- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μοντέρνοι Καιροί: Όταν η σχολή γίνεται η σκηνή του επαγγελματία ηθοποιού
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το πρόγραμμα προετοιμασίας εισαγωγικών εξετάσεων δραματικών σχολών
Η δραματική σχολή Μοντέρνοι Καιροί και η θεατρική εκπαίδευση ως πράξη δημιουργίας
Advertorial
Η Εβίτα Παπασπύρου είναι ηθοποιός και ιδρυτικό στέλεχος του «Θεάτρου Μοντέρνοι Καιροί», όπου η δραματική εκπαίδευση και η επαγγελματική σκηνή λειτουργούν ως ενιαίος χώρος δημιουργίας. Σε έναν χώρο όπου οι δύο διαδρομές συχνά αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, η σχολή επιχειρεί να τις ενώσει μέσα από κοινή εκπαιδευτική και καλλιτεχνική φιλοσοφία. Με αφορμή το πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις, μιλά στην ATHENS VOICE για τη διαμόρφωση νέων ηθοποιών, τη σχέση δασκάλου–μαθητή και τη θεατρική εκπαίδευση ως πράξη κατανόησης του ανθρώπου.
Η Εβίτα Παπασπύρου, ιδρύτρια των Μοντέρνων Καιρών μιλά για τη θεατρική εκπαίδευση και τη νέα γενιά ηθοποιών
— Οι «Μοντέρνοι Καιροί» λειτουργούν τόσο ως δραματική σχολή όσο και ως ενεργό θέατρο. Πώς συνδυάζονται στην πράξη η εκπαίδευση με την επαγγελματική σκηνή και ποια είναι η βασική φιλοσοφία της σχολής;
Η φιλοσοφία που διέπει τη σχολή και το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί» είναι ενιαία. Πιστεύουμε στη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης. Η θεατρική σπουδή και η θεατρική πράξη αποσκοπούν στη βαθύτερη κατανόηση της ανθρωπότητας και στη διαμόρφωση ενός πιο ανθρώπινου ανθρώπου. Στόχος μας δεν είναι μόνο η υψηλή καλλιτεχνική κατάρτιση των σπουδαστών, αλλά και η καλλιέργεια ευαισθησίας, κριτικής και φιλοσοφικής σκέψης. Θέλουμε οι σπουδαστές να σταθούν στη σκηνή ως υπεύθυνοι καλλιτέχνες, με βαθιά ανθρωπιστική συνείδηση.
— Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και τον Ιούλιο πραγματοποιείται το group προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Τι περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία;
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προετοιμασία για τις εξετάσεις. Οι σπουδαστές δουλεύουν μονόλογο, ποίημα και τραγούδι, ενώ παράλληλα γίνονται μαθήματα κίνησης, ρυθμού και ορθοφωνίας για εκφραστικότητα και σκηνική ετοιμότητα. Υπάρχει επίσης υποστήριξη στα θεωρητικά μαθήματα (Ιστορία Λογοτεχνίας και Ιστορία Θεάτρου). Στόχος δεν είναι μόνο η τεχνική, αλλά η καλλιέργεια της προσωπικής έκφρασης και η ουσιαστική κατανόηση της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται Ιούλιο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, Δευτέρα έως Πέμπτη 17:30–20:30.
— Ποια είναι η εκπαιδευτική προσέγγιση της σχολής;
Στη σχολή αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη μέγιστη ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού, μέσα από μια σύγχρονη μεθοδολογία θεατρικής εκπαίδευσης. Ενσωματώνονται συστήματα όπως Στανισλάφσκι, Γκροτόφσκι, Λεκόκ, Μπρεχτ, τεχνικές παντομίμας και θεάτρου μαριονέτας, καθώς και πρακτικές από το Actors Studio, τον Μπρουκ, τη Μνιουσκίν, τον Όιντα και τη Μάρσαλ. Η εκπαίδευση καλύπτει ευρύ ρεπερτόριο, από αρχαία τραγωδία και Σαίξπηρ έως Μπρεχτ και θέατρο του Παραλόγου. Το σημαντικότερο όμως είναι ο δάσκαλος να εμπνέει τον μαθητή ώστε να ανακαλύψει τη δική του δημιουργικότητα. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος δάσκαλος είναι εκείνος που τελικά καθιστά περιττή την παρουσία του.
