ακόμα που κάπως πλήθυναν είναι ακριβά.) Τα εστιατόρια πανάκριβα. Αναγκαστικά λοιπόν τρώμε στο σπίτι μας, μαγειρεύουμε μόνοι μας. Και φυσικά προσπαθούμε με κάθε τρόπο ν’ αναπληρώσουμε με την τέχνη τις ελλείψεις των υλικών. Αυτός άλλωστε είναι και ο προορισμός της μαγειρικής και εδώ είναι η αξία του μάγειρα. Να φτιάχνει καλά φαγητά από μέτρια υλικά. Γιατί με τα πλούσια, αγνά και εκλεκτά υλικά κι ένας αδαής μπορεί να φτιάξει καλό φαγητό».


Συναντήσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ποιητές της Μεσογείου: Φως, ταξίδι και εξορία

n

12 ποιητές από πολλές χώρες (Ισραήλ, Τουρκία, Αλγερία, Ισπανία, Ιταλία…) θα έρθουν στην Αθήνα στις 7&8/3 να συμμετάσχουν σε εκδήλωση για την ποίηση που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Την Τρίτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο συναντήσεις με θέμα «Ποιητική φαντασία και μεσογειακός χώρος» (17.00) και «Ποίηση και πολιτική ή ο στρατευμένος ποιητής» (19.30).

Με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Μπουγιούρη, Γιώργου Αρχιμανδρίτη και των προσκεκλημένων ποιητών: Γιώργος Βέλτσος (Αθήνα), Milo de Angelis (Μιλάνο), Μichel Deguy (Παρίσι), Rabia Djelti (Οράν), Israël Εliraz (Ιερουσαλήμ), Ozdemir Ince (Κωνσταντινούπολη), Gérard Noiret (Παρίσι), Μarta Pessarrodona (Tερράσσα), Issa Makhlouf (Βηρυτός), Στρατής Πασχάλης (Aθήνα), Tίτος Πατρίκιος (Αθήνα), Vlada Urosevic (Σκόπια). Είσοδος ελεύθερη, με ταυτόχρονη μετάφραση. Την Τετάρτη 7/3 (20.30) ακολουθεί συνάντηση με θέμα «Μουσική και Ποίηση» στο Gazarte. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Θάλια Προκοπίου, καθώς και οι Γιώργος Αρχιμανδρίτης, όλοι οι προσκεκλημένοι ποιητές και οι μουσικοί: Aγγελική Τουμπανάκη, Δημήτρης Τσάκας, Θωμάς Κωνσταντίνου, Κωστής Μερετάκης.


Εργαστήριο ομαδικής συγγραφής για παιδιά με «οδηγό» τη Σώτη Τριανταφύλλου

Το online περιοδικό www.bookbook.gr διοργανώνει «εργαστήριο» ομαδικής συγγραφής με «οδηγό» τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου με τίτλο «Γράφοντας... ιστορίες με πολλά χέρια».

n 

Τι είναι το www.bookbook.gr; Ένα e-περιοδικό με θέμα τα βιβλία και την ανάγνωση στις παιδικές και νεανικές ηλικίες. Απευθύνεται σε γονείς, παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους, καθώς και σε όσους ασχολούνται με παιδιά (εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους). Tην ομάδα του bookbook, η οποία εργάζεται εθελοντικά, αποτελούν άνθρωποι που εργάζονται επί πολλά χρόνια στο χώρο του βιβλίου, με κίνητρο την αγάπη τους για τα βιβλία και την ανάγνωση. Στόχος τους είναι η καλλιέργεια στα παιδιά αναγνωστικών συνηθειών και επιλογών, καθώς και τρόπων ανάγνωσης και προσέγγισης ενός θέματος, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μπορούν να διαβάζουν κριτικά, αλλά και η συμβολή στην καθιέρωση της ανάγνωσης σαν μέσο απόλαυσης αποσυνδεδεμένο από την καταναγκαστική μελέτη των βιβλίων στο στενό πλαίσιο της εκπαίδευσης. «Ιστορίες με πολλά χέρια» Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι.

