- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με φόντο τις ημέρες της Παρισινής Κομμούνας, μεταξύ 18/3/1871 (όταν στρατός και εργάτες επαναστατούν εναντίον της κυβέρνησης «Εθνικής Άμυνας» της 3ης Γαλλικής Δημοκρατίας του Λουί Τιερ/Θιέρσος) και 27/5/1871 (καταστολή της επανάστασης και σφαγή των επαναστατών), εξελίσσεται μια ιστορία εκδίκησης και φόνων, που φλερτάρει με τους «Άθλιους» του Βίκτορα Ουγκό (εκδ. Δωρικός), αλλά και την «Ταβέρνα» και το «Ορυχείο» του Εμίλ Ζολά (εκδ. Ζαχαρόπουλος), καθώς παρακολουθεί τη ζωή στις φτωχογειτονιές του Παρισιού.
Είναι το κλείσιμο ματιού του Ζαν Βωτρέν στο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιεί την αστυνομική ίντριγκα σαν παγίδα για να κερδίσει το ενδιαφέρον του (απολίτικου) αναγνώστη πριν τον ρίξει στα βαθιά των πολιτικών γεγονότων της ταραγμένης περιόδου. Στα οδοφράγματα εμφανίζονται ή αναφέρονται σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της εποχής: ο Προυντόν (ο θεωρητικός της Κομμούνας), ο Ραούλ Ριγκώ (στέλεχος της Π.Κ.), ο Λουδοβίκος Αύγουστος Μπλανκί (η πιο ηρωική προσωπικότητα του γαλλικού σοσιαλισμού) ή η Λουίζ Μισέλ (γνωστή ως η «Κόκκινη Παρθένα της Μονμάρτης»).
Ο Βωτρέν αποτίνει φόρο τιμής στους κομμουνάρους –“Le cri du peuple” (πρωτότυπος τίτλος) ήταν η εφημερίδα που εξέδιδε την περίοδο της Κομμούνας ο Ζιλ Βαλέ, ο οποίος και εμφανίζεται στο μυθιστόρημά του– με σύμμαχό του τον Ζακ Ταρντί. Ο τελευταίος με το ασπρόμαυρο σκίτσο του προτιμά ν’ απεικονίσει νατουραλιστικά τους χώρους παρά τα πρόσωπα. Τα καρέ του αναπαριστούν φωτογραφικά στιγμιότυπα της εποχής, ενώ είναι εμφανείς οι επιρροές από πίνακες του Delacroix, του Goya, ακόμα και του Velazquez.
(Προσοχή: Το βιβλίο δεν διαβάζεται στο κρεβάτι, λόγω όγκου, καθώς συμπεριλαμβάνει ενοποιημένους και τους 4 τόμους που εκδόθηκαν στη Γαλλία.)
Η κραυγή του λαού, ιστορίες από την Παρισινή Κομμούνα Κείμενο: Ζαν Βωτρέν - Σκίτσο: Ζακ Ταρντί, Μτφ. Γιάννης Καυκιάς, εκδ. ΚΨΜ, σελ. 324
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.