— Πόσο σημαντικό είναι να διδάσκονται οι μαθητές από ενεργούς επαγγελματίες;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα του χώρου όπως διαμορφώνεται σήμερα. Μαθαίνουν από ανθρώπους που δημιουργούν και εξελίσσονται ενεργά. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι οι καθηγητές να λειτουργούν με αγάπη και αληθινό ενδιαφέρον, προσφέροντας ασφάλεια αλλά και δημιουργική πρόκληση. Ένας καλός δάσκαλος δεν μεταδίδει μόνο γνώση, αλλά συμβάλλει στην καλλιτεχνική και προσωπική εξέλιξη του μαθητή.
— Ένα στοιχείο της σχολής είναι η συμμετοχή αποφοίτων στις παραστάσεις. Τι σημαίνει αυτό;
Στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι ηθοποιοί. Είναι σημαντικό να υπάρχει κοινή καλλιτεχνική γλώσσα και κώδικες επικοινωνίας, κάτι που έχει ήδη χτιστεί με τους αποφοίτους μέσα από τη σχολή. Αυτό τους δίνει και το αίσθημα ότι ανήκουν ήδη σε έναν ζωντανό θεατρικό χώρο και ότι η πορεία τους μπορεί να έχει συνέχεια.
— Τι προσφέρει το Master Class;
Το Master Class λειτουργεί ως ένα επιπλέον, τέταρτο έτος σπουδών, όπου οι απόφοιτοι δημιουργούν επαγγελματική παράσταση με σκηνοθετική καθοδήγηση καθηγητών. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα του θεάτρου «Μοντέρνοι Καιροί», προσφέροντας πραγματική εμπειρία επαγγελματικών συνθηκών και επαφή με ευρύτερο κοινό. Οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν στην πράξη όσα έχουν διδαχθεί, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε πραγματικό καλλιτεχνικό πλαίσιο.
— Πόσο σημαντική είναι η επαφή με διαφορετικές πλευρές της θεατρικής τέχνης;
Είναι καθοριστική. Στόχος είναι οι σπουδαστές να γνωρίσουν διαφορετικά ερεθίσματα, τρόπους σκέψης και έκφρασης, να συγκρίνουν, να αναρωτιούνται και να καλλιεργούν κριτική σκέψη. Η θεατρική εκπαίδευση δεν αφορά μόνο την τεχνική, αλλά τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων με ευαισθησία, άποψη και συνείδηση του ρόλου τους στο θέατρο.
Πληροφορίες: modernoikairoi.gr | facebook/modernoikairoi | Δαμοκλέους 8, Αθήνα | T. 2103470670 | info@modernoikairoi.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λεωφορείον ο Πόθος – 21/6, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος - Future Cargo – 23-28/6, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος - Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι – 27 & 28/6, Εναλλακτική Σκηνή
Η τελευταία παράσταση της bijoux de kant στην Πολυκλείτου είναι το «Θα σε λέω Μαρία», βασισμένο σε διηγήματα του Γιάννου Παλαβού
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2027, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη Missasolemnis του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό του
Ένας άνδρας προσπαθεί να διορθώσει έναν επικήδειο και καταλήγει να ξαναγράψει τη σχέση του με τη ζωή
Μια ξέφρενη Επιθεώρηση 2.0 ξεπηδά κατευθείαν από τη δική μας απίστευτη καθημερινότητα
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Γεωργούλης, Δραγούμη, Τσιμιτσέλης, Γερονικολού, Ελευθερίου, Ζαρίφη, Λάμη, Κλωνάρης και Φραγκαλιώτη
Ο γνωστός ηθοποιός μας μιλά για την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στο θέατρο Αλκμήνη
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα φανταστικό ιδεατό σπίτι και τρία διαφορετικά κλειδιά: ένα μπλε, ένα κίτρινο και ένα κόκκινο «ξεκλειδώνουν» τις πόρτες του θεάτρου
Το κύκνειο άσμα του Τσέχωφ ανεβαίνει τον χειμώνα, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου
Μια τολμηρή και σύγχρονη προσέγγιση του έργου στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Για τη συμμετοχή τους σε ποια έργα διακρίθηκαν
Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Ματίνα Νικολάου ζωντανεύουν τη ζωή και τα διαχρονικά τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού
Μια παράσταση - ορισμός του D.I.Y.
Μνήμη, σχέσεις και ταυτότητα και η άτυπη τριλογία του Ροντρίγκες
Η γνωστή ηθοποιός μιλά για τα «Πρόσωπα στην άμμο» του Γιάννη Τσαμαντάκη και την επιστροφή της στην Επίδαυρο
Μια σύγχρονη παραβολή με έντονο πολιτικό πρόσημο την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου
Από 29 Μαΐου έως και 1 Ιουνίου 2026
Νοσταλγία και μεταμοντέρνα ματιά για τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960 και για τους ηθοποιούς που παραμένουν ζωντανοί μέσα μας
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Ιουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.