Η Σώτη Τριανταφύλλου εξηγεί: «Κάθε Κυριακή απόγευμα, η Σώτη Τριανταφύλλου (εγώ) μπορεί να διαβάζει τις ιστορίες σας και να σας γράφει σκέψεις και σχόλια. Συχνά, όταν τελειώνει η Κυριακή είμαστε λίγο μελαγχολικοί: αύριο πάλι σχολείο… Μήπως δεν έχουμε διαβάσει καλά όλα τα μαθήματα; Μήπως…; Για να φύγει μακριά η μελαγχολία υπάρχουν δύο τρόποι: πρώτα, σιγουρευόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι για τη Δευτέρα. Οι Δευτέρες είναι καινούργια μικρά ξεκινήματα, άρα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι. Δεύτερον, μπορούμε να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία, δηλαδή έναν δικό μας κόσμο. Να πώς μπορεί να γίνει αυτό: θα γράφω μια παράγραφο –ή και λίγο περισσότερο– από μια ιστορία· στη συνέχεια, όποιος θέλει θα τη συνεχίζει… Θα βάζετε τη φαντασία σας να δουλεύει· θα περιγράφετε γεγονότα που δεν συνέβησαν και γεγονότα που συνέβησαν. Συνεχίζοντας λοιπόν την παράγραφο ή τη σελίδα θα “αφηγείστε” μια ιστορία, δεν θα γράφετε κάτι σαν έκθεση ιδεών. Χρειαζόμαστε δηλαδή πλοκή, ήρωες (“χαρακτήρες”), πράγματα που κάνουν οι ήρωες και πράγματα που παθαίνουν – όχι σκέψεις και ιδέες ….»

Το εργαστήρι ομαδικής συγγραφής ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και σε 5 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί. Για περισσότερες πληροφορίες:www.bookbook.gr, myrtotzan@gmail.com


Δύο νομικά συμπόσια στο Megaron Plus

Από την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων και την Ένωση Αστικολόγων

Το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει δύο σημαντικά Νομικά Συμπόσια.

Το πρώτο από αυτά θα πραγματοποιηθεί στις 6/3 σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, με τίτλο «45 χρόνια εφαρμογής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Ομιλητές του Συμποσίου θα είναι ο Κωνσταντίνος Καλαβρός, καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Νικόλαος Κλαμαρής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Νικόλαος Νίκας, καθηγητής ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Βασίλειος Ρήγας, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων.

Το δεύτερο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 7/3 σε συνεργασία με την Ένωση Αστικολόγων. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο πάνελ ομιλητών. Στο πρώτο, με θέμα «Το δικαίωμα στην προσωπικότητα και οι σύγχρονες μορφές προστασίας του», ο Παναγιώτης Λαδάς, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει εισήγηση με τίτλο «Η συμβολή του Δημοσίου Δικαίου στην προστασία του δικαιώματος στην προσωπικότητα» και ο Ιωάννης Καράκωστας, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιήσει εισήγηση με τίτλο «Σύγχρονα ζητήματα του Δικαίου της προσωπικότητας». Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Απόστολος Γεωργιάδης, επίτιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός.

Στο δεύτερο πάνελ του Συμποσίου με θέμα «Επιταγές δικαιοσύνης επί εκκρεμών συμβάσεων σε περιόδους οικονομικής κρίσης» ομιλητές θα είναι ο Φίλλιπος Δωρής, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών («Η δικαστική διάπλαση του περιεχομένου εκκρεμών συμβάσεων σε περιόδους οικονομικής κρίσης») και ο Γεώργιος Δέλλιος, καθηγητής στο ΑΠΘ («Πιστωτικές συμβάσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης»). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γεώργιος Καλλιμόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

6&7, 19.00, Αίθουσα MC2

